2015年江苏省常州市中考英语试题及答案_第1页
2015年江苏省常州市中考英语试题及答案_第2页
已阅读5页,还剩26页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、江苏省常州市2015年中考英语试卷单项选择1. Your home tow n is really ni ce! The air quality is as good as_ ofSan ya.A. it B. one C. that D. the one【答案】C【解析】本题考查的是代词。题目的意思是“空气质量和三亚的一样好”,所以这边的代词应该代指air quality,代指不可数名词用thatoit是代指上文提及的同一个东西,one是泛指,the one是特指。2. -Who will give us the speech on public manners?-Mr. Brow n_ ,

2、 but rm not sure.A. canB. n eedC. mustD. might【答案】D【解析】本题考查的是情态动词。根据语境和Im not sure可知,Mr. Brown可能知道谁给大家做关于公共礼仪的演讲,表示可能性但又不是很确定用might。3. -Would you like to visit the zoo with me now?-Sorry. Its_ the visiti ng hours. Lets go there tomorrow.江苏省常州市2015年中考英语试卷A. onB. overC. dur ingD. beyond答案】D【解析】本题考查的是时

3、间介词的用法。根据语境,sorry表示不能去动物园,因为 不在拜访时间内。学生容易把over和beyond搞混了,over是指空间上的超过,beyond可以指时间上的超过,所以本题选D。4. -Dont you think it_ of some teenagers to be crazy about pop stars?-Well,I dont think so. Wewere once young and had the similar experiences.A. creative B. silly C. wiseD. curious【答案】B【解析】本题考查的是形容词的辨析。根据语境,

4、此处要选的是针对一些青少年对 流行音乐明星疯狂的态度,creative有创造力的,silly愚蠢的,wise明智的,curious好奇的,此处只有silly比较符合语境。5. -Could you tell me the _ of making such tasty cakes?-Well,I just follow the instructions in the cookbook.A. time B. method C. costD. menu【答案】B【解析】 本题考查的是名词的辨析。 根据语境, “你能告诉我制作如此美味的蛋糕 的方法吗?”time时间,method方法,cost花费,m

5、enu菜单,此处只有method比 较符合语意。6. Life is a journey with trouble, but with care and wisdom you can _any problem you face.A. work out B. hand out C. find out D. put out【答案】A【解析】本题考查的是含有out的动介短语辨析。work out解决,算出,hand out分发,find out找出,put out扑灭,根据句意“生命就像一场有麻烦的旅行,只 有用关心和智慧你才能够解决你所面对的任何问题。”本题应该选A。7. -Jenny, will

6、 you leave for the USA now?-No. It will be two weeks _ I leave here.A. until B. since C. before D. when【答案】C【解析】本题考查的是连词。根据句意Jenny不会现在离开去美国,所以应该是在 走前还有两个星期,until是直到为止,since是自从,when是当时候,before比较符合题意。8. Mike used to be a top student, but he_behind since he lost himselfin computer games.A. fell B. has

7、fallen C. was D. has been【答案】D【解析】本题考查的是时态。根据since可知本题应该用现在完成时,fall behind落后,是个瞬间动作,当句中有since, for等表示时间段的时间状语时,要把瞬间动作改为持续动作,所以应该用be behind,正确答案选D。9. -Jack, Id like to have your opinions about my report.答案】C解析】本题考查的是情景对话。根据上下文,“我想知道你关于我报告的意见”但是我有一个建议。”A那是一个好主意,B我同意你的观点,C对我来说不错,D先检查。询问观点意见结合后面的有一个建议可知

8、选C。10. -Im going to give a talk on the Dragon Boat Festival to the exchange students.-Great! But dont forget to tell them_.A. what should they eat at the festival B.why people enjoy the full moonC. what kind of race is often held D. how do people celebrate it【答案】C【解析】本题考查的是宾语从句。宾语从句需要用陈述句语序,可以排除掉AD,

9、再根据常识可知龙舟节跟欣赏满月没有关系,排除掉B,正确答案选G二、完形填空How ofte n do you let other peoples rude acti ons cha nge your mood? Do youlet a bad driver or an impolite waiter make your day in a mess? However, the. But I have onesuggestion.A.ThatB. I agree with youC. It looks fine to meD. Check it firstmark of your wise rep

10、ly to the acti ons is how_11_you can come backto smiling to them. Sixteen years ago, I learned this _12_ at the backof a taxi in New York.Wewere driving fast in the right lane (车道)when suddenly, a black car jumped_ 13_a park ing space right to front of us. My taxi driver stepped onthe brake(杀U车)as h

11、ard as possible, and at the_ 14_ moment our carstopped just one inch from the back of the other car.I could nt_15_ what happe ned n ext. The driver of the car tur ned hishead around and started_ 16_ bad words. But the n heres what really_ 17_me. My taxi driver just smiled and waved(挥手致意)at the guy.I

12、 said, Why did you just do that? This guy nearly_18_ us!_He toldme what I now remember The Law of the Garbage(垃圾)Truck.He said,“Like garbage trucks, many people run around full of garbage,full of an ger, and full of regret._ 19_ theiLgarbage in creases moreand more, they look for a place to pour it.

13、 If you let them, theyll pourit on you. So whe n some one wants to pour it on you, dont feel hurt. Justsmile, wave, and move on. You will be_ 20_ . ”I started thinking: how often do I let Garbage Trucks run right over me?And how often do I take their garbage and_ 21_ it to other people? ThenI knew c

14、learly what I should do.I began to see Garbage Trucks. I see the bad_ 22_ people are carrying.I see them coming to pour it. And like my taxi driver, I dont feel hurt.I just smile, wave, and move on.11. A. clearly B. quickly C. exactly D.correctly【答案】B【解析】副词辨析。clearly清晰地,quickly快速地,exactly确切地,correct

15、ly正确地。根据句意,你对这种行为明智地回复的标志是你能够多么快速地朝他们微笑。12. A. example B. experie neeC. less onD. case【答案】C【解析】名词辨析。example例子,experienee经验,lesson课,case案例。根据 句意,我在纽约的出租车上学到了这一课。13. A. out of B.across C.next to D. far from【答案】A【解析】介词辨析。根据句意,一辆黑色的车从一个停车场开出来正好在我们的前面,从出来用out of。14. A. nextB. busyC. right D. last【答案】D解析】

16、形容词辨析。根据句意,我的出租车司机使劲地刹车,为了强调紧迫感用last,在最后一刻停下来避免了事故的发生。15. A. doubt B. consider C. accept D. believe【答案】D【解析】动词辨析。doubt怀疑,consider考虑,accept接受,believe相信。根 据句意,我无法相信接下来发生了什么。16. A. shouting B. telling C. whispering D.expressing【答案】A【解析】动词辨析。根据句意,汽车司机转过头来,开始说不好的话,只有shout可以表示愤怒的语气。17.A. cheered B. encour

17、aged C. surprised D. satisfied【答案】C【解析】动词辨析。cheer欢呼,encourage鼓励,surprise让惊讶,satisfy使满足。根据上下文,接下来发生的事情让作者惊讶,因为出租车司机并没有生气, 而是挥手致意。18. A. attacked B. killedC. warned D. beat【答案】B【解析】动词辨析。根据上下文,作者感到很不解,觉得那个汽车司机使他们差点 发生交通事故甚至丧生,所以此处用kill比较合适。19. A. Since B. While C. As D. Before【答案】C【解析】连词辨析。根据句意,随着垃圾越来越

18、多,他们需要寻找一个地方倾倒垃 圾。这四个连词中as更侧重动作的同时发生以及因果关系,所以选C。20. A. happierB. busierC. safer D. luckier【答案】A【解析】形容词辨析。根据句意,当别人对你倾倒垃圾时,不要感到受伤,只要微 笑并且继续前行就行了。这样的话啊你就会更加幸福。21. A. donateB. lendC. spread D. hang【答案】C【解析】动词辨析。donate捐献,lend借出,spread传播,hang悬挂、绞死。根 据句意,作者在思考他有的时候也会让别人倾倒给他的垃圾再传播给别人。22. A. news B. prize C.

19、 name D. mood【答案】D【解析】名词辨析。news新闻,prize奖赏,name名字,mood情绪。根据上下文,作者把badmood比作garbage,所以此处选D。三、阅读理解ALast fall a beaver moved into the small stream beside our house. He bega ntaking down small trees right away and in a couple of weeks our stream turned into a pond(水塘).Every day, he added more to his dam(

20、水坝)and to his house. Were sure youve all heardthe say ing, as busy as a beaver. Now, we un dersta nd this say ing as we saw the work thatthis beaver did over a very short period of time.We thought that would be the last of the beavers busy activity as wi ntercame. To our amazeme nt, however, he star

21、ted chew ing(咀卩爵)on a very largetree. The tree was over 18 meters tall and around 1.5 meters in diameter(直径).We were amazed at the challe nge this beaver was tryi ng. All win ter, he chewed andchewed. He had setbacks(挫折)as we faced major winter storms and ice-cold weather. Butsure eno ugh, whe n the

22、 weather allowed, he would come back and chew a bit more.The beavers first goal(目标)was to survive-to build home for the wi nter.Working every day with that goal in mind, he successfully achieved that goal.But the large tree he started chew ing on last fall was a future goal- hewan ted the large tree

23、 to provide new food and bran ches(树枝)for the comingspri ng. Eve n with the setbacks he faced over the win ter, he n ever gave up un til he reachedit.Our beavers experienee reminds us that we need to set goals for tomorrow.Sometimes just surviving seems to take up all of our time. But, if you do jus

24、t a little bit when timeallows and stick to your future goal, you will achieve it.Whenfaced with setbacks, have your goal in heart and dont let the setbacks stop you. Keepchewing like the beaver, and you will achieve your goal in the end.本文是一篇寓言故事。主要讲述海狸尽管遇到了重重挫折,通过坚持不放弃从而在 一棵大树上做窝并为来年春天准备了食物和树枝。23.

25、 What is the purpose of the beavers chewing on the large tree?A. To provide more food for the winter because of the snow.B. To add more branches to his dam and his house.C. To prepare new food and branches for the coming spring.D. To keep working every day with a goal in mind.【答案】C【解析】细节题。根据文中“But t

26、he large tree he started chewing on last fall was a future goal-he wanted the large tree to provide new food and branches(树枝) for the coming spring.”可知答案选C。24. Here is a paragraph(段)Whe n spri ng arrived, we went dow n to see thebeavers progress. The tree was about to fall. Our beaver had almostcomp

27、letely chewed around and through the whole tree.passage, it should be put_A. betwee n paragraph I and paragraph 2B. betwee n paragraph 2 and paragraph 3C. betwee n paragraph 3 and paragraph 4D. betwee n paragraph 4 and paragraph 5【答案】C【解析】推断题。第三段讲的是海狸完成了第一个任务一为冬天做个家,然后开始完成第二个任务一为春天找棵树,下面一段就可以讲春天的情况了

28、。Accord ing to the25. The best title of this passage might be_A. Keep Chewi ngB. Be Like the BeaverC. As Busy as a Beaver D. Set Proper Goals【答案】A【解析】主旨题。本篇文章通过描述海狸这个动物来宣传一种不断努力的精神,A选项既涉及海狸又涉及到这种精神,所以正确。BSometimes, you feel down or unhappy and it is hard to comeback to your high spirit. So ifyoure h

29、aving a bad day and need a boost, then help is just a click away.A website is trying to offer people positive(积极的)messages from strangers to cheer themup. It announces to be“the nicest place on the Internet,where happy people can present their positive thoughts and feelings to those who are in lowsp

30、irits.The website, lets people post videos of themselves blowingkisses and leaving positive and encouraging messages to lift visitors spirits.The website was created by Jeff Lam and is considered to help many people out whenthey feellow. The well-known artist who lives in San Francisco said he came

31、up with the idea when heand his friend Lauren were having one of those bad days.We tried to become cheerful, but none of the usual methods seemed to be working. Not music.Not food. What we hoped was something positive, honest and good. So with only a camera andwork- free weekend, we createdThe Nices

32、t Place on the Internet. he explained on hiswebsite.One user of the site, Joseph Meehan, 27, from Birmingham, said,“Its afun and exciting website. I visit every once in a while when Im missing my friends or family. Ithink it could really be a help to people that are feeling down or sad. It may even

33、stop them fromdoing something stupid. You can also post your video to the website, and they add it to theseries. Its very easy to share the love.Mr. Lam is now working on a new project that allows people to leave positive voicemails forstrangers. The idea is that strangers send an audio(声音) diary by

34、 leaving a voicemail andthen anyone can listen to it.本文是一则新闻。 主要描述了一个网站主要目的是让人们可以上传语音去给别人加 油打气。26 .The underlined word boost in paragraph 1 probably means _ .A.鼓舞B.放松C.休闲D.提高【答案】A【解析】 词义推测题。 根据第一段“it is hard to comeback to your high spirit”come back to yourhigh spirit跟鼓舞的意思类似。27. The website was cre

35、ated in order to_ .A. provide a place for those who want to post their videosB. discover something positive, honest and goodC. recommend positive voicemails on the website to peopleD. offer something positive to cheer people up【答案】D【解析】细节题。 根据文中“The website, lets people postvideos of themselves blow

36、ing kisses and leaving positive and encouraging messages to lift visitors spirits.” 这个网站的目的是为了鼓舞人们。28. According to the text, which of the following is TRUE?A. Jeff Lam is working on a new project to collect more audio diaries.B. Jeff Lammet a lot of difficulties during the time of creating the webs

37、ite.C. Joseph Meehan has got help from the website and supports it.D. Joseph Meehan has shared his own positive videos with strangers.【答案】C【解析】推断题。根据文中倒数第二段“I visit every once in a while when Im missing my friendsor family.”可知Joseph Meehan从网站中得到过帮助并且支持这个网站。CI was just out of college, only three days

38、 into a graduate (研究生) year inEngland, and I was pulling a heavy bag and suitcase (箱子) through the London Underground.I was also crying out of control.The day before yesterday, my uncle told menever to speak to him, his wife, or my two cousinsagain. Earlier, I made a joke. I didnt mean to hurt my au

39、nts feelings, but it did. I spent theevening in an ugly blue telephone booth (电话亭) , crying as I spoke to a family friend who livedin England.When I left the phone booth, I went back to a silent house with three closed bedroom doors .Inthe mornin g, I heard every one get up and leave for workand sch

40、ool. I wrote a note to say sorry and pulled mybags to the train station.Whe n I got into London, I had to take the un dergr ound to An gel Stati on toget to my family frien ds house.I was familiar with the underground, but at the time, it was just endless white tiles(瓷砖).Comi ng to En gla nd seemedl

41、ike a bad decisi on. Cryi ng yet again, I tried to lift my suitcase upthe stairs.Whe n I was tryi ng hard to walk forward, there were han ds. Each time I facedanother group of steps, a hand would lift the suitcase. At the top of the steps, the hand would letgo, and Id pull the suitcase to the next g

42、roup. And just as I wan ted to try aga in, ano ther handwould appear.It happe ned several times. I n ever looked up, because I could nt stop crying.Each hand looked differe nt, and many differe nt people helped me, withoutaski ng or say ing any thi ng. I could nt look up. I was nt able to say tha nk

43、 you.I went on to have an amazing year studying in England, but that was the lasttime I saw or spoke to any of my uncles family. Yet when I think about terrible loss in2008, I remember those stra ngers han ds. They were there whe n I n eeded them,and eve n now, they help me out of the sad ness of th

44、at memory. I think of them as I ride theunderground in Washington D. C. today, and I watch the citizens and tourists to offer hands atany time.that本文是一篇记叙文。主要讲述作者在跟叔叔一家吵架之后心情非常低落地离开叔叔家,在路上遇到了很多好心人的帮忙的故事29. What was the writers feeling while she was walking in the station?A. She felt sad and helpless

45、 at first, but might feel warm later.B. She was looking forward to getting help from friends.C. She expected to leave London and go back homeD. She regretted making the joke, but was angry with her uncle.【答案】A【解析】推断题。刚开始作者到达站台时“I was familiar with the underground, but at the time, itwas just endless

46、 white tiles”,表明作者很难过。但是当作者在站台行走时“Each hand looked different, and many different people helped me, without asking or saying anything” 得到了很多好心人的帮助,心 里应该会感受到一点点温暖。30.In the last paragraph, the underlined words that terrible loss probably mean.A. I was crying when I took the underground in LondonB. I l

47、eft my uncles family and havent contacted them since thenC. I didnt say thank you to those who gave hands to meD. I lost my good mood and felt sad when I left my uncles family答案】B【解析】 细节题。 根据最后一段“I went on to have an amazing year studying in England, but thatwas the last time I saw or spoke to any o

48、f my uncles family.” 可知应该是从那之后再也没有联系过叔叔一家。31. What is the passage mainly about?A. It tells us a story about an unlucky and homeless college student.B. It describes the writers experience through the underground.C. It expresses the idea of giving hands to strangers who are in need.D. It shows the hel

49、ping hands that writer got from strangers.【答案】D【解析】主旨题。本文的背景是跟叔叔一家吵架,主要内容是在站台收到了很多来 自陌生人的帮助。文章最后作者也提到“They were there when I needed them, and even now, they help me outof the sadness of that memory.” 所以本篇文章主要是来感谢那些帮助他的人们。DIs your TVconnected to the Internet? Whatabout your chair or your fridge?It is

50、 possible that they are not. But in the future, most things in your home may be connected, asthe so-called Internet of things is developing.The Internet of things maybe coming sooner than you think. It is reportedthat during his speech earlier this year, Samsung CEO(spent a lot of time talking about

51、 the Internet of things. He said that five years from now, everySamsungproduct will be part of the Internet of things, whether its a washing machine or a首席执行官) BK Yoonvacuum cleaner(吸尘器).So, how do household(家用) objects that are part of Internet of things work? Well, thinkof a usual chair. Whenconne

52、cted to the Internet, the chair warms up when it knows that theuser has just walked into the room and is feeling cold.An Internet-connected camera, like a smart-home camera, could help people feel safer intheir homes. It can recognize(识别) peoples faces, and evencan see when someone passes by in the

53、dark. Then it can send you a message on yoursmartphone to let you know whos there. If the person is someone you dont know, it can tell youthat, too.But according to MIT Technology Review, whether companies are connecting dog foodbowls or security(安全) systems to the Internet, there may beproblems. Fo

54、r example, many early connected-home devices(装置) dont havemuch built-in security, which means they could be hacked(被黑客攻击). In addition, it couldbe difficult to get these devices to work together because they are made by different companies.To fight this, many companies have joined the Open Interconn

55、ect Consortium, which had 45members by late 2014.So, picture this: you walk in through the front door of your home. The temperature changesto makeyou feel comfortable after a long day at school.Your favorite music starts playing for you. Do you think that this would be a good thing? It mayhappen soo

56、ner than you think.本文是一篇科技文。主要讲述以后的家用设施将会更多地与网络相连,更加智能化。32. The Samsung CEOs speech is mentioned to prove that_.A. the Internet of things will appear in our daily life soonerB. Samsung has produced the Internet of things recentlyC. Samsung products have been part of the Internet of thingsD. he spent

57、 a lot of time talking about the Internet of things【答案】A【解析】推断题。第二段引用三星CEC的这段话主要目的是为了证明第二段的第一 句话“TheInternet of things may be coming sooner than you think.”33. We can infer(推断)from paragraphs 3 and 4 that _.A. the chair can know whether the user feels cold or notB. a usual chair can warm up when it

58、knows the user comes inC. an Internet-connected camera can be used to take photos in the houseD. an Internet-connected camera can be connected to the users smartphone答案】【解析】细节题。根据“the chair warmsup when it knows that the user has just walked into theroom and is feeling cold.”可以排除A和B,根据 “It canrecogn

59、ize (识别) peoples faces, and even can see when someone passes by in the dark. Thenit can send you a message on your smartphone to let you know whos there.”可知选D。34. Accord ing to the passage, it is men ti oned that_1the temperature in side is n either too high nor too low2your fridge provides the drinks for you3the chair warms up if you feel cold4your favourite music starts playi ng5your wash ing mach ine starts worki ngA.B.C.D.【答案】C【解析】细节题。根据最后一段“The temperature changes to make you feel comfortable aftera long day at school. Your favorite music starts playing for you.”可知和是对的,排除A和B。根据“the chair

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论