




版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2022届浙江高考英语总复习-读后续写专项训练九1阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Arthur was messy. He didnt try to make messes, but he didnt try to clean up much, either. There were always small pieces of food on the table when he was done eating. His socks never made it into the hamper (洗衣篮). And he only picked up his toys
2、when Mom threatened to throw them away. Most days, Mom followed Arthur around the house and cleaned up after him. She brushed the crumbs (碎屑) into her hand and threw them away after meals. She picked up his socks and made sure they got washed, dried and folded neatly before going back in the drawer.
3、 She often picked up his toys when he left them to do something else. One day, Mom asked Arthur to pick up his toy trains. “Not right now,” Arthur said. He was reading a comic book. The trains had been on the living room floor since the morning.“You know what, Arthur? Im not going to ask you again.
4、Im done cleaning today.” And with that, mom put her feet up on the sofa and picked up a book to read.At dinner time, Arthur noticed that there was a big pile of crumbs at his place at the table Moms spot was nice and clean. Arthur didnt like the crumbs very much. After dinner, Arthurs feet felt cold
5、. He went to his room and opened his drawer, but the drawer was empty. “Mom, where are my socks?” Arthur called. “There werent any socks in your hamper, so I didnt wash them,” Mom said. Arthur felt unhappy. Now his feet would be cold, unless he wanted to wear dirty socks from the floor. He decided t
6、o stay barefoot. When it was time for bed, Arthur said good night to Mom and turned to go upstairs. Arthur stepped right on his toy train in his bare feet. “Ouch!” cried Arthur. “That really hurt!”注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分为两段,开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:
7、However, Mom was still reading and said nothing._Paragraph 2:“Mom?” said Arthur. “Tomorrow can you show me how to do the washing so I can wash my socks?”_Paragraph1:However, Mom was still reading and said nothing. Arthur wasnt sure whether she had heard him or not so he called for help again, but st
8、ill Mom didnt come. Then Arthur realized maybe it was he that could solve his problem at that very moment. He quietly picked up the toy train and put it in the box. It only took a minute for him to put the toy away, and now he wouldnt have to worry about hurting his feet again.Paragraph2:“Mom?” said
9、 Arthur. “Tomorrow can you show me how to do the laundry so I can wash my socks?” “Of course,” said Mom. “Its nice to see you begin to learn to take care of yourself. I am always here to do whatever I can to help you become a more independent boy.” Arthur felt better. He didnt want to wait until the
10、 next laundry day to have clean socks again. Maybe being neat wasnt so hard after all.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Arthur是个不爱整洁的男孩,尽管妈妈说了他很多次,他也不改正,妈妈总是跟在他后面为他整理东西,直到有一天妈妈下定决心要惩罚Arthur,于是不再给他整理东西了。Arthur找不到自己的东西,没有袜子穿,脚还踩到自己乱丢的东西上弄疼了。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“然而,妈妈仍然在看书,什么也没说。” 可知,第一段可描写Arthur意识到必须自己整理自己的东西了,他只花了一分钟
11、就把玩具收起来了,现在他再也不用担心自己的脚受伤了。由第二段首句内容“妈妈?”Arthur说。“明天你能教我怎么洗衣服吗?这样我就可以洗我的袜子了。”可知,第二段可描写Arthur决心自己洗衣服,妈妈也很高兴他的改变,决定帮助他成为一个更独立的男孩。2.续写线索:妈妈不理ArthurArthur意识到问题Arthur收拾东西Arthur想学洗衣服妈妈鼓励Arthur3.词汇激活行为类解决问题:solve a problem/ settle a matter/ work out a problem.照顾:take care of/ look after/ care for情绪类高兴的:glad/
12、 nice/ happy/ pleased/ delighted感觉良好:feel good/ feel right高分句型1Arthur wasnt sure whether she had heard him or not so he called for help again, but still Mom didnt come.(使用了由whether引导的宾语从句和由连词so和but连接的状语从句)高分句型2Then Arthur realized maybe it was he that could solve his problem at that very moment.(使用了
13、省略that引导的宾语从句,作realized的宾语;和it wasthat强调句)高分句型3I am always here to do whatever I can to help you become a more independent boy.(使用了whatever引导的宾语从句,作do的宾语)2阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。When Jayce Crowder was in kindergarten, he began noticing that he looked different from his classmates. They had tw
14、o hands. But he had only one.It started when one boy teased him. Jayce was in a bad mood. Hed return home in Des Moines, Iowa, with questions: Why am I different? Why me? Why? He actually told us that he was mad at looking so different from others, said his mother, Cortney Lewis. That really hurt hi
15、m. Lewis admitted she didnt know what to do at that point. How could she provide answers to her sons questions when she had never found those answers herself?A few weeks later, Lewis came home from her job and turned on the TV to a news story about Trashaun Willis, an eighth grader from Washington m
16、iddle school, Iowa. The boy, then 14, had become an Internetstar after posting videos of his slam dunk(扣篮), and, like Jayce, he was missing most of his left arm. Lewis called Jayce in. He was shocked, staring at one dunk after another.At the time, it seemed that watching Trashaun would simply be an
17、inspiring moment for Jaycehed see a shining role model with a seemingly similar born disability. And had it stayed just that, Lewis would have been happy. But little did she know that a family friend had already reached out to the Des Moines Register, asking the newper to help set up a meeting with
18、Trashaun to encourage Jayce and build his confidence.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Para1. A few days later, the good news that Trashaun accepted the invitation to meet Jayce came. _Para.2.After the meeting, Jayce learned to accept his disa
19、bility._One possible versionParagraph 1:A few days later, the good news that Trashaun accepted the invitation to meet Jayce came. Finally, the boys met at Washington Middle School on a Saturday afternoon a couple of months later and they instantly bonded. The day was not spent on self-pity. Instead,
20、 they rode bikes around the schools hallways, took photos, and played basketball together. Trashaun taught Jayce how to slam dunks, even giving him a basketball as a gift. He told Jayce he was perfect the way he looked. He encouraged him not to let anyone drag him down and shake his confidence.Parag
21、raph 2:After the meeting, Jayce learned to accept his disability. He began to understand that there are many people like him and came to adapt himself to his disability. He recently started practising shooting basketball every day and he really loves it. Jayce often chats with Trashaun on the Intern
22、et about basketball skills as well as some school issues. He is really motivated by this role model and has a positive attitude to his future life. As for Trashaun, he never dreamed that his videos would have such an impact. His relationship with Jayce made him look forward to helping more kids.【分析】
23、本文以人物为线索展开,讲述了一个叫Jayce的残疾男孩,在被同学嘲笑只有一只手后,感到十分懊恼和难过,他很生气地告诉了他的妈妈,但是妈妈当时也无计可施,一段时间后,他的妈妈通过向他展示一位独臂男孩的精彩扣篮视频,以此鼓励他,但是妈妈不知道,她的一位家庭朋友已经为Jayce安排了与这位扣篮男孩的见面,为他树立自信的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“一些天之后,收到了好消息,Trashaun接受了与Jayce见面的邀请。”可知,第一段可以描写Trashaun与Jayce见面后发生的故事。由第二段首句内容“见面之后,Jayce学会了接受他的身体残疾。”可知,第二段可描写这次见面对Tras
24、haun和Jayce产生的影响。2.续写线索:见面互动交流感悟改变影响3.词汇激活:行为类鼓励:encourage/motivate/inspire/stimulate拖垮:drag down/pull down/wear down交流:chat with/communicate with/talk with情绪类积极:positive attitude/act positively自信:confidence/believe in oneself高分句型1 He began to understand that there are many people like him and came t
25、o adapt himself to his disability.(that引导宾语从句)高分句型2 Trashaun taught Jayce how to slam dunks, even giving him a basketball as a gift.(现在分词作状语)3阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Emily had a beautiful singing voice. Last year she went to Mrs. Owens-her music teacher to ask to join in the performance. Witho
26、ut letting her sing. Mrs. Owens took a look at Amys body and said, “Child, you just dont fit. Everyone would stare at you and that would make you uncomfortable. It would make them uncomfortable, too.”Without singing a single note, Emily was sent back through the door of the choral room. Hurt and ups
27、et, she decided never to try out again. But Mrs. Owens then retired.This year, there came a new music teacher, Mr. Buttler. He heard about Emily and suggested that she have a try.Emily didnt want to be rejected again, so she hesitated a little about it. As Emily struggled, the door was pushed open a
28、nd Mr. Buttler called, “Emily, youre next.” Although kind of nervous, Emily did as Mr. Buttler told her to do. Mr. Buttler sat by the piano to keep Emily company. When Emily finished her testing performance, she thanked Mr. Buttler and knew the result would be posted on the door of the choral room t
29、he next day.Emily couldnt sleep that night. She was suffering from the feelings that she didnt fit and the great need to be accepted. By the next morning, her stomach was even in pain because of stress.注意:1.所续写短文的词数应为100左右;2.应使用4个以上短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。The ne
30、xt day, Emily nervously glanced at the list on the door of the choral room._ Finally, the day of performance came._The next day, Emily nervously glanced at the list on the door of the choral room. She was not rejected this time. Her name was posted at the top of the list. She was chosen to be the le
31、ading singer! She would sing alone in the performance. Emily couldnt believe her eyes. There must be some mistake. But Mr. Buttler coming from the choral room said to her with determined eyes. “Emily, I choose you because you should perform the part - your voice is unusual. Believe in yourself.” Gre
32、atly encouraged, Emily practiced really hard. Finally, the day of performance came. Standing in front of the line, Emily felt nervous and her palms sweating. When the curtain opened up, the eyes of the whole audience fell upon Emily. “Emily!” Someone whispered. Then along with the first note of musi
33、c, Emily began to sing her heart out. Her voice was like a nightingale ringing in the auditorium. Applaud! Emily felt so happy and comfortable. She was shining on the stage. Emily White, with so many birth problems in her body, was an angel.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Emily非常喜欢唱歌,去年,她向音乐老师Mrs. Owens提出想参加演出,却被
34、拒绝了,她感到受伤和难过,并决定不再尝试。Mrs. Owens老师退休后,新来的音乐老师Mr. Buttler知道Emily的故事后,建议她再试一次。然后Emily完成了测试表演,紧张地等待着测试结果。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“第二天,Emily紧张地浏览合唱室门上的名单。”可知,第一段可描写Emily被选中了,以及她在名单上看到自己的名字的反应,和Mr. Buttler的鼓励。由第二段首句内容“终于,表演的那天到来了。”可知,第二段可描写表演过程中,Emily一开始的紧张情绪,观众看到Emily反应,然后观众被Emily的歌唱征服,以及Emily开心的心情。2.续写线索:被选上
35、难以置信带着鼓励努力练习紧张地站在舞台开始用心歌唱观众欢呼开心满足3.词汇激活行为类. 被选上:be chosen/be selected/be elected. 难以置信:couldnt believe her eyes/be difficult to believe/be beyond belief. 鼓掌:applaud/clap ones hands情绪类.紧张:feel nervous/feel tense.开心:feel so happy/excited/delighted/joyful高分句型1. Emily, I choose you because you should pe
36、rform the part - your voice is unusual. (由连词because引导的原因状语从句)高分句型2. Greatly encouraged, Emily practiced really hard. (由过去分词encouraged作状语)高分句型3.When the curtain opened up, the eyes of the whole audience fell upon Emily. (when引导的时间状语从句)4阅读下面短文, 根据所给情节进行续写, 使之构成一个完整的故事。Jennifer, a senior high school st
37、udent, was driving the old blue sedan(轿车) owned by her father. She lived on a farm about ten miles away from downtown and used the car back and forth every day.Jennifer had driven into town that night to see a basketball game between Rockets and Warriors. Now she was on her way home, thinking about
38、the game-winning shot by Harden. As she pulled away from the stadium, she noticed a red pick-up truck follow her out of the parking lot. A few minutes later the truck was still behind her.“I guess were going in the same direction,” she whispered to herself. Anxious and suspicious, she began to watch
39、 the truck in her mirror. When she changed her speed, the driver of the truck changed his speed too! When she passed a car, so he did.Then he turned on his high beams, flooding her car with light. He left them on for almost a minute. “He probably wants to pass me,” she tried to comfort herself. But
40、this time she was becoming uneasy. Usually, Jennifer drove home over a back road. It was a narrow and bumpy country road with no few lights, so not too many people went that way. But when she turned onto that road, so did the truck.“Ive got to get away from him,” she was seized with sudden trembling
41、 and became deathly pale, feeling cold sweat flowing down her back, and without a second thought, Jennifer began to slam on the gas and picked up her speed. Then he turned his high beams on again. After a minute, he turned them off. Then he turned them on again and off again.She changed gears(档位) an
42、d drove even faster, but the truck driver stayed right behind her. Then he turned his high beams on again. Once more her car was ablaze(明亮的)with light. “What is he doing?” she wondered. “What does he want?” Then he turned them off again. But a minute later he had them on again, and he left them on.注
43、意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段, 每段的开头语已为你写好;4.续写完成后, 请用下划线标出你所使用的关键词语。At last Jennifer pulled into her driveway, and the truck pulled right behind her._The driver of the truck explained that the man slipped into the girls car just before she left the parking lot._At last Jenni
44、fer pulled into her driveway, and the truck pulled right behind her. She didnt dare to open the door. She felt her heart beating and cold all over. She didnt know what trouble would be in front of her. At this time, the driver of the truck immediately came up, asked her to open the door, and checked
45、 her back seat. Finally he found a man hiding in the back seat. The truck driver grabbed the man forcefully.The driver of the truck explained that the man slipped into the girls car just before she left the parking lot. So the driver followed her car all the way. He worried that a girl would be in d
46、anger on the night road with few pedestrians, and suspected that the man was not a good guy. They sent the man to the police station immediately. It was the driver who had been protecting her. Jennifer showed her gratitude and thanked the driver very much.【分析】这是一篇读后学些。文章以故事发展为线索,讲述了一名高中生Jennifer开着父亲
47、的旧轿车在回家的路上发现有辆卡车跟踪她,她很害怕。她把车停在车道时,卡车也停了下来。这时,卡车司机跑到Jennifer车里,抓出了之前那个暗藏在里面的坏蛋。原来,卡车司机一路跟来是在保护Jennifer。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“最后,Jennifer把车开到车道上,卡车就停在她身后。”可知,第一段可描写Jennifer停车后,不敢下车,卡车司机过来检查她的车。由第二段首句内容“卡车司机解释说,那个男人在女孩离开停车场之前溜进了她的车。”可知,卡车司机帮助Jennifer抓住了坏蛋,他们一起送那人去见警察,Jennifer非常感谢。2.续写线索:紧张检查解释送往警察局感谢3.词汇
48、激活行为类检查:check/inspect 抓住:grab/capture/catch hold of情绪类紧张的: nervous/ tense感谢:showing her appreciation/show her gratitude/be grateful高分句型1. She didnt know what trouble would be in front of her.(what引导的宾语从句)高分句型2. It was the driver who had been protecting her. (强调句型、过去完成进行时的运用)5阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个
49、完整的故事。Bobby was getting cold sitting out in his backyard in the snow. Bobby didnt wear boots; or rather, he didnt own any. The thin sneakers he wore had a few holes in them and they did a poor job of keeping out the cold.Bobby had been in his backyard for about an hour already. Try as he might, he c
50、ould not come up with an idea for his mothers Christmas gift. He shook his head as he thought,“This is useless. Even if I do come up with an idea, I dont have any money for a gift.”Wiping tears from his eyes, Bobby started walking down to the street where the shops were. It wasnt easy being six with
51、out a father, particularly when he needed a man to talk to.Bobby walked from shop to shop, looking into each decorated window. Everything seemed so beautiful but so out of reach. It was starting to get dark and Bobby reluctantly turned to walk home when suddenly his eyes caught the glimmer (微光) of t
52、he setting suns rays reflecting on something on the roadside. He reached down and discovered a shiny dime (一角硬币) .Never before has anyone felt as wealthy as Bobby did at that moment. As he held his newly-found treasure, warmth spread throughout his entire body and he walked into the first store. His
53、 excitement quickly turned cold when salesperson after salesperson told him that he could not buy anything with only a dime.He saw a flower shop and went inside to wait in line. When the shop owner asked if he could help him, Bobby presented the dime and asked if he could buy one flower for his moth
54、ers Christmas gift. The shop owner looked at Bobby and his one dime offering. Then he put his hand on Bobbys shoulder, saying, “You just wait here and Ill see what I can do for you.,” As Bobby waited, he looked at the beautiful flowers and even though he was a boy, he could see why mothers and girls
55、 loved flowers.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语己为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph1:A few minutes later, the shop owner came out._Paragraph2:With the bunch of roses in his hands, Bobby walked out of the door and then broke into a run._Paragraph1:A few minutes later,
56、 the shop owner came out. He asked Bobby to come to the counter. There, beforeBobbyseyes, lay twelve redroses, with leaves of green and tiny white flowers all tied together with a big silver tape. Bobbys heart sank as the owner placed them gently into a long white box. That will be ten cents, young
57、man. the shop owner said, reaching out his hand for the dime. Slowly, Bobby moved his hand to give the man hisdime. Could this be true? He wondered.Paragraph2:With the bunch of roses in his hands, Bobby walked out of the door and then broke into a run. Within minutes, he was at home, still breathles
58、s. “Look,Mother, what have I got for you?” Bobby called out in the backyard. Mother came out from inside the house. She could hardly believe her eyes upon seeing the beautiful flowers in front of her. “MerryChristmas!” Bobby said and began to tell her everything he had experienced in the flower shop
59、. Tearfully, Mother hugged her son in her arms. Standing in the bitter cold air, they somehow didnt feel cold at all.【分析】本文以事件为线索展开,讲述了在寒冷的圣诞节前,一个贫穷的孩子Bobby想为妈妈买一件圣诞礼物,但是他没有钱。他在街上偶然捡到了一个10美分的硬币。于是他尝试用这10美分硬币给妈妈买礼物。在一家花店,他拿出10美分硬币,跟店主说他想给妈妈买一朵花作为圣诞礼物。店主让他稍等一下。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“最后,店主出来了。”可知,第一段可描写店主
60、给了Bobby一大束美丽的玫瑰花,但是只收了他10美分硬币。Bobby感到很疑惑,不敢相信是真的。由第二段首句内容“Bobby手里拿着一束玫瑰,走出门,然后跑了起来。”可知,第二段可描写Bobby回到家,将礼物给妈妈,并告诉了妈妈在花店的经历。店主的善举让他们在寒冷的冬天感到了温暖。 2.续写线索:店主给Bobby一大束花Bobby感到疑惑回家将礼物给妈妈告诉妈妈在花店的经历在寒冬,他们感到了温暖3.词汇激活行为类喘不过气起来:breathless / out of breath伸出:reach out/ extend情绪类难以相信:can hardly believe / be unbeli
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 重磅!杭州公积金贷款合同政策调整来了
- 房地产买卖合同书
- 有限责任公司股东入股合同协议书
- 植物模拟考试题+答案
- 租赁合同担保书范文
- 砖厂人力资源合同新政策
- 用人单位与劳动者签订的长期劳动合同
- 医疗设备融资租赁合同
- 建筑合同工程设计补充协议模板
- 智慧城市建设:大数据共享框架合同
- 幼儿园绘本故事:《十二生肖》 课件
- (完整版)人教版小学3-6年级英语单词表-可直接打印
- 机电安装总进度计划横道图
- 起重吊装作业安全综合验收记录表
- 常规检泵设计培训
- 园林绿化工程监理实施细则(完整版)
- 梦想(英语演讲稿)PPT幻灯片课件(PPT 12页)
- 中国联通员工绩效管理实施计划方案
- 法院刑事审判庭速裁庭廉政风险防控责任清单
- IEC60335-1(中文)
- 土方填筑碾压试验报告
评论
0/150
提交评论