2022年黑龙江省大庆市中考英语试卷含答案_第1页
2022年黑龙江省大庆市中考英语试卷含答案_第2页
2022年黑龙江省大庆市中考英语试卷含答案_第3页
2022年黑龙江省大庆市中考英语试卷含答案_第4页
2022年黑龙江省大庆市中考英语试卷含答案_第5页
已阅读5页,还剩7页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2022

年黑龙江省大庆市中考英语试卷第一部分听力(共计25

分)Ⅰ.

Listening

(本题共

25分,Part

One

每小题

10分,Part

Two

每小题

10

分)PartOneChoosetherightansweraccordingtothedialogueyou

hear.1.(10

分)听第

1﹣5

段材料,回答第

1﹣5

题。(1)WhereisSarah's

dictionary?A.Onthe

bookshelf.B.Inthe

desk.C.Underthe

book.(2)HowdoesPeterusuallygoto

school?A.By

taxi.B.By

bike.C.By

bus.(3)Whenwilltheconcert

start?A.At

2:40.B.At

1:40.C.At

3:40.(4)Howoftendoesthegirlhaveart

lessons?A.Oncea

week.B.Twicea

week.C.Threetimesa

week.(5)WhatdidCindydolast

night?A.Shepracticedthe

guitar.B.Sheattendedabirthday

party.C.Shevisitedheruncleinthe

hospital.PartTwoChoosetherightansweraccordingtothedialogueorpassageyou

hear.2.(2

分)听第

6

段材料,回答问题。(1)What'stherelationshipbetweenthespeakers?A.Motherand

son.B.Brotherand

sister.C.Grandmaand

grandson.(2)What'sJohn'sfavorite

food?A.Fried

rice.B.Chicken

soup.C.Roast

duck.3.(3

分)听第

7

段材料,回答问题。(1)HowisHenry

now?A.Sad.B.Cold.C.Happy.(2)WhatsubjectisHenryweak

in?A.Maths.B.Science.C.English.(3)HowmanysuggestionsdoesMillie

offer?A.Two.B.Three.C.Four.4.(4

分)听第

8

段材料,回答问题。(1)Whodidtheboygowithtoseethe

movie?A.His

mother.B.His

sister.C.His

friend.(2)Whatdidhethinkofthe

movie?A.Exciting.B.Surprising.C.Moving.(3)Whyhasn'tKateseenthemovie

yet?A.Becausesheisbusy

studying.B.Becausesheisbusywritinga

novel.C.Becausesheisbusywashing

clothes.(4)WherewilltheygoonFriday

evening?A.GotoRenmin

Square.B.GotoRenmin

Cinema.C.GotoRenmin

Bookstore.5.(3

分)听第

9

段材料,回答问题。(1)Whatwilltheweatherbelike

tomorrow?A.Rainy.B.Sunny.C.Cloudy.(2)Wheredidthewomangolast

week?A.Tothe

library.B.Tothe

museum.C.Tothewildlife

park.(3)WhydoesthewomanwanttoreadJourneytothe

West?A.Becausethebookis

interesting.B.BecauseshehaswatchedtheTV

play.C.BecausesheisinterestedinChineseculture.6.(3

分)听第

10

段材料,回答问题。(1)Whenisthemusic

class?A.OnMay

2nd.B.OnJune

9th.C.OnJuly

I5th.(2)Whatwillthespecialguest

do?A.Tella

joke.B.Introduce

singers.C.Teachsinging

skills.(3)Howmuchisafamilyticketforthe

class?A.100

yuan.B.110

yuan.C.90

yuan.第二部分

笔试(共计

95

分)第一节

选择题(共

50

分)II.

Reading

Comprehension

(共

15

题,每题

2

分,共

30

分)Choosethebestansweraccordingto

thepassage

youread.7.(6

分)ChineseElements(元素)

in

the

Beijing

2022WinterOlympicsC."Lichun"meanstheendofspringtime.DifferentChineseelementswereshownattheopeningceremony(仪式)

oftheBeijing2022WinterD.Traditional24SolarTermswereusedattheclosing

ceremony.Olympics.Theymixedtraditionalculturewithmodern

technology.(3)Thepassageismostprobably

takenfrom

.Traditional

musicA.a

diaryAttheopeningceremony,traditionalmusicwasplayedwithChineseinstrumentssuchasguzheng,pipain

ordertofurtherspreadtraditionalmusicaroundthe

world.Greeting

pine

(迎客松)During

the

ceremony,

a

firework

in

the

shape

of

a

"greeting

pine"

was

set

off

in

the

sky.The

"greeting

pine"stoodforBeijing'swarmwelcomeandfriendlyserviceprovidedforWinterOlympicguestsfromallover

theworld.Theideacamefroma1,000﹣year﹣oldpinetreeonMountHuangshaninChina'sAnhui

Province.24

Solar

Terms

(节气)The

exciting

counting

down

phase

(阶段)

of

the

opening

ceremony

used

traditional

24

Solar

Terms,startingfromthelasttothefirst,knownaslichun.ThistermstandsforthestartofspringtimeinthetraditionalChinese

culture.(1)TheChineseinstrumentswere

usedtoplaytraditionalmusicto

.A.welcomeyoutoAnhui

ProvinceB.providefriendly

serviceC.standforthestartof

springtimeD.furtherspreadtraditionalmusicaroundthe

world(2)Whatcanweknowfromparagraph3and

4?

A.Thereal"greetingpine"isinAnhui

Province.B.Areal"greetingpine"wassetoffinthe

sky.B.ascience

studyC.anews

reportD.a

dictionary8.(8

分)On

asnowy

day,there

wasaman

walkingin

ahurry

onthe

road.Hisclothes

wereinpoor

condition.Youmightthinkhewas

a

beggar

(乞丐),but

infact

he

wasa

painter.His

name

was

VincentWillem

vanGogh.Witha

paintinghehadjustfinished,thepoorVincentwentintoapainting

store."Can

you

butthispaintingtohelpmepaytherent(租金)?""I

don't

really

like

your

painting,but

it

is

said

that

you

are

gifted(有天赋的)

and

I

want

to

help

you.Here

isfive

francs

(法郎)."Althoughitwasonlyfivefrancs,Vincentwasvery

happy.Hetookthemoneyandsaidthanks,thinkingthathecouldbuysomefoodandpaythe

rent.Near

his

home,Vincent

saw

a

little

girl

in

dirty

clothes

shaking

in

the

snow.The

girl

smiled

sadly

at

the

painteraskingforsomehelp.Itwasclearthatthegirlwashungryand

cold."Poorchild!Ishouldhelp

her!"(1)Fromthepassage,wecanknowthatthemanwas

a.B.Vincent'sgreat

paintingVincent

put

the

five

francs

into

the

girl's

hands

totally

forgetting

that

he

still

needed

money

to

pay

theC.Vincent'skindnesstoa

strangerrent.Beforethegirlexpressedherthanks,thekindVincenthadgoneawaywithhisempty

stomach.D.amansellingapaintingtopaythe

rent9.(8

分)Withthe

winter

vacation

coming,I

realized

Ineeded

to

finda

part﹣time

job,becauseI

didn't

wantto

askmyA.beggarB.painterC.singerD.house

owner(2)Accordingtothepassage,whichofthefollowingis

TRUE?A.ThegirlrefusedVincent's

help.B.BoththegirlandVincentwere

hungry.C.ThegirlhadexpressedthanksbeforeVincent

left.D.Aftersellinghispainting,Vincentboughtsome

food.(3)Whichwordcanbestdescribe

Vincent?

A.HelpfulB.FunnyC.CarelessD.Stupid(4)Thispassageismainlyabout

.A.apoor

girlparents

for

money.I

had

imagined

having

a

job

at

a

winter

camp

where

I

could

play

games

with

children.In

fact,theonlyjobIcouldfindwascleaninguptablesatalocalconvenience

store.At

first,

I

wanted

to

give

up

the

job

because

getting

up

too

early

in

the

morning

made

me

unhappy.I'll

neverforget

how

tired

I

felt

on

my

first

day

but

I'll

never

forget

sitting

together

and

talking

about

our

days

with

myworkmatesforthefirsttimeeither.Suddenly,Ifeelgoodtobeamemberof

them.After

working

at

the

convenience

store

for

almost

one

year,I

was

used

to

getting

up

so

early,because

I

knewtherewouldbeafewgoodmomentseveryday

there.Working

at

the

convenience

store,I've

learned

to

grow

into

a

boy

that

can

depend

on

myself

and

get

along

wellwith

others.And

I'm

not

the

shy

person

that

I

used

to

be.Meeting

an

impolite

customer

might

make

me

feel

bad,butvery

soon

I

could

deal

with

it

without

difficulty.The

job

has

given

me

so

much,and

I

can't

wait

to

go

back

to

theconveniencestoreandcontinuetogrowfrommy

experience.(1)Howdidthewriterfeelatfirstwhenhefoundthejobattheconvenience

store?

A.Excited.B.Surprised.C.Disappointed.D.Satisfied.(2)Whatcanweknowfromthe

passage?

A.Hedidn'twanttogobacktotheconvenience

store.B.Hehadfewgoodmomentsattheconvenience

store.C.Heforgottalkingabouttheirdayswithhis

workmates.D.Heimprovedhimselfafterworkingattheconvenience

store.(3)Theunderlinedword"it"

inthelast

paragraphrefersto(指的是)

.A.beingashy

personB.gettingalongwellwithhis

workmatesC.meetingarude

customerD.growingfromthe

experience(4)What'sthebesttileofthe

passage?

A.My

WorkmatesB.ATiring

JobC.ALocalConvenience

StoreD.AMeaningfulWorkExperience10.(8

分)In

August,2021,some

new

rules

came

out

to

restrict

(限制)

young

people's

online

game

time.Peopleundertheageof18canonlyplayonlinegamesthreehoursaweek.Onlinegameproviderscanofferonlyone

hourservicetoyoungpeoplefrom8p.m.to9p.m.onFridays,Saturdays,Sundaysandpublicholidays.Theyare

verypopularwithteachersand

parents.Zhang

Zhe,a

high

school

teacher

in

Nanjing,thinks

online

games

influence

students'

studies

a

lot.At

home,parents

often

find

it

hard

to

stop

their

children

from

playing

them.What's

worse

,students

might

have

no

interest

indeveloping

friendship.

"Students

who

become

seriously

addicted

(上瘾的)

to

online

games

often

find

all

kinds

ofexcuses

to

play

them.They

also

spend

little

on

food

or

clothes

to

save

their

money

for

online

games.So

I

think

it

isreallynecessaryforthegovernmenttotakeaction."saidWuLi,ateacherin

Wuhan.Mrs

Wang,a

mother

of

a

high

school

student

in

Shanghai,used

to

have

difficulty

keeping

her

son

away

fromonline

games

so

she

felt

really

glad

when

the

new

rules

came

out.

"Whenever

I

tried

to

stop

him

he

got

reallyangry.Forseveralmonths,heevenrefusedtotalktome."saidMrs

Wang.Thanks

to

the

rules,students

can

have

more

time

to

take

up

new

hobbies.To

make

sure

that

students

develophealthier

lifestyle(生活方式),schools,teachers

and

parents

need

to

work

closely

to

help

young

studentsfind

properhobbies,andholddifferentafter﹣schoolactivitiesfor

them.(1)Accordingtothefirstparagraph,whichoneis

TRUE?

A.Apupilcanplayonlinegames2hoursevery

day.B.A16﹣year﹣oldboycanplayonlinegamesthreehoursa

week.C.Astudentof17canplayonlinegamesfrom8p.m.to10p.m.on

Sunday.D.Agirlfromajuniorhighcan'tplayonlinegamesfrom8p.m.to9p.m.duringtheSpring

Festival.(2)Whichofthefollowingmayhappentothestudentswhoareaddictedtoonline

games?

A.Theyspendmoreonfoodand

clothes.B.Theyhaveinterestinmaking

friends.C.Theirstudiesareinfluenceda

lot.D.Theyhaveagoodrelationshipwiththeir

family.(3)Whatshouldschools,teachers,andparentsdoaccordingtothelast

paragraph?

①Theyshouldworktogethertohelpyoung

students.②Theyshouldtakeupnew

hobbies.③Theyshoulddevelophealthier

lifestyle.④Theyshouldholddifferentafter﹣schoolactivitiesfor

students.A.①④B.②③C.①③D.②④(4)Thepassagemainlytellsus

.A.someonlinegamesareharmfulto

studentsB.somestudentsareaddictedtoonlinegamesC.someparentsandteachersareagainstthenew

rulesD.someparentsandteacherswelcomethenew

rulesⅢ.CompletethePassage(共5题,每题2分,共

10分)Choosethesentencestocompletethepassage.(Twosentencesareextra.

)11.(10

分)HowCanYouCreateLuckinEveryday

Life?liketobeoneoftheseluckypeople?(1)

.Feelluckyaboutwhatyou

have(2)

but

they

just

don't

know

it.Instead

of

giving

all

your

attention

to

what

you

are

short

of,look

athowluckyyouarealready.Younodoubthavesomewonderfulfriends,andaroofoveryour

head.(3)

Luck

doesn't

just

happen

to

you

﹣﹣

it

comes

to

you

when

you're

open.Learning

a

new

skill,visiting

a

newplaceandtryinganewhobbyareallgreatwaysofcreatingyour

chances.Doitright

nowYou'll

never

create

any

luck

if

you

sit

there

waiting

for

it

to

fall

into

your

lap

(大腿).

(4)

.Youwillfindyoucreatemoreluckineveryday

life.Askforhelpif

necessarySometimespeoplewouldbereadytohelpyou

out.

(5)

,don'twaitforotherstoofferyouhelpbut

goandthemiftheywillgiveyoua

hand.Tryspecial

thingsTrysomething

newWhenyouare

busyIfyouareintroubleESomepeoplearealreadyluckyF.ActtowardsyourgoalsanddreamsatonceG.Hereare4topsuggestionforcreatingyourownluckIV.

ClozeTest

(共

10题,每题

1分,共

10分)Choose

thebestanswerto

complete

the

passage.What

is

luck?It

is

agreed

that

more

good

things

happen

to

some

people.Let's

just

call

that

luck.Now

would

you12.(10分)ThejourneyBettyhadwithherswimmingwaslongbutbeautiful.Shesufferedsometerribleillnessin

herearlychildhood.After

years

of(1)

,shefinallybecame

healthy.Twoyearsago,whileBettywaswatchingasportsprogram,adreamcameintoherhead—tobea

swimmer.Lastsummer,she

wanted

to

(2)

a

local

swimming

team.So

she

practiced

hard

and

finally

(3)

inbeing

a

member

of

it.However

,the

team

training

was

a

difficult

start.She

coughed

(4

inherfirst

fewweeks.Butshedidn't

wantto(5)

.Shekeptswimminganddidn'tmissasinglepractice.Shehadastrongwilltobethebestshecould

be.

(6)

thereweremanydifficulties,nothingcould

keep

her(7)

trying.ShemovedtoLijiangtoteachinthemiddleschoolin

Huaping

county(3)

theageof17.Once,she

gotThen

come

the

final

award(奖项)

ceremony

at

the

end

of

the

year.Betty

didn't(8)

anyaward

butwasstill

there

to

cheeron

her

friends.With

the

ceremonynear

the

end,she

suddenlyheard

thecoach

announcing(通知),"The

highesthonor(荣誉)

goes

to

Betty!Shehas

inspired(激励)uswithher(9)

and

love."Itwasthe(10)

momentofBetty'slife.Withallshehadbeenthroughinhertenyears,thiswasthe

houroftrue

success.(1)A.treatmentB.troubleC.silenceD.experience(2)A.enjoyB.joinC.completeD.build(3)A.filedB.workedC.succeededD.arrived(4)A.luckilyB.quicklyC.hardlyD.badly(5)A.get

upB.give

upC.turn

upD.make

up(6)A.UntilB.UnlessC.AlthoughD.Since(7)A.fromB.intoC.offD.for(8)A.findB.expectC.takeD.lift(9)A.willB.prideC.wisdomD.honesty(10)A.deepestB.earliestC.youngestD.greatest第二节

非选择题(共

45

分)V.

Grammatical

Filling(共

10

题,每题

2

分,共

20

分)13.(20

分)Fill

ineachblankwitha

properform

of

theword

given

or

a

proper

word.ZhangGuimei,(1)

is

theheadmasterofHuapingHighSchoolfor

Girls,hasbeengiventhetitle

(称号)"RoleModelof

the

Times"for(2)

(help)girlsfrompoor

families.badlyillbuthadnomoney.Thelocalpeople

raised

money(4)

helpedher."Fromthenon,Itoldmyself

thatImustdosomethingforthosepeoplewhohelpedme."Zhang

said.Shewassadwhenshesawher(

5

student

) couldn'taffordtogotoschool.(

6)(slow),adreamappearedinherheart.In2008shemanaged(

7

(found)theHuaping

HighSchool.This

is

(8)

free

school

for

girls

from

poor

families.When

people

asked

why

she

worked

so

I

hard,shejustsaid,"Ihopethesegirlscan

livea(9)

(happy)lifethanme."Withher

great

efforts,she(10)

(send)morethan1,800studentstouniversitiesso

far.VI.

Reading

Expression(共5题,每题2分,共10分)14.(10

分)In

China,more

and

more

people

have

realized

the

seriousness

of

climate

(气候)

change.Many

youngpeoplehavebeenlivingalow﹣carbon(低碳)life.ZhengXiyuisoneofthem.Shehasbeentryingtoreducehercarbonfootprint.Everymorning,shetakesabustoherofficeandittakesherabout40minutes.ButZhenghasbeenthinkingofchangingthis.Shewantstotryadifferentmeans

(方式)

of

transport﹣﹣cycling.Riding

a

bicycle

to

work,the

lady

says,takes

about

the

same

amount

oftimeastakingabus."However,it'sbetterfortheenvironmentandmyhealth."shesays.ProfessorLiLinhasalsobeenleadingalow﹣carbonlifestyle.Herofficeusesenergy﹣savinglights.Theselightsgooffthemselveswhentheyarenotneeded.Thishassavedalargeamountofelectricity.Anotherwaytosaveenergyistodouble﹣printthepaper.ProfessorLisayssmallactionsliketheseareimportantforprotectingtheenvironment."Let'ssayyouhavesavedonetonofpaper.That'sabouttwoandahalftonsofCO2"ProfessorLi

says.LinHuialwayschoosesproductswithalongerlifewhenheshops.Hesaysthishelpstoreducewaste.Twoyearsago,Linandhisfriendssetupanenvironmentwebsite,wherehewantedtogivesomeadviceonsavingenergy

andprotectingthe

environment.It'seasytochangetoalow﹣carbonlifestyle.Everybodycandothisandmakea

difference.Usewordswithpropermeaningsandgrammaticalrulestofillinthe

blanks.(Onlyonewordforoneblank.)InChina,more

andmorepeople

haverealizedclimate

isbecoming

.Zheng

Xiyu

prefers

totakinga

busto

hercarbon

footprint.ProfessorLiLinsaysdoing

things

is

forprotectingthe

environment.(4)Linandhisfriendssetupanenvironment

website

someadviceonsaving

energyandprotectingthe

environment.(5)Itisnot

foreveryonetochangeto

a

low﹣carbon

ifheorshetakes

action.Writing

(满分15

分)15.(15

分)2022

年令世人瞩目,在过去的半年里,涌现出了很多为了梦想拼搏奋斗的人物,例如,圆梦航天,胜利返航的神舟十三的

3

名宇航员;开场失利,水不言弃,最终夺得亚洲杯冠军的中国女足运动员……正是这种对梦想执着追求的精神,使得他们为祖国做出了突出贡献。作为新时代的青少年,你的梦想是什么?请以"My

Dream"为题,写篇短文。要点:你的梦想是什么?原因是什么?为此你会怎么做?注意:词数

90左右;可以适当增加细节,以使行文连贯;文中不允许出现自己的真实姓名和学校。My

Dream2022

年黑龙江省大庆市中考英语试卷参考答案与试题解析第一部分听力(共计25

分)Ⅰ.

Listening

(本题共

25分,Part

One

每小题

10分,Part

Two

每小题

10

分)PartOneChoosetherightansweraccordingtothedialogueyou

hear.1.【解答】略PartTwoChoosetherightansweraccordingtothedialogueorpassageyou

hear.2.【解答】略3.【解答】略4.【解答】略5.【解答】略6.【解答】略第二部分

笔试(共计

95

分)第一节

选择题(共

50

分)II.

Reading

Comprehension

(共

15

题,每题

2

分,共

30

分)Choosethebestansweraccordingto

thepassage

youread.7.【解答】(1)细节理解题。根据

At

the

opening

ceremony,traditional

music

was

played

with

Chinese

instrumentssuchasguzheng,pipa

inorder

tofurther

spreadtraditional

musicaround

theworld.(在开幕式上,传统音乐与古筝、琵琶等中国乐器一起演奏,以进一步将传统音乐传播到世界各地。)可知是为了进一步将传统音乐传播到世界各地。故选

D。(2)理解判断题。根据

Theidea

camefrom

a1,000﹣year﹣oldpine

treeon

MountHuangshanin

China'sAnhuiProvince.(这个想法来自中国安徽省黄山上的一棵千年松树。)可知

A

项符合文意。故选

A。(3)文章来源题。根据

Different

Chinese

elements

were

shown

at

the

opening

ceremony

(仪式)

of

the

Beijing2022Winter

Olympics.Theymixed

traditional

culturewithmodern

technology.(北京

2022

年冬奥会开幕式上展示了不同的中国元素。他们将传统文化与现代技术相结合。)及全文可知文章介绍北京

2022

年冬奥会中的中国元素,最可能来源于新闻报道。故选

C。8.【解答】(1)细节理解题。根据

Youmight

think

hewasa

beggar

(乞丐),but

in

fact

hewasa

painter.(你可能认为他是个乞丐,但事实上他是个画家。)可知他是一名画家。故选

B。(2)理解判断题。根据

He

took

the

money

and

said

thanks,thinking

that

he

could

buy

some

food

and

pay

therent.(他拿了钱,说了声谢谢,心想可以买点吃的,付房租。)以及

It

was

clear

that

the

girl

was

hungry

andcold.(很明显,这个女孩又冷又饿。)可知

B

项符合文意。故选

B。(3)理解判断题。根据

Vincentput

thefivefrancs

intothegirl'shands,totallyforgetting

thathestill

neededmoneytopaythe

rent.Beforethegirl

expressedherthanks,the

kindVincenthad

goneaway

with

hisempty

stomach.(文森特把五法郎放到女孩手里,完全忘记了他还需要钱付房租。女孩还没来得及表示感谢,善良的文森特已经空着肚子走了。)可知他很乐于助人。故选

A。(4)主旨大意题。根据

Vincentput

thefivefrancs

intothegirl'shands,totallyforgetting

thathestill

neededmoneytopaythe

rent.Beforethegirl

expressedherthanks,the

kindVincenthad

goneaway

with

hisempty

stomach.(文森特把五法郎放到女孩手里,完全忘记了他还需要钱付房租。女孩还没来得及表示感谢,善良的文森特已经空着肚子走了。)及全文可知文章讲述善良的梵高在自己没钱吃饭和付房租的情况下把卖画的钱给了一个需要帮助的陌生小女孩的故事。故选

C。9.【解答】(1)理解判断题。根据

At

first,I

wanted

togiveupthe

jobbecausegetting

uptooearlyin

the

morningmademe

unhappy.(起初,我想放弃这份工作,因为早上起得太早让我不开心。)可推知作者一开始有些失望。故选C。(2)理解判断题。根据

Workingat

theconveniencestore,I'velearnedtogrowinto

aboy

that

candepend

onmyselfand

get

along

well

with

others.And

I'm

not

the

shy

person

that

I

used

to

be.Meeting

an

impolite

customer

might

makemefeelbad,butverysoonIcoulddealwithit

withoutdifficulty.Thejobhasgivenmesomuch,andIcan'twaitto

goback

to

the

convenience

store

and

continue

to

grow

from

my

experience.(在便利店工作,我学会了成长为一个可以依靠自己并与他人友好相处的男孩。我不再是以前那个害羞的人了。遇见一个不礼貌的顾客可能会让我感觉不好,但很快我就可以毫无困难地处理它。工作给了我那么多,我迫不及待想回到便利店,继续从经历中成长。)可知

D

项符合文意。故选

D。(3)词义猜测题。根据前文

Meeting

an

impolite

customer

might

make

me

feel

bad,(遇见一个不礼貌的顾客可能会让我感觉不好,)可知此处意为但很快我就可以毫无困难地处理这个顾客引起的问题。故选

C。(4)最佳标题题。根据

Workingat

theconveniencestore,I'velearnedtogrowinto

aboy

that

candepend

onmyselfand

get

along

well

with

others.And

I'm

not

the

shy

person

that

I

used

to

be.Meeting

an

impolite

customer

might

make(1)根据上文

What

is

luck?It

is

agreed

that

more

good

things

happen

to

some

people.Let's

just

call

that

luck.Nowmefeelbad,butverysoonIcoulddealwithit

withoutdifficulty.Thejobhasgivenmesomuch,andIcan'twaitto

gowould

you

like

tobe

one

of

theselucky

people?(什么是运气?人们一致认为,更多的好事会发生在一些人身上。back

to

the

convenience

store

and

continue

to

grow

from

my

experience.(在便利店工作,我学会了成长为一个可我们就称之为运气吧。现在你想成为这些幸运的人之一吗?)可知说的是运气,结合选项,应说以下是四条以依靠自己并与他人友好相处的男孩。我不再是以前那个害羞的人了。遇见一个不礼貌的顾客可能会让我感创造你自己运气的建议。故选

G。觉不好,但很快我就可以毫无困难地处理它。工作给了我那么多,我迫不及待想回到便利店,继续从经历中成长。)及全文可知文章是作者介绍自己在便利店的兼职经历,所以

D

项最适合做文章标题。故选

D。结合选项,应说有些人已经很幸运了,但他们就是不知道。故选

E。10.【解答】(1)细节理解题。根据

Peopleundertheageof18canonlyplayonline

games

threehoursaweek.(18

岁以下的人每周只能玩三个小时的网络游戏。)可知,根据第一段,一个

16

岁的男孩每周可以玩三个小时的网络游戏,是正确的。故选

B。在你敞开心扉的时候降临到你身上。学习一项新技能,参观一个新地方,尝试一种新爱好,都是创造机会的细节理解题。根据

ZhangZhe,ahighschoolteacherinNanjing,thinksonlinegames

influence

students'studies好方法。)可知说的是学习一项新技能,参观一个新地方,尝试一种新爱好,结合选项,应说尝试新事物。故alot.(南京中学教师张哲认为,网络游戏对学生的学习影响很大。)可知,沉迷于网络游戏的学生,他们的学选

B。习受到很大影响。故选

C。(4)根据上文

You'll

nevercreateany

luckif

you

sitthere

waiting

forit

to

fallinto

yourlap

(大腿).(如果你坐推理判断题。根据

Tomakesurethat

studentsdevelophealthier

lifestyle(生活方式),schools,teachersand在那里等着它掉到你的膝盖上,你永远不会创造任何运气。)可知说的是如果你坐在那里等着它掉到你的膝盖parents

need

to

work

closely

to

help

young

students

find

proper

hobbies,and

hold

different

after﹣school

activities上,你永远不会创造任何运气,结合选项,应说立即朝着你的目标和梦想行动。故选

F。for

them.(为了确保学生养成更健康的生活方式,学校、老师和家长需要密切合作,帮助年轻学生找到合适的爱好,并为他们举办不同的课外活动。)可知,根据最后一段,学校、教师和家长应该应该一起帮助年轻学生。他们应该为学生举办不同的课外活动。所以选项

A.①④符合题意。故选

A。(4)主旨大意题。根据

In

August,2021,some

new

rules

cameout

to

restrict

(限制)

young

people's

online

gametime.People

under

the

age

of

18

can

only

play

online

games

three

hours

a

week.Online

game

providers

can

offer

onlyonehourservicetoyoungpeoplefrom8p.m.to9p.m.onFridays,Saturdays,Sundaysandpublicholidays.They

arevery

popular

with

teachers

and

parents.(2021

8

月,一些新规则出台,限制年轻人的在线游戏时间。18

岁以下的人每周只能玩三个小时的网络游戏。在线游戏提供商只能在周五、周六、周日和公共假期的晚上

8

点到晚上

9

点为年轻人提供一小时的服务。他们很受老师和家长的欢迎。)结合全文内容可知,文章主要讲了这篇文章主要告诉我们一些家长和老师欢迎新规定。故选

D。Ⅲ.CompletethePassage(共5题,每题2分,共

10分)Choosethesentencestocompletethepassage.(Twosentencesareextra.

)11.【解答】细节推理题。(2)根据上文

Feel

lucky

about

what

you

have(对你所拥有的感到幸运)可知说的是对你所拥有的感到幸运,(3)根据下文

Luckdoesn't

justhappentoyou﹣﹣it

comestoyouwhenyou'reopen.Learninganewskill,visitinga

new

place

and

trying

a

new

hobby

are

all

great

ways

of

creating

your

chances.(运气不仅仅发生在你身上,它会(5)根据上文

Ask

for

help

if

necessary(必要时寻求帮助)可知说的是寻求帮助,结合选项,应说如果你有麻烦,不要等待别人的帮助,如果他们愿意帮助你,就去求助他们。故选

D。IV.

ClozeTest

(共

10题,每题

1分,共

10分)Choose

thebestanswerto

complete

the

passage.12.【解答】(1)名词辨析。A.treatment

治疗;B.trouble麻烦;C.silence

沉默;D.experience经历。根据前文

Shesuffered

some

terribleillness

in

her

early

childhood.(她在童年早期曾患过一场严重的疾病。)可知是经过多年的治疗,她最终变健康了。故选

A。(2)动词辨析。A.enjoy

享受;B.join

加入;C.complete

完成;D.build

建立。根据后文

being

amember

ofit可知她想加入当地的游泳队。故选

B。(3)动词辨析。A.filed归档;B.worked

工作;C.succeeded

成功;D.arrived

建立。所以

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论