![2021-2022学年四川省遂宁市高二下学期期末考试英语试题(解析版)_第1页](http://file4.renrendoc.com/view/69db1048f5b12fd64ee05c7205573821/69db1048f5b12fd64ee05c72055738211.gif)
![2021-2022学年四川省遂宁市高二下学期期末考试英语试题(解析版)_第2页](http://file4.renrendoc.com/view/69db1048f5b12fd64ee05c7205573821/69db1048f5b12fd64ee05c72055738212.gif)
![2021-2022学年四川省遂宁市高二下学期期末考试英语试题(解析版)_第3页](http://file4.renrendoc.com/view/69db1048f5b12fd64ee05c7205573821/69db1048f5b12fd64ee05c72055738213.gif)
![2021-2022学年四川省遂宁市高二下学期期末考试英语试题(解析版)_第4页](http://file4.renrendoc.com/view/69db1048f5b12fd64ee05c7205573821/69db1048f5b12fd64ee05c72055738214.gif)
![2021-2022学年四川省遂宁市高二下学期期末考试英语试题(解析版)_第5页](http://file4.renrendoc.com/view/69db1048f5b12fd64ee05c7205573821/69db1048f5b12fd64ee05c72055738215.gif)
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、遂宁市高中2023届第四学期教学水平监测英 语 试 题本试卷分第卷(选择题,共100分)和第卷(非选择题,共50分)两部分。总分150分,考试时间120分钟。第 卷注意事项:1答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号用0.5毫米的黑色墨水签字笔填写在答题卡上。并检查条形码粘贴是否正确。21-60小题选出答案后,用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔书写在答题卡对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3考试结束后,将答题卡收回。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷
2、上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where is the woman?A. In a ticket office. B. On the plane. C. At the airport.2. What does the woman advise the man to do?A. Speak English more in class.B. Ask the teacher for ad
3、vice.C. Listen to English after class regularly.3. What is the present price of the suitcase?A. $25. B. $35. C. $50.4. What will the woman do this evening? A. Have dinner with a friend. B. Watch a ball game on TV. C. Wait for a phone call.5. What does the man suggest doing ?A. Going inside. B. Stayi
4、ng outside. C. Getting more sunshine. 第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the mascot(吉祥物)of the 2022 Winter Olympics ?A. A snowman. B. A panda. C. A bird.7. What will the speaker
5、s do together ? A. Go to see the pandas.B. Go to visit Beijing and Zhangjiakou.C. Go to watch the 2022 Winter Olympic Games.听第7段材料,回答第 8 至 9 题。8. What does the woman want to do ?A. Play soccer. B. Watch a game. C. Play some music.9. What does the man usually do first when he gets home ?A. He has som
6、ething to eat. B. He practices the guitar. C. He does his homework.听第8段材料,回答第 10 至 12 题。10. What is the woman going to do tomorrow?A. Go on a hike. B. Go climbing. C. Have a picnic.11. Who will be on the farm tomorrow?A. The man and Nicholas. B. The man and his uncle. C. The man and his father.12. W
7、hat does the man think of the farm work?A. Enjoyable. B. Tiring. C. Demanding.听第9段材料,回答第 13 至 16 题。13. What does George think of the exhibition?A. Special. B. Boring. C. Wonderful.14. What does George like best?A. Portraits. B. Oil paintings. C. Watercolors.15. What does George say about himself?A.
8、He is a good painter. B. He has artistic ability. C. He loves art very much.16. What does Mary want to do now?A. Get a ticket. B. Buy a picture. C. Go to the exhibition.听第10段材料,回答第 17 至 20 题。17. Who can go on a free tour in Windsor Castle?A. The blind. B. The poor. C. The deaf.18. What is especially
9、 offered to visitors with children?A. An expert guide. B. A special family tour. C. An adventurous activity.19. Where do the tours end?A. At the Courtyard.B. At St. Georges Chapel.C. At the entrance to the State Apartments.20. When can visitors get ice cream in the shops?A. In March. B. In June. C.
10、In October.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APHOTO CONTEST“Family Is .”When you think “family”, whats the image you see ? Do you have a great photo of it ? Maybe its from a vacation with the kids. Or maybe its Thanks- giving with the neighbors youve loved
11、 for decades. Or maybe your image is more evocativea shot of your laundry on the clothesline or the eyes of your grandmother in full glow. Share an award-worthy picture of your very personal concept of family and explain what makes that view so special, and you could win $500. Submit your photos and
12、 see terms at RD.COM/PHOTOCONTEST.1. What is the purpose of the text ?A. To introduce some family photos.B. To inform readers of a photo contest.C. To popularise family culture to readers.D. To provide information for a photo-taking course.2. What are needed to submit for an entry ?A. Only an award-
13、worthy picture.B. An explanation of ones grandmother.C. A picture and an attached explanation.D. Some terms downloaded from a website.3. Where will the participants submit his or her photos ?A. At a popular online forum.B. At RD.COM/PHOTOCONTEST.C At one famous training school.D. At Readers Digest m
14、agazine app.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了一场摄影比赛的相关事宜。【1题详解】推理判断题。根据文章的标题“PHOTO CONTEST(摄影比赛)”,可知,文章的目的是告知读者们摄一场影比赛的相关情况。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第二段中“ Share an award-worthy picture of your very personal concept of family and explain what makes that view so special, and you could win $500. (分享一张得
15、奖的照片,展示你个人对家庭的概念,并解释是什么让你的照片如此特别,你可以赢得500美元。)”可知,在参加比赛分享照片的时候,要解释什么让你的照片如此特别即要附照片和照片说明。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第二段中“Submit your photos and see terms at RD.COM/PHOTOCONTEST.(提交你的照片至RD.COM/PHOTOCONTEST并再此处了解相关条款。)”可知,参赛者可以将照片提交至B选项“At RD.COM/PHOTOCONTEST”。故选B。BSix months ago, 19-year-old Xie Lei said goodby
16、e to her family and friends and boarded a plane for London. It was the first time that she had left China.Xie Lei is studying for a business qualification at a university in China and has come to our university on a year-long exchange programme. “I chose the exchange programme because I wanted to le
17、arn about global business and improve my English. My ambition is to set up a business in China after graduation,” she explained.At first, Xie Lei had to adapt to life in a different country. “You have to get used to a whole new life,” she said. “I had to learn how to use public transport and how to
18、ask for things I didnt know the English names for. When I got lost, I had to ask passers-by for help, but people here speak fast and use words Im not familiar with. I ask them to repeat themselves a lot!”Although some foreign students live in campus accommodation, Xie Lei chose to live with a host f
19、amily who can help with her adaptation to the new culture. “When I miss home, I feel comforted to have a second family,” Xie Lei said. “When theres something I dont know or understand, I ask them. They are also keen to learn about China. Laura, the daughter of my host family, wants to study in China
20、 in the future. We take turns to cook each evening. They really love my stir-fried tomatoes and eggs! Laura says she always feels hungry when she smells it, so I taught her how to cook it, too!”Another challenge for Xie Lie is the academic requirements. The first time that she had to write an essay,
21、 her tutor explained that she must acknowledge what other people had said if she cited their ideas, but that he mainly wanted to know what she thought! Xie Lei was confused because she thought she knew less than other people. Her tutor advised her to read a lot of information in order to form a wise
22、 opinion of her own.Xie Lei also found many courses included students participation in class as part of the final result. Students need to generate ideas, offer examples, apply concepts, and raise questions, as well as give presentations. At first, Xie Lei had no idea what she should say but what su
23、rprised her was that she found herself speaking up in class after just a few weeks. “My presentation on traditional Chinese art was a great success, which boosted my confidence,” she said, “Ill use these skills back home for presentation. Theyll help me build a strong business in the future”.Now hal
24、fway through her exchange year, Xie Lei feels much more at home in the UK. What seemed strange before now appears quite normal to her.” Engaging in British culture has helped,” she said. “As well as studying hard, Ive been involved in social activities. British people are fascinated by our culture a
25、nd eager to learn more about it, so Im keen to share my culture with them. While Im learning about business, Im also acting as a cultural messenger building a bridge between us.”We will follow Xie Leis progress in later editions, but for now, we wish her all the best.4. Why did Xie Lei choose the ex
26、change programme?A. Because her tutor was moving to Britain for a new job.B. Because she planed to set up a business in Britain after graduation.C. Because she wished to experience a new life in a different country.D. Because she wanted to learn about global business and develop her English.5. What
27、has Xie Lei done to adapt to life in a different country?A. She has learnt to use taxi as main transport.B. She has carried a business guidebook for reference.C. She has always been with the daughter of her host family.D. She has asked for help from passers-by when she got lost.6. What can help Xie
28、Lei write an essay according to this text?A. Speaking a lot in class may give her a favor.B. She can take part in lots of academic activities.C. She can get help from her tutor and read a lot to prepare.D. Raising questions and giving presentation can help for writing.7. How has Xie Lei helped to bu
29、ild bridges between China and the UK?A. By giving a presentation on traditional Chinese art.B. By teaching people how to taste Chinese food.C. By involving herself in academic essays.D. By sharing western culture with people.【答案】4. D 5. D 6. C 7. A【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了中国学生Xie Lei去英国做交换生的经历。【4题详解】细节理
30、解题。根据第二段中“I chose the exchange programme because I wanted to learn about global business and improve my English.(我选择交换项目是因为我想了解全球商业,提高我的英语水平)”可知,她选择这个交换项目是因为她想学习全球商业并提高英语水平。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“When I got lost, I had to ask passers-by for help, but people here speak fast and use words Im not fami
31、liar with.(当我迷路时,我不得不向路人求助,但这里的人说得很快,用的词我不熟悉)”可知,Xie Lei为了适应一个不同国家的生活,她迷路时会向路人求助。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据第五段中“The first time that she had to write an essay, her tutor explained that she must acknowledge what other people had said if she cited their ideas, but that he mainly wanted to know what she though
32、t!(她第一次必须写一篇文章时,她的导师解释说,如果她引用别人的观点,她必须承认他们说了什么,但他主要想知道她的想法)”及“Her tutor advised her to read a lot of information in order to form a wise opinion of her own.(她的导师建议她多阅读资料,以便形成自己明智的见解)”可知,Xie Lei写文章时可以得到导师的帮助以及通过阅读来准备。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“My presentation on traditional Chinese art was a great suc
33、cess, which boosted my confidence(我关于中国传统艺术的演讲非常成功,这增强了我的信心)”及倒数第二段中“British people are fascinated by our culture and eager to learn more about it, so Im keen to share my culture with them. While Im learning about business, Im also acting as a cultural messenger building a bridge between us.(英国人对我们的
34、文化很着迷,也很想了解更多,所以我很想和他们分享我的文化。在我学习商业知识的同时,我也扮演着文化使者的角色,在我们之间架起一座桥梁)”可知,Xie Lei的关于中国传统艺术的演讲能让英国人了解中国文化,有助于架起中国和英国文化的桥梁。故选A项。CMen talk just as much as women- _8_Research by psychologists at the University of Arizona has shown that the stereotype that women talk more than men may not be true. In the stu
35、dy, hundreds of college students were fitted with recorders, and the total number of words they used during the day was then counted.The results, published in the New Scientist, showed that women speak about 16,000 words a day and men speak only slightly fewer. In fact, the four most talkative peopl
36、e in the study were all men.Professor Matthias Mehl, who was in charge of the research, said that he and his colleagues had expected to find that women were more talkative.However, they had been skeptical of the common belief that women use three times as many words as men. This idea became popular
37、after the publication of a book called The Female Brain (2006) whose author, Louann Brizendine, claimed that “a woman uses about 20,000 words per day, whereas a man uses about 7,000.”Professor Mehl accepts that many people will find the results difficult to believe. However, he thinks that this rese
38、arch is important because the stereotype, that women talk too much and men keep quiet, is bad not only for women but also for men. “It says that to be a good male, its better not to talk-that silence is golden.”GOSSIP WITH THE GIRLS? -JUST PICK ANY ONE OF FORTY SUBJECTSWomen are experts at gossiping
39、 - and they often talk about trivial things, or at least thats what men have always thought. However, according to research done by Professor Petra Boynton, a psychologist at University College London, when women talk to women their conversations are not trivial at all, and cover many more topics (u
40、p to 40) than when men talk to other men.Womens conversations range from health to their houses, from politics to fashion, from movies to family, from education to relationship problems. Almost everything, in fact, except soccer. Men tend to talk about fewer subjects, the most popular being work, sp
41、orts, jokes, cars, and women.Professor Boynton interviewed over 1,000 women for her study. She also found that women move quickly from one subject to another in conversation, whereas men usually stick to one subject for longer periods of time.Professor Boynton also says that men and women talk for d
42、ifferent reasons. In social situations, women use conversation to solve problems and reduce stress, while men talk to each other to laugh or to exchange opinions.8. What was the stereotype that the research by Professor Mehl wanted to investigate ?A. Women use three times as many words as men.B. Men
43、 and women talk for different reasons.C. It is a good idea that silence is golden.D. Women are more talkative than men.9. What did the research by Professor Boynton show ?A. Men tend to talk about their houses and jobs.B. Women are experts at talking about almost everything.C. Men move quickly from
44、one subject to another in conversationD. Womens conversations cover numerous more subjects than mens.10. What does the underlined word “whereas” function as?A. A linking word used to contrast two facts.B. A verb indicating that something is true.C. A noun leading to new information.D. An adverb whic
45、h means “really”.11. What might be the most suitable subtitle for the title “Men talk just as much as women-_?A. Whats for small talk?B. Can it really be true ?C. Modern manners?D. A golden rule ?【答案】8. D 9. D 10. A 11. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章通过介绍科学研究,阐述了如下内容:女人并不比男人的话多;女性在谈论是所涉及的话题是更广泛的;同时男性和女性说话的原因不同
46、。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Research by psychologists at the University of Arizona has shown that the stereotype that women talk more than men may not be true.(亚利桑那大学心理学家的研究表明,女人比男人话多的刻板印象可能并不正确。)”可知,梅尔教授的研究想要调查的刻板印象是女人比男人话多。故选D。【9题详解】细节理解题。根据倒数第四段中“However, according to research done by Professor Petra Boy
47、nton, a psychologist at University College London, when women talk to women their conversations are not trivial at all, and cover many more topics (up to 40) than when men talk to other men.(然而,根据伦敦大学学院的心理学家佩特拉博因顿教授的研究,当女人和女人交谈时,她们的谈话一点也不琐碎,而且比男人和其他男人交谈时涉及更多的话题 (多达40个)。)”可知,女性的谈话内容涵盖的主题要比男性多得多。故选D。【
48、10题详解】词义猜测题。根据第四段中“ Louann Brizendine, claimed that a woman uses about 20,000 words per day, whereas a man uses about 7,000.( Louann Brizendine,声称:一个女人每天使用大约2万个单词,whereas一个男人每天使用大约7000个单词。)”可知,划线词前后是将女人和男人说话的词量进行了比较。故whereas的作用是用来对比两个事实的连接词。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章的第一段“Research by psychologists at the
49、University of Arizona has shown that the stereotype that women talk more than men may not be true.( 亚利桑那大学心理学家的研究表明,女人比男人话多的刻板印象可能并不正确。)”可知,文章围绕人们的对女性讲话的刻板印象展开,纵观全文,来解释这种刻板印象是错误的。同时揭示了“女人并不比男人的话多”;“女性在谈论是所涉及的话题是更广泛的”;同时“男性和女性说话的原因是不同的”等事实。主标题“Men talk just as much as women(男人和女人一样爱说话)”这强调的是人们的刻板印象,副
50、标题用反问的语气揭示文章的主旨即这种刻板印象是不正确的。故选B。DTHE TIME MACHINEIt was at ten oclock today that the first of all Time Machines began its career. I gave it a last check, and sat myself in the leather seat. I pushed the starting lever (操纵杆) on the main panel forwards an inch then immediately backwards again. Looking
51、 around, I saw my laboratory exactly as before. Had anything happened? I thought my mind had tricked me. Then I saw the clock. A moment before, it was a minute or so past ten; now it nearly half past three!I drew a breath, gripped(紧握) the lever and pushed it forwards. The laboratory went hazy around
52、 me. My niece came in to fetch something, maybe her handkerchief, apparently without seeing me. It probably took her a minute, but to me she moved like a rocket! I pushed the lever further. Night came as if a lamp was being turned out, and in another moment came the day. Tomorrow night came, then sk
53、ipped to day, again and again, faster and faster still.It is hard to explain the strange and unpleasant feeling of time travelling. It felt like I was being driven fast on a winding road. As my pace grew faster, the walls of the laboratory fell away, and I was left in the open air. The sun and moon
54、looked as if they were being thrown across the sky, but soon there was division between night and day. Around me I saw trees growing like puffs of smoke; they grew, spread, and died in moments. I saw huge buildings rise up, then disappear like in a dream. The whole surface of the earth was being cha
55、nged, melting and flowing before my eyes. I calculated that I was being pushed through time at hundreds of years a minute.I had a strong urge to look at the random things that were being flashed before my eyes! I had thought about the risk of stopping the Time Machine many times. So long as I travel
56、led at maximum speed, it didnt matter. But if I stopped and the same space was being occupied by something else, we would be forced together and explode like a bomb! Like an impatient fool, I pulled the lever backwards hard. With a sudden jolt, the Time Machine was flipped on its side, and I was thr
57、own through the air.I was stunned for a moment, and then heard the sound of thunder. I was sitting in the rain in some mud next to the machine. “A fine welcome,” I said, “for a man who has travelled thousands of years to be here!”(Adapted from the novel The Time Machine written by H.G.Wells, a novel
58、ist famous for the science fiction)12. How does the Time Traveller first know he has travelled through time?A. He saw the clock move forward.B. He noticed the tomorrow night came.C. He spotted his niece moving like a rocket.D. He was being driven fast on a winding road.13. How does the Time Travelle
59、r feel when travelling through time?A. Doubtful and depressed.B. Safe and happy.C Strange and unpleasant.D. Excited and joyful.14. Why is the Time Traveller worried about stopping the machine?A. Because he would be forced together with something else and explode like a bomb.B. Because he was being p
60、ushed through time at hundreds of years a minute.C. Because some random things would be flashed before his eyes.D. Because the same space would be destroyed by something else.15. Where does the Time Machine arrive when the man finally stops it?A. On a winding road.B. In some mud in the rain.C. In th
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年无菌包装用包装材料项目规划申请报告模范
- 2025年健康护理产品购销合同书样本
- 2025年新股权分配策划协议
- 2025年环境有害生物防治合同
- 2025年健身房个人教练聘请合同范本
- 2025年子女抚养费用分担策划协议
- 2025年共同研发知识产权合同
- 2025年合作双方产品协议范本
- 2025年全年图书选购合作协议书样本
- 2025年公园景观照明设备定期维护服务申请协议
- 数据安全重要数据风险评估报告
- 孝悌课件教学课件
- 病历书写规范细则(2024年版)
- 2024-2025学年人教版八年级上册地理期末测试卷(二)(含答案)
- 做账实操-牙科诊所的账务处理
- 《期末总结》课件
- 双方共同买车合同范例
- 01-卫生法学与卫生法概述课件
- 汽车智能制造技术课件
- 中医外治法课件
- CRISPR-Cas9-基因编辑技术简介
评论
0/150
提交评论