2020-2021年七年级英语下册阅读理解英语期末复习经典1_第1页
2020-2021年七年级英语下册阅读理解英语期末复习经典1_第2页
2020-2021年七年级英语下册阅读理解英语期末复习经典1_第3页
2020-2021年七年级英语下册阅读理解英语期末复习经典1_第4页
2020-2021年七年级英语下册阅读理解英语期末复习经典1_第5页
已阅读5页,还剩9页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年 七年级英语下册阅读理解英语期末复习经典1一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)1根据材料内容,选择正确答案。DLook up in the sky. Do you see any clouds? What do they look like? Some clouds are fluffy (绒毛状的) and white, like cotton balls. Others are dark almost black, and make you hold an umbrella. At sunrise and sunset, clouds can look

2、red, purple, or yellow-as if they were colored with crayons. But what are clouds anyway?You cant reach out and touch the clouds, but you can make your own in a bottle.You need* an adult helper* a huge, empty glass jar* a metal strainer (过滤器)* hot water* iceDo theseStep1. Have your helper fill the ja

3、r with hot water, leave it there for two minutes, then pour outmost of the water. Leaving just an inch or two at the bottom of the jar.Step2. Its your turn, put the strainer over the mouth of the jar, fill the strainer with ice. Watchthe jar.What happened?A cloud formed in the jar! Some of the hot w

4、ater at the bottom of the jar turned into hot water vapor(蒸汽) . The water vapor rose and met with the cold air coming off the ice. When the water vapor condensed, it formed a cloud. Hot air rises and carries with it lots of water vapor, the higher the air rises, the more it cools down. Soon the cold

5、 air cant hold all the water vapor so it starts turning into tiny water drops, and becomes a cloud.(1) This text mostly about.A. the weight of a cloudC. the colour of clouds( 2) What do you need for Step 1?B. what makes a cloudD. why clouds are fluffyA. A jar.B. A strainer.C. Ice.D. Crayons.(3) The

6、main purpose of the last paragraph is to show.A. the importance of the experimentB. the reason of the experimentC. the result of the experimentD. the steps of the experiment【答案】 (1) B(2) A( 3) B【解析】 【分析】 1. 文章第四行You cant reach out and touch the clouds, but you can makeyour own in a bottle. 你不能伸手去摸云,

7、但是你可以用瓶子自己做。文章还提到了,需要的东西,以及步骤做法,最后还提到了 and becomes a cloud. 成为云。故选 B。 2.文章吧倒数第七行 Step1. Have your helper fill the jar with hot water, leave it there for two minutes, thenpour out most of the water. Leaving just an inch or two at the bottom of the jar.step1 . 有你的帮手用热水把罐子装满 ,把它放在那里两分钟 ,然后倒出大部分水。在罐子底部只

8、留下一两英寸 。 Ajar. 一 个 罐 子 。 Astrainer. 一 个 过 滤 器 。 Ice. 冰 。 Crayons.蜡 笔 。 故选A 。 3.theimportance of the experiment实验的重要性。the reason of the experiment实验的原因。theresult of the experiment 实验的结果。the steps of the experiment 实验的步骤。文章最后一段的大意:在罐子里形成的云! 罐子底部的一些热水变成了热水蒸汽(蒸汽)。水蒸气升上了冰 ,冷空气从冰上掉下来。水汽凝结后形成云。热空气上升并携带大量水蒸

9、气, 空气越高 ,冷却越多。不久,寒冷的空气不能容纳所有水蒸气,所以它开始变成小水滴,变成云。故选B。【点评】段落的概括,细节分析。2阅读理解One Monday morning, I was waiting at the bus stop in Harvard Square. It was very cold, about - 8. I just missed the bus, so I had to stand there on such a cold day, waiting for the next bus to go to the hospital. My mind was full

10、 of anxiety. Why didnt I leave two minutes earlier? Whatwould go wrong with my husbands operation (手术) ? Will I get to him before it starts? Among the others at the bus stop was a woman who was about 50 years old. She wore an oldhat, an old pair of boots and a dark coat, but she had no gloves(手套) .

11、Another woman wholooked younger came to the older woman and said, Your hands must be very cold. You will get frostbite (生冻疮) in this weather if you dont wear gloves. With these words, she droppedher heavy bag to the ground. After a while, she took out a pairof purple gloves from her bag,took the old

12、er womans hands and gently placed a glove on each hand. Thank you. Youre so kind. The old woman said again and again.I was deeply moved(感动)by this act of kindness. A moment ago, I was feeling sorry formyself, but now I felt hopeful and optimistic (乐观) . I thought in this world there were still many

13、people in trouble who were in great need of our help.A few days later, I went to buy 5 pairs of bright purple gloves in a shop and put them in my bag, just in case (以防) I might run into someone in need on a cold day.( 1) The story probably happened in _.A. springB. summerC. autumnD. winter( 2) From

14、this passage, we can infer(推断) that_.A. the writers husband was a doctor in a hospitalB. the older woman was watching a play that morningC. the younger woman was selfishD. the writer wanted to give her love to other people in need(3) The best title (标题) for this passage is _.A. Harvard Square B. Loo

15、k After Yourself C. An Operation D. A Pair of Purple Gloves 【答案】 ( 1) D( 2) D( 3) D【解析】 【分析】主要讲了作者在等公交车时看见一个女士给了另一个50 岁左右的女士一双紫色的手套,作者被这种善举所感动。( 1)细节题。根据 It was very cold, about -8 .可知天气是寒冷的,温度是零下八度,所以是冬天,故选 D。( 2)推断题。根据 I went to buy 5 pairs of bright purple gloves in a shop and put them in mybag,

16、just in case (以防)I might run into someone in need on a cold day.可知作者也买了手套,想帮助需要帮助的人,故选D。( 3)主旨题。根据全文可知主要讲了作者在等公交车时看见一个女士给了另一个50 岁左右的女士一双紫色的手套,作者被这种善举所感动。即由一双紫色手套引发的感想,故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。3阅读理解This is a story of a man who worke

17、d in a big factory. I got to know him many years ago, but Inever paid any attention to him. He always wore an old red hat and carried a rubbish bag. He usually spent his break time and lunchtime walking around in that old big factory to collect the unused tins.Today, I was fixing one machine in the

18、factory when this tin man came with his bag. As usual,he picked up the tins. My manager was standing there to watch me. He asked the tin man what he was going to do with those tins. I never thought about this question, because I always thought that hed sell those tins for money.The tin man answered,

19、 I will give these tins to my neighbour. He is ill and he cannot work. Iwas so surprised to hear that, so I asked him, You collect all those tins just to help yourneighbour? I know this does not help much, he said. But I will try my best to help him.At that time, I found myself standing in front of

20、a great man. This tin man only wore a T shirtand an old red hat and carried a rubbish bag, but he was a great man.We shouldnt judge a man by his appearance (外表) . We should look at his heart.(1) The tin man was a (n)in a big factory.A. workerB. managerC. engineerD. cleaner(2) The tin man usuallyduri

21、ng his break time and lunchtime.A. had a restB. talked with his friendsC. collected the unused tinsD. fixed machines(3) From the passage we know that the tin man is.A. a rich manB. a busy manC. a great manD. a poor man(4) The last paragraph tells us that.A. we should judge a man by his clothes C. ev

22、eryone should help the poorB. we should learn from the tin man D. we should judge a man by his heart【答案】 ( 1) A(2) C(3) C(4) D【解析】 【分析】本文讲述了一名在工厂工作的男子总是拿着垃圾袋在工厂周围捡废弃的铝罐,作者起初认为该男子行为古怪,但后来了解到这名男子把捡来的铝罐送给了生病多年的邻居。( 1)推理题。根据第一段和Today, I was fixing one machine in the factory when this tinman came with hi

23、s bag 的描述,可知tin man 是一个工厂的工人,故选A。( 2)细节题。根据 He usually spent his break time and lunchtime walking around in that oldbig factory to collect the unused tins.可知他总是在午饭和休息时收集过的罐子。故选 C。( 3)细节题。根据he was a great man. 可知他是个伟大的人,故选C。( 4)主旨题。根据 We shouldnt judge a man by his appearance (外表) . We should look at

24、his heart.可知我们应该用心去判断一个人,故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题3 种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。4阅读理解It was Monday. Mrs Smiths dog was hungry, but there was not any meat in the house. Considering that there was no better way, Mrs Smith took a piece of paper and wrote thefollo

25、wing words in it, Give my dog half a pound of meat. Then she gave the paper to her dogand said gently, Take this to the butcher ( a person whose job is selling meat ) . And hes going to give you your lunch today. Holding the piece of paper in its mouth, the dog ran to the butchers. It gave the paper

26、 to the butcher. The butcher read it carefully, recognized that it was really the ladys handwriting and soon did it as he was asked to. The dog was very happy, and ate the meat up at once.At noon, the dog came to the shop again. It gave the butcher a piece of paper again. After reading it, he gave i

27、t half a pound of meat once more.The next day, the dog came again exactly at noon. And as usual, it brought a piece of paper in the mouth. This time, the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat, for he had regarded the dog as one of his customers.But, the dog came again a

28、t four oclock. And the same thing happened once again. To the butchers more surprise, it came for the third time at six oclock, and brought a third piece of paper with it. The butcher felt a bit puzzled. He said to himself, This is a little dog. Why does Mrs Smith give it so much meat to eat today?L

29、ooking at the piece of paper, he found that there were not any words in it!(1) Mrs Smith treated her little dog quite .A. cruellyB. fairlyC. kindlyD. unfriendly(2) The dog found that.A. only the paper with Mrs Smiths words in it could bring it meatB. the butcher would give the meat to it whenever he

30、 saw itC. Mrs Smith would pay for the meat it got from the butcherD. a piece of paper could bring it half a pound of meat(3) The underlined word customers meansin Chinese.A. 顾客B动.物C宠.物D主.人( 4) How many times did the dog go to the shop the next day?A. Twice.B. Three times.C. Four times.D. Five times.

31、【答案】 ( 1) C( 2) D( 3) A( 4) B【解析】 【分析】本文讲述了一只狗骗肉吃的故事。( 1)推理题。根据 Considering that there was no better way, Mrs Smith took a piece of paperand wrote the following words in it, Give my dog half a pound of meat可知 Mrs. Smith 家里没肉给狗吃了,她想了一个主意让狗屠夫那里,可见她对狗很好,故选C。( 2)推理题。从最后一次狗叼着一张无字的纸来“买 ”肉吃可知狗以为只要有纸就能换肉 ,故

32、选 D。( 3)词义猜测题。根据 the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat,for he had regarded the dog as one of his customers可知 customers 是顾客意思,故选A。( 4)细节题。根据The next day, the dog came again exactly at noon, the dog came again atfour oclock , it came for the third time at six oclock可知

33、狗去了3 次,故选B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3 种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。5阅读理解There are many kinds of animals in the world, but not only the humans. We live in the same world, and we should be friends. As everybody knows, the humans are the rulers of the world today, s

34、o we should protect our friends-the animals!But how can we protect them? First, I think we must stop killing birds and other animals, especially the young ones. Second, we have to protect the environment, to make the sky blue, to make the grass green, to give the animals a comfortable place to live.

35、 Its not only for the animals but also for ourselves. At last, we should tell more and more people why we should protect the animals and how to protect them, so that we can make everyone do this.( 1) Why should humans protect the animals according to the writer? A. Because animals and humans dont li

36、ve in the same world.B. Because animals and humans are not friends.C. Because the humans are the rulers of the world today.D. Because the animals are the rulers of the world today.( 2) How many suggestions does the writer give in the second paragraph?A. 2.B. 3.C. 4.D. 5.( 3) What can we do to protec

37、t the environment?A. To make the sky green.B. To make the grass blue.C. To make the water dirty.D. To give the animals safe places to live.( 4) Which one is NOT true?A. We should protect the environment only for the animals.B. Animals and humans should be friends.C. We should stop killing animals.D.

38、 We should make everyone protect the animals.【答案】 ( 1) C( 2) B( 3) D( 4) A【解析】 【分析】本文介绍了我们应该怎样保护动物。( 1)细节题。根据 As everybody knows, the humans are the rulers of the world today, so weshould protect our friends-the animals 可知 众所周知,人类是当今世界的统治者,所以我们应该保护动物,故选 C。( 2)细节题。根据 First, I think we must stop killi

39、ng birds and other animals, especially the young ones. Second, we have to protect the environment, to make the sky blue, to make the grass green, to give the animals a comfortable place to live. Its not only for the animals but alsofor ourselves. At last, we should tell more and more people why we s

40、hould protect the animals and how to protect them 可知作者给出 3 点建议,故选 B。( 3)推理题。根据 we have to protect the environment, to make the sky blue, to make thegrass green, to give the animals a comfortableplace to liv 可知我们要给它们安全的居住环境 ,故选 D。( 4)细节题。根据Its not only for the animals but also for ourselves.可知这不仅是为了动

41、物,也是为了我们自己,故选 A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题2 种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。6阅读理解Almost everyone in China knows David Beckham. He is a famous former English soccer player.He is introducing his three sons to you.Hi! My name is David Beckham. Im 42 years old. I come from the UK. I played soccer, b

42、ut I retired in 2013 and I didnt play soccer any more from then on. I have four children, three sons and one daughter. I love them very much!This is my youngest son Cruz. He is 12 years old. Cruz wants to be an actor(演员) . But I think he is too young to act now. He should stay in school. He can take

43、 acting lessons first.Heres Romeo, my second son. He is 15 years old. This kid is good-looking. He is a young model (模特) for clothes brand Burberry. He also dances well.This is my eldest son Brooklyn. He is 18 years old. Brooklyn is a shy boy. He likes soccer very much.(1) David Beckham is good at.A

44、. singingB. EnglishC. soccerD. dancing(2) In this passage, David Beckham wants to.A. introduce himself to usB. introduce his life to usC. introduce his job to usD. introduce his three sons to us(3) The underlined word retired meansin Chinese.A. 退役B参.加C介.绍D疲.劳(4) David Beckham haschildren.A. twoB. th

45、reeC. fourD. five( 5) Which of the following is TRUE according to the passage? A. David Beckham is an American player.B. David Beckham is still playing soccer now.C. Romeo is David Beckhams second son and he is a model now.【答案】 ( 1) C( 2) D( 3) A( 4) C( 5) C【解析】 【分析】本文是贝克汉姆对他的三个儿子的介绍。( 1)细节题。根据 He i

46、s a famous former English soccer player 可知贝克汉姆擅长踢足球,故选 C。( 2)细节题。根据 He is introducing his three sons to you. 可知本文是贝克汉姆对他的三个儿子的介绍,故选 D。( 3)词义猜测题。根据 I played soccer, but I retired in 2013 and I didnt play soccer any morefrom then on可知retired是退役的意思,故选A。( 4)细节题。根据I have four children, 可知他有4 个孩子,故选C。( 5)

47、细节题。根据 Heres Romeo, my second son. He is 15 years old. This kid is good-looking. He is a young model (模特) for clothes brand Burberry. 可知罗密欧是贝克汉姆的第二个儿子,他现在是模特了。 ,故选 C。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题词义猜测题2 种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。7阅读理解There is little rain in deserts. Because deserts are so dry,

48、they have noquilt to help stop the soil from going away. As a result, they may get very hot during the day with the Sun shining, but dont hold the heat overnight. Many deserts can quickly get cold once the Sun goes down. Some deserts can reach the temperature of over 100 degrees F during the day and

49、 then drop below freezing (32 degrees F) during the night.The largest hot and dry desert in the world is the Sahara Desert in North Africa. The Sahara is a sandy desert with great sand hills. It covers over 3 million square miles of Africa. Other large deserts include the Arabian Desert in Western A

50、sia, the Gobi Desert in northern China and southern Mongolia, and the Kalahari Desert in Africa.Animals that live in the desert are also used to needing little water. Many get all the water they need from the food they eat. Other animals keep water that they can use later. The camel stores up fat in

51、 its hump while other animals keep something they need in their tails.Only certain types of plants can live in the terrible environment of the desert. You wont see a lot of tall trees in the desert. Most plants have a way to keep water in their leaves or trunks so they can live a long time without w

52、ater.Now deserts cover around 20% of the worlds land, but they are growing. This is called desertification and is caused by different reasons including human activities. The Sahara Desert is growing larger and larger each year. What should we do with it?( 1) How is the weather during the night in th

53、e desert?A. Hot.B. Cold.C. Cool.D. Warm.( 2) Where does the camel store up fat?A. In its hump.B. In its stomach.C. In its tail.D. In its back.( 3) Why WONT we see a lot of tall trees in the desert?A. Because therere few people there.B. Because the Sun shines there.C. Because the environment there is

54、 terrible.D. Because theres a lot of rain there.( 4) How much of the land do deserts cover in the world?A. About one fifth.B. Less than 10%.C. Two fifths.D. More than 20%.( 5) Is the Sahara Desert growing or not?A. Nobody knows it. B. It is growing. C. It is not growing. D. It is losing (减少) . 【答案】 ( 1) B( 2) A( 3) C( 4) A( 5) B【解析】 【分析】主要讲了对沙漠的概述。( 1)细节题。根据 Some deserts can reach the temperature of over 100 degrees F during theday and then drop below freezing (32 degrees F) during the night. 可知沙漠晚上是寒冷的,故选 B。( 2)细节题。根据

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论