高考英语推理判断题.ppt_第1页
高考英语推理判断题.ppt_第2页
高考英语推理判断题.ppt_第3页
高考英语推理判断题.ppt_第4页
高考英语推理判断题.ppt_第5页
已阅读5页,还剩20页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、,Reading Comprehension- Inference Questions,阅读理解专题-推理判断题,07、08广东高考阅读理解推理判断题:,阅读推理判断题,推断题分类,1. Question forms: It can be inferred from the text that . From the text we know that is most likely . When the writer talks about , what the writer really means is . The writer suggests that . The story impli

2、es that . We can infer conclude from the passage that . 这类题干中通常含有infer, suggest, imply, conclude等标志性词语。,一、如何推断隐含意义,2.技巧点拨 1).全面分析 2).忠实原文3).不要选择表层信息,Did you ever hear a strange sound coming from the wall? Did it sound like a clock? If so, it may have been made by a beetle. Long ago people thought th

3、e ticking meant that someone was about to die. Thus the beetle is called the deathwatch beetle. (1分钟) The sound of this beetle _. A. pleased people. B. surprised people. C. frightened people. D. excited people.,3.Practice:,1,(passage1),Several different bison species have lived on the North American

4、 continent since the Ice Age; today only two exist. The wood bison is the larger of the two, and is now found mostly in western Canada. Better known in the United States is the Plains bison, or buffalo. At one time, herds of these animals could be sighed almost everywhere from the Appalachian Mounta

5、ins in the East to the Rocky Mountains in the West. The author implies that several types of bison_. A. live outside the United Stated and Canada B. are well adapted to swampy terrain C. existed before the Ice Age D. have been killed or have died out,2,P3,二、如何推断作者观点和态度:,说明文中作者的态度: objective neutral

6、( 中立的); 在议论文中,有: (1)positive (积极的) (2)negative (3)neutral (中立的) (4)approval (5) disapproval (6) indifferent (7)sarcastic (讽刺的) (8)critical (批评的) (9)optimistic (10)pessimistic,客观的,消极的,漠不关心的,(赞成的),不赞成的,乐观的,悲观的,1. Question forms: The writers attitude toward is_. The writer thought that_. According to t

7、he author _.,2.技巧点拨 注意作者表达感情色彩的形容词、副词、动词及所举的例子,才能推断出作者的弦外之音。,Passage 5.(江西卷)Just as crying can be healthy, not cryingholding back tears of anger, pain or sufferingcan be bad for physical(身体的) health. Studies have shown that too much control of emotions can lead to high blood pressure, heart problems

8、 and some other illnesses. If you have a health problem, doctors will certainly not ask you to cry. But when you feel like crying, dont fight it. Its a naturaland healthyemotional response(反应). (2分钟) According to the author, which of the following statements is true? A. Crying is the best way to get

9、 help from others. B. Fighting back tears may cause some health problems. C. We will never know our deep feelings unless we cry. D. We must cry if we want to reduce pressure.,3,Passage6.Around the world more and more people are taking part in dangerous sports and activities. Of course, there have al

10、ways been people who have looked for adventure- those who have climbed the highest mountains, traveled into unknown parts of the world or sailed in small boats across the greatest oceans. Now, however, there are people who look for an immediate excitement from a risky activity, which may only last a

11、 few minutes or even seconds. I would consider bungee jumping(蹦极跳)to be a good example of such an activity. You jump from a high place (perhaps a bridge or a hot air balloon) 200 meters above the ground with an elastic(有弹性的)rope tied to your ankles. You fall at up to 150 kilometers an hour until the

12、 rope stops you from hitting the ground. It is said that about 2 million people around the world have now tried bungee jumping. Other activities which most people would say as risky as bungee jumping include jumping from tall buildings and diving into the sea from the top of high cliffs.,4,Why do pe

13、ople take part in such activities as these? Some psychologists(心理学家)suggest that it is because life in modern societies has become safe and boring. Not very long ago, peoples lives were constantly in danger. They had to go out and hunt for food, diseases could not easily be cured and life was a cont

14、inuous battle for survival(生存). Nowadays, according to many people, life offers little excitement. They live and work in comparatively safe conditions; they buy food in shops; and there are doctors and hospitals to look after them if they become ill. The answer for some of these people is to look fo

15、r danger in activities such as bungee jumping. (5分钟) The writer of the text has a _ attitude(态度)towards dangerous sports.A. positive(肯定的) B. negative(否定的) C. neutral (中立的) D. nervous,三、如何推断写作目的,1. Question forms: (1) 考查整篇文章的写作目的 A. The writers purpose of writing this passage is to _. B. What is the

16、purpose of writing this article? C. In writing the passage, the author intends to _.,(2) 考查某处细节的写作意图 A. The writer uses the example ofto show that _. B. The writer uses the two questions at the beginning of the passage to _. C. are mentioned in the first paragraph to _.,2. 常见的写作目的归纳 不同的文章可能有不同的写作目的,

17、 但写作目的通常有以下三种: (1) to entertain readers(娱乐读者,让人发笑) (2) to persuade readers(说服读者接受某种观点) (3) to inform readers(告知读者某些信息),常见于故事类的文章。to make people laugh; to tell an interesting experience,常见于广告类的文章。to sell a product or a service; to attract more visitors / readers / audience,多见于科普类新闻报道类文化类或社会类的文章.,3. 技

18、巧点拨 (1) 根据文体类别推断写作目的 (2) 从写作手法来推断写作目的,Passage7. “Have you ever been out on a boat and felt it lifted up by a wave? Or have you jumped in the water and felt the rush of energy as waves came over you?” asked Jamie Taylor of the Wave Energy Group at the University of Edinburgh. “There is certainly a lo

19、t of energy in waves,” he said. (1.5分钟) The writer uses the two questions at the beginning of the passage to _. A. test the readers knowledge about waves B. draw the readers attention to the topic C. show Jamie Taylors importance D. invite the readers to answer them,5,Passage8 A young man from a vil

20、lage called Nawalapitiya married a young woman from Maliyuwa, a nearby village. They lived with the mans big family-his parents, his brothers, their wives and children. The family kept an elephant, in which the young woman soon took a great interest. Every day she fed it with fruit and sugar. Three

21、months later the woman went back to her parents home, having quarreled with her husband. Soon the elephant refused to eat or work. It appeared to be ill and heart-broken. One morning after several weeks the animal disappeared from the house. It went to the womans home. On seeing her, the elephant wa

22、ved its trunk and touched her with it. The young woman was so moved by the act of the animal that she returned to her husbands home. (3分钟) The writer wrote the story in order to_. A. show that elephants are very clever B. tell how a woman trained a wild animal C. show that women care more for animal

23、s than men do D. tell how an animal reunited a husband and wife,6,1. Question forms: The passage is most likely to be taken from_. Where would this passage most probably appear? The passage is most likely a part of _.,四、如何推断文章出处,2. 解题技巧 这类问题应从文章的内容或结构来判断其出处:(1) 报纸 (2)广告 (3)产品说明:,Passage9(全国卷)Do you

24、always understand the directions on a bottle of medicine? Do you know what is meant by “Take only as directed?” Read the following directions and see if you understand them. To reduce pain, take two tablets(药片) with water, followed by one tablet every eight hours, as required. For night-time and ear

25、ly morning relief (缓解疼痛) take two tablets at bedtime. Do not take more than six tablets in twenty-four hours. For children six to twelve years old, give half the amount (量). For children under six years old, ask your doctors advice. Reduce the amount if you suffer from restlessness or sleeplessness

26、after taking the medicine. This text is most probably taken from a _. (2分钟) A. textbook B. newsreel C. doctors notebook D. bottle of medicine,7,Passage10 More than 30,000 drivers and front seat passengers are killed or seriously injured(受伤)each year. At a speed of only 30 miles per hour it is the sa

27、me as falling from a third floor window. Wearing a seat belt(安全带)saves lives; it reduces your chance of death or serious injury by more than half. Therefore drivers or front seat passengers over 14 in most vehicles must wear a seat belt. If you do not, you could be fined up to $ 50. It will not be u

28、p to the drivers to make sure you wear your belt. But it will be the drivers responsibility(责任)to make sure that children under 14 do not ride in the front unless they are wearing seat belt of some kind. However, you do not have to wear a seat belt if you are reversing(倒退)your vehicle or you are mak

29、ing a local delivery(发送)or collection using a special vehicle; or if you have a valid medical certificate which excuses you from wearing it. Make sure these circumstances(情形)apply to you before you decide not to wear your seat belt. Remember you may be taken to court for not doing so, and you may be

30、 fined if you cannot prove to the court that you have been excused from wearing it. (3分钟) This text is taken from _. A. a medical magazine B. a police report C. an advertisement(广告)D. a government information booklet (小册子),8,More than 30,000 are killed or seriously injured(受伤)each year.,you could be

31、 fined up to $ 50,Remember you may be taken to court you may be fined ,2. 解题技巧 推测下文的内容:根据作者的思路进行推理 推测上文的内容:关注第一段,特别是文段开始的几句话。,五推断上下文内容,Question forms: The next paragraph would most probably deal with _ The paragraph preceding this one would most likely discuss _.,Passage 11 When early humans hunted and gathered food, they were not in control of their environment. They coul

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论