中考阅读安徽省卷_第1页
中考阅读安徽省卷_第2页
中考阅读安徽省卷_第3页
中考阅读安徽省卷_第4页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、阅读理解2010年全国中考英语真题解析汇编三、阅读理解(一)记叙文【2010安徽省卷】 A Living in a foreign culture can be exciting, but it can also be confusing (令人迷惑的). A group of Americans who taught English in other countries recently discussed their experiences. They decided that miscommunications were always possible, even over someth

2、ing as simple as "yes" and "no". On her first day in Micronesia, an island in the Pacific, Lisa thought people werent paying any attention to her. The day was hot. She went into a store and asked, “Do you have cold drinks? The woman there didn't say anything. Lisa repeated th

3、e question. Still the Woman said nothing. She later learned that the woman had answered her: She had raised her eyebrows (眉毛), which in Micronesia means "yes". Jan remembered an experience she had in Bulgaria, a country in Europe. She went to a restaurant that was known for its cabbage. Sh

4、e asked the waiter, "Do you have cabbage today?" He nodded his head. Jan waited, but the cabbage never came. In that country, a nod means no. Tom had a similar problem when he arrived in India. After explaining something in class, he asked his students if they understood. They answered wit

5、h many different nods and shakes of the head. He thought some people had not understood, so he explained again. When he asked again, they did the same thing. He soon found out that his students did understand. In India, people nod and shake their heads in different ways depending on where they come

6、from. You have to know where a person is from to understand whether they mean "yes" or "no".76. These Americans teaching English in other countries found that they _. A. should go abroad for vacations B. needed to learn foreign languages C. should often discuss their experiences

7、D. had problems with communications77. People in Micronesia show "yes" by _. A. nodding heads B. raising eyebrows C. shaking heads D. saying "no"78. Tom misunderstood his class at first because A. he did not know much about Indian culture B. he didn't explain everything clear

8、ly enough C. some students didn't understand his questions D. he didn't know where the students came from79. Which of the following is TRUE according to(根据) this passage? A. In Bulgaria, nodding heads means no. B. Jan taught English on a Pacific island. C. Lisa was trying to buy some cabbage

9、. D. In India, only shaking heads means "YES".80. The passage is mainly about _. A. body language in foreign restaurants B. class discussion in Indian schools C. miscommunication in different cultures D. English teaching in other countries 【2010安徽省卷】 B Once there was a piano player in a ba

10、r(酒吧). People came just to hear him play. But one night, a lady asked him to sing a song. "I don't sing," said the man. But the lady told the waiter, "I'm tired of listening to the piano. I want the player to sing!” The waiter shouted across the room, "Hey, friend! If you

11、 want to get paid, sing a song!” So he did. He had never sung in public before. Now he was singing for the very first time! Nobody had ever heard the song Mona Lisa sung so beautifully! He had talent(天赋) he was sitting on! He may have lived the rest of his life as a no-name piano player in a no-name

12、 bar. But once he found, by accident, that he could sing well, he went on working hard and became one of the best-known singers in the US. His name was Nat King Cole. You, too, have skills and abilities. You may not feel that your talent is great, but it may be better than you think. With hard work,

13、 most skills can be improved. Besides, you may have no success at all if you just sit on your talent.81. The lady asked the player to sing a song because _. A. she had paid him for this B. she knew him very well C. she wanted to have a change D. she enjoyed his singing82. Nat King Cole succeeded bec

14、ause _. A. the lady helped him a lot B. he caught the chance C. he continued to play in the bar D. he stopped playing the piano83. The words "sit on" in the passage probably mean_A. fail to realize B. forget to use C. try to develop D. manage to show84. From the story we know if you have s

15、ome talent, you should _. A. hide it and wait B. ask others for help C. pay no attention to it D. work hard to improve yourself85. Which could be the best title (标题) for the passage? A. Sing in the Bar B. Achieve Success in Life C. Never Lose Heart D. Find Your Hidden Talent【2010安徽省卷】 D Doctor Seuss

16、 was born in 1904. By the middle 1950s, he had become one of the best-loved and most successful children's book writers in the world. His books are very popular with young readers. They enjoy the invented words and the pictures of unusual funny animals and plants.In 1954, life magazine published

17、(刊登) a report about school children who could not read. The report said many children's books were not interesting. Doctor Seuss strongly hoped to help children and decided to write books that were interesting and easy to read. He used words with the same ending sound, like fish and wish. He did

18、 not receive training in art. Yet, he drew the pictures for most of his books. In 1957, Dr. Seuss wrote The Cat in the Hat. He used less than 230 words to write the book and even a six-year-old should be able to read it. It was a fun story and easy to read. Children loved it. Their parents loved it,

19、 too. Today it is still one of the stories they like best. The success of The Cat in the Hat made him want to write more books for children. In 1960, he wrote a book using less than fifty words. The book is called Green Eggs and Ham. In 1984, Doctor Seuss won a Pulitzer Prize (普利策奖). He was honored

20、for the education and enjoyment his books provided American children and their parents. He died at the age of 87, but his influence remains. Millions of his books have been sold worldwide. People say his books helped change the way American children learned to read. Yet, his books are loved by peopl

21、e of all ages. Doctor Seuss once said, "I do not write for children. I write for people. 91. Doctor Seuss learned from the magazine that _. A. some school children could not read B. many children's books were interesting C. children wanted to learn to read D. a writer for children was wante

22、d 92. People like his books because the books _. A. are cheap and easy to get B. were written in different languages C. are easy and interesting to read D. were written with invented words93. He wrote the book The Cat in the Hat at the age of _. A. 50 B. 53 C. 56 D. 8794. Which of the following is T

23、RUE according to the passage? A. Doctor Seuss wrote Green Eggs and Ham with over 230 words. B. Doctor Seuss wrote books only for children in the United States. C. The Cat in the Hat was written only for six-year-old children. D. His books provided education and enjoyment for Americans.95. From the t

24、ext we know that Doctor Seuss _. A. won a Pulitzer Prize soon after his deathB. sold millions of his books himself worldwide C. changed American children's way of readingD. wrote the largest number of books in the worldA 【主旨大意】:这是一篇介绍在不同地区存在文化差异的文章,并且介绍了在不同国家对于“是或不是”有的是点头,有的是摇头,就是在印度同一国家的不同地方也有不

25、一样的表达方式。76. D整体理解题 通读全文,尤其从第一段末尾的They decided that miscommunications were always possible可知,他们对在不同地区与人如何交流感到有麻烦。77. B细节理解题根据第二段的最后一句话“She had raised her eyebrows (眉毛), which in Micronesia means "yes".可判断答案是B.78. A综合理解题根据第四小段可以找到在印度不同地方用点头或摇头来表示同意或不同意,所以开始的点头和摇头的都已经听懂了,而作者却不明白。79. A 细节理解题根据

26、第三段的最后一句In that country, a nod means no.可知在这个地方点头表示不。80. C 主旨理解题通读全文可知本文是介绍了在不同的国家和不同的地区有着各种不同的交流方式,如不注意这种文化地域差异,往往会造成误解。虽然开头说到了教英语,那只是引出话题。所以选择答案C.B 【主旨大意】:这是一篇有关酒吧钢琴手Nat King Cole如何成功的文章,从一位不出名的钢琴手意外唱歌,结果成为了美国著名的歌手,从他身上可以看到人的无穷潜力,只要刻苦努力,尽力发回潜能我们都会成功。81. C 细节理解题根据第四行的一句 “I'm tired of listening

27、to the piano. I want the player to sing!”可知:这位女士要他唱歌,仅仅是因为听烦了他的弹奏钢琴,处于好奇而让他改变一下。82. B整体理解题CD容易排除。把握全文,尤其从倒数第二段可知Nat King Cole的成功主要是因为他抓住了让他唱歌他就唱这一机会。所以选答案B.83. A词义理解题根据最后一段的前边几句话:你也有自己的能力,也许感觉不到自己的能力有多大,但是它比你想象的还要大,通过你艰苦的努力才能正是你的能力,还有就是,如果你,你就根本不可能成功的。可见是:如果你认识不到你的能力,或者不努力,也就是选择答案A.84. D推测理解题这篇短文主要就

28、是告诫我们:如果有能力,就应该努力来证明我们自己。85. D主旨理解题 通读短文,可知本篇短文就是通过Nat King Cole的成功告诫我们:必须努力来证明我们自己的能力,所以本篇的题目最有意义的是:发回你的潜能,而不是:酒吧歌声、不要丧失信心或成功等。D 【主旨大意】:这是一篇美国著名作家Doctor Seuss的故事,详细介绍了他的生平事迹,他针对当时美国孩子们没有有趣的读物的情况,写作了有趣易懂的文章,从而不仅赢得了美国孩子还有美国民众的口味,并于1984年赢得了普利策奖,从而改变了美国孩子的阅读方式。91. A 细节理解题 从文章第二段开头的In 1954, life magazine published(刊登) a report about school children who could not

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论