版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、【英语】八年级英语上册阅读理解单元练习题(含答案)经典一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1 .阅读理解We are already familiar with computers-computers work for us at home, in offices and in factories. But it is also true that many children today are using computers at school before they can write. What does this mean for the future? Are these
2、 children lucky or not?Many people who do not know about computers think of them as machines that children play with. They worry that children do not learn from experience but just from pressing a button. They think that children are growing not knowing about the real world.But people who understand
3、 more about computers say that computers can be very good for children. A computer can help them to learn about the real world more quickly, to learn what they want to learn and think for themselves. And in the future, don't we need people who can think clearly, who know how to get information q
4、uickly and use it well? What do you think?(1) "To be familiar with" means to.A. know nothingB. know aboutC. dislikeD. like(2) Does everyone think computers are good for children?A. Yes, they do. B. No, not everyone thinks so. C. We don't know. D. They are not sure.(3) What can computer
5、s help children to do?A. To think clearly, to do homework and to write.B. To play games, to do Maths problems and to copy.C. To think clearly, to get information and use it well.D. To count, to clean the house and to get information.(4) Does the writer think the computer is a good thing?A. It isn
6、9;t mentioned. B. No, he doesn't. C. He doesn't know. D. Yes, he does. 【答案】(1) BB(3) C(4) D【解析】 【分析】文章大意:电脑对我们的影响越来越大。今天的许多孩子在写字前就开 始使用电脑。这对未来意味着什么?这些孩子是否幸运?对电脑了解的人说说好,对电脑 不了解的人说不好。你怎么认为?(1)词义猜测题,To be familiar with的意思是 对熟悉”,A.一无所知;B.了解;C不喜欢;D.喜欢,故答案是 Bo(2)主旨大意题,根据文章内容可知有些人认为电脑对孩子们好,而有些人认为对孩
7、子们不好,因此使用否定回答,故答案是 Bo(3)细节理解题,根据 A computer can help them to learn about the real world more quickly, to learn what they want to learn and think for themselves. And in the future, don't we need people who can think clearly, who know how to get information quickly and useit well?可知,电脑可以帮助孩子们思考清晰、
8、获得信息,对电脑操作得好,故答案是Co(4) 逻辑推理题,根据 And in the future, don't we need people who can think clearly,who know how to get information quickly and use it well?可知作者认为电月商是个好东西,故选Do【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推理题和主旨大意题。细节理解题要 可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要 通读全文,了解大意之后找出中心思想。2 .阅读理解Women are just as good
9、 at engineering as men are. If you don't think so, come to the program 一Introducing a Girl to Engineering Day.Some successful women engineers invited middle school girls in South Carolina, US to take part in the program every year in May. On the program, they talk to the girls and give them fun
10、activities to try out. These help them learn about the fun side of engineering.This year, the girls learns to make paper boats, and they used their breath(呼吸)to makethe boats move.Laura Kate, an eighth-grader told the Aiken Standard newspaper that she was not sure to take up engineering as her job y
11、et, but she found the program was "a lot of fun".In many countries the number of women engineers is small. The main reason is that women lose interest in engineering at a young age. "We want to let the girls know there is a way for them," said Monica Philips, one of the engineers
12、.(11) How often do people hold the program?A. Once a week.B. Once a month.C. Once a year.D. Only this year.(12) What did they learn this year on the program?A. How to go boating.B. How to make paper boats then make them move.C. What to do with paper.D. How to get interested in boats.(13) Why don'
13、;t many women choose to be engineers?A. Because they didn't find engineering fun when they were young.B. Because they don't know women can be engineers.C. Because it is a hard job and it is not good for women.D. Because they are not interested in engineering by the time they have grown up.(4
14、) Which is the best title for the passage?A. How to be a scientist.B. Leading the way for women.C. Leading the way for men.D. How to be an engineer.【答案】(1) CB(3) A(4) B【解析】【分析】主要讲了一个电视节目建议女孩学习工程师。(1)细节题。根据 Some successful women engineers invited middle school girls in South Carolina, US to take part
15、 in the program every year in May.可知是每年五月一次,故选C。(2) 细节题。根据 This year, the girls learns to make paper boats, and they used their breath(呼吸)to make the boats move.可知学习怎样制作纸船及怎样用呼吸让船移动,故选B。(3)细节题。根据 The main reason is that women lose interest in engineering at a young age.可知女士对工程师不感兴趣,故选A。(4)主旨题。根据全文可知
16、主要讲了建议女士学习工程师,故选Bo【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答 案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。3.阅读下列材料,从 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。We use emojis in our talks all the time. Do you know about their meanings? Let's have a look.Vlaughing wiih tearsangryVcoolcrying loudlyVlove, love, love3 sleeping3blow a kissgoodbyeB
17、ut some emojis may have different meanings in China. Here are two examples.It looks friendly to us, but it can be someone laughing at you.People sometimes use this emoji to show that they don't want to talk to you anymore.People all over the world can understand the emojis, but in different coun
18、tries they may have more meanings, we should be careful about how we use them.(1) If you want to go to bed, you could use the emoji.(2) In China, the emojimay meanA. Being friendly enoughC. Being angryB. Laughing at someoneD. Don't want to talk to you anymore(3) You can find this article in the
19、column(专栏)ofA. News SkyB. StoriesC. Movie WorldD. Culture【答案】(1) BD(3) D【解析】【分析】主要讲了一些表情符号的意思。(1)细节题。根据表格倒数第二个sleeping可知图片意思是睡觉,故选 B。(2)细节题。根据表格最后一个goodbye再见,可知意思是不想再和他人说话,即再见,故选Do(3) 细节题。根据 but in different countries they may have more meanings可知不同国家表情符号的意思是不同的,所以文章会在文化栏出现,故选Do【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意
20、从文中仔细寻找答案。4.阅读理解New Year's resolutionsI spent too much time playing video games and watching TV last year. It made meunhealthy. I'm going to do more exercise. I'm going to only watch TV shows that areappropriate (合适的) for my age.MichaeI'm going to eat less junk food and drink fewer s
21、oft drinks. I'm going to have healthy eating habits. I want to eat more vegetables and fruit, Eating fruit and vegetables is very good for my health That can make me strong. I also want to drink more milk It's good for my bones and teeth. ManuelMy parents are very busy. I'm going to keep
22、 my bedroom clean and put things in proper (适 当的) places. I'm also going to learn to cook. In a word, I want to help my parents a little with the housework.SusaiI did badly at school last year. I'm going to arrive at school on time and is communicate better. I with my classmates and teachers
23、. I'm going to work harder. Maybe I can get better grades this year. Come on!Linde(1) Michael too much last year.A. ate junk food.B. watched TVC. drank soft drinksD. exercised(2) is going to drink more milk in the new year.A. MichaelB. ManuelC. SusanD. Linda(3) Susan's New Year's resolut
24、ion is toA. keep the classroom cleanB. do more exerciseC. learn to play tennisD. help her parents with the housework(4) Which of the following is NOT true?A. Michael isn't going to watch TV.B. Manuel is going to keep healthy.C. Linda wants to get good grades.D. Susan is going to put things in pr
25、oper places. Linda may in the coming new year.A. go to school lateB. not do her homeworkC. make more friends.D. go to the school library less【答案】(1) BB(3) D(4) AC【解析】【分析】文章大意:介绍了 Michael , Manuel , Susan以及Lind的新年计划或决O(1)细节理解题。根据文中第一栏的语句I spent too much time playing video games andwatching TV last ye
26、ar.提示可知 Michael去年看了很多的电视,故选 B。(2)细节理解题。根据文中第二栏的语句I also want to drink more milk It's good for mybones and teeth.提示可知,Manuel准备在下一年多喝牛奶,故选 B。(3)细节理解题。根据文中第三栏的语句In a word, I want to help my parents a little withthe housework.提示可知,Susan想帮助父母多一些家务,故选D。(4)细节理解题。根据文中第一栏中的语句 I'm going to only watch
27、TV shows that are appropriate (合适的)for my age.提示可知,Michael没有打算少看电视,只是看一些适合 自己年龄的电视,故选 Ao(5)细节理解题。根据文中第四栏中的语句I'm going to arrive at school on time andcommunicate better with my classmates and teachers. 提示可知, Linda 下年准备多结交些 朋友,故选Co【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题 的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答
28、案。(5) 读理解Most people in America like having the surprise party. It is very popular. They think it is very exciting to have surprise parties for their friends or family members. They often plan a surprise party for a special event like someone's birthday. If you want to know what a surprise party
29、 is like, please look at the following example.One Saturday night, Sam's wife asked him to go to the kitchen and bring her a glass of water.Sam walked to the kitchen. When he opened the door, he saw a "bear (熊)"standing in front of him! Sam was very scared and wanted to run away at onc
30、e. Just then the "bear" took off hiscostume (服装).It was Sam's friend John! When he turned back, he saw some other people standing behind him. All of them said "Surprise! Happy birthday!" to him.In fact, we can have many kinds of surprise parties. A successful surprise party a
31、lways makes people feel surprised and excited. Would you like to plan a party like this for your friends or family members?(1) How is the surprise party in America?A. Relaxing.B. Popular.C. Boring.D. Meaningless.(2) When was Sam's birthday?A. On Saturday.B. On Sunday.C. On Friday.(3) What does t
32、he underlined word "scared" mean in English?A. Sad.B. Surprised.C. Afraid.(4) Who stood in front of Sam that night in fact?D. On Thursday.D. Available.A. A real bear.B. His mother. What's the passage mainly about?A. What a surprise party is like in America.C. How to have a surprise par
33、ty for others.C. His wife.D. His friend.B. Why Sam felt scared when he saw the bear.D. How people feel about a surprise party.A(3) C(4) DA【解析】【分析】主要讲了美国的惊喜晚会是怎样的。(1)细节题。根据It is very popular.可知美国的惊喜晚会是受欢迎的,故选 B。(2) 细节题。根据 One Saturday night, Sam's wife asked him to go to the kitchen and bring her
34、 a glass of water.可知周六是 Sam的生日,故选 A。(3)推断题。根据前句 When he opened the door, he saw a "bear (熊)"standing in front of him!可知当Sam打开门时,Sam看见一只熊站在他前面,所以 Sam是害怕的,scared意思 是害怕的,相当于 afraid,故选C。(4)细节题。根据It was Sam's friend John!可知是Sam的朋友John站在Sam前面,故选 Do(5)主旨题。根据全文可知主要讲了美国的惊喜晚会是怎样的。故选Ao【点评】考查阅读理解。
35、本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意 从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出中心思想。6.阅读理解Haley Evans loves books very much. When she was little, she made a family newspaper with her mother, In Grade 3, she worked with an organization to collect around 2 ,000 books for children, And she has donated (捐赠
36、) about 8 ,000 books so far.On March 30, the middle school student from the United States made another amazing projectagain. She opened a Free Little Library in Oakland University with her friend Megan MacKenzie baot Free Little Library is not a new idea.' People can take or leave the books they
37、 want. They are welcome to give away books to poor children as well. It is becoming popular in Western countries.Haley came up with the idea after reading a piece of news. In Detroit, the US, people make Free Little Libraries for kids who don't have enough money to buy books.Megan is proud of th
38、eir project. She told The Oakland Post, "I like the idea because I never got to read so much when I was a kid.' And it really encourages reading, so kids can grow up with a really big vocabulary and get more interested in reading."Haley and Megan's Free Little Library is mainly for
39、 children's books now. But the girls plan to put in more books for adults next month. Their second library will open in May.(1) The word "donated" has the same meaning as " ".A. gave awayB. gave upC. put awayD. put up(2) Which of the following about Free Little Library is NOT
40、 right?A. Haley opened it with her friend Megan.B. People can take or leave the books they want there.C. It is becoming popular in many Western countries.D. You can't go into it if you have no money.(3) Haley and Megan plan to open their library.A. secondB. thirdC. fourthD. fifth(4) The best tit
41、le for the passage may be "".A. Where Haley opened her libraryB. Library lets more children read booksC. Information about Haley and her friend D. How to open a library in America【答案】(1) AD(3) A(4) B【解析】【分析】大意:本文讲述美国一群中学生自办了一个小图书馆,图书馆让更多的孩子看书的故事。(1)细节题。gave away 捐赠;gave up 放弃;put away 收好;p
42、ut up 张贴。根据 she has donated (捐赠)about 8 ,000 books so far.可知,她到目前为止大约捐赠了8千本书,donated捐赠,故选Ao(2)细节题。 子也可以进入,(3)细节题。 故选Ao根据选项根据They are welcome to give away books to poor children as well. 可知,穷孩D描述不符合原文,故选DoTheir second library will open in May.可知,他们计划开第二家图书馆,(4)主旨题。 的故事,故选本文讲述美国一群中学生自办了一个小图书馆,图书馆让更多的孩
43、子看书Bo【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻 找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。7 .阅读理解If you give someone something for free, they maybe don't value it. If you are their friend and you've done something great in the world, they may think you can't be that great. If you were "that" gre
44、at, then, you certainly wouldn't be their friend. So what is free and so valuable (有价 值的)to us?Well, air is free and is not only valuable, but, if you don't have it, you will die. Another free thing is friendship. Think about your friends. If you have friends like I do, you cherish, like, re
45、spect and are thankful to them. They are always there for you, especially true and loyal (忠诚的) friends.What else is free? Well, family. I love my family. We have great relationships. We don't argue or fight. We get along very well. I treasure every conversation I have with them. I follow their a
46、dvice when I ask for it. I admire their silence when I don't ask. I enjoy their support and love for me.Education is free. You can study in the library and pursue (从事) your own personal education for free, You might have to pay to go to a high school or college, but you can always go to the libr
47、ary and learn for free.There are so many things that are free. I give a lot of things away that can and will change your life. I give free English lessons. I give away free books that I've written. I give my time and efforts at an English corner where I help others learn English better.Think abo
48、ut it. The best things in life are all free. Do you agree?(1) The writer thinks the following things are free and valuable EXCEPT.A. booksB. friendshipC. educationD. family(2) From the third paragraph, we know the writer A. sometimes fights with his brotherB. has some problems with his familyC. ofte
49、n discusses with his familyD. gets on well with his family(3) Why does the writer think education is free?A. Because you needn't pay for a high school or college.B. Because you can go to the library and learn for free.C. Because he gives away free books that he has written.D. Because he gives fr
50、ee English lessons to everyone.(4) What does the passage mainly talk about?A. How to make good friends.B. What is free and valuable to us.C. Getting on well with your family.D. How to speak English well.【答案】(1) AD(3) B(4) B【解析】【分析】主要讲了对于我们来说什么是免费的和有价值的。(1 )细节题。根据 Well, air is free and is not only va
51、luable.Another free thing is friendship.What else is free? Well, family. Education is free. 可知空气、友谊、家庭和教育是免 费的,没有书,故选 Ao(2)细节题。根据 We don't argue or fight. We get along very well.可知作者和家人相处得好,故选Do3 3) 细节题。根据 You might have to pay to go to a high school or college, but you can always go to the libr
52、ary and learn for free. 你可能要付学费去高中或大学,但你可以随时去图书馆免 费学习,故选B。(4)主旨题。根据全文可知主要讲了对于我们来说什么是免费的和有价值的,故选Bo【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答 案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。8.阅读理解Last summer my parents and I went to Yunnan. It left us wonderful memories. If you like a spring climate (气候),clean air and nice vie
53、ws, then Yunnan is the best place for you!Day l: Shanghai-KunmingActivities: Arrive in Kunming. Hotel check-in.Meals: No meals(We flew to Kunming. After our arrival(至 U 达)in Kunming, the guide took us to our hotelby bus. Then he showed us around the shopping center for the rest of the day.)Day 2: Ku
54、nmingActivities: Visit Stone Forest, Bird & Flower Market.Meals: Breakfast, Chinese Lunch(In the Bird & Flower Market, we saw many kinds of flowers and birds as well as some traditional Chinese arts.)Day 3: Dali-LijiangActivities: Arrive in Lijiang. Visit Lijiang Dayan Ancient (古代) City, and
55、 its famous Square Street.Meals: Breakfast, Chinese Lunch(The Ancient City of Lijiang is known as Dayan Town. It has a long history of over 800 years.)(1) The writer went to Kunming from Shanghai A. by busB. by shipC. by planeD. by train(2) The writer and his parents _on the first day.A. visited the
56、 Stone ForestB. visited LijiangC. went to the Bird & Flower MarketD. went to the shopping center(3) We can't find _in the Bird & Flower Market.A. flowersB. birdsC. Chinese artsD. the Square Street(4) Where is the Square Street?A. In Dayan Town.B. Beside the Ancient City of Lijiang.C. In
57、the Stone Forest.D. In the center of Dali. Which is NOT right according to the passage?A. The writer spent at least three days in Yunnan last summer.B. The writer visited Lijiang Dayan Ancient City on the second day.C. The writer enjoyed himself in Yunnan last summer.D. The writer didn't travel
58、from Shanghai to Yunnan alone.【答案】(1) CD(3) D(4) AB【解析】【分析】大意:本文主要介绍了作者去年暑假和父母在云南的旅行。(1)细节理解题。根据 Day1: We flew to Kunming.可知,作者一家是坐飞机去云南的。 故选Co(2) 细节理解题。根据 Day1: he showed us around the shopping center for the rest of the day.可知,他们一家去了购物中心。故选D。(3)细节理解题。根据Day2: In the Bird & Flower Market, we saw many kinds of flowersand birds as well as some traditional Chinese arts.可知,在花鸟市场可以看到花、鸟和一些传 统的中国艺术,但看不到广场街。故选Do(4)细节理解题。根据 Day3: Visit Lijiang Dayan Ancient (古代)City, and its famous Square Street.可知,在大雁镇也即丽江古城可以看到广场街。故选A。(5)细节理解题。根据Day3: Arrive in Lijiang. Vi
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年少先队大队委综合能力测试题含答案
- 2026年入职性格测试责任心特质识别训练题及答案
- 2026年中国期货交易所衍生品岗位定价与风控测试含答案
- 2026年纹绣师考试题库及答案
- 2026年档案学概论学习自测指南模拟题库含答案
- 护理质量改进的实践案例
- 2026年养老机构管理岗位竞聘考试题含答案
- 年中考生物学一轮专题复习课件(河北)第四单元人体生理与健康-第二章人体的营养
- 5质量课件沪科版物理八年级上学期
- 2026年电力生产安全试题及运维实操解析
- 电力线通信技术
- 教师三笔字培训课件
- 中国医药行业中间体出口全景分析:破解政策难题深挖全球红利
- 河南省百师联盟2025-2026学年高一上12月联考英语试卷(含解析含听力原文及音频)
- 污水管道更换工程施工方案
- 租户加装充电桩免责补充合同(房东版)
- 甘肃省天水市2024-2025学年九年级上学期期末考试物理试题(含答案)
- 2025年佛山市均安镇专职消防队招聘消防员5人备考题库及1套参考答案详解
- 2026年海南卫生健康职业学院单招职业技能考试题库参考答案详解
- 法制副校长课件
- 水利安全生产六项机制实施方案
评论
0/150
提交评论