专题17 任务型阅读 考点2 回答问题-2022年中考英语真题分项汇编 (全国通用)(第1期)(解析版)_第1页
专题17 任务型阅读 考点2 回答问题-2022年中考英语真题分项汇编 (全国通用)(第1期)(解析版)_第2页
专题17 任务型阅读 考点2 回答问题-2022年中考英语真题分项汇编 (全国通用)(第1期)(解析版)_第3页
专题17 任务型阅读 考点2 回答问题-2022年中考英语真题分项汇编 (全国通用)(第1期)(解析版)_第4页
专题17 任务型阅读 考点2 回答问题-2022年中考英语真题分项汇编 (全国通用)(第1期)(解析版)_第5页
已阅读5页,还剩15页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、专题17任务型阅读考点2回答以下问题(一)(2022安徽中考真题)A father bought a kite for his son. The son couldnt wait to fly it. So, on the next windy day, they took the kite to a park.First, the father taught his son to fly the kite. Soon, the son was flying the kite high in the air. When it couldnt go higher, the son realize

2、d something. The string (线)is holding the kite down J he said to himself. If I cut it, it can fly higher.The son cut the string. After that, the kite flew up a little more. However, the kite didnt rise for long. It slowly came down until it landed in a tree far away. The son was surprised.“I thought

3、 the kite could fly higher without the string,“ he said. What happened?“The string wasnt holding the kite down J said the father. It was helping it stay higher.After you cut the string, it didnt have any support.Really, rules are like the string that seems to hold us down in our daily life. But, wit

4、hout them, we cant fly high like the kite. We should never let go of them.Where did the son fly the kite?(不超过 10 个词)Why did the son cut the string?(不超过 10 个词)What can we learn from the story?(不超过 10 个词)【答案】48. In the park.Because he wanted the kite to fly higher.Without rules, we cant fly high like

5、the kite.【解析】【导语】本文主要通过一个父亲教儿子放风筝的故事,告诫我们:有时候,好像有什么东西在拖累我 们。事实上,似乎阻碍我们前进的事情有时对我们帮助最大。they can improve my knowledge of the past/science. ./They help me relax after a busy day.(七)(2022.江苏扬州中考真题)阅读短文,回答下面5个问题。(每题答案不超过10个词)You dont know me unless you read a book called The Adventures of Tom Sawyer, Huck

6、s my name, Huckleberry Finn. That book ends like this: my best friend, Tom Sawyer, and I found $12,000 in gold in a cave. We became rich. We got $6,000 each.My mother died long ago and then my dad, Pap, disappeared. He was always drunk and he often beat me. Then a kind old lady called Widow Douglas

7、took me into her home to live. She gave me a bed to sleep in and bought new clothes for me. She read stories to me and taught me how to eat at a table. She sent me to school every day.I hated those new clothes. I missed my old life. I put on my old clothes and ran away and was free and happy, but To

8、m Sawyer found me and said that if I wanted to join his club, I would have to return to live with the widow. For this reason, I returned to live with her.The months passed and winter came. The weather got cold. One morning I woke up and there was snow on the ground. On my way to school I saw some fo

9、otprints outside the widows house. My heart jumped. Pap!“Hes heard about my money,“ I thought. And he wants it! ”When I lit my candle and went up to my room that night, there sat Pap-his own self! I expected to be scared of him now, but I wasnt. I stood looking at him; he set there-looking at me.Pap

10、 was nearly fifty years old. His black hair was long and uncombed and dirty. He had allowed hair to grow on his face, which was ghostly white. Just looking at the ugly white skin made me feel sick. His clothes? 一dirty and torn. His feet showed through large holes in his shoes. His hat was on the flo

11、or-an old black hat with a large hole in it.一Taken from The Adventures of Huckleberry Finn 46. Who is telling the story?How did Tom and Huck become rich?Why did Widow Douglas take Huck in to live with her?Why did Huck return to live with Widow Douglas?What is Hucks father like in your eyes? Why do y

12、ou think so?【答案】46. Huckleberry Finn.They found $12,000 in gold in a cave.Because his mother died long ago and his father disappeared.Because he wanted to join Toms club.His father was irresponsible, lazy and weather-bitten. Because his father was always drunk and he often beat Huck. His father disa

13、ppeared and then returned looking old, dirty and poor.【解析】【导语】本文讲述哈克贝利费恩的母亲去世,父亲消失了。一位寡妇收养了他。他想加入汤姆的俱乐 部,所以回去和寡妇一起住。后来有一天他发现父亲回来了的经历。根据第一段Hucks my name, Huckleberry Finn”可知是哈克贝利费恩在讲述故事。故填 Huckleberry Finn.根据第段“That book ends like this: my best friend, Tom Sawyer, and I found $12,000 in gold in a cav

14、e. We became rich”可知,汤姆索亚和哈克贝利费恩在洞穴里找到了价值一万两千美元 的黄金,所以变得有钱了。故填They found $ 12,000 in gold in a cave.根据第二段“My mother died long ago and then my dad, Pap, disappeared. He was always drunk and he o仕en beat me”可知,哈克的母亲很久前去世了,他的父亲消失了,他总是喝酒经常打 他。故填 Because his mother died long ago and his father disappeare

15、d.根据第三段“Tom Sawyer found me and said that if I wanted to join his club, I would have to return to live with the widow. For this reason, I returned to live with her”可知,汤姆索亚找到哈 克,告诉他如果哈克想加入汤姆的俱乐部,哈克必须回去和寡妇一起住。故填Because he wanted to join Toms club.根据第二段my dad, Pap, disappeared. He was always drunk and

16、he often beat me”可知,哈克的 父亲消失了,他的父亲总是喝酒,经常打哈克,可推断哈克的父亲很不负责。根据最后一段 “Pap was nearly fifty years old. His black hair was long and uncombed and dirty. He had allowed hair to grow on his face, which was ghostly white. Just looking at the ugly white skin made me feel sick. His clothes? -dirty and torn. His

17、 feet showed through large holes in his shoes. His hat was on the flooran old black hat with a large hole in it”可知I,哈克的父亲的头发很长没有梳理, 很脏,头发变成白色了,衣服很脏很破,鞋子破了大洞,帽子很旧破了一个大洞。可推断哈 克的父亲饱经风霜。故填 His father was irresponsible, lazy and weather-bitten. Because his father was always drunk and he often beat Huck.

18、His father disappeared and then returned looking old, dirty and poor.(八)(2022山西中考真题) 请阅读下面的非连续性文本,根据语篇内容,回答以下问题。Footprint means the influence that a persons or organizations activities have on the environment. Simply understanding it is very useful to us. (Lefs take the example of Mr. Brown 9s footp

19、rints.)Water footprintWater is the source of life. We use water directly for drinking, cooking and washing, but we also use water indirectly for producing things such as food, paper and cloth. A water footprint tells us how much water is being used. It can help us come up with ways to save water. Yo

20、u can learn about how your daily habits influence your water use through the food you eat, the things you buy and even the energy you use.FoodWater FootprintMr. Browns Water Footprintan apple70 litres(升)a cup of coffee140 litresbreakfast: a hamburger, a cup of coffee lunch: a cup of coffee, a sandwi

21、ch, an apple dinner: vegetable salad, 0.2 kilo of beefa kilo of beef15, 500 litresone hamburger2, 400 litres(ChartI)(Chart II)Carbon(碳)footprintA carbon footprint is the total amount of CO2 a person or organization produces. We can use it to understand the influence of personal behavior on global wa

22、rming (全球 变暖).Most people are surprised when they see how much CO2 their activities create. Then they begin to think about changing their daily habits to reduce(减少)their carbon footprints. For example, they can walk instead of using a car.Carbon Footprint(Each of the following activities adds 1kilo

23、ofCO2 )Mr. Browns CarbonFootprinttravel 10 to 12 km by train or bus drive 6 km by cardrive to work 24 kmdrive to the supermarket 5 kmproduce 5 plastic hagsuse your computer for 32 hoursuse 5 plastic bags for shoppinguse his computer for about 8 hours(Chart III)(Chart IV)How to reduce your water foot

24、print and carbon footprint to be greenerTip 1: Save water and electricity When you are at home, dont leave the water or lights on when you dont need it.Tip2: Meatless Monday is popular with people who want to eat less meat. The production of meat uses lots of energy and produces lots of CO2 .Tip 3:

25、Buy lessThe more we buy, the more we throw away later. Before you buy something, think about whether you really need it.Everyone plays a role in making a greener Earth. If you know about your footprints well, you can think up more ways to protect the environment.What do we use water indirectly for?H

26、ow many litres of water are used for Mr. Browns breakfast?Why do we use carbon footprint?What can Mr. Brown do to reduce his carbon footprint? Why do you think so?What is the best subtitle(小标题)of Tip 2?Whafs your understanding of footprint? How can you become “greener”?答案24. (We use it indirectly fo

27、r) producing things (such as food, paper and cloth).25 . 2,540 (litres of water are used for it).(We use it) to understand the influence of personal behavior on global warming./Because it helps us understand the influence of personal behavior on global warming./It helps us think about changing our d

28、aily habits to stop global warming/reduce our carbon footprints./.He can take the bus to work/share a car with his workmates/take a reusable bag while shopping./.(Because I think) it helps produce less CO2 /reduce greenhouse gases/create a lower/smaller carbon footprint./.Eat less meat/Eat meat less

29、It can help me think up ways to protect the environment./Ifs a usefill tool for me to understand the influence that my daily habits have on the environment./. I can walk to schooL/By ordering less while eating out./I can recycle things as much as possible./.【解析】【导语】本文是一篇说明文,以布朗先生为例,介绍水足迹、碳足迹,并呼吁我们保护

30、环境。根据but we also use water indirectly for producing things such as food, paper and cloth”可知,我 们也间接地使用水生产东西,如食物,纸和布。故填(We use it indirectly for) producing things (such as food, paper and cloth).根据 Chart I 和 Chart II 可知,a hamburger 2,400 litres, a cup of coffee 140 litres,所以早餐是 2,540 litreso 故填 2,540

31、(litres of water are used for it).根据We can use it to understand the influence of personal behavior on global warming (全球变 暖).可知,我们可以用碳足迹来了解个人行为对全球变暖的影响,故填(We use it) to understand the influence of personal behavior on global warming./Because it helps us understand the influence of personal behavior

32、on global warming./It helps us think about changing our daily habits to stop global warming/reduce our carbon footprints./.此题属于开放性试题,言之有理即可,开车会产生二氧化碳,所以布朗先生可以坐公交或者 和同事一起搭车,塑料袋对环境有害,所以可以带一个环保袋去购物。因为环保的方式可以 减少二氧化碳、温室气体的排放,产生更少的碳足迹。故填He can take the bus to work/share a car with his workmates/take a reu

33、sable bag while shopping./.(Because I think) it helps produce less CO2 /reduce greenhouse gases/create a lower/smaller carbon footprint./.根据Meatless Monday is popular with people who want to eat less meat. The production of meat uses lots of energy and produces lots of CO2 .“可知,无肉星期一”很受那些想少吃肉的人的欢 迎。

34、生产肉类需要消耗大量的能源,并产生大量的二氧化碳。所以“少吃肉”可以作为本段 的标题,故填 Eat less mcat/Eat meat lcss0此题属于开放性试题,言之有理即可,参考答案:It can help me think up ways to protect the environment./Its a useful tool fbr me to understand the influence that my daily habits have on the environment./.! can walk to school./By ordering less while ea

35、ting out./I can recycle things asmuch as possible./.(九)(2022陕西中考真题) 阅读下面的语篇材料,根据所读内容,完成以下各题。My name is Xue Mingwen, a middle school student. My brother is two years younger than me. He is now in Grade 6 at a primary school. Both of us like reading famous stories and we often share storybooks. Some s

36、tories are famous because people have been telling them for many years. Others, such as fables (寓言),are famous because they have an excellent ending or teach a good lesson-a moral in other words.The other day, my brother shared a very old story from an English storybook. Both of us were attracted (吸

37、弓I) by the new, useful language in the fable that everyone can tell. Although the story was simple, it was educational. It is our decision that we should share it here. We hope you can learn more words and a new way or two of expressing your ideas in English after you read this fable.The Hare and th

38、e TortoiseHare said to Tortoise, Im so much bigger and better than you.11 Tortoise said, Bigger doesnt always mean better.N They both said, Lets have a race.HHare thought he was so much better than Tortoise that he gave him a head start.Hare ran past Tortoise. Hare had time to eat. Hare hod time to

39、play. Hare had time to snooze.Hare hopped fast, but he couldn I catch up. Everyone cheered as Tortoise won.He fell asleep among the cabbages. Tortoise slowly plodded past. When Hare woke up, Tortoise hod almost won!Who is Xue Mingwen?He is most probably a of Grade.What was Xue Mingwens opinion of th

40、e old story according to Paragraph 2?He thought it was.How did the two brothers decide to deal with the story after reading it?They decided to with readers.What is the name of the fable here?It is. What new word(s), phrase(s) or sentence(s) can you learn from the old story above?I can learn, (2)and

41、more.【答案】31. boy/student 8/Eightsimple (and/but) educationalshare (it / the story) (here)The Hare and the Tortoisenew words: hare/ tortoise/ snooze/ plod/ hop/ cabbage (s)(new) phrases: give him a head start / fall asleep among the cabbages / have time tosnooze / (couldnt) catch up / hop fast / slow

42、ly plod past. (new) sentences: Tm so much bigger and better than you. / Bigger doesnt always mean better. /.【解析】【导语】本文主要讲述了作者和弟弟喜欢提供故事,并且在文章中作者也提供了一个故事,希望在读 完这个寓言后能学到更多的单词和一两种用英语表达想法的新方法。根据My name is Xue Mingwen, a middle school student. My brother is two years younger than me. He is now in Grade 6

43、at a primary school”可知他弟弟在读6年级,作者比弟弟大两岁,所 以作者可能是八年级的一个男孩或学生。故填boy/student; 8/Eighto根据Ithough the story was simple, it was educational”可知作者认为虽然故事很简单,但很有 教育意义。故填 simple but educationalo根据It is our decision that we should share it here”可知他们决定和读者提供这个故事, share“提供”,decide to do sth.“决定做某事故填 shareo根据引用的寓言故

44、事可知,故事的名字是The Hare and the Tortoise”。故填The Hare and the Tortoise o开放性题目,只要是文章中出现的新单词或新句子即可。故答案为new words:hare/tortoise/snooze/plod/hop/cabbage; new phrases: give him a head start/fall asleep among thecabbages/have time to snooze/(couldnt) catch up/hop fast/slowly plod past.; new sentences: Tm so muc

45、h bigger and better than you./Bigger doesnt always mean better./.(十)(2022重庆A卷中考真题)阅读下面短文,根据短文内容,完成以下各题。Desert Control is a huge challenge. In the past, China had much to learn from the rest of the world. But now the shoe is on the other foot. Its time for China!A Special GlueResearchers from Chongqi

46、ng Jiaotong University develop a special glue to change desert ground into soil that people can grow plants in. The “sand glue“ made of plant is used to help keep water, nutrients (营养)and air. And it has been used in different areas.An Interview in Yulin(L/ has planted more than 2,300 mu of forest)

47、Q: Did your family support you when you decided to plant trees?Li: Not really. My family was strongly against my idea. My son even brought me back home, but the next day I went there again.Q: Did you have any difficulties?Li: Yes. At that time, the living conditions in the mountains were really terr

48、ible, and I didnt have any experience. Though I worked more than 10 hours every day, less than 10% of the trees could be alive.Q: How did you solve the problem?Li: I bought books and used what I learned to plant trees. I tried again and again. 19 years has passed, and more than 95% of the trees are

49、alive now.Q: It took you 19 years to plant trees. Any regrets?Li: No. Ifs my dream. And my biggest wish is that everyone plants a few trees every year.The Past and the PresentNearly 30 years ago, the Kubuqi Desert, the seventh largest desert in China, was a barren (贫瘠的)land with no future. The local

50、 people called the Kubuqi Desert the “sea of death”.Thanks to our government, chances came. The Kubuqi people have changed the desert into an oasis (绿洲). It has offered chances for the locals to get more money in different ways like selling farm products. They change the desert and the desert helps

51、them. Ifs a win-win situation.Do researchers from Chongqing Jiaotong University develop a special glue?Who called the Kubuqi Desert the sea of death”?According to the passages above, what makes Chinas desert control successful?Do you want to make your dream come true in the way like Lis? Why or why

52、not?【答案】40. Yes./Yes, they do.The local people (called the Kubuqi Desert the sea of death).The development of our country (makes Chinas desert control successful).Yes, I do. Because perseverance means victory.(答案合理即可)【解析】【导语】本文主要讲由于国家的重视及开展,我国的沙漠治理工作有了很大进步。根据“Researchers from Chongqing Jiaotong Univ

53、ersity develop a special glue to change desert ground into soil that people can grow plants in.可知重庆A卷交通大学的研究人员开发了一种 特别的胶水。故填Yes./Yes, they do.根据The local people called the Kubuqi Desert the sea of death.可知当地人称库布齐沙漠为 死亡之海。故填 The local people (called the Kubuqi Desert the “sea of death).根据Desert Contr

54、ol is a huge challenge. In the past, China had much to learn from the rest of the world. But now the shoe is on the other foot. Its time for China!”可推出国家的开展使中国的沙 漠治理取得成功。故填 The development of our country (makes Chinas desert control successful).主观发挥题,答案合理即可。故填 Yes, I do. Because perseverance means v

55、ictory.(H一) (2022重庆B卷中考真题)阅读下面短文,根据短文内容,完成以下各题。“Do you want to grow your own vegetables?” Mom asked Yes!” My eyes got wide. Mom smiled at my excitement. She gave me a book on gardening, and I carefully planted some seeds(种 子)in the backyard.After supper, I rushed to see how much they might grow. Not

56、hing! My mouth dropped Someone stole my seeds!” Mom laughed from ear to ear. She said “Johnny, go and check the book. I hung my head down. I read the book and I knew something needed to be done.Early the next morning, I ran to the back yard. Everything looked the same but I wasnt that disappointed(失

57、望).As the book said, I lightly watered my seeds and stuck my finger in the soil(泥土)to make sure it wasnt too dry. That evening, I couldnt help going to check my garden again. No sign of anything green. Just dirt.The next morning I raced to the garden again. No changes. Why is it taking so long fbr t

58、he seeds to grow?” I asked. Grow up!” I shouted. Please, just grow,“ I almost cried. Mom was too busy with housework to help. Read the book, and wait patiently. So I read it again. I removed(除去)the grass from the soil and watered the seeds.Then one morning, I walked out to my garden. I wasnt expecti

59、ng to see anything yet. To my surprise, a little bit of green came into my eyes. I got down on my knees fbr a closer look. They grew!” I shouted. I could see little green leaves growing everywhere! I was so excited “They finally grew! The book is right. It took several days fbr the seeds to be in th

60、e soil before popping up.Did Johnny want to grow his own vegetables?Where did Johnny plant the seeds?Soil and water helped. What else did it take for the seeds to grow according to the passage? (List 2 things)Do you think Mom teaches Johnny in a good way? Why or why not?【答案】40. Yes.In the backyard.R

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论