




版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、【英语】初三英语英语阅读理解汇编解题技巧分析及练习题(含答案)一、中考英语阅读理解汇编1 .阅读理解EASTGATES YANGZHOURoller World is a public skating rink (旱冰场) that welcomes everyone from beginners to experts.NOTICE- -under 12's must be taken care of by an adult.- -small cost for adults watching children- -no dirty or dangerous skates- -dress
2、 must be neat- -no jackets, hats or open clothing to be worn- -no newspapers, books, magazines, games allowed in Roller Caf6 or Roller Bar- -no smoking except in Roller Bar and smoking room of Roller Caf6- -over 18's only in Roller Bar"Roller skating fun for everyone"(1) If a 10-year-o
3、ld boy wants to skate in Roller World, his parent.A. is allowed to watch him for freeC. can take him to the Roller Bar(2) Where can people smoke?A. In any place in the Roller Cafe.C. Nowhere in Roller World.(3) Which of the following is right?A. It's free for adults watching children.C. You Can
4、smoke anywhere.【答案】(1) BB. should look after himD. can read while waiting in the Roller BarB. At the skating rink.D. In the Roller Bar.B. All people can go to Roller Bar.D. Your dress must be neat.D(3) D【解析】【分析】讲述了去旱冰场的注意事项。(1)细节题。根据文章提到的under 12's must be taken care of by an adult ,可知12岁以下的孩子必须
5、由成年人监护,故选Bo(2)细节题。根据文中提到的no smoking except in Roller Bar and smoking room of RollerCaf6可知,人们可以在 Roller Bar那个地方吸烟,故选D。(3)细节题。根据文章提到的dress must be neat,可知裙子必须干净,故选D。【点评】本文考查了阅读理解,主要以细节题为主,注意做此类题先熟悉文章,然后熟悉 问题,带着问题到文中找出答案。即可。2 .阅读理解, IkMu ni PjkPeople have told stories about Robin Hood for over 700 year
6、s. Nobody knows if he was a real person or an invented character. In the legends, Robin was extremely smart and humorous, he helped strangers, and later his kindness paid off.The Merry Adventures of Robin Hood was just a young man, who was good at archery (射箭 术).One day he was walking through Sherwo
7、od Forest, a royal hunting forest near Nottingham in England. There he got into trouble with a group of men. Among them, he killed the cousin of the Sheriff (君B长) of Nottingham. Robin became a legendary outlaw, and soon the leader of one hundred outlaws, known as his "Merry Men".Robin and
8、his "Merry Men" always looked for rich people and asked them to their camp in Sherwood Forest. When they arrived, Robin gave them a good meal and played music for them. Then he took their gold away to help the poor. Robin became most famous for "robbing from the rich and giving to the
9、 poor."The Sheriff of Nottingham was Robin's greatest enemy. He was cruel and treated the poor badly. It was his job to keep the woods safe and to make sure that nobody stole the king's deer. He hated Robin because Robin was an outlaw. But most of all, he hated Robin because everyone el
10、se loved him. The Sheriff of Nottingham kept trying to catch Robin Hood and his "Merry Men", but never succeeded.(1) What was Robin Hood like according to the passage ?A. Clever and full of fun.B. Smart and serious.C. Cruel to the poor people.D. Good at telling stories.(2) The underlined w
11、ord "outlaw" in Paragraph 3 means A. enemyB. criminalC. kingD. fighter(3) What was Robin Hood best known for ?A. Playing beautiful music for the rich.B. Robbing the rich and helping the poor.C. Stealing the king's deer in Sherwood Forest.D. Killing the cousin of the Sheriff of Nottingh
12、am.(4) Which is the right order of what happened in the story ? Robin became the leader of a group of outlaws. Robin asked the rich people to Sherwood Forest. Robin killed the cousin of the Sheriff of Nottingham. Robin gave poor people the gold he took away from the rich.A.B.C.D.(5) What can we lear
13、n from the first and last paragraphs ?A. Robin Hood was a real man who once lived in England.B. People can only read stories of Robin Hood from books.C. The stories of Robin Hood are still very popular nowadays.D. Robin Hood didn't get help from strangers who he once helped.【答案】(1) AB(3) B(4) D
14、C 【解析】【分析】短文大意:文章主要讲了罗宾汉经常帮助陌生人劫富济贫的故事。(1)细节理解题。根据 In the legends, Robin was extremely smart and humorous , he helped strangers , and later his kindness paid off在传说中,罗宾非常聪明幽默,他帮助陌生 人,后来他的善良得到了回报,可知罗宾非常聪明幽默,故选Ao(2)词意猜测题。根据 There he got into trouble with a group of men. Among them , he killed the cous
15、in of the Sheriff of Nottingham 在那里,他与一群人发生了冲突,其中,他杀 了郡长的表弟,可知此处是讲因此罗宾成了一个传奇的亡命之徒,outlaws应该是指逃犯,故选Bo(3) 细节理解题。根据 Robin became most famous for "robbing from the rich and giving to the poor,可知罗宾以 劫富济贫”而闻名,故选B。(4)顺序排列题。 根据 he killed the cousin of the Sheriff of Nottingham. Robin became a legendary
16、 outlaw , and soon the leader of one hundred outlaws 其中, 他杀了君B长的表弟,罗 宾成了一个传奇的亡命之徒,很快成为一百名亡命之徒的首领和Robin and his "Merry Men"always looked for rich people and asked them to their camp in Sherwood Forest. When they arrived , Robin gave them a good meal and played music for them. Then he took t
17、heir gold away to help the poor.罗宾和他的快乐男儿总是寻找富人,并邀请他们去舍伍德森林的营 地,当他们到达时,罗宾给了他们一顿美餐,并为他们演奏了音乐,然后他拿走了他们的 金子来帮助穷人,可知正确的顺序为 ,故选Do(5)细节理解题。根据 People have told stories about Robin Hood for over 700 years. Nobody knows if he was a real person or an invented character700 多年来,人们一直在 讲罗宾汉的故事。没人知道他是真人还是虚构的角色,可知罗
18、宾汉的故事很受欢迎,故选Co【点评】此题考查阅读理解。这篇短文涉及了细节理解,词意猜测和顺序排列题。对于细 节理解题可直接从短文的细节中找出问题答案。对于词意猜测题要根据上下文的联系,推 理判断划线部分的词在短文中的意思,对于顺序排列题,要根据故事发生的先后顺序进行 判断。3 阅读理解A few days ago, I ran into a stranger as he passed by. I said sorry to him. And we were very polite. Then we went on our way after saying goodbye.Later in th
19、e kitchen at home, as I cooked our meal, my daughter Betty walked up to me. When I turned around, I nearly knocked her down. "Get out of the way!" I shouted angrily. She ran away, crying.That night, when I lay in bed, my husband said to me, "You were so rude to Betty. Go and look arou
20、nd on the kitchen floor, and you'll find some flowers there. Betty brought those for you. She picked them herself pink, yellow, and your favorite blue."When I heard this, I thought deeply, "While meeting with a stranger, I was calm and polite, but with my daughter, I was not patient.&q
21、uot; I felt sad and tears began to fall.I quietly went to Betty's bed, "Wake up, my dear!" I said. "Are these the flowers you picked for me?" She smiled, "I found them by the tree. I know you like them, especially the blue ones." I said, "I am so sorry that I t
22、reated you that way today." And she whispered (悄声说), "Mommy,that's okay. I still love you anyway." I kissed her and said, "I love you, too and 1 do love the flowers."That day Betty gave me a lesson on how to get along with each other in the family. I spent much time on w
23、ork and didn't realize how important family life was. I decided to do better in the future.( 1 ) What did the writer do when she ran into a man?A. She got mad at him.B. She didn't say sorry to him.C. She said sorry to him politely.D. She left without saying anything.( 2) Why did the writer f
24、eel sorry for what she had done?A. Because her husband didn't love her.B. Because her daughter brought her some flowers.C. Because she used to be friendly to others.D. Because she spent less time on her family life.( 3) According to the passage, which do you think is I he best title?A. How to ge
25、t along with a strangerB. I love my daughterC. My daughter gave me a good lessonD. How to be a polite person【答案】( 1 ) C( 2) D( 3) C【解析】【分析】文章大意:主要讲述了发生在自己和女儿之间的一个故事,通过这个故事,让作者决定在将来要更好地对待他人。( 1)细节理解题。根据文中语句A few days ago, I ran into a stranger as he passed by. I saidsorry to him. And we were very pol
26、ite. 几天前,当陌生人走过的时候,我撞到了他,我对他说了对不起,我们非常有礼貌,可知当作者撞到一个陌生人有礼貌地道歉,故选C。(2)推理判断题。阅读第三段可知:可知作者的丈夫告诉她,玛丽为她采了一些花.第 四段作者开始对发生的事进行反思,并向女儿道歉,第五段作者下决心要多花点时间与家 人相处,I spent much time on work before and didn't realize how important family life was. 可 知作者对她所做的事感到难过,因为她花在家庭生活上的时间很少,故选Do(3)主旨归纳题。文章主要讲作者对陌生人很有礼貌,而对自
27、己的女儿态度非常糟糕, 缺乏耐心。而女儿看到漂亮的花时,依然摘来送给她,孩子的一些话深深触动作者的心 灵,决定未来要多花些时间陪伴家人,会做得更好。由此可以推断出文章标题:女儿给了 我一个很好的教训。故选C。【点评】查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。4.阅读理解What are you holding in your hand while you are taking the examination? Right. A pen.Though it is small, the pen has ch
28、anged the history, improved the trade of countries, recorded events, carried news, and done far more work for human beings than all other tools.Progress without it would have been almost impossible. The invention of the wheels, the introduction of steam engine (蒸汽机) ,the use of electricity, all thes
29、e have changed the lives of millions of people, but the pen has done more. It has taken away mountains, and it has prepared the way for all progress and development of the society.In the past the pen did all the work if you wanted to keep any writing for some time. The lawyers took up their pens and
30、 wrote the law of the country from the days when papyrus (纸莎 草名氏) was first used. The most famous letters in the world were written with a pen. It was with a pen that the greatest thinkers of all time wrote down their thoughts.The pen is very utilitarian. We cannot sign a bill or write a letter or b
31、uy a house without our pen. An agreement is worthless till our name is written with a pen. The writers encourage the world with it. The students take their examinations with it as well.Our coming into the world is recorded with a pen. Before we have been at school, our name is written on the name li
32、st with a pen. We cannot be married till we have signed. A pen records the important events in our life.Let us remember that we hold in our hand the most powerful instrument which man owns. The pen is a magic tool. Whenever you use it, enjoy it.(1) What is the writer trying to do in this passage?A.
33、Describe what a pen looks like.B. Introduce the history of the pen.C. Advise people to prepare a new pen. D. Show the importance of the pen.(2) The word "mountains" in the third paragraph refers to (指代) "something to".A. explain the use of electricityB. lower the students' sc
34、oresC. stop the social developmentD. change the law of the country(3) The lawyers started to write the law of the country.A. before their thoughts were changed B. when papyrus was first usedC. as soon as they recorded their names D. after they took an important exam(4) The underlined word "util
35、itarian" in the passage means "".A. cheapB. boringC. specialD. useful What is the best title for this passage?A. A Powerful Tool B. An Important Law C. A Valuable Record D. An Exciting Event 【答案】(1) DC(3) B(4) DA【解析】【分析】文章大意:本文是一篇议论文。主要阐述了在人类进步过程中,笔的重要性不可忽视。(1)推理判断题。由根据第二段 "Thoug
36、h it is small, the pen has changed the history, improved thetrade ofcountries, recorded events, carried news, and done far more work for human beings than all other tools."所描述的笔的各种作用,可知判断出文章是在表达笔的重 耍性。故选D。(2)推理判断题。由根据第三段最后句it has prepared the way for all progress anddevelopment of the society.的
37、判断。表示笔的作用是能够清楚阻碍社会发展的阻碍。可知 mountains" 是指 all progress and development of the society , 故选 C。(3)细节理解题。由根据第四段第二句"The lawyers took up their pens and wrote the law ofthe country from the dayswhen papyrus偿氏莎草名氏)was first used. 律彳拿起笔,从名氏莎草(papyrus)第一次被使用的那一天起,就开始写这个国家的法律。可知律师们从纸莎草 第一次被使用的那一天起,就开
38、始写这个国家的法律。故选 Bo(4) 词义猜模U题。 由第五段 We cannot sign a bill or write a letter or buy a house without our pen. An agreement is worthless till our name is written with a pen. The writers encourage the world with it. The students take their examinations with it as well.可知强调生活中处处都会用到钢笔,可知钢笔很有用。A: cheap便宜的;B:
39、boring无聊的;C:special特殊的;D: useful有用的。故选 Do(5)标题判断题。由本文大意:通过文章整体论述笔的重要性和作用来看,说明笔是一 种非常强大的工具。只有选项A最符合文章的大意,强调书写工具的作用,故选 Ao【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在 文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。5.阅读理解As the fifth of seven children, I went to the same public school as my three elder sisters and brother. Ev
40、ery year, each child from the third grade took part in an old school traditionthe plantsale held in early May, just before Mother's Day.That year I was old enough to take part in it. I wanted to surprise my mother, but I didn't have any money. I told my elder sister about it and she gave me
41、some money. When I arrived at the plant sale, I carefully chose my favorite. I watched each plant seriously to make sure that I could find the best geranium (天竺葵) .After school, with the help of my sister I bid it on the neighbor's porch (门廊).On Mother's Day, I remember how bright my mother&
42、#39;s eyes were and how elated she was at my gift.The year I was fifteen, my younger sister reached the third, grade. She told me that, she wanted to surprise our mother. Like my elder sister did for me, I gave her some money. And she bought the same gift and we hid it in the same place. When she ga
43、ve the gift to my mother, I watched them full of pride and happiness. My mother noticed me watching and gave me a soft and secret smile. With a shock at my heart, I smiled back.I wonder how my mother could pretend (假装) to be surprised at the same sixth child, but as I watched her eyes, I knew she wa
44、s not pretending.(1) The writer first took part in the plant sale.A. in the third gradeB. at the age of sixteenC. in the fifth gradeD. at the age of fifteen(2) The underlined word "elated" in the second paragraph probably means.A. angryB. upsetC. excitedD. relaxed(3) The sixth child bought
45、 for her mother.A. the prettiest roseB. the best geraniumC. the biggest grapeD. the freshest strawberry(4) From the third paragraph, we can know the mother when she got the samegift.A. refused to accept itB. pretended to be happyC. felt proud and happyD. hid it on the neighbor's porch The passag
46、e is mainly about.A. the best place to hide a giftB. a good way to surprise momC. an awful secret of the familyD. deep love between mom and children【答案】(1) AC(3) B(4) CD【解析】【分析】本文讲述了作者小时候和几个兄弟姐妹给妈妈送母亲节礼物的故事。(1) 细节题。根据 Every year, each child from the third grade took part in an old school tradition t
47、he plant sale held in early May, just before Mother's Day.That year I was old enough to take part in it 每年,三年级的每个孩子都参加一个古老的学校传统 五月初母亲节前夕举行的植物销售。那一年,我大到可以参加了,可知作者在三年级时第一次参加了植物销售,故选 Ao(2)词义猜测题。 A生气的,B不安白1C激动白1D放松的,根据 how bright mymother's eyes were 我母亲的眼睛有多明亮可知elated是excited激动的意思,故选 C。(3)推理题。根
48、据 she bought the same gift她买了 同样的礼物和I could find the bestgeranium 可知第六个孩子给她妈妈买了geranium ,故选B。(4)细节题。根据 I watched them full of pride and happiness 可知, 母亲收到同样的礼 物时感到自豪和快乐,故选C。(5)主旨题。根据本文讲述了作者小时候几个兄弟姐妹给妈妈送母亲节礼物的故事可知 本文讲述了妈妈和孩子之间深深的爱,故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型, 细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推
49、断出需要的信息,词义猜测题 需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思 想。6 .阅读材料,从每题所给的A、B、C D四个选项中选出最佳选项。Many people might think that if they had more money, then they would be happier in life. For example, people might look at what others have, like expensive clothes or nice cars, and wish they could have the same
50、. But the things that money can buy can not bring happiness to a person for long. But is that really true? Studies have found that money can, in fact, make people happier. Instead, it's giving money to others that makes people happy. It could be buying a present for a friend or a family member.
51、It could be buying a homeless person food to eat. It could be giving money to a person in need. Just think about the last time you used your own money to do something for someone else. How did you feel? Whether it is a small or large amount of money, people feel happier when they give. This is becau
52、se making someone else happy makes the giver happy, too.This idea of connecting your happiness to the happiness of others is described as ubuntu in an African language. There is even a story about a man visiting Africa who asked some kids to race to a nearby tree. The first child to touch the tree w
53、ould get a sweet treat. Surprisingly, all the children held hands and ran together. They all touched the tree at the same time. The man asked why they had done this. The children simply said they could only enjoy eating the treat if everyone had one.(1) The writer says that buying things.A. can make
54、 people worriedB. can make people nervousC. may lead to sadness for longD. may lead to happiness for a short time(2) Where can we best put "But it's not having money that brings happiness." in Paragraph 2?A.B.(3) Why does the writer quote (引用)A. To explain Africans like sweets.C. To ma
55、ke the writer's opinion clearer.(4) What does the writer try to tell us?C.a story in Paragraph 3?D.B. To show examples are not enough.D. To express happiness is from children.A. Buying new things can make people happy.B. The key to happiness is making others happy.C. If you want to be happy, you
56、 can visit Africa.D. People who have a lot of money might not be happy.【答案】(1) DB(3) C(4) B【解析】【分析】文章大意:金钱的作用,以及怎样更好地充分发挥金钱的作用。(1)细节理解题。根据文中的语句 But the things that money can buy can not bring happiness to a person for long.理解可知,钱所能买到的东西不能给一个人带来长久的幸福。故选D。(5) 根据文中的语句 Instead, it's giving money to
57、others that makes people happy. 相反, 把 钱送给别人能让人开心。推断可知,有钱不一定给你带来开心,故选 Bo(3)理解归纳题。通读第三段内容可知,作者引用例子的主要目的就是自己的幸福与他人的幸福是息息相关的,故选 a(4)主旨归纳题。通读全文理解可知,自己的幸福与他人的幸福是息息相关的,要想自己开心,也要别人开心,故选 Bo【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住 关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。7 .阅读下列短文,从每题所给的几个选项中,选出最佳选项。What subject do you w
58、orry about the most at school? Many students worry about math. Some students can't sleep well the day before a math exam. Others may feel very nervous during the exam itself. But there might be a way to make the subject less stressful(压力大的)"For people who are worried about math, posture (姿势
59、) makes a big difference," Erik Paper from San Francisco State University told the Daily Mail . That's right sitting up straight can help you do better on math exams.Scientists tested 125 college students. They asked them to do a simple math exam while sitting in a slumped-over (期l倒的) posture, or sitting up straight. After the test, 56
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 水泥基陶瓷材料制备工艺优化-全面剖析
- 智能化生产调度-第1篇-全面剖析
- 物联网在公共卫生应急响应中的应用-全面剖析
- 健身教练职业发展研究-全面剖析
- 生物信息学数据整合与分析-全面剖析
- 基因编辑伦理规范构建-全面剖析
- 新冠疫情后旅游业复苏-全面剖析
- 多样性度量方法研究-全面剖析
- 电动化港口船舶发展趋势-全面剖析
- 【高二下期末】浙江省丽水市2021-2022学年高二下学期普通高中教学质量监控期末考试英语试卷(解析版)
- 桂圆(2023年广东中考语文试卷记叙文阅读题及答案)
- 上海市2024年中考语文一模汇编:说明文
- YY 0307-2022 激光治疗设备 掺钕钇铝石榴石激光治疗机
- 从创意到创业智慧树知到期末考试答案章节答案2024年湖南师范大学
- 村庄保洁服务 投标方案(技术标)
- 环氧地坪施工合同范本(2024版)
- DL-T 1476-2023 电力安全工器具预防性试验规程
- 南部升钟湖景区环湖旅游公路工程对南充升钟湖国家湿地公园生态影响评价报告
- 工业机器人考试题库(含答案)
- 2024院感知识课件
- 病媒生物监测与控制技术考核试题及答案
评论
0/150
提交评论