




版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、第二篇阅读 第二节意义猜测题的解题技巧,根据语境猜测生词或短语的意思,或者推断熟词生义,是考生必须掌握的一项重要阅读技能,因此,意义猜测题是高考阅读理解的必考题型。这类题包括猜测单词、短语、句子的意思和判断指代内容。题干中通常含有mean,refer to 或者 be replaced by 等。,1The word “ABC”in the passage probably means _ 2The underlined word “ABC” in the passage refers to/means _ 3Which of the following is closest/nearest
2、in meaning to the underlined word in the second paragraph? 4The underlined sentence in the last paragraph means _ 5The word “it/them” in the first paragraph refers to _,一、常见的设问形式,1根据近义词关系推测。 作者可能会用一个近义词或者同义词去解释另一个更难的词,以便使它的文字意思更清楚。我们可以通过寻找近义词来推测生词的意思:一要看由and或or连接的同义词词组;二要看在进一步解释的过程中使用的同义词。近义词往往出现在同一
3、句或者同一段落中。如: At the beginning they did not have enough capital to start a business,nor were they able to borrow the amount of money they needed from the bank.,二、解题技巧,根据 nor结构后的money,bank 可以推测capital 在这里不是指“首都”而是指“资金”。 2根据反义词关系推测。 作者常常通过使用反义词来使文章更具表现力,我们可以利用反义词作为线索去推测句中出现的生词的意思:一看表转折关系的连词或副词,如but,whil
4、e,however等;二看与not搭配的或表示否定意义的词语。如:,(1)He is so homely,not at all as handsome as his brother. 根据not at all.handsome我们不难推测出homely即“不英俊的、不漂亮的”意思。 (2)Metal expands when heated and contracts when cooled. 从句子结构看,expand与contract相对应,when heated与when cooled相对应。因为“加热”与“使冷却”是相反的动作,那么contract就应是“收缩”的意思。,3根据同位或解释
5、关系推测。 当作者不能肯定读者能够理解他的意思时,他会用另外一种方式陈述自己的观点。我们可以通过生词后的定语(定语从句或分词短语等)、表语、同位语、逗号、括号、破折号等的解释说明来推测生词的意思。常见的用来表示同位或解释关系的词或短语有:is,means,or.;that is,that is to say;in other words,to put it another way;be called,.is/are known as (被称为),.can be defined as等。如:,(1)But sometimes,no rain falls for a long,long time.
6、Then there is a dry period,or drought 由or可知a dry period和drought是同义语。故drought的意思为“久旱,旱灾”。 (2)It will be very hard but also very brittlethat is,it will break easily. 从后面的“that is,it will break easily”可知brittle 是“脆的”的意思。,4根据转折或对比关系推测。 由上下句之间的表示转折或对比关系的连词或副词,如but,however等来推断。如: She is usually prompt for
7、 all her class,but today she arrived in the middle of her first class. 由but后面“第一节课上了一半才来”反向推理,可得出她平时一向“准时”的结论。,5根据因果关系推测。 通过因果关系猜词,首先是找出生词与上下文之间的逻辑关系,然后才能猜词,既可由因推果,也可由果推因。有时文章借助关联词,如because,as,since,for,so,thus,as a result,of course,therefore等表示因果关系。如: (1)You shouldnt have blamed him for that,for it
8、 wasnt his fault. 通过for引出的句子所表示的原因(那不是他的错),可猜出blame的词义是“责备”。,(2)The lack of movement caused the muscles to weaken.Sometimes the weakness was permanentSo the player could never play the sport again. 从so后面的结果“永远不能再运动”中,可以推测 permanent的意思为“永远的,永久的”。 6根据列举的实例推测。 根据such as,for example等后列举的实例可推测出前面某个词语的意思。
9、如:,Cars must have certain safety devices such as seat belt,headlights,and good brakes. 根据such as后面列举的内容可知devices应该为“装置”的意思。 7根据并列同类关系推测。 一般来说,并列的几个事物应属同类事物,由此可推测其中一个的大概意思。如:,Bananas,oranges,pineapples,coconuts and some other kind of fruit grow in warm areas. 从句子中不难看出pineapples,coconuts和bananas,orang
10、es是同类关系,同属fruit类,因此它们是两样水果,准确地说,是“菠萝”和“椰子”。 8根据描述推测。 描述即作者为帮助读者更深入感性地了解某人或某物而对该人或该物作出的外在相貌或内在特征的描写。如:,The penguin is a kind of sea bird living in the South Pole.It is fat and walks in a funny way.Although it cannot fly,it can swim in the icy water to catch the fish. 从描述中可以得知penguin是一种生活在南极的鸟类,后面更详尽的
11、描述则让我们推测出它其实是“企鹅”。,例1 Can dogs and cats live in perfect harmony in the same home? People who are thinking about adopting a dog as a friend for their cats are worried that they will fight.A recent research has found a new recipe of success. According to the study,if the cat is adopted before the dog,
12、and if they are introduced when still young (less than 6 months for cats,a year for dogs),it is highly probable that the two pets will get along swimminglyTwothirds of the homes interviewed reported a positive relationship between their cat and dog.,三、典例精析,The underlined word “swimmingly” in Paragra
13、ph 2 is closest in meaning to_ Aearly Bsweetly Cquickly Dsmoothly,意义猜测题。第一句提出问题“猫狗能否同屋和谐相处?”,第二句讲人们“担心猫狗打架”,第三句说最新的研究发现成功解决猫狗打架的“新秘方(a new recipe of success)”,接下来就应是“秘方”了,swimmingly所在句便是讲发现的“秘方”。本句前面是条件,有了这些条件(即“秘方”),两者就会“相处好”了;再由本句后面一句中的“a positive relationship between their cat and dog”可以进一步确定猫狗“相
14、处得好”,故选D。,D,例2 “Have a nice day.Next!” This version of the expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door.The words come out in the same tone (腔调)with a fixed procedure.They_are_spoken_at_me,not_to_me. Obviously,the concern for my day and every
15、one elses is the managements attempt to increase business. What does the underlined sentence in the Paragraph mean?,AThe salesgirl is rude. BThe salesgirl is bored. CThe salesgirl cares about me. DThe salesgirl says the words as a routine.,意义猜测题。由该段最后一句“Obviously,the concern for my day and everyone
16、elses is the managements attempt to increase business.”可知。此题也可以通过分析其他三个选项得出答案,A、B、C三个选项文中均未提及,属于无中生有。,D,例3 Well,at last we have copperbottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding.The research finds out that babies who are fed on demand do bet
17、ter at school at age 5,7,11 and 14,than babies fed according to the clock.By the age of 8,their IQ(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.This research comes from Oxford and Essex University using a sample (样本)of 10,419 children born in the early 1990s,taking
18、account of,parental education,family income,a childs sex and age,the mothers health and feeding style.These results dont surprise me.Feeding according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels. I hope this research will put an e
19、nd to advocating strictly timed baby feeding practices. The word “copperbottomed” in the passage is closest in meaning to _,Abasic Breliable Csurprising Dinteresting,意义猜测题。由试验结果的具体描述可知选B。解答本题,也可代入四个选项的意思,A为“基本的”,B为“可靠的”,C为“令人惊讶的”,D为“有趣的”,只有B最适合。,B,例4 Using a web camera equipped in Jennifers Los Ange
20、les apartment,the monitor in Phoenix tracked how frequently her eyes moved from the computer screen and listened for the secret sounds of a possible helper in the room.Her Internet access was locked remotely to prevent Internet searches,and her typing style was analyzed to make sure she was who she
21、said she was.Did she enter her student number at the same speed as she had in the past? Or was she slowing down?,In the battle against cheating,this is the cutting_edge and a key to encourage honesty in the booming field of online education. The underlined expression “cutting edge” in Paragraph 2 is
22、 closest in meaning to_ Aadvanced technique Bsharpening tool Ceffective rule Ddividing line,意义猜测题。由第一段的具体描述来看,这是防止作弊的先进技术,选A。其他选项“磨锐刀具”“有效的规则”和“分界线”都不合语境。,A,例5 Here lies the problem for travel writer and food critic (评论家)Edie Jarolim.“I always loved traveling and always liked to eat,but it never occ
23、urred to me that I could make money doing_both of those things.” The underlined word “both” refers to_ Atraveling and working Bwriting and shopping Ctraveling and eating Dwriting and eating,意义猜测题,判断both指代的内容,由前一分句“I always loved traveling and always liked to eat”可知。,C,例6 However,to succeed in life,o
24、ne first needs to set a goal and then gradually make it more practical.And,in addition to that,in order to generally good at something,one needs to spend at least 10,000 hours studying and practicing.To become great at certain things,itll require even more time,time that most people wont put in. The
25、 underlined word “that” refers to_ Abeing good at something Bsetting a practical goal Cputting in more time Dsucceeding in life,意义猜测题。判断代词that指代的内容。代词是意义衔接的手段之一,此处的代词that替代前句中的“set a goal and then gradually make it more practical”,故选B。,B,(一)阅读下列文段,从题后所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。 1We studied the board critica
26、lly.Some of us looked with one eye and held up certain colors against the blackboard,rocking the sheets to the right or left while we conjured_up our designs.Others twisted their hair around their fingers or chewed their erasers while deep in thought.We had plans for that tendollar grand prize,each
27、and every one of us.,即学即练,Im going to spend mine on candies, one hopeful would announce, while another practiced looking serious, wise and rich. The underlined phrase probably means_. Aformed an idea for Bmade an outline for Cmade some space for Dchose some colors for,意义猜测题。根据对比关系和近义推测,上下句是Some.Othe
28、rs.句式,“while we conjured up our designs”的对应部分是“while deep in thought”,可见conjured up的意思是“思考,想象”,故选A。,A,2Parents and kids today dress alike,listen to the same music,and are friends.Sometimes,when Mr.Ballmer and his 16yearold daughter,Elizabeth,listen to rock music together and talk about interests bot
29、h enjoy,such as pop culture,he remembers his more distant relationship with his parents when he was a teenager. “I would never have said to my mom,Hey,the new Weezer album (威瑟乐团的专辑)is really great.How do you like it?” says Ballmer.“There was just a complete gap in taste.”,Music was not the only gulf
30、From clothing and hairstyles to activities and expectations,earlier generations of parents and children often appeared to move in separate orbits.Today,the generation gap has not disappeared,but it is getting narrow in many families. The underlined word “gulf” in Paragraph 3 most probably means_ Ain
31、terest Bdistance Cdifference Dseparation,意义猜测题。因 “Music was not the only gulf.”与上段末句是递进关系,可见gulf与gap是近义关系;这里是回忆过去与现在(文章首段)的对比,可见这里的gulf与文章首段首句中的alike和same是反义关系,因此,gulf的意思是“差异(difference)”。,C,3Family researchers offer a variety of reasons for these evolving roles and attitudes.They see the 1960s as a
32、 turning point.Great cultural changes led to more open communication and a more democratic process that encourages everyone to have a say (有发言权) “My parents were on the before side of that change,but todays_parents,the_40yearolds,were_on_the_after_side,” explains Mr.Ballmer.,By saying “todays parent
33、s,the 40yearolds,were on the after side.” Mr.Ballmer means that todays parents_ Afollow the trend of the change Bcan set a limit to the change Cfail to take the change seriously Dhave little difficulty adjusting to the change,意义猜测题。结合上一段可知,todays parents就是60年代后的父母,他们与孩子有更多的交流,更加民主,他们应当是“顺应这种变化趋势”的,故
34、选A。,A,4My most vivid memory is being woken and brought down to sit on my fathers knee,his arm in a bandage. He was judged unfit to return to sea and took a shore job in Glasgow for the rest of the war.For as long as I can remember,he had a weak heart.Mother said it was caused by the torpedoes.He sai
35、d_it_was because of the cigarettes.Whichever,he died suddenly in his early 50s. The underlined word “it” refers to the fathers_,Aweak heart Btaking a shore job Cfailure to return to sea Dinjury caused by a torpedo,意义猜测题。判断代词it指代的内容。由本段中的“he had a weak heart”可知,it指weak heart。,A,5The researchers studi
36、ed cultural differences in the recognition of facial expressions by recording the eye movements of 13 Western Caucasian and 13 East Asian people while they observed pictures of expressive faces. It turned out that Easterners focused much greater attention on the eyes and made significantly more erro
37、rs than did Westerners.,“The cultural difference in eye movements that they show is probably a reflection of cultural difference in facial expressions,” Jack said,“Our data suggest that whereas Westerners use the whole face to convey emotion,Easterners use the eyes more and mouth less.” What does th
38、e underlined word “they” refer to? AThe participants in the study. BThe researchers of the study. CThe errors made during the study. DThe data collected from the study.,意义猜测题。判断they指代的内容。前一段说到研究人员选取了13个西方白种人和13个东方亚洲人,通过观察他们的眼部运动来研究文化差异;此处“that they show”是修饰“eye movement”的定语从句,意为“他们表现出来的眼部运动”,这个“他们”,
39、自然就是指在这项研究中参加测试的那26个人,故选A。,A,(二)阅读下列短文,从题后所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。 For five days,Edmontons Downtown Park is changed into one huge stage where artists are able to share their talents,and where people are able to celebrate and enjoy themselves.Since its beginning in 1980,the Edmonton Folk Music Festival ha
40、s been commemorating the true feeling of what folk music is all about and thats the traditional belongingness that is felt when people gather to share stories and feelings through songs.,This year will be the sixth year when volunteer Riedel will be offering up her time to the festival.“People comin
41、g_off a busy spring and summer can have a moment of relaxation,” Riedel said.“Its really easy to relax,and its great seeing family and friends have fun together.” These families and friends come from all different kinds of musical tastes.People who take pleasure in Blues are there,so are people who love Bluegrass.This festival does its best to develop everyones musical interests.,With so many years of exper
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- GB/T 45441-2025温室气体产品碳足迹量化方法与要求塑料制品
- 湘豫名校联考2024-2025学年高三下学期第二次模拟考试语文试卷(图片版无答案)
- 【道路运输企业主要负责人】理论考题及答案
- 2025个人向个人借款的合同
- 2025农田租赁合同书下载
- 2025租房合同模板下载3
- 高校毕业生创业扶持政策全新实施方案
- 长春建筑学院《铁路行车织》2023-2024学年第二学期期末试卷
- 证券从业资格考试题库与答案(A卷)
- 九州职业技术学院《工程项目成本规划与控制》2023-2024学年第二学期期末试卷
- 瑞幸加盟合同范本
- CJJ 122-2017 游泳池给水排水工程技术规程
- 【人教部编版】五年级语文下册第13课《人物描写一组 摔跤》教学课件
- 读书分享读书交流会《四世同堂》
- 2024年人教精通版四年级下册英语期末专项复习-阅读理解
- 中医推拿基础培训课件
- 防电信诈骗安全教案
- 产品履历表完
- 保健食品备案产品可用辅料及其使用规定
- 肺癌伴胸腔积液护理查房
- 健康管理中的健康教育与健康促进研究
评论
0/150
提交评论