2022-2023学年八年级英语上学期能力提升卷(仁爱版)期中检测(含详解)_第1页
2022-2023学年八年级英语上学期能力提升卷(仁爱版)期中检测(含详解)_第2页
2022-2023学年八年级英语上学期能力提升卷(仁爱版)期中检测(含详解)_第3页
2022-2023学年八年级英语上学期能力提升卷(仁爱版)期中检测(含详解)_第4页
2022-2023学年八年级英语上学期能力提升卷(仁爱版)期中检测(含详解)_第5页
已阅读5页,还剩17页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021学年度仁爱版八年级英语上册期中检测能力提升卷学校:姓名:班级:考号:第I卷(选择题)一、单项选择题(每题1分,共10分)(2017杭州市三墩中学初一期中)一 will you finish doing the work?一In a few weeks.A. How longB. How farC. How soonD. How often(2014 福建福州初二期中)Don,t drive so fast please. There is traffic at thistime of the day.A. much tooB. too muchC. many tooD. to

2、o many(2019天津和平中考模拟), the Internet was only used by the government. But now its widely used in every field.A. As usualB. At firstC. After allD. So far(2019重庆长寿二月考)一Would you please so much noise?一Oh, sorry, I wontA. not makeB. dont make C. not to make D. making(2018河北初二单元测试)Youd better more time tal

3、king with your parents so that they canunderstand you better.A. spend B. take C. cost D. pay(2019全国初二单元测试)-When shall we go to the Great Wall? -Lefs it this Sunday.A. meetB. takeC. makeD. begin(2019全国初二单元测试)Why do you like the red roses? -Because they love.A. leave forB. wait forC. stand forD. look

4、for(2019全国初二单元测试)-Why are you so? -I am watching an basketball game.A. exciting; excitedB. excited; excitingC. exciting; excitingD. excited; excitedA. not makeB. don9t makeC , not to makeD. making【答案】A【解析】试题分析:句意:请你不要制造这么大的噪音好吗?对不起,我不会的。Will /Would you please.?后跟动词原形是固定句型,意思是请你干好吗?其否认形式为在动词原形前加not,故

5、 答案为A。(2018河北初二单元测试)Youd better more time talking with your parents so that they canunderstand you better.A. spend B. take C. cost D. pay【答案】A【解析】句意:你最好花费更多的时间和你的父母谈一谈,这样他们能更好的理解你。spend花费, 主语为人,常用于句型spend time doing sth,花费时间做某事;take花费,常用于句型It takes sb. sometime to do sth.; cost花费,主语应为物;pay付钱,常和介词for

6、搭配,表示为付钱。这句话 的主语是人,并且使用了句型.time doing sth.,故应选A。(2019全国初二单元测试)一When shall we go to the Great Wall? -Lefs it this Sunday.A. meetB. takeC. makeD. begin【答案】c【解析】句意:我们什么时候去长城?我们就定在这个星期天去吧。此题考查固定用法。A.meet遇 见;B. take携带;C.make制订;D. begin开始。结合语境,考查固定表达法:Lets make it.:让我 们约定;表示约定时间,只有选项C搭配正确,故答案为C。(2019全国初二单

7、元测试)Why do you like the red roses? -Because they love.A. leave forB. wait forC. stand forD. look for【答案】C【解析】句意:一一你为什么喜欢红玫瑰?一一因为他们象征着爱情。A. leave for动身往;B. wait for 等候;C. stand for 象征;D. look for 寻找。根据一Why do you like the red roses? -Because they love.你为什么喜欢红玫瑰?一一因为他们 着爱情。可知,应该选择stand for象征;符 合语境。应选C

8、。(2019全国初二单元测试)一Why are you so? -I am watching an basketball game.A. exciting; excitedB. excited; excitingC. exciting; exciting【答案】BC. exciting; exciting【答案】BD. excited; excited【解析】句意:你为什么这么兴奋?我看了一场令人兴奋的篮球赛。考查形容词的辨析。excited 感到兴奋地”,描述人的情感;exciting “令人兴奋的”,描述事物的特征。第一个空的主语是you, 因此用excited,排除A/C;第二个空用来修

9、饰后面的名词basketball game,因此用exciting。应选B。9. (2017重庆全国初三期中)I have theof reading before sleeping. It has been part of my life.A. courageB. chanceC. spiritD. habit【答案】D【解析】句意:睡觉之前我有阅读的习惯(habit)。它(阅读)已成为我生活的一局部。courage勇气;chance 机会;spirit精神。根据句意可知,reading是一种习惯,the habit of.的习惯”,应选D。.So he always makes some

10、mistakes.(2016山东河 口胡力三期中)He doesnt do his homeworkA. careful enoughA. careful enoughB , enough carefullyC. carefully enoughC. carefully enoughD. enough careful【答案】C【解析】句意:他没有足够认真地做作业。所以他总是犯一些错误。修饰动宾短语do his homework用副词,故排除AD两项。enough “足够的”,修饰形容词或副词时,位于形容词或副词的后面, 应选C。二、完形填空(每题1分,共10分)(2020.河北石家庄新世纪外国

11、语学校初二期中)Peter was sick, so he went to see 11,Doctor, Im not feeling 12 J said Peter. Everytime I do my homework, I feel 13, If I go to school on foot, I have to sit down and 14 for a few times.”The doctor looked over him 15. At last he said,16 serious (严重的),but Tm afraid youare eating too much.” I d

12、ont understand. What do you 17?” asked Peter.“I mean you eat too much food,“ said the doctor.Oh! You mean Im too 18, Thafs a problem,said Peter. What should I do?”“The answer is easy,“ said the doctor. If you want to be thinner and 19, you shouldnt eat a lotof food and you should also do much 20A. h

13、is motherB the teacherC.the doctorD.his friendA. terribleB. illC.goodD.wellA. hungryB . tiredC.thirstyD.happyA. stand upA. carelesslyA. SomethingA. wantA. heavyA. fatterA. houseworkA. stand upA. carelesslyA. SomethingA. wantA. heavyA. fatterA. houseworkB. lie downB , carelessB. AnythingB. suggestB.

14、healthyhappierB , exerciseC , eat foodC. carefullyC. EverythingmeanC. stressed outC. healthierC. shoppinghave a restD. carefulD. NothingD. restD. thinD. weakerD. homework这篇文章讲的是Peter感觉不舒服去看医生,结果没有什么严重问题只是他太胖了。医生建议他少吃 多锻炼。C【解析】句意:Peter生病了,所以他去看医生。his mother他的母亲;the teacher老师;the doctor 医生;his friend他

15、的朋友。根据下文“Doctor,m not feeling”可知生病了应去看医生,应选C。D【解析】句意:医生,我感觉不是很好。terrible可怕的;ill生病的;good好的;well健康的。根据上文“Peter was sick”可知是感觉身体不好,“身体好”要用well,应选D。B【解析】句意:每次做作业,我就觉得很疲劳。hungry饥饿的;tired疲倦的;thirsty 口渴的; happy高兴的。根据下文uIf I go to school on foot, I have to sit down?,可知上学路上都要坐下来休息, 所以做作业更是觉得累了,应选B。D【解析】句意:如果

16、步行上学,我必须坐下休息几次。stand up站起来;lie down躺下;eat food 吃食物;have a rest Mo根据“I have to sit down”可知Peter坐下来就是为了休息,应选D。C【解析】句意:医生仔细地给他做了检查。carelessly粗心地;careless粗心的;carefully仔细 地;careful仔细的。根据语境可知,这里用副词修饰动词短语look over,再结合下一句中的at last 可知医生仔细地检查了 Peter,应选C。D【解析】句意:没什么严重的,但恐怕你吃得太多。Something某物;Anything任何东西;Everyth

17、ing 一切事物;Nothing 没有什么 o 根据下一句 but Im afraid you are eating too much. ” 可知 Peter 没有 什么严重的问题,可能只是吃多了,应选D。C【解析】句意:您是什么意思? want想要;suggest建议;mean意味着;rest休息。根据下文 uI mean you eat too much food.v可知Peter开始没有明白医生的话,所以问医生是什么意思,应选C。 18. A【解析】句意:您是说我太重了。heavy重的;healthy健康的;stressed out紧张的;thin瘦的。 根据上文“I mean you

18、eat too much food. ”和下文医生给出的建议可知,医生的意思是Peter由于吃 得多,所以太重了,应选A。C【解析】句意:如果你想要更苗条、更健康,你不应该吃太多的食物,同时也应该多做运动。 fatter更胖的;happier更高兴的;healthier更健康的;weaker较弱的。结合全文语境和下一句“you shouldn戈eat a lot of food”可知Peter少吃一些食物,才不会那么重,才会更苗条,也会更健康,故 选C。B【解析】句意:如果你想要更苗条、更健康,你不应该吃太多的食物,同时也应该多做运动。 housework家务;exercise锻炼;shopp

19、ing购物;homework家庭作业。结合语境和上一句you shouldn eat a lot of food”可知Peter少吃多运动,才会更苗条、更健康,应选B。三、阅读理解(每题2分,共40分)A (202。河北石家庄新世纪外国语学校初二期中)In the UK, most children have their lunches at school, but in some schools, parents can choose what their children eat. The children can have a school dinner - a hot, cooked

20、meal; or they can take a packed lunch with them, which usually includes cold food like sandwiches.Often parents know what their children want. Cathy, a mother of three children, told us, My children have packed lunches because they say they hate school dinners. So I make three packed lunches every *

21、 morning.However, another mother, Susan, made a different choice. She said, My daughters have always had school dinners. I think they probably get healthier food at school than a few sandwiches I make for them.”But are school dinners healthy? Katz, a father, thought poorly of them. He said, “Fizzy d

22、rinks (汽水) were offered and I think there were lot of chips.”Jamie Oliver spent a year working in a school kitchen. He was worried about the unhealthy food which included burgers, pizzas and chips. So he tried to cook healthy food such as good stews (炖汤) and curries (咖喔)for the children instead.So J

23、anie improved the school dinners, and trained the dinner ladies to cook healthy food in that school. Then he advised the government to improve school food across the country. And it seems that the changes have begun.Anna, a pupil, told us, we used to have a fast food window where you got chips and c

24、oke, but they stopped that this year. Theres salad restaurant, which is good, so its healthier than it was.”would like the children to have the school meals.A. KatzB. JamieC. CathyD. SusanHow many meals do most children in the UK have at school?A. OneB. TwoC. ThreeD. Four23. Jamie thought23. Jamie t

25、houghtwere healthy foodA. stews and curriessandwiches and cokechips and fizzy drinksburgers and pizzas. The last two paragraphs show that.A. Theres a salad restaurant in every schoolB. salad is the only healthy food for studentsC. schools have begun to cook healthier foodD. the government doesnt car

26、e about school dinners. What is the best title for this text?A. Healthy FoodB. Unhealthy FoodC. School DinnersC. School DinnersD. Packed Lunches这篇短文讲述了学生们用餐的选择,有的学生选择让家长给他们做好饭打包带到学校;有的学生选择在学校用餐。而且现在学校已经开始行动,制作更加健康的食物给孩子们。D 解析细节理解题。根据第三段 “ However, another mother, Susan, made a different choice. She

27、said. I think they probably get healthier food at school than a few sandwiches I make for them”可知, 苏 珊想要孩子们在学校吃饭。应选D。A【解析】细节理解题。根据第一段 In the UK, most children have their lunches at school 可知, 英国的大局部学生只在学校吃午餐,故大局部学生在学校吃一顿饭。应选A。A【解析】细节理解题。根据第五段 So he tried to cook healthy food such as good stews (炖汤)

28、and curries (咖喔)for the children instead”可知,杰米认为炖汤和咖喔是健康的食物。应选A。C【解析】段落大意题。根据最后两段 So Janie improved the school dinners, and trained the dinner ladies to cook healthy food in that school.And it seems that the changes have begun”可知, 学校已经开 始做健康的食物。应选C。C【解析】最正确标题题。这篇短文讲述了学生们用餐的选择,有的学生选择让家长给他们做好饭 打包带到学校;

29、有的学生选择在学校用餐。而且现在学校已经开始行动,制作更加健康的餐食给孩 子们,因此全文都是围绕学校的餐食这个话题展开的,故“学校餐食”可作本文的标题。应选C。B (2019黑龙江北安初二期中)Mingming, an 11 -year-old boy, was ill. He had got a cough. His mother was worried and took him to see a doctor. The doctor looked over Tom carefully and said, Mingming, nothing serious”. Then he gave hi

30、m some medicine. These are the words on the instruction of the cough medicine.Instruction: Take three times a day after mealsDose (剂量):Grown-ups: 2 spoons each time. Children: 8-14 years. One spoon, 4-7 years: 1/2 spoon. Notfor children below the age of 4 yearsNotes: 1.Store in a cold place 2.Using

31、before Oct. 2017Tel & Fax:ingming should take spoons in a day.A. twoB. fourC. threeMingming had better have his mealsat any timeat any timebefore he takes the medicine C.after he takes the medicineThe medicine can be keptin a fridgein a fridgein a warm placein a microwaveChildren aged

32、cant take this medicine.A.sevenB. threeC. fiveMingming go on using the medicine after Oct. 2017.A. canB. cantC. have to明明咳嗽去看医生,医生检查后给开了药,文中还展示了药品说明,包括使用说明、剂量、注意事 项以及联系方式等。C【解析】推理判断题。由表格中句子 “Take three times a day after meals” 和 uChildren: 8-14 years. Onespoon”可知,这种药饭后一天三次,8至14岁吃一勺。明明11岁,一次一勺,一天三次,一

33、 天共吃三勺,应选C。B【解析】细节理解题。由表格中句子uInstruction: Take three times a day after meals可知,这 种药饭后吃,所以在吃药前先吃饭,应选B。A【解析】推理判断题。由表格中句子Store in a cold place可知,这种药贮藏在温度低的地 方,所以应该是放在冰箱里,应选A。B【解析】细节理解题。由表格中句子uNot for children below the age of 4 years v可知,这种药 不合适4岁以下的孩子吃,应选B。B【解析】细节理解题。由表格中句子“Using before Oct. 2017”可知,这

34、种药应在2017年10 月前使用,之后就不能吃了,应选B。C (2019,河南川汇初二期末)Healthy eating doesnt just mean what you eat, but how you eat. Here is some advice on healthy eating.Eat with others. It can help you to know others healthy eating habits. If you usually eat with your parents, you will find that the food you eat is more

35、delicious. Listen to your body. Ask yourself if you are really hungry. Have a glass of water to see if you are thirsty-sometimes you are just thirsty, you need no food. Stop eating before you feel full.Eat breakfast. Breakfast is the most important meal of the day. Since you dont eat for the past te

36、n hours of sleeping, your body needs food to get energy. You will be smarter after eating breakfast.Eat healthy snacks like fruits or cheese. We all need snacks sometimes. In fact, its a good idea to eat two healthy snacks between your three meals. This doesnt mean that you can eat a bag of chips in

37、stead of a meal.Dont eat dinner late. Because of the busy life, we always put off eating dinner until the last minute. Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed. This will give your body a chance to digest most of the food before you rest for the next 8 to 10 hours.根据材料内容选择最正确答案。The wr

38、iter gives us pieces of advice on healthy eating.A. 4B. 5C. 6D. 7Which snack is Not mentioned(提及)in the passage?A. Fruits.B. Cheese.C. Chips.D. Ice-cream.Which of the following sentences is TRUE according to the passage?A. Snacks are bad for our health.B , We should keep eating until we are full.Din

39、ner is the most important meal of the day.We should have dinner at least 3 hours before going to bed.The underlined word “digest“ means in Chinese.A.消化B.享用C.储存D.循环The passage mainly tells us.A. where toeat B. how to eatC. why to eatD.when toeat这是一篇说明文,文章主要针对我们如何健康饮食提出了四条建议。与他人一起吃饭;吃早餐;吃 一些健康的零食;不要很晚

40、吃晚饭。. A【解析】推理判断题 o 根据“Eat with others, Eat breakfast, Eat healthy snacks like fruits or cheese” 及“Dont eat dinner late”可知共四条建议,应选AoD【解析】细节理解题。根据倒数第二段 “Eat healthy snacks like fruits or cheese” 以及 “Thisdoesrft mean that you can eat a bag of chips instead of a meal 可知文章提到了水果、奶酪和炸薯条,没有提到 冰淇淋。应选D。D【解析】细

41、节理解题。根据最后一段“Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed.“可知 至少要在睡觉前三小时吃晚饭,D项正确。应选D。A【解析】词意猜想题。根据前文“Try to eat dinner at least 3 hours befbre you go to bed.至少要在 睡觉前三小时吃饭,可知此处指的是在你接下来八到十个小时的休息之前,给你的身体一个机会来 消化大局部的食物.故此处digest表示的含义为“消化工 应选A。B【解析】主旨大意题。根据第一段“Here is some advice on healthy eat

42、ing ”可知本文主要针对健 康饮食提出了建议。可概括为how to eat。应选B。D (2019全国初二单元测试)Height is just one of the features your genes(基因)decide. In fact, because you have two parents, your genes provide you a height that usually lands somewhere between the height of each parent. If both your parents are tall, then most probably

43、 you will be tall, too. But if you have questions about how tall youre going to be, ask your doctor if he or she can help you find them out.But genes don*t decide everything. For example, eating an unhealthy diet can keep you from growing to your full potential(潜力).Getting plenty of sleep and enough

44、 exercise will help you grow to the expected height.Its natural that youre wondering how fast you should grow. There*s no perfect or right answer. Generally speaking, kids grow about 6 cm a year between age 3 and the time when they start puberty.Your doctor will know how your growth has been going o

45、ver the years. 2 cm here and 3 cm there make a little difference to the height youre at now. How have you been growing up to this height? What other changes may your body be going through?Dont be amazed if you seem to have grown a lot in a very short time. Everyone has a growth spurt(高 峰)during pube

46、rty. The age for starting puberty is about 10 for girls and about 11 for boys. But it can be earlier or later 一 between 7 and 13 for girls and 9 and 15 for boys.Youll usually begin to notice that youre growing faster about a year after your body starts to show the first changes of puberty.If you wan

47、t to know how tall you should grow,.A. you should have enough exerciseB. you can ask doctors for helpC. you should take some special medicineD. you can record your growth during pubertyThe Chinese fbr the word puberty is.A.童年时期B.婴幼儿时期C.习惯养成期D.生长发育期. This passage is mainly about.A.how you look like y

48、our parentsB.how you grow to a certain heightC.how the genes work in your bodyD.how your parents1 height influence youAfter reading this passage, we can explain.A ,what healthy diet isB.how good it is to be a doctorC.how much sleep time we needD.why genes cant decide everythingWhich is NOT mentioned

49、 in the passage?A. Your height most probably depends on how tall your parents are.B Girls1 age for starting puberty is usually earlier than that for boysYou may be amazed sometimes when you grow too fast.The features showing the first changes of puberty between boys and girls are different.文章介绍了关于身高

50、的一些问题和怎样能长的更高的一些建议。B 解析 根据 if you have questions about how tall youre going to be, ask your doctor if he or she can help you find them out.可知想知道能长多高,可以问问医生;应选BD 解析根据 Everyone has a growth spurt(高峰)during puberty. The age for starting puberty is about 10 for girls and about 11 for boys.可推测是生长发育期;应选DB

51、【解析】根据文章介绍了关于身高的一些问题和怎样能长的更高的一些建议。应选BD 【解析】根据 But genes dont decide everything.应选 DD【解析】根据 Height is just one of the features your genes(基因)decide If both your parents are tall, then most probably you will be tall, too 可知 A 提到 了 ;根据 The age for starting puberty is about 10 for girls and about 11 for

52、 boys 可知 B 提至 U 了 ; 根据 Dont be amazed if you seem to have grown a lot in a very short time.可知C提到了;应选D四、补全对话(每题2分,共10分)(2020.天津初二期末)Doctor: Whats the matter with you? You look ill. 41 .Jack: Ever since this morning. 42 .Doctor: What did you eat yesterday?Jack: 43 . I went to my friends birthday party

53、. I just drink some cola and had a little cheese.Doctor: 44.Jack: Yes, I do. But I dont often have cheese.Doctor: Thats it. 45. Never have cheese again.Whafs wrong with you?How long have you been like this?Do you often drink cola?I have a stomach ache.E.Drink some -water.F.Nothing strange.G.You cant

54、 have cheese.Jack因为昨天去朋友家参加聚会,吃了奶酪,患了胃病,去医院看医生而展开的一系列对话。B【解析】根据You look ill .你看起来病了。以及下文u Ever since this morning.,从今天早上 开始。可知,此处应该是问How long have you been like this?你这样多久了 ?应选BoD【解析】根据What did you eat yesterday?”你昨天吃了什么?可知,上文应该是我胃痛。因 止匕选择 I have a stomach ache.应选 DoF【解析】根据u T just drink some cola a

55、nd had a little cheese. 我喝了点可乐,吃了点奶酪。可知, 此处应该是说我没吃什么特别的东西。因此选择Nothing strange.没什么特别的。应选F。C【解析】上文说喝了点可乐,吃了点奶酪。以及下文的u Yes, I do. But I dont often have cheese. 是的,我喝。但我不常吃奶酪。可知,此处应该是问你经常喝可乐吗?因此选择Do you often drink cola?应选C。G【解析】根据uNever have cheese again.v再也不要吃奶酪了。可知,此处应该是因为吃了奶 酪才胃痛的,因此选择You cant have

56、cheese.你不能吃奶酪。应选G。第n卷(非选择题)五、语法填空。(每题1分,共10分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或者使用 括号中词语的正确形式填空。(2016 广东深圳初二月考)Once,46, old lion loved a girl, so he went to the girPs parents with many47. (present) and asked them to marry (嫁)her to him.The parents didnt like the idea of48. (give) their daughte

57、r to the lion but they didnt want49. (make) the(2017重庆全国初三期中)I have the of reading before sleeping. It has been part of my life.A. courageB. chanceC. spiritD. habit(2016山东河 口三期中)He doesnt do his homework. So he always makes some mistakes.A. careful enoughB. enough carefullyC. carefully enoughD. enou

58、gh careful二、完形填空(每题1分,共10分)(2020.河北石家庄新世纪外国语学校初二期中)Peter was sick, so he went to see 11. Doctor, Im not feeling 12 said Peter. Everytime I do my homework, I feel 13, If I go to school on foot, I have to sit down and 14 for afew times.”The doctor looked over him 15, At last he said, 16 serious (严重的),

59、but Im afraid youare eating too much.” I dont understand. What do you 17?” asked Peter.“I mean you eat too much food J said the doctor.“Oh! You mean Im too 18, Thats a problem/, said Peter. What should I do?”“The answer is easy,“ said the doctor. C6If you want to be thinner and 19, you shouldnt eat

60、a lotof food and you should also do much 20A. his motherA. terribleA. hungryA. stand upA. carelesslyA. SomethingA. wantA. heavyA. fatterA. houseworkB. the teacherB. illB . tiredB. lie downB , carelessB. AnythingB. suggestB . healthyB. happierexercisethe doctorC, goodC. thirstyC , eat foodC. carefull

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论