(英语) 中考英语阅读理解专题训练答案及解析_第1页
(英语) 中考英语阅读理解专题训练答案及解析_第2页
已阅读5页,还剩15页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、(英语) 中考英语阅读理解专题训练答案及解析一、阅读理解1阅读理解 Radio and television are very popular in the world today. Millions of people watch TV. Perhaps more people listen to the radio. The TV, of course, is more useful than the radio. On TV you can see and hear what is happening in the world. Now the radio is not disappea

2、ring. Its still with us. And the number of listeners is becoming larger. One reason for this is the invention of the transistor(晶体管)radio. The transistor radio is sometimes very small. It is very easy to carry. You can put one in your pocket and listen to it on the bus when you go to work. It is bet

3、ter for blind people. Many old people dont have good sight(视力)to watch TV. When people are working,they cant watch TV but they can listen to music or news over the radio. Whats more,the radio is much cheaper than the TV. (1)After the television was invented,people _. A.think it is unnecessary to use

4、 the radioB.dont want to use the radio any moreC.are still using the radioD.find the radio is disappearing(2)One of the reasons for the larger number of listeners of the radio is that _. A.the TV was inventedB.the transistor radio was inventedC.people dont like watching TVD.millions of people watch

5、TV(3)_ listen to the radio more because their sight isnt good enough. A.ChildrenB.Young peopleC.Old peopleD.Adults(4)Usually _ can be used easily while people are moving or working. A.the radioB.the TVC.both the TV and the radioD.neither the radio nor the TV【答案】 (1)C(2)B(3)C(4)A 【解析】【分析】大意:本文讲述收音机和电

6、视机在世界上的很受欢迎,电视与收音机比,电视更有用,然而收音机由于体积小便宜,便于携带,听众也越来越多,深受老年人喜爱。 (1)细节题。根据Perhaps more people listen to the radio.可知,电视发明后,人们依然使用收音机,故选C。 (2)细节题。根据One reason for this is the invention of the transistor(晶体管)radio. 可知,收音机听众的数量更多其中一个原因是晶体管收音机被发明,故选B。 (3)推断题。根据 Many old people dont have good sight(视力)to wat

7、ch TV.可知,老年人由于视力不好听广播的人更多,故选C。 (4)细节题。根据When people are working,they cant watch TV but they can listen to music or news over the radio.可知,通常人们移动或者工作时可以听收音机,故选A。 【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。2阅读理解 The Folk Art ShowThe best chance to learn about local art and culture.

8、 Open: October 2025Organizer: City MuseumAddress: 110 Century RoadTelephone: 72314431Scan the QR code (扫描二维码) to get more information and book tickets. The City Flower ShowOpen: October 817Price: ¥50 for each adult; ¥25 for each child; free under the age of 10; 20% off for groups over 10. Address: 1

9、12 New Town Road, Moonlight CityTelephone: 53418899Visit www. for more information. Camp of Folk ArtWould you like to learn paper cutting, Huangmei opera or to make paper flowers?Come to Camp of Folk Art at the Youth Center!Age: 13 to 18Time: December 1320For more information, cal

10、l the Youth Center at (010) 11062107. Pop Music WeekBands from home and abroad will give performances in Sunshine Park. Local bands and DJs from the local radio station are waiting to share music with fans. It is a good chance for you to make friends with similar hobbies. Price: ¥30¥50Time: 9: 00 a.

11、 m. 9: 00 p. m. , December 21-27(1)By scanning the QR code, you can get _. A.an email from City MuseumB.more information about the Folk Art ShowC.a ticket to the museum for freeD.a gift from the City Museum(2)Tommy is a 9yearold boy. He wants to visit the City Flower Show with his parents. How much

12、will they pay? A.¥25.B.¥100.C.¥125.D.¥150.(3)If Jane wants to learn to make paper flowers, she should go to _. A.Century RoadB.New Town RoadC.the Youth CenterD.Sunshine Park(4)Phillip, 20 years old, is NOT allowed to go to _. A.the City Flower ShowB.Camp of Folk ArtC.the Folk Art ShowD.Pop Music Wee

13、k(5)_ lasts for the fewest days. A.The City Flower ShowB.Camp of Folk ArtC.The Folk Art ShowD.Pop Music Week【答案】 (1)B(2)B(3)C(4)B(5)C 【解析】【分析】本文是几个活动的广告。 (1)细节题。根据第一个信息栏 Scan the QR code (扫描二维码) to get more information and book tickets.可知, 通过扫描二维码,你可以得到更多关于民间艺术展的信息 , 故选B。 (2)细节题。根据第二个信息栏Price: ¥50 f

14、or each adult; ¥25 for each child; free under the age of 10; 20% off for groups over 10 价格:每位成人50元人民币;每个孩子25元;10岁以下免费可知, 汤米是一个9岁的男孩,免费,他的父母票价是50*2=100,他们三个付100元 , 故选B。 (3)推理题。根据Would you like to learn paper cutting, Huangmei opera or to make paper flowers?Come to Camp of Folk Art at the Youth Center

15、你想学剪纸、黄梅戏还是做纸花?来青年中心的民间艺术夏令营吧,可知如果简想学做纸花,她应该去青年中心 , 故选C。 (4)推理题。根据民间艺术营地的信息 Age: 13 to 18 , 可知适合年龄是13-18岁,故20岁的菲利普不允许去民间艺术营地 , 故选B。 (5)推理题。根据民间艺术营地的信息Time: December 13-20 可知,民间艺术展持续最少的几天 , 故选C。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。3根据短文内容选择正确答案。B Shu Pulong has helped at least 10

16、00 people bitten by snakes. “It was seeing people with snake bites that led me to this career,” he said. In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of people

17、 who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives. “I was greatly upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at once realized he had bee

18、n bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped(缠绕)a cloth tightly around his arm to stop the poison(毒)getting to his heart. Running home he shouted, Bring me the knife Minutes later the man lost his arm forever.” “The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to help

19、ing people bitten by snakes.” Shu added, “I worked very hard and tried my best to make a good snake doctor.” And at last he made it.(1)The best headline(标题)for this newspaper article is .A.Amazing MedicineB.Farmer Loses ArmC.Dangerous BitesD.Snake Doctor(2)Shu decided to devote himself to snake medi

20、cine because .A.he wanted to save peoples arms and legsB.he had studied it at a medical schoolC.he had seen snakes biting people D.his army service had finished(3)Why did Shu go into the mountains?A.He wanted to study snake bites.B.He wanted to help the farmers.C.He was being trained to be a doctor.

21、 D.He was expected to serve in the army.(4)Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?A.sadB.surprisedC.interestedD.frightened【答案】 (1)D(2)A(3)C(4)A 【解析】【分析】这篇文章主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历和原因,1963年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成就。(1

22、)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选D。(2)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.描述可知。故选A。(3)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中As part of his studies he had to work in the mountains.描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选C。(4)词义猜测。句

23、意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。sad伤心的;surprised吃惊的;interested感兴趣的;frightened害怕的。故选A。【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。4根据短文内容选择正确答案。CJodies Daddy is a Garbageman (垃圾清理工) Mr. Swales wanted to find out what his students parents did. He had just called Jodie when some girls burst out laughing. S

24、hirley shouted, “Jodies Daddy is a Garbageman!” Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red. “Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be thankful to Jodies father.” Jodies father came to walk her home from schoo

25、l as usual, but she didnt run up to him the way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time. Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?” Jodie told her father what had happened and looked at him. He didnt seem angry or hurt

26、. “Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrows Saturday. Come to work with me, Jodie.” The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Dont worry, kid. In five minutes you wont smell a thing.” said her father. Everybody there was working hard, and they se

27、emed to have a good time. Jodies father handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the truck. It was fun, but also hard work. Jodies arms soom got tired. At last, no more garbage was left and Jodie felt very happy. “Garbage is disgusting, but when we

28、clear it away, everythings nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy. Thats why I like being a garbageman so much.” Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss(吻). She said, “When I grow up, I will be a garbagegirl!” Now whenever someone asks Jodie what her

29、daddy does, she says, “Hes a garbageman! Everybody makes garbage, but my daddy takes it away!”(1)What happened in My Swales class?A.He wanted to show what job was the most useful.B.He asked an improper question.C.Jodie gave an honest answer.D.Jodie was laughed at.(2)Why did Jodies father take her to

30、 his workplace?A.To make Jodie calm downB.To prove how dirty his job was.C To help Jodie learn about his job.C.To help Jodie learn about his job.D.To keep Jodie away from her classmates.(3)Jodie gave her father a big kiss mainly because _.A.he was kindB.he was unselfish(无私的)C.he was cheerfulD.he is

31、hard-working(4)How does Jodie feel about her father now?A.SadB.CuriousC.Guilty(有罪的)D.Proud【答案】 (1)D(2)C(3)B(4)D 【解析】【分析】这篇短文中作者主要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工作态度和认识的转变的故事,从一开始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的辛苦和伟大。(1)细节理解题。根据短文第一段第二、三句He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodi

32、es daddy is a garbageman!可知,当同学们知道Jodie的爸爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选D。(2)细节理解题。根据短文第十段爸爸的话语“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everythings nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.可知,爸爸要女儿来到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选C。(3)推理判断题。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其精神是大公无私的;所

33、以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选B。(4)推理判断题。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人他爸爸工作的光荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选D。【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。5阅读理解 I felt very sad not to be able to get the ticket to the film Titanic last Friday. I learned in the newspaper that tickets could be bought at t

34、he cinema box office in Richland Hills every day between 10:00 a.m. and 4:00 p.m. Because I work from 9:00 a.m.to 5:30 p.m., the only time I could go to the cinema was during my 45-minute lunch time. It is a pity that the cinema is on the other side of the town, and the bus service between my office

35、 and Richland Hills is not very good. But if you are lucky, you can make the round(往返)trip in 45 minutes. Last Monday I stood at the bus stop for fifteen minutes, waiting for a bus. By the time I saw one coming around the corner, there was not enough time left to make the trip-so I had to go back to

36、 the office. The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus right away and arrived at the cinema in twenty minutes. But when I got there, I found a long line of people at the box office. I heard one man say he had been waiting in line for fifty-five minutes. I foun

37、d that I would not have enough time to wait in line. I caught the next bus and went back across the town. Then on Friday I understood my only hope was to make the trip by car. It was not cheap, but I felt it would be worthwhile to see the film. The trip by car only took 10 minutes, but it felt like

38、one hour to me. When I reached the cinema, I was delighted to see that nobody was waiting in line. But I quickly found out that it was because they had already sold out all the tickets.(1)It seems that the writer of the story works . A.in a small townB.in Richland HillsC.on a farm near the townD.at

39、a bus service centre(2)The writer tried to go to the cinema to buy a ticket, but he really go there . A.five timesB.four timesC.three timesD.twice(3)The underlined word delighted means . A.sureB.sorryC.surprisedD.pleased(4)Whats the best title for the story? A.How to get a ticketB.Tickets sold outC.

40、A wonderful filmD.The way to the cinema【答案】 (1)A(2)D(3)D(4)B 【解析】【分析】主要讲了作者坐公交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完。 (1)细节题。根据It is a pity that the cinema is on the other side of the town可知遗憾的是电影院在城镇的另一边,所以作者在一个小城镇工作,故选A。 (2)细节题。根据The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus right

41、away and arrived at the cinema in twenty minutes.星期三也发生了同样的事情。星期四我的运气变了,我马上上了公共汽车,二十分钟后到了电影院,所以作者去了两次,故选D。 (3)推断题。根据nobody was waiting in line可知没人排队买票,所以作者是高兴的,delighted意思是高兴的,即pleased,故选D。 (4)主旨题。根据全文可知主要讲了作者坐公交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完,故选B。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的

42、信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。6阅读理解 When you think of a museum, I bet you dont think of a place where children run around. But the Science Museum is different. Its noisy! You can get to the Science Museum by going on the London Underground from Waterloo on the Jubilee Line to Westminster. Then take the

43、Circle or the District Line to South Kensington. When you walk out, take a look around you, and you should see it. What to bring: at least two bottles of drinks for the kids and f 10 to spend in the cafes. Entrance is free! The most interesting and exciting part of coming here is to go to the kids a

44、rea, the Launch Pad on the 3rd floor. At busy times, you may have to wait in line, but staff(工作人员) will provide science toys for you and the kids to play with. It is great fun there. And if you love science, it should indulge(满足) you as you will learn about science in a fun way. There are also simul

45、ators(模拟装置) on the 3rd floor, so think of Floor 3 as a fun floor. If you want to learn about the museum, then go to the ground floor. They have some things which will interest you. Over all, its a fun experience for the kids and you may enjoy it too. Its also free to get in!(1)How is the Science Mus

46、eum different from other museums? A.Its big.B.Its free.C.Its busy.D.Its noisy.(2)Paragraph 2 is mainly about _. A.how to get to the Science MuseumB.when to visit the Science MuseumC.what to bring to the Science MuseumD.how to plan a trip to the Science Museum(3)You can _ at the Launch Pad. A.buy you

47、r favourite drinkB.get some science toys for freeC.learn about science in a fun wayD.learn the history of the Science Museum(4)What do the underlined words Over all mean in Chinese? A.另外B.总之C.因此D.相反(5)The passage is most probably _. A.a storyB.a piece of newsC.a reviewD.an advertisement【答案】 (1)D(2)A

48、(3)C(4)B(5)C 【解析】【分析】大意:本文介绍怎样去科学博物馆及科学博物馆里面的一些好玩的地方,如第三楼的航天器等发射平台,有许多模拟装置。 (1)细节题。根据But the Science Museum is different.Its noisy! 可知,科学博物馆很吵,故选D。 (2)段落大意题。第二段主要介绍怎样去科学博物馆,故选A。 (3)细节题。根据it should indulge(满足) you as you will learn about science in a fun way.可知,你可以在发射平台用一种有趣的方式了解科学,故选C。 (4)词义猜测题。根据Ov

49、er all, its a fun experience for the kids and you may enjoy it too. Its also free to get in!可知,总之,它是孩子进行有趣体验的好去处,你可能也会喜欢它。进去是免费的。本段是对前文的总结,推出over all的意思是“总之”,故选B。 (5)推断题。这篇文章介绍科学博物馆,结合Over all, its a fun experience for the kids 等等可知,这篇文章可能是一篇评论,故选C。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息

50、,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。7阅读理解 Do you have many passwords for your credit cards(信用卡) or different websites? Do you try to remember them all? As we are advised to have the passwords memorized by heart for safety reasons, not written down, lots of people find it hard to keep them in mind. However, this pr

51、oblem has been solved by a microchip (芯片) company. The scientists there designed a very small microchip with an electronic circuit(线路). It can identify(识别) you. By putting the microchip under the skin of your hand, you can have access to(有权进人) things with no need for passwords or cards. In this case, it means that you dont have to remember any passwords. Office workers in Stockhol

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论