高考英语一轮复习 2.1 Cultural relics测含解析_第1页
高考英语一轮复习 2.1 Cultural relics测含解析_第2页
高考英语一轮复习 2.1 Cultural relics测含解析_第3页
高考英语一轮复习 2.1 Cultural relics测含解析_第4页
高考英语一轮复习 2.1 Cultural relics测含解析_第5页
已阅读5页,还剩11页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2.1 cultural relics单元检测卷(时间15分钟;满分100分)班级_姓名_考号_得分_i 语言知识及应用 (共两节,满分10分)第一节 完形填空 (共20小题;每小题1.5分,满分30分) 【北京市丰台区2018届高三上学期期末】阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。thanks for taking care of melike most elementary schools, it was typical to have a parade of students in and out of the health

2、 clinic throughout the day. as principal, my office was right next door to the clinic, so i often dropped in to lend a hand and _1_ out with hugs.one morning i was putting a band-aid on little marys bloody knee and i _2_ that she was shivering in her thin little shirt. i found her a warm sweater and

3、 helped her pull it on. “thanks for _3_ me,” she whispered.it wasnt long after that when cancer invaded me. i considered whether or not to tell the students about my _4_. the word cancer seemed so frightening. when it became evident that the children were going to find out one way or another, i _5_

4、to tell them myself. the empathy and _6_ i saw in their faces told me i had made the right decision. when i gave them a _7_ to ask questions, they _8_ wanted to know how they could help. i told them that what i would like best would be their letters, pictures and prayers.little mary threw herself in

5、to my arms and looked up into my face. “dont be afraid, dr. perry,” she said earnestly, “its our _9_ to take care of you.”no one _10_ have ever done a better job. the kids sent me a book they had written and a video of every class in the school singing get-well songs. when i would have an operation,

6、 the letters and pictures _11_ coming until they covered every wall of my room. what healing _12_ i found in being surrounded by their caring!at long last i was _13_ enough to return to work. as i headed up the road to the school, i was suddenly overcome by _14_. if the kids have forgotten all about

7、 met what should i do?_15_ they dont mint a skinny bald principal? then i caught sight of the school marquee “welcome back, dr. perry,” it read. as i _16_ closer, everywhere i looked were pink ribbons._17_ flooded over me.little mary was first in line to _18_ me. “dr. perry, youre back!” she called.

8、 “see, i told you wed take care of you!”what an amazing day! i didnt look for or expect anything in _19_ when i helped them, but when they did return the favor, it was an enormous and positive _20_.4071. a. help b. watch c. take d. rush2. a. agreed b. noticed c. thought d. predicted3. a. listening t

9、o b. playing with c. calling on d. taking care of4. a. opinion b. difference c. disease d. experience5. a. regretted b. decided c. promised d. hesitated6. a. concern b. trust c. pleasure d. fear7. a. challenge b. change c. chance d. choice8. a. also b. hardly c. mostly d. even9. a. idea b. lesson c.

10、 duty d. turn10. a. could b. should c. need d. must11. a. stopped b. kept c. started d. delayed12. a. prayers b. warnings c. comfort d. welcome13. a. brave b. prepared c. confident d. well14. a. curiosity b. pride c. doubts d. difficulties15. a. what for b. what if c. how come d. how often16. a. sto

11、od b. grew c. stayed d. drew17. a. relief b. disappointment c. pain d. surprise18. a. greet b. thank c. amuse d. tease19. a. time b. return c. mind d. order20. a. effect b. attitude c. contribution d. bonus【答案】1. a 2. b 3. d 4. c 5. b 6. a 7. c 8. c 9. d 10. a 11. b 12. c 13. d 14. c 15. b 16. d 17.

12、 a 18. a 19. b 20. d【解析】本文是一篇记叙文。作者是一所小学的校长,办公室靠着门诊部,经常过去帮助照顾孩子们。后来作者患了癌症,孩子们告诉他轮到他们来照顾他,给予他极大的安慰,增强了他康复的信心。当他终于痊愈返回学校时,孩子们热烈欢迎他。作者帮助孩子们时从没想过得到回报,没想到回报是这个大。1. 考查动词辨析。ahelp帮助;bwatch观看;ctake那;取;drush冲;奔。根据上文i often dropped in to lend a hand可推断,我经常顺便过去帮忙,用拥抱帮助解决困难。help out“帮助解决困难”。故选a。4. 考查名词辨析。aopinio

13、n意见;bdifference不同之处;cdisease疾病;dexperience经历。根据上文it wasnt long after that when cancer invaded me.可推断,我患了癌症,考虑是不是告诉学生我的疾病。故选c。5. 考查动词辨析。aregretted遗憾;bdecided决定;cpromised许诺;dhesitated犹豫。根据上文when it became evident that the children were going to find out one way or another,可推断,癌症明显时,孩子们无论如何会弄知道的,因此我决定自

14、己告诉他们。故选b。6. 考查名词辨析。aconcern关心;关注;btrust相信;信任;cpleasure快乐;dfear害怕。根据下文i had made the right decision可推断,我从他们的脸上看到的同感和关心告诉我我做出了正确的决定。故选a。7. 考查名词辨析。achallenge挑战;bchange改变;cchance机会;dchoice选择。根据语境可知,当我给他们问问题的机会时,他们主要想知道他们如何帮助我。故选c。8. 考查副词辨析。aalso也;bhardly几乎不;cmostly主要地;deven甚至。根据上文the empathy and 6 i sa

15、w in their faces可推断,孩子们对我充满关心,因此他们主要想知道如何帮助我。故选c。9. 考查固定句型。aidea想法;blesson课;教训;cduty职责;dturn次序。根据上文小玛丽说的“dont be afraid, dr. perry”可推断,她说轮到我们来照顾你。it is ones turn to do sth.“轮到某人做某事”是固定句型。故填d。10. 考查情态动词。acould能够;bshould应该;cneed需要;dmust必须。根据下文the kids sent me a book they had written and a video of eve

16、ry class in the school singing get-well songs.可推断,作者此处表扬孩子们,从来没有人能够做得更好了。故选a。11. 考查动词辨析。astopped停止;bkept保持;cstarted开始;ddelayed耽搁。根据下文until they covered every wall of my room可推断,当我进行手术的时候,信件和图片不断地到来直到覆盖了我房间的墙。keep doing sth.“不断地做某事”。故选b。12. 考查名词辨析。aprayers祈祷;bwarnings警告;ccomfort安慰;dwelcome欢迎。在他们关爱的包围

17、中我找到非常多的痊愈的安慰。此处表示孩子们的关心让我充满安慰。故选c。13. 考查形容词辨析。abrave勇敢的;bprepared准备好的;cconfident自信的;dwell健康的。根据下文enough to return to work可推断,终于我足够健康到能回去上班了。故选d。14. 考查名词辨析。acuriosity好奇心;bpride骄傲;cdoubts怀疑;ddifficulties困难。根据下文if the kids have forgotten all about me, what should i do?可推断,在我去学校的路上,我突然充满怀疑。故选c。16. 考查动词

18、辨析。astood站;bgrew成长;cstayed保持;ddrew来临;临近。当我走得更近时,我看到到处都是粉红丝带。故选d。 17. 考查名词辨析。arelief救济;安慰;bdisappointment失望;cpain疼痛;dsurprise惊奇。根据上文i was suddenly overcome by 14 .可知,我内心充满怀疑,因此推断当我看到校园里的欢迎牌和到处都是粉红丝带时,我感动欣慰。故选a。18. 考查动词辨析。agreet欢迎;bthank感谢;camuse使愉快;dtease嘲弄。根据下文“dr. perry, youre back!” she called. “s

19、ee, i told you wed take care of you!”可推断,小玛丽第一个排队欢迎我。故选a。19. 考查名词辨析。atime时间;breturn返回;cmind介意;dorder订购。根据下文but when they did return the favor, it was an enormous and positive 20 .可推断,当我帮助他们时,我没有需求和期待任何回报。in return作为回报。故选b。20. 考查名词辨析。aeffect影响;battitude态度;ccontribution贡献;dbonus意外获得的东西。根据语境可知,但是当他们确实得

20、到回报的时候,它是巨大的积极的意外。故选d。第二节 语法填空 (共10小题,每小题1.5分,满分15分) 【云南省昆明第一中学2018届高三第八次月考】阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。switzerland is the worlds most famous watchmaker,_21_makes it little surprise that_22_(it) people are the most punctual in the world. for them, being on time is not only a nice thing to do

21、, but its a strict_23_(believe) that they build almost every aspect of their lives on.according to the bbc, everything in switzerland, from trains and buses_24_personal meetings, is on time. if someone says they are meeting you at 3 pm, they_25_not be there at 2:55 or 3:05 - just 3 pm. it shows “a d

22、eep expression of respect for other people”, us writer eric weiner, who_26_(recent) traveled to switzerland, wrote for bbc news. “a punctual person is a _27_(consider) one. by showing up on time for everything, a swiss person is expressing he values your time and, by extension, he values you.”this v

23、aluable quality of swiss people_28_(report) to originate from the countrys mountain areas. due to poor weather, people had to plant and harvest crops exactly on time,_29_they would have nothing to eat.however, being punctual also has its problems. since everybody has their lunch at exactly 12 and ta

24、kes their coffee break at 4 pm, elevators and coffee shops all tend_30_(be) full at the same time.【答案】21. which 22. its 23. belief 24. to 25. will 26. recently 27. considerate 28. is reported 29. or/otherwise 30. to be【解析】这是篇说明文。瑞士是世界上最著名的手表生产国,因此瑞士从个人到交通工具都是非常准时,这一宝贵的品质有时也有弊端,就是会造成中午就餐时间电梯和咖啡馆人满为患。

25、24. 考查介词。fromto是固定短语,意为“从到”。这句的意思是:在瑞士,从火车、公交车到个人会面都是准时的。故填to。25. 考查动词时态。主将从现原则:if从句用现在时,主句用一般将来时。故填will。26. 考查副词。副词修饰动词,美国作家艾里克最近到瑞士旅游。故填recently。27. 考查形容词。形容词修饰代词。这句的意思是:守时的人是一个考虑周到的人。故填considerate。28. 考查动词时态语态。空格处缺少谓语动词,“宝贵的品质”和“报道”是被动关系,通篇是一般现在时。故填is reported。ii阅读 (共两节,满分30分)第一节 阅读理解 (共10小题;每小题2

26、分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的a、b、c和d项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。a【云南省昆明第一中学2018届高三第八次月考】organizations that support women and promote equality and fairness in wages, in behavior, and with opportunities have spent years putting womens rights first as their missions. check out the institutions that are helping fight

27、 for whats fair, no matter where women are in the world.school girls unitethis nonprofit deals with education discrimination among young women in developing countries. in mali, africa, for example, only one in four girls make it to the 7th grade. school girls unite sponsors the girls education, ofte

28、n at a cost as little as $75 per child, and follows them to complete their education.every mother countsmodel christy turlington burns founded this activist group that seeks to improve medical care for mothers around the world by training professionals, improving transportation to care facilities, a

29、nd donating crucial supplies to clinics. the organization has arranged funds that have improved mother mortality rates in tanzania, haiti, and india.anita b. orgsince 1987, this social enterprise has pursued the mission statement of founder anita borg by putting women in a position to excel in the t

30、echnology field. the group provides resources for education in coding and diversity both in the u.s. and abroad. in india, they organize career fairs for women only, offering companies the chance to improve their gender diversity in the workforce.dress for successwearing appropriate clothes for a jo

31、b interview is vital for potential employees. for over 20 years, the caregivers at dress for success have been helping women realize their professional goals by providing suits they might not otherwise be able to afford. the nonprofit accepts clothing donations and then distributes them to countries

32、 and areas in need.31. school girls unite helps women by _.a. training female instructors for the schoolb. providing free guidance on girls educationc. financially aiding girls with their educationd. asking girls parents to support their education32. who may benefit from every mother counts?a. a wom

33、an who majors in medicine.b. a woman who is to give birth soon.c. a mother suffering from discrimination.d. a single mother raising children herself.33. which organizations aim at women employment?a. anita b. org and dress for successb. school girls unite and anita b. orgc. anita b. org and every mo

34、ther countsd. school girls unite and every mother counts【答案】31. c 32. b 33. a【解析】这是一篇应用文。本文介绍了四个为女性公平而战的非营利组织。32. 推理判断题。根据every mother counts中的model christy turlington burns founded this activist group that seeks to improve medical care for mothers around the world by training professionals, improvi

35、ng transportation to care facilities, and donating crucial supplies to clinics.得知,every mother counts这个机构旨在通过培训专业人士、改善交通设施、向诊所捐赠重要的用品来改善全世界的母亲的医疗保健,即将生宝宝的母亲需要医疗服务,所以可以从这个机构受益。故选b。bi am always nervous when i get an email from my parents with "fyi(for your information)". my parents are in th

36、eir late 70s, and while they are quite healthy for their ages, i worry about what messages they are going to give me.i got such an email in september from my father. he sent an email from my cousin who told that her father, my uncle reese, had passed away. the news made my mind go blank though i hav

37、e met him less than a dozen times in my life, because reese was the first of my parents siblings(兄弟姐妹) to die, and i was simply not ready for that.the memorial service was set in florida, and i quickly decided i needed to go. i needed to be there for my father, and i needed to go for myself. reese i

38、s about nine years older than my father, and i started to do the math in my head. i know that doesnt make sense, but i will do anything to reason that i still have a lot of time before i am in my cousins shoes.reeses memorial service was small with only family and perhaps a dozen of his friends. the

39、 funeral was attended by an even smaller number, and then, the family gathered at a nearby bar to look at old photographs found among reese possessions.as we drove back to the orlando international airport, i thought about how i am not sure what my parents want, not only in their memorial services,

40、but also how they want to be remembered and where they want to be laid to rest. these are going to be difficult conversations, but i know i need to have them. maybe not right now, but we do need to open the discussion at some point. it may feel too early, but i trust my parents will know that when a

41、dult children raise these questions, we do it out of love to honor their lives and their wishes.34.how did the author feel about the email from her cousin?a. disappointed. b. shocked c. confused. d. annoyed.35. what do we know from the third and fourth paragraphs?a. a get-together was held at home.b

42、. reeses friends didnt appear.c. not many people attended the funeral.d. the author hesitated to go to florida.36. what does the author decide to do after the funeral?a. express her love for her parents bravely.b. have a talk with her parents about death.c. value her parents wishes.d. get everything

43、 ready for her parents.【解析】试题分析:本文为记叙文。伯父的离去让作者意识到自己尚不清楚父母想要什么。35.c推理判断题。根据文章第四段第二句the funeral was attended by an even smaller number, and then, the family gathered at a nearby bar to look at old photographs found among reese possessions.可知reese的葬礼是小规模的,来参加的人不多。故选c。36.b细节理解题。根据最后一段的内容,尤其是these are g

44、oing to be difficult conversations, but i know i need to have them.可知,参加完葬礼后,在去机场的途中,作者想了很多,虽然与父母谈论他们的后事为时过早,但是很有必要在他们活着的时候讨论这些事情。故推知作者决定就“死亡”与父母进行一次谈话。故选b。【名师点拨】细节题的破解一般采用寻读法,即先看试题,再读文章。对有关信息进行快速定位,再将相关信息进行整合、甄别、分析、对比,有根有据地排除干扰项,选出正确答案。此法加强了阅读的针对性,提高了做题的准确率,节省了宝贵的时间。寻读法还特别适用于对图形表格类题材的理解。做此类型的题目还要特别

45、注意句子的逻辑关系。英语中有许多功能词,如:表因果关系的because, since, as等;表转折关系的but, however ,on the contrary, on the other hand等等。第22小题b细节理解题。根据文章第二段中the news made my mind go blank though i have met him less than a dozen times in my life, because reese was the first of my parents siblings(兄弟姐妹) to die, and i was simply not

46、ready for that.可知,得知这个消息后,作者的大脑一片空白,因为reese是她父母的兄弟姐妹中第一个去世的,作者还没有做好准备。由此可推知,这个消息让作者很震惊。故选b。c【北京市丰台区2018届高三上学期期末】dear student of star middle school:as your student council president, i am writing to ask for your support to start the count-your-steps walking program. mr. stewart thomas, a parent of tw

47、o students at star middle school, firstly came up with the idea. mr. thomas is a fan of walking and wants to encourage others to appreciate the activity. he shared his idea with our principal, ms. howser, who immediately agreed that we should try it.ms. howser contacted the other middle schools in t

48、he district, and all the teachers eagerly adopted the program. now a team of count-your-steps organizers made up of representatives from the middle schools, has established the programs goal: to increase awareness of the benefits of walking. organizers want middle school students to accept this chal

49、lenge and make walking one of their daily activities.the program has clear guidelines. interested participants must only commit to recording the number of steps taken daily. ms. earley, the assistant principal, will give each of us a log for recording our steps and a pedometer, which is a small, dig

50、ital tool used to count the steps of the person wearing it. all participants need to do each day is to wear the pedometer, walk as much as possible, and then record the number of steps in our logs. clearly, the process is simple and convenient.while the benefits of walking are multiple, this challen

51、ge offers all who participate the opportunity to work together, achieve success, and make positive changes. remember that the other schools in the district are signed up for the count-your-steps too, and each one will try to take more steps than our school. i hope many will agree to this challenge a

52、nd show everyone the star middle school cougar spirit.please take into careful consideration this valuable and well-planned program, and then sign up today! in the words of mr. thomas, “together we can enjoy the advantages of walking.”sincerely,cora jeffries37. firstly suggested the count-your-steps

53、 walking program.a. mr. thomas b. ms. earleyc. ms. howser d. cora jeffries38. the goal of count-your-steps walking program is to .a. show the school spiritb. make friends with othersc. develop a habit of runningd. appreciate the benefits of walking39. the pedometer is used to .a. find the routes b.

54、record the daysc. number the steps d. count the walkers40. the purpose of the passage is to .a. introduce school rulesb. call on students to join a programc. explain the guidelinesd. persuade students to buy a pedometer【答案】37. a 38. d 39. c 40. b【解析】试题分析:本文是一篇倡议书。倡导学生参加学校的步行计划,介绍了计划的发起,目的以及方式。37. 细节

55、理解题。根据第一段第二句mr. stewart thomas, a parent of two students at star middle school, firstly came up with the idea.可推断,mr. thomas第一个建议count-your-steps步行计划。故选a。38. 细节理解题。根据第二段第二句has established the programs goal: to increase awareness of the benefits of walking可知,步行计划的目的是重视步行的益处。故选d。第二节 每小题2分,共 10分【北京市丰台区

56、2018届高三上学期期末】根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。history of broadwaywhen people think of broadway, they may think of that part of the world-famous road in new york city that runs between 42nd and 53rd streets._41_ it is a billion-dollar industry that includes theatrical shows in new york and live theater entertainment throughout the world.new york's theatre district has only 39 official broadway houses. a play house must have 500 or more seats to be considered

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论