山东省济南市高考英语二轮复习 阅读理解增分基础训练(4).doc_第1页
山东省济南市高考英语二轮复习 阅读理解增分基础训练(4).doc_第2页
山东省济南市高考英语二轮复习 阅读理解增分基础训练(4).doc_第3页
山东省济南市高考英语二轮复习 阅读理解增分基础训练(4).doc_第4页
山东省济南市高考英语二轮复习 阅读理解增分基础训练(4).doc_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

阅读理解增分基础训练(4)阅读下列短文,从每题所给的a、b、c和d项中,选出最佳选项。linda evans was my best friend like the sister i never had. we did everything together: piano lessons, movies, swimming, horseback riding.when i was 13, my family moved away. linda and i kept in touch through letters, and we saw each other on special times like my wedding and lindas. soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often. one day a card that i sent came back,stamped “address unknown”. i had no idea about how to find linda.over the years, i missed linda very much. i wanted to share happiness of my children and then grandchildren. and i needed to share my sadness when my brother and then mother died. there was an empty place in my heart that only a friend like linda could fill.one day, i was reading a newspaper when i noticed a photo of a young woman who looked very much like linda and whose last name was wagman lindas married name. “there must be thousands of wagmans.” i thought, but i still wrote to her.she called as soon as she got my letter. “mrs. tobin!” she said excitedly, “linda evans wagman is my mother.”minutes later i heard a voice that i recognized at once, even after 40 years. we laughed and cried and caught up on each others lives. now the empty place in my heart is filled. and theres one thing that linda and i know for sure: we wont lose each other again!26. the writer went to piano lessons with linda evans _.a. at the age of 13 b. before she got marriedc. after they moved to new homes d. before the writers family moved away【答案】d 【解析】细节理解题。根据开始的时候作者与linda总是一起去上钢琴课、看电影、游泳、骑马等,但后来在作者13岁的时候,作者一家搬走了,两人只能通过书信联系。故选d。27. they didnt often write to each other because they _.a. got married b. had little time to do soc. didnt like writing letters d. could see each other on special time【答案】b【解析】细节理解题。根据文章第2段中的soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often根据文可知,她们之所以没经常写信,是因为她们要忙于照顾孩子,又要搬新家,也就是说,她们没有时间写信。28. there was an empty place in the writers heart because she _.a. was in troubleb. didnt know lindas addressc. received the card that she sentd. didnt have a friend like linda to share her happiness and sadness【答案】d【解析】细节理解题。根据i wanted to share happiness of my children and then grandchildren. and i needed to share my sadness when my brother and then mother died.作者没有像琳达这样的朋友来分享她的快乐和悲伤,故选d。29. the writer was happy when she _.a. read the newspaperb. heard lindas voice on the phonec. met a young woman who looked a lot like lindad. wrote to the woman whose last name was wagman【答案】b【解析】细节理解题。真正让作者感到高兴的是当她在电话上听到老朋友linda的声音的时候。而读到报纸的时候和写信的时候都还只是在猜测,那时还谈不上高兴。故选b。30. they havent kept in touch _.a. for about 40 years b. for about 27 yearsc. since they got married d. since the writers family moved away【答案】a【解析】细节理解题。根据文章最后一段中的minutes later i heard a voice that i knew very much, even after 40 years可知她们40年没有联系了,故选a。社会生活类阅读理解。in his 1930 essay “economic possibilities for our grandchildren”, john keynes, a famous economist, wrote that human needs fall into two classes: absolute needs, which are independent of what others have, and relative needs, which make us feel superior to our fellows. he thought that although relative needs may indeed be insatiable (无止境的) , this is not true of absolute needs.keynes was surely correct that only a small part of total spending is decided by the desire for superiority. he was greatly mistaken, however, in seeing this desire as the only source of insatiable demands. decisions to spend are also driven by ideas of quality which can influence the demand for almost all goods, including even basic goods like food. when a couple goes out for an anniversary dinner, for example, the thought of feeling superior to others probably never comes to them. their goal is to share a special meal that stands out from other meals.there are no obvious limits to the escalation of demands for quality. for example, porsche, a famous car producer, has a model which was considered perhaps the best sport car on the market. priced at over $120,000, it handles perfectly well and has great speed acceleration. but in 2004, the producer introduced some changes which made the model slightly better in handling and acceleration. people who really care about cars find these small improvements exciting. to get them, however, they must pay almost four times the price.by placing the desire to be superior to other at the heart of his description of insatiable demands, keynes actually reduced such demands. however, the desire for higher quality has no natural limits.64. what do we know about the couple in paragraph 3?a. they want to show their superiority.b. they find specialty important to meals.c. their demands for food are not easily satisfied.d. their choice of dinner is related to ideas of quality.65. what does the underlined word “escalation” in paragraph 4 probably mean?a. understanding.b. increase. c. difference.d. study.66. the author of the passage argues that _.a. absolute needs have no limitsb. demands for quality are not insatiablec. human desires influence ideas of qualityd. relative needs decide most of our spending【参考答案】3.64-66 dba 社会生活类阅读理解。july 27th, 2010 was a typical english summers dayit rained for 24 hours! as usual, i rushed home from work at midday to check on the house. nothing was amiss. by the time i left work at 5pm, however, the road into our village was flooded. our house had never been flooded but, as i opened the front door, a wave of water greeted me. thank god the kids werent with me, because the house was 5 feet deep in water. we lost everything downstairs. at first we tried to push on through. we didnt want to move the children out of home, so we camped upstairs. we put a sheet of plastic across the floor to protect us from the damp. but after three months, we felt very sick, so we moved to a wooden house in a park. the house was small, but at first we were all just delighted to be in a new place. unfortunately, things took longer than expected and we were there for 10 months. the life there was inconvenient. what surprised me most was how much i missed being part of a community (社区). we had lived in a friendly village with good neighbours, and id never thought how much id miss that. although our situation was very hard, its difficult to feel too sorry for yourself when you look at whats happening elsewhere. i watched a news report about floods in northern india and thought, “we didnt have a straw hut (茅草房) that was swept away, and our house is still standing. were lucky.”we moved back home in august. with december coming, theres still reconstruction work to be done, so its difficult to prepare for christmas. but i cant waitim going to throw a party for our friends in the village to say thanks for their support. this year, i wont need any giftsliving away from home for months has made me realize how little we actually need or miss all our possessions. although we are replacing things, theres really no rushwe have our home back, and thats the main thing.1. the underlined word “amiss” in the first paragraph means. a. wrong b. missing c. right d. difficult2. why does the author say that they were lucky in the third paragraph? a. because they were able to move to a new place. b. because many other places were flooded. c. because their straw hut was not swept away. d. because some others suffered even more. 3. it can be inferred from the text that the author. a. was sick of staying upstairsb. cared much about her childrenc. could not stand living in a wooden housed. did not deal well with her family affairs during the flood4. what does the author mainly want to express by telling herstory? a. she valued human feelings more than before. b. she realized she almost didnt need possessions. c. she found christmas gifts no longer badly needed. d. she thought her own home was the most important. 【参考答案】4. adba 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项。each new school year brings fresh reminders of what educators call the summer learning gap. some call it the summer learning setback. simply speaking, it means the longer kids are out of school, the more they forget. the only thing they might gain is weight. most american schools follow a traditional nine-month calendar. students get winter and spring breaks and about ten weeks of summer vacation. some schools follow a year-round calendar. they hold classes for about eight weeks at a time, with a few weeks off in between. the national association for year-round education says there were fewer than three thousand such schools at last count. they were spread among forty-six of the fifty states.but many experts point out that the number of class days in a year-round school is generally the same as in a traditional school. lead researcher paul von hippel said, “year-round schools dont really solve the problem of the summer learning setback. they simply spread it out across the year.”across the country, research shows that students from poor families fall farther behind over the summer than other students. experts say this can be prevented. they note that many schools and local governments offer programs that can help.but calling them “summer school” could be a problem. the director of the summer learning center at johns hopkins, ron fairchild, said research with groups of different parents in chicago and baltimore found that almost all strongly disliked the term “summer school”. in american culture, the idea of summer vacation is connected to beliefs about freedom and the joys of childhood. the parents welcomed other terms like “summer camp”, “enrichment”, “extra time” and “hands-on learning”.31. according to the first paragraph the summer learning gap .a. helps children to gain weightb. leads children to work harderc. improves childrens memoriesd. affects childrens regular studies【答案】d 【解析】细节理解题。根据simply speaking, it means the longer kids are out of school, the more they forget.暑假影响了学生的正常的学习,故选d。32. compared to traditional schools, students in the year-round ones .a. perform better and have more learning gainsb. have much less time for relaxation every yearc. have generally the same number of class daysd. hold more classes with more free weeks off【答案】c【解析】细节理解题。根据but many experts point out that the number of class days in a year-round school is generally the same as in a traditional school.全年的学校与一般的学校都有相同的天数的授课时间,故选c。33. which of the following statements is true?a. students from poor families often fall behind after the vacation.b. year-round schools can solve the problem of the learning gap.c. there are scho

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论