




版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2022年湖北省宜昌市中考英语试题学校:姓名:班级:考号: 一、完形填空Ever since Mother Nature gave me life, I expected to grow tall and big.As a young 1.1 was well protected in the forest. I used to 2 a good timewith my friends under the blue sky and 3 the river. Our only purpose was to stand high. My pal, Tim often said, “All I as
2、k for is to be 4 the whole day.More than 300 days passed and we grew straight. Until one day, our 5 birthday, people came, moved us from the 6 and put us on their trucks. dont want to go!” Tim cried.After a long journey, we arrived in a completely different place with 7 green. Here we were planted i
3、n a line. 8 the wind blew strongly, I could not even open my eyes to see Tim 9 beside me. So we needed enough 10 to grow thicker and higher to stop the wind.As time went by, we finally 11 much stronger. 1 could keep my eyes open in the wind! I even found the blue sky was back!This was no longer a no
4、-mans-land, and hundreds of visitors came here. A man took a picture of us with his 12、“Thank you. We can enjoy clear days13worryingabout sand storms. A young girl jumping up and down came over and14me. Thankyou, she said, Its you that have turned the desert into a green land!”Tim and I smiled at ea
5、ch other, feeling 15. The sun was shining brightly in the bluersky.1. A. treeB. fishC. girlD. boy2. A. chooseB. forgetC. haveD. miss3. A. inB. alongC. underD. on4. A. smartB. happyC. busyD. thin5. A. firstB. secondC. thirdD. fourth6. A. beachB. lakeC. houseD. earth7. A. allB. nothingC. anythingD. ev
6、erything8. A. ThoughB. UnlessC. BecauseD. Until9. A. clearlyB. greatlyC. kindlyD. widely10. A. desertB. windC. sandD. water11. A. becameB. smeltC. soundedD. remained12. A. radioB. keyboardC. backpackD. camera13. A. fromB. aboutC. withoutD. of14. A. askedB. huggedC. invitedD. kicked15. A. tiredB. bor
7、edC. proudD. surprised二、短文综合填空Ive always run.When I was a k 16, my dad took me to the Olympics and we saw the 400mfinal. A runner named Arthur won it and that really shocked me. I remembered it so well. I even wrote 17 article about it.I was never good enough fbr the Olympics 18 (我自 己),but I tried r
8、unning. I want to keep fit and like the challenge. After 27,1 began to play t 19. At 65,1 startedhurdling (跨栏)again. When 1 was 71,1 won the 200m hurdling as the oldest person. When I was 80,1 b 20 the world record. I would never 21(改变)my mind. NowIm 89, but I still do a couple of press-ups (俯卧撑)onc
9、e22 twice a week.To my pleasure, my family all exercise together in our nice 23 (花园)every day. We own a better life because we have a 24 (健康的)habit. My dream is to run the 100m at 100 only another e 25years to go and then to live to 120.No matter what comes my way, I will keep it.三、阅读单选During work h
10、ours in Beckers bread shop, the kitchen is especially quiet except the sound of the machine. The quiet environment is not the result of the strict rules, but because all the workers are deaf. They use sign language to communicate with each other from time to time.Beckers shop is in Changsha City, Hu
11、nan Province. It sells many kinds of German bread, cakes and coffee. It is very popular for the story of Becker who opened it.Over twenty years ago, Becker and his wife heard about a Chinese public project. It provided language training fbr the disabled children, but it was short of trainers in Chan
12、gsha. So they came in 2002 with a common wish to do something meaningful in life.In Changsha, together with other Chinese trainers, they helped children improve their hearing and language pronunciation. Every little progress each child experienced was a great encouragement to them, and they achieved
13、 their goal in life.After ten years of working for this project, they found that the disabled adults couldnt be independent because they had no professional skills. Then Becker and his wife set up a bread shop to teach these people how to make bread. With their help, all of them were able to live on
14、 their own.Luckily, Becker and his wife have also got the support from the local government. More people join them and understand that disabled people can work as well as others when they have the same chances.26.What makes Beckers bread shop popular according to the passage?26.A.Its owners story.B.
15、 Its quiet environment.C.Its strict rules.A.Its owners story.B. Its quiet environment.C.Its strict rules.D. Its good location.27.A.For about 10 years.B , For about 15 years.C.For 27.A.For about 10 years.B , For about 15 years.C.For about 20 years.D. For about 30 years.How long have Becker and his wi
16、fe lived in China?28.A.The local people.B.Becker and his wife.C.The Chinese trainers.D.The disabled children.28.A.The local people.B.Becker and his wife.C.The Chinese trainers.D.The disabled children.Who does the underlined word 44 they “in Paragraph 5 refer to?29.A.In a travel guide. B. In a notice
17、.29.A.In a travel guide. B. In a notice.C.In a science report. D. In a magazine.Where can we probably read the passage?30.A.A Silent Bread ShopB.A Training Course C. A BeautifulCityD. Delicious Local Food30.A.A Silent Bread ShopB.A Training Course C. A BeautifulCityD. Delicious Local FoodWhats the b
18、est title fbr this passage?The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study,was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom (王国)Qin, im
19、proved the pen. WhenMeng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.One day after hunting (狩猎),Meng made his way home with some wild rabbit
20、s on the horse back. Fat and heavy, one rabbits tail left a long trail (痕迹)on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbits hair to a stick, would it be easy to write with?”On arriving home, he tied the rabbits hair to a stick and tried wr
21、iting with it. But the rabbifs hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention“ f
22、atter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush p
23、ens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.Why did Meng Tian want to improve the pen?A. Because the king asked him to do so.B. Because he wanted to be an inventor.C. Because he didnt have silk to write on.D. Because the pen brought him muchtroub
24、le.When did Meng think of the good idea in Paragraph 3?A , Before hunting animals.B. When he saw the trail.C. During cleaning the hair.D. After he wrote a report.Which is the right order of improving the brush pen?The brush pen could write well.Meng tied the rabbits hair to a stick.The special water
25、 washed the oil away.Meng dropped the stick into a stone hole.A. b-d-a-cB. d-b-a-cC. b-d-c-aA. b-d-a-cB. d-b-a-cC. b-d-c-aD. c-d-b-aB. B. By playing a role.D. By inventing things.B. Value fantastic memories.D. Build a peaceful world.How can the students understand Chinese culture better?A. By learni
26、ng to use brush pens.C. By planting more bamboo.What can we learn from the passage?A. Make friends with animals.C. Keep trying and never give up.四、阅读还原5选5 阅读短文,将文后的五个选项还原到短文当中。Why do you need hobbies? A study has found that people are more positive (积极的) when they take part in a relaxing activity. 3
27、6 Scientists also think they might be good for your brain.How do you choose the right hobby? Start with what you enjoyed in the past. Did you once play football? 37If you find it isnt for you, stop and turn to something new.Probably joining a class or a team will give you a chance to meet other peop
28、le.Which relaxing activities are good for physical health? Its clear that exercise is going to be good for your body, for example walking. 38 A review of 94 studies found that dancing three times a week improved balance in older people. Getting out in nature is helpful, whether youre hiking or doing
29、 something less active.Which hobbies keep your mind active? 39 Playing the piano or listening to your favorite band can help you make it. Researches have found reading is also good for your brain.40 So lets take up great hobbies.Dancing is wonderful exercise.Take it up again or start something else.
30、Hobbies let you forget your worries and have fun.Learning an instrument and reading are the best choices.Other studies have shown that hobbies can give you a sense of achievement. 五、完成句子.当我们看到长江里的江豚时是多么兴奋啊! (excited)we were when we saw finless porpoises in the Yangtze River!.最近许多中国人对太空更感兴趣了。(number)
31、Chinese people show more interest in space recently.父母应鼓励孩子在周末亲自去看望祖父母。(person)Parents should encourage their children to visit their grandparents on weekends.据报道,中国已经为非洲儿童提供了大量的帮助。(offer)It is reported that China much help to African children already.完美的假期取决于你明智的决定和行动。(depend)A perfect vacation you
32、r wise resolution and action.六、材料作文46.假如你学校的校园广播英语之声栏目以“Move为主题征稿,请你投稿。稿件内容:热爱的主题热爱的理由适当的感悟稿件要求:(1)请补全标题;(2)文中不得出现真实的人名和校名:(3)词数80词左右。I love参考答案:ACBBADBCADADCBC【解析】【导语】本文主要是一棵大树自述自己和朋友Tim是如何从森林被人类带到沙漠,他们逐渐地长成 了能阻挡沙尘暴的大树,获得了人类的感谢。句意:作为一棵小树,我在森林里受到了很好的保护。tree 大树;fish 鱼;girl 女孩;boy 男孩。根据“I expected to
33、grow tall and big”及protected in the fbrest”可推断,这是一颗树,故选A。句意:我曾经和我的朋友在蓝天下和河边度过了一段美好的时光。choose选择;forget忘记;have有;miss错过。have a good time玩得开心”,固定搭配, 故选C。句意:我曾经和我的朋友在蓝天下和河边度过了一段美好的时光。in 在里;along 沿着;under 在下面;on 在上。根据“under the blue sky andtheriver”可知,树是栽在岸边,故选B。句意:我所要求的就是整天都快乐。smart聪明的;h叩py开心的;busy忙碌的;ih
34、in瘦弱的。根据“All I ask fbr is to bethe whole day”可知,祈求每天开开心心,故选B。句意:直到有一天,我们的第一个生日,人们来了,把我们从陆地上搬到他们的卡车上。 first 第一 ;second 第二;third 第三;fourth 第四。根据“More than 300 days passed”可知, 300多天过去了,迎来了第一个生日,故选A。句意:直到有一天,我们的第一个生日,人们来了,把我们从陆地上搬到他们的卡车上。 beach 海滩;lake 湖;house 房子;earth 陆地 根据I was well protected in the f
35、brest”可知, 从森林这块陆地搬到了卡车上,故选D。句意:经过长途旅行,我们到达了一个完全不同的地方,没有一点绿色。all 所有;nothing 没什么事;anything 任何事;everything一切。根据Its you that have turned the desert into a green land”可知,曾经这里是沙漠,没有一点绿色,故选B。句意:因为风刮得很大,我甚至不能睁开眼睛清楚地看到Tim在我身边。Though 尽管;Unless 除非;Because 因为;Until 直到。the wind blew strongly”是不能看清 楚Tim的原因,用becau
36、se引导原因状语从句,故选C。句意:因为风刮得很大,我甚至不能睁开眼睛清楚地看到Tim在我身边。clearly 清楚地;greatly 伟大地;kindly 善良地;widely 广泛地。根据力 could not even open my eyes to see Tim. beside me”可知,看不清楚Tim是否在旁边,故选A。句意:所以我们需要足够的水变得更茂密,更高,以阻止风。desert 沙漠;wind 风;sand 沙子;water 水。根据So we needed enough. to grow thicker”及 常识可知,大树需要水才能长得更高,故选D。句意:随着时间的流逝
37、,我们终于变得更强大了。became 成为;smelt 闻起来;sounded 听起来;remained 维持。根据“As time went by, we finally. much stronger”可知,终于变得强大了,故选A。句意:一个男人用他的相机给我们拍了张照片。radio 广播;keyboard 键盘;backpack 背包;camera 相机。根据“took a picture of可知,用 相机拍照,故选D。句意:我们可以享受晴朗的天气而不用担心沙尘暴。from 从;about 关于;without 没有;of.的。根据“We can enjoy clear days. wo
38、rryingabout sand storms”可知,不用担心沙尘暴了,故选Co句意:一个年轻的女孩跳上跳下,走过来拥抱我。asked询问;hugged拥抱;invited邀请;kicked踢。根据“Thank you”可知,拥抱大树表示 感谢,故选B。句意:Tim和我相视一笑,感到很自豪。tired 疲惫的;bored 无聊的;proud 骄傲的;surprised 惊讶的。根据Its you that have turned the desert into a green land”可知,是作者和Tim让这片沙漠变成绿地,这让大树感到骄傲, 故选C。(k)idanmyself(t)enni
39、s#(t)able-tennis(b)rokechangeorgardenhealthy(e)leven【解析】【导语】本文作者主要讲述了自己从青年到老年时期的运动经历,表达了他对运动的热爱。句意:当我还是个孩子的时候,我爸爸带我去了奥运会,我们观看了 400米决赛。根据 “When I was a k., my dad took me.”可知,作者当时是个孩子,kid孩子符合语境,a修 饰名词单数。故填(k)id。句意:我甚至写了一篇关于它的文章。“article”是可数名词单数,以元音音素开头,泛指一 篇文章,空处用不定冠词an。故填an。句意:我自己从来都不够优秀去参加奥运会,但我试着跑
40、步。myself表示“我自己”,反身 代词,指代主语本身。故填myself。句意:27岁以后,我开始打网球/乒乓球。空处指一种运动,结合首字母,play tennis/table- tennis”打网球/乒乓球”符合语境。故填ennis/able-lennis。句意:我80岁时打破了世界纪录。break the record“打破纪录”,根据When I was 80”可 知,用一般过去时,break的过去式是broke。故填(b)roke。句意:我永远不会改变想法。change“改变”,change my mind改变我的想法”,“would”后 接动词原形。故填change。句意:现在我8
41、9岁了,但我仍然每周做一两次俯卧撑。“once”和“twice”是并列成分,表示 每周做俯卧撑一次或者两次,。式或者符合语境。故选。句意:令我高兴的是,我的家人每天都在我们美丽的花园里一起锻炼。garden“花园”,可 数名词,此处用单数形式。故填garden。句意:我们拥有更好的生活,因为我们有一个健康的习惯。healthy“健康的,形容词,作 定语修饰名词habit”。故填healthy。句意:我的梦想在100岁时跑100米只差11年了,然后活到120岁。根据前文“Now Im 89”可知,作者现在89岁,离100岁还差11年,eleven一“符合语境。故填 (e)levenoACBDA【
42、解析】【导语】本文主要讲述了 Becker夫妇开设面包店帮助残疾人再就业的善行义举。细节理解题。根据“It is very popular for the story of Becker who opened it”可知,这家面包店 因贝克尔的故事而非常受欢迎,故选A。细节理解题。根据So they came in 2002 with a common wish to do something meaningful in lifb”可知,来中国大约20年了,故选C。词义猜测题。根据“After ten years of working for this project, they found
43、that the disabled adults couldnt be independent because they had no professional skills”可知,在为这个项目工作 了 十 年之后,Becker夫妇发现这些残疾成年人不能独立,所以they指代“Becker and his wife”, 故选B。推理判断题。本文主要讲述了 Becker夫妇开设面包店帮助残疾人再就业的善行义举,最有 可能在杂志上看到此篇文章,故选D。最佳标题题。本文是由一家沉默的面包店Becker夫妇的善行义举引出了,所以最适合本文答案第5页,共9页标题是“沉默的面包店”,故选A。DBCAC【解
44、析】【导语】本文讲述了蒙恬发明毛笔的历史故事。31.细节理解题。根据But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.”可知,蒙恬想改进笔的原因是当时的笔给他带来了很多麻烦。故选D。 32.细节理解题。根据“one rabbifs tail left a long trail (痕迹)on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it”
45、可知,当他看到兔子尾巴在地上留下的 痕迹时,他想出了好主意。故选B。细节理解题。根据“On arriving home, he tied the rabbits hair to a stick.Meng was sodisappointed that he threw away his tuinvention, into a stone hole in the yard.It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.”可知,正确的顺序是 b. 蒙恬把兔
46、子的毛发绑在一根棍子上;d.蒙恬把棍子扔进了一个石洞里;c.这种特殊的水把 油冲掉了; a.这支毛笔写起来很好用。即b-d-c-a,故选C。细节理解题。根据“Today, students are taught to use the brush pens in school.and helps them better understand Chinese culture.”可知,通过学习使用毛笔,学生能够更好地了解中国文 化。故选A。推理判断题。根据However, Meng never gave up and kept trying all the time.”和“Meng succeede
47、d at last.”可知,虽然蒙恬发明毛笔的经过不太顺利,但他没有放弃,最终成功了, 由此我们可以学到的是永不言弃的精神。故选C。EBADC【解析】【导语】本文主要介绍了爱好对身心的好处,如何培养爱好以及培养什么爱好。根据A study has found that people are more positive (积极的)when they take part in a relaxing activity.”可知,此处应提到的是研究的结论,E选项“其他研究表明,爱好可以给你成就 感”符合,故选E。根据How do you choose the right hobby? Start with what you enjoyed in the past”可矢口,从你感 兴趣的开始培养成一种爱好,B选项“再次培养它或开始别的爱好”符合,故选B。根据Its clear that exercise
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 小学作业管理实施规范
- 鼓励学生参与科研的工作计划
- 组织变革中的员工支持策略计划
- 儿童教育的课程改善与创新计划
- 财务与I协同发展计划
- 新产品推出前的生产准备工作计划
- 2024年基金从业资格考试辅导建议试题及答案
- 世界主要岛屿的试题及答案
- 印刷包装行业智造转型
- 2024育婴师考试实战经验试题及答案
- 烫伤不良事件警示教育
- 2025年腾讯云从业者基础认证题库
- 面试官考试题及答案
- 高中主题班会 预防艾滋珍爱健康-中小学生防艾滋病知识宣传主题班会课-高中主题班会课件
- (高清版)DB11∕T2316-2024重大活动应急预案编制指南
- 诊所规章制度范本
- 2025年日历表全年(打印版)完整清新每月一张
- 九年级自我介绍综评范文(4篇)
- 康复治疗下肢训练
- 医疗废物管理制度医疗废物管理制度条例
- 23.《父亲、树林和鸟》课件
评论
0/150
提交评论