高考英语一轮复习 阶段性效果检测题25(含解析).doc_第1页
高考英语一轮复习 阶段性效果检测题25(含解析).doc_第2页
高考英语一轮复习 阶段性效果检测题25(含解析).doc_第3页
高考英语一轮复习 阶段性效果检测题25(含解析).doc_第4页
高考英语一轮复习 阶段性效果检测题25(含解析).doc_第5页
已阅读5页,还剩5页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2015高中英语一轮复习 阶段性效果检测题25. 单项填空1. (2013泉州模拟)what about the person?seldom in all my lifesuch aperson. a. i met; determiningb. i have met; determiningc. did i meet; determinedd. have i met; determined2. the mid-term exam, and everyone is trying hard to study. a. was comingb. camec. has comed. is coming3. (2013温州模拟)which do you like better, swimmingor skating?iswimming to skating. a. enjoyb. likec. preferd. love4. (2013金华模拟)he trusts you; only you canhim to give up the foolish idea. a. suggestb. commandc. advised. persuade5. (2013海口模拟)as neither of us would, the bargain came to nothing. a. give inb. give outc. give awayd. give off6. a teacher who is just interested in his teaching but doesntstudents is not a good teacher. a. argue aboutb. discuss aboutc. dream aboutd. care about7. (2013西安模拟)though they met with much difficulty, the teamto go on with the experiment. a. changed their mindsb. made up their mindsc. took their mindsd. gave their minds8. (2013莆田模拟)im afraid well have to work extra hours, for some problems are hard. a. to settleb. settledc. to be settledd. settle9. the old man insisted that ihis wallet and that ito the police station with him. a. had taken; gob. take; should goc. would take; had goned. should take; go10. two lawyers have donated50, 000 toour schools campaign “help the needy” , which was started by our former headmaster three years ago. a. sponsorb. launchc. organized. plan11. (2013苏州模拟)i think hes determined that he wont give inyou may try your luck and see if you can persuade that oldfellow. a. stubbornb. uneducatedc. friendlyd. responsible12. (2013厦门模拟)the weather, the basketball match will be held indoors. a. in view ofb. in favour ofc. in case ofd. in spite of13. (2013合肥模拟)please call the station to make sure when the earliest train. a. leaveb. leftc. leavesd. is leaving14. the situation put us at a serious, which made us very worried. a. advantageb. disadvantagec. conditiond. situation15. with the help of the whole world, the people of the earthquake-hit areas_over came the difficulty they met with. a. happilyb. finallyc. nearlyd. hardly. 阅读理解(a)(原创)gaomi, shandong, october 11(xinhua) chinese writer mo yan said on thursday that he was “very surprised” at winning the nobel prize in literature. speaking to reporters at a hotel in his hometown gaomi city in east chinas shandong province, mo said “(i was)very surprised upon winning the prize because i felt i was not very senior in terms of qualification(among chinese writers). there are many good writers and my ranking was not so high. ” “i am very happy, ” he said, “i was having dinner when i received the news. i was surprised. ” “thank you for coming all the way to gaomi. this should be a season of red sorghum, but no such crop is planted any more. i believe none of you have seen the crop, ” he said. “the nobel prize in literature is a very important literature prize, but not the top award. it represents the opinions of the jury(评审团). i am satisfied with my major works and i still keep writing by hand. ” “my works are chinese literature, which is part of world literature. they show the life of chinese people as well as the countrys unique culture and folk customs. meanwhile, my novels described human beings in the broad sense. i wrote in the perspective of a human being. these works stand beyond regions and ethnic groups, ” he said. “the folk arts and folk culture accompanied my growth and i was influenced by the cultural elements i witnessed through my childhood. when i picked up the pen for literature creation, the folk cultural elements inevitably entered my novels and affected and even determined the artistic styles of my works, ” he added. mos win brought joy to other writers and readers throughout the country as he is the first chinese national to win the nobel prize in literature in its century-long history. born into a farmers family in a village in gaomi, mo has been known since the late 1980s for his novels such as red sorghum, which was later adapted into a film by director zhang yimou. (347w)1. mo yan was surprised at winning the nobel prize in literature because he felt. a. he was not as famous as other writersb. he was not the best writer in chinac. he was born in a farmers familyd. he didnt have good education2. according to mo yan, . a. red sorghum should be planted in his hometownb. the nobel prize represents the opinions of the publicc. he still keeps the habit of writing by handd. his novels described human beings of all regions3. by reading mo yans works, we can. a. learn a lot about the chinese folk cultureb. increase our sense of national pridec. form a vivid picture of his childhoodd. learn more about the history of the nobel prize4. which of the following words can best describe mo yan?a. romantic. b. self-confident. c. humorous. d. modest. 5. where might you find the article?a. in a novel. b. in a travel book. c. in a newspaper. d. in a student book. (b)(2013长沙模拟)in america, virginia beach has all the elements of a classic seaside resort: brilliant beaches, a lively boardwalk, plenty of restaurants and nightspots, and amusement rides sure to appeal to kids. many believe virginia beach is at its best in the off-season, when the town is less crowded but the weather is still mild. meanwhile, some safety tips should be followed, enjoying the happiness and excitement the beach offers. the number one safety tip concerns ocean safety: pay attention to flag conditions posted on the lifeguard stands. lifeguards post a red flag to warn when the ocean water is dangerous. take them seriously! tourists from land-locked regions are particularly easily attracted by the magic of the waves. however, a calm ocean can become risky without warning. make sure you swim near a lifeguard. swimming without lifeguards protection is almost five times as great as drowning at a beach with lifeguards. never swim alone. many drownings involve single swimmers. when you swim with someone else, if one of you has a problem, the other may be able to get help, including signaling for assistance from others. dont fight the current. the facts show that some 80% of rescues by lifeguards at ocean beaches are caused by currents. these currents are formed by surf and gravity, because once surf pushes water up the slope of a beach, gravity pulls it back. this can create concentrated rivers of water moving offshore. if you are caught in a rip current, dont fight it by trying to swim directly to shore. instead, swim parallel to shore until you feel the current relax, then swim to shore. most rip currents are narrow and a short swim parallel to shore will help bring you to safety. (289w)6. when coming to virginia beach, people cannot enjoy the happiness of. a. walking on the road made of woodb. joining the nightspotsc. riding a horse or a pumper card. surfing in the sea7. many people believe the best time to visit virginia beach may be. a. after autumn school term beginningb. in the summer vacationc. during the christmas holidayd. in the cold winter8. swimming in the sea youd better not swim. a. with a friendb. within the sight of the lifeguardc. with the currentd. as far as you like9. from the passage, we can know. a. one in five persons swimming in the sea is drownedb. if one with a lifeguard were drowning, five persons without lifeguards would be drowningc. some 80% people drowning by the currents are rescued by lifeguardsd. some 20% drowning by the currents are rescued by lifeguards10. the passage mainly tells us. a. virginia beach has all the elements of a classic seaside resortb. the happiness and excitement the beach offersc. some safety tips when enjoying the happiness and excitement the beach offersd. the dangers for tourists from land-locked regions to swim in the sea【语篇随练】用30个词左右概括阅读理解b大意_答案解析. 1.【解析】选d。seldom是否定副词, 位于句首时句子用部分倒装, 因此排除a、b两项; 根据句意可知第一个空表示到现在为止的动作, 因此用现在完成时; determined是形容词, 意为 “意志坚定的” 。2.【解析】选d。句意:期中考试就要到了, 每个人都在努力学习。be coming就要到来。进行时表示将来。3.【解析】选c。考查动词词义辨析。prefer a to b意为 “喜欢a胜过b” , 为固定用法。【变式备选】the young lady prefers dressing up for a party toby others. a. be noticedb. being noticedc. having been noticedd. have been noticed【解析】选a。考查非谓语动词的用法。句意:这位年轻女士喜欢为晚会化装是为了能被别人注意到。to be noticed是作目的状语; 而不能因为固定的prefer doing. . . to doing. . . 的结构而误选b项。4.【解析】选d。考查动词词义辨析。句意:他信任你, 只有你能说服他放弃这个愚蠢的主意。persuade “说服; 劝说” , 符合句意。suggest “建议; 暗示” ; command “命令; 掌握” ; advise “建议” , 但不一定说服。5.【解析】选a。考查动词短语辨析。句意:由于我们双方都不让步, 协商最终没有结果。give in投降; 屈服; 让步; give out分发; 公布; 用尽; give away捐赠; 丧失; 泄露; give off发出(气味、热、光等)。6.【解析】选d。考查动词短语辨析。句意:只对教学感兴趣而不关心学生的老师不是好老师。care about关心, 符合语境。argue about争论; discuss about讨论; dream about梦想。7.【解析】选b。考查动词短语辨析。句意:尽管他们遇到很大困难, 这个队下定决心继续做实验。make up ones mind下定决心, 符合句意。change ones mind改变主意; c、d两项搭配不正确。8.【解析】选a。考查动词不定式。某些形容词(pleasant, nice, comfortable, difficult, hard, easy等)后接动词不定式时, 常用主动形式表示被动意义。9.【解析】选a。考查insist的用法。句意:那位老人坚持认为我拿了他的钱包, 他坚持让我跟他一起去警察局。insist作 “坚持; 主张” 讲时, 后面宾语从句用虚拟语气, 即 “(should+)do” ; 作 “坚持认为” , 即坚持事实时, 后面宾语从句不用虚拟语气。10.【解析】选a。考查动词词义辨析。句意:两位律师捐款五万美元赞助我校 “帮助贫困学生” 的活动, 这一活动是我们的前任校长在三年前创办的。sponsor “赞助” , 符合句意。11.【解析】选a。考查形容词辨析。语境中说这个老人不会让步的, 因此用stubborn表示 “固执的; 倔强的; 顽固的” 。12.【解析】选a。考查介词短语辨析。句意:考虑到天气, 篮球赛将会在室内举行。in view of表示 “考虑到” 。后三项分别表示 “赞成” “如果” “尽管” , 都与句意不符。13.【解析】选c。考查一般现在时表将来的用法。句意:请给车站打电话确定一下最早班车几点发。表示按时刻表将要发生某事时, 用一般现在时表示将来。14.【解析】选b。考查名词词义辨析。句意:形势使我们处于非常不利的地位, 这让我们感到非常担心。advantage “优势; 有利条件” , 与空格前面的serious和后面的very worried矛盾; situation “形势” , 和句子的主语重复; disadvantage “不利条件” , put/keep sb. at a disadvantage为固定搭配, 意思是 “使某人处于不利地位” 。【知识拓展】劣势pk优势(1)disadvantage n. 不利条件; 不便之处at a disadvantage处于不利地位put sb. at a disadvantage让某人处于不利地位without disadvantage没有害处the disadvantage of. . . is that. . . 的缺点是his inability to speak french puts him at a disadvantage. 他不会说法语, 这使他很吃亏。(2)advantage n. 优势, 优点, 好处take advantage of利用the advantage of. . . is that. . . 的优点是15.【解析】选b。考查副词词义辨析。句意:在全世界的帮助下, 地震灾区人民最终克服了他们所遇到的困难。finally最终, 终于, 符合句意。happily愉快地; nearly几乎, 将近; hardly几乎不。. 莫言获得诺贝尔文学奖以后接受记者采访, 通过他的言行, 我们可以看出他的成长、文学特色及谦逊的态度。1.【解析】选b。细节理解题。由文章第二段的mo said “(i was)very surprised upon winning the prize because i felt i was not very senior in terms of qualification(among chinese writers). there are many good writers and my ranking was not so high. ” 可知, 莫言认为中国有很多好的作家。故选b。2.【解析】选c。细节理解题。由文章第五段的i am satisfied with my major works and i still keep writing by hand. 可知答案。a项错在并不是莫言认为应该种植红高粱, 他只是在叙述现在没有红高粱这一事实; b项应为it represents the opinions of the jury; d项错在human beings of all regions(根据文章倒数第四段第一句my works are chinese literature, which is part of world literature. )。3.【解析】选a。推理判断题。从文章倒数第三段的when i picked up the pen for literature creation, the folk cultural elements inevitably entered my novels and affected and even determined the artistic styles of my works. . . 可以看出答案, 莫言的作品展现的是中国的民间文化。4.【解析】选d。推理判断题。从全文莫言的言行可以看出, 莫言虽然获得了诺贝尔文学奖, 但他的态度很谦虚(modest)。romantic浪漫的; self-confident自信的; humorous幽默的。5.【解析】选c。推理判断题。从开头gaomi, shandong, october 11(xinhua)就能看出这是一篇新闻报道

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论