九年级中考英语阅读训练三(附答案与解析)_第1页
九年级中考英语阅读训练三(附答案与解析)_第2页
九年级中考英语阅读训练三(附答案与解析)_第3页
九年级中考英语阅读训练三(附答案与解析)_第4页
九年级中考英语阅读训练三(附答案与解析)_第5页
已阅读5页,还剩7页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、(一)This is a song millions of Americans will hear this New Years Eve. It is called Auld Lang Syne (友谊地久天长). It is the traditional music played during the New Years celebration. Auld Lang Syne is an old Scottish poem. It tells about the need to remember old friends.The words “auld lang syne” mean “ol

2、d long since”. No one knows who wrote the poem first. However, a version by Scottish poet Robert Bums was published (出版) in 1796. The words and music we know today first appeared in a songbook three years later.The song is played in the United States mainly on New Years Eve. The version (译文) you are

3、 hearing today is by the Washington Saxophone Quartet. As we end our program with Auld Lang Syne. I would like to wish all of our radio friends a very Happy New Year! This is Buddy Thomas. (from )根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。1. Where is this passage from?A. A newspaper. B. A magazine. C. A TV progra

4、m. D. A radio program.2. Who is introducing Auld Lang Syne to us?A. Robert Bums. B. The Washington Saxophone Quartet. C. Buddy Thomas. D. The passage doesnt tell us.3. When is Auld Lang Syne mainly played in the USA according to the passage?A. On New Years Eve. B. On Christmas Eve. C. On weekends.D.

5、 On holidays.4. When did the words and music of Auld Lang Syne we know today first appear?A. In 1790. B. In 1793. C. In 1796. D. In 1799.5. Whats Auld Lang Syne about?A. Its about the history of Scotland. B. Its about an old Scottish poet.C. Its about the need to remember old friends. D. Its about t

6、he wishes to the radio friends.【答案与解析】这是一首经典歌曲,已经被几代人传唱,每当有人唱起这首歌时,依然会让人热泪盈眶。因为这首歌中表达的是一种永恒的情,是每个人都渴望得到的,这就是友谊。1. 选D。从最后句子As we end our program with Auld Lang Syne. I would like to wish all of our radio friends a very Happy New Year! This is Buddy Thomas.我们可以知道,这是播音员在结束节目时才会说的话,所以可以推断出这篇短文来自A radio

7、program(一个广播节目)。答案为D。2. 选C。最后一句话告诉我们播音员是Buddy Thomas,所以答案是C。3. 选A。短文的第1句This is a song millions of Americans will hear this New Years Eve.就告诉了我们,这首歌是在New Years Eve听的,所以答案选择A。4. 选D。从第2段可以知道这首歌的前身是a poem(一首诗),在1796年出版,而The words and music we know today first appeared in a songbook three years later. 3

8、年以后歌曲才出现,所以应该是在1799年。因此答案是D(from )。5. 选C。在第1段播音员就告诉我们:It tells about the need to remember old friends. 所以答案是C。(二)Now satellites are helping to forecast(预报) the weather. They are in space, and they can reach any part of the world. The satellites take pictures of the atmosphere (大气), because this is w

9、here the weather forms (形成). They send these pictures to the weather stations. So meteorologists(气象学家) can see the weather of any part of the world. From the pictures, the scientists can often say how the weather will change. Today, nearly five hundred weather stations in sixty countries receive sat

10、ellite pictures. When they receive new pictures, the meteorologists compare them with earlier ones. Perhaps they may find that the clouds have changed during the last few hours. This may mean that the weather on the ground may soon change, too. In their next weather forecast, the meteorologists can

11、say this. So the weather satellites are a great help to the meteorologists. Before satellites were invented, the scientists could forecast the weather for about 24or 48 hours. Now they can make good forecasts for three or five days. Soon, perhaps, they may be able to forecast the weather for a week

12、or more ahead (提前). 1. Satellites travel _. A. in space B. above space C. above the ground D. in the atmosphere 2. Why do we use the weather satellites to take pictures of the atmosphere?Because _. A. clouds form there B. the weather forms there C. the weather satellites can do it easily D. the pict

13、ures can forecast the weather 3. Meteorologists forecast the weather _. A. without studying satellite pictures B. before they receive satellite pictures C. when they have received satellite pictures D. after they have compared the new satellite pictures with the earlier ones 4. Maybe well soon be ab

14、le to forecast the weather for _. A. one day B. two days C. five days D. seven days or even longer 5. The main idea of this passage is that satellites are now used in _. A. taking pictures of the earth B. receiving pictures of the atmosphere C. weather forecasting D. doing other work in many ways 【答

15、案与解析】 这篇阅读材料向我们介绍了气象卫星在预报天气中所发挥的重要作用。如今,许多国家的气象站都是在接收到卫星云图后,由气象学家进行研究分析,然后预报天气的。在卫星的帮助下,人们可以预测未来三五天或更长时间内的天气状况。1. A。本题属表层理解题。短文首句即是答案之所在。2. D。From the pictures,the scientists can often say how the weather will change 是该小题答案的出处。3. D。答案就在 the meteorologists compare them with earlier ones. Perhaps they

16、 may find that the clouds have changed during the last few hours. This may mean that the weather on the ground may soon change, too 中。4. D。文章结尾的 Soon, perhaps, they may be able to forecast the weather for a week or more ahead 这句即是答案之所在。5. C。短文首句即点明了主旨。(三)There was once a man called Mr. Flowers, and

17、flowers were his only joy in life. He spent all his free time in one of his four glass-houses and grew flowers of every color, with long and difficult names, for competitions (比赛). He tried to grow a rose of a new color to win the silver cup (银杯) for the Rose of the Year. Mr. Flowers glass-houses we

18、re very near to a middle school. Boys of around thirteen of age were often tempted (引诱) to throw a stone or two at one of Mr. Flowers glass-houses. So Mr. Flowers did his best to be in or near his glass-houses at the beginning and end of the school day. But it was not always possible to be on watch

19、at those times. Mr. Flowers had tried in many ways to protect his glass, but nothing that he had done had been useful. He had been to school to report to the headmaster; but this had not done any good. He had tried to drive away the boys that threw stones into his garden; but the boys could run fast

20、er than he could, and they laughed at him from far away. He had even picked up all the stones that he could find around his garden, so that the boys would have nothing to throw; but they soon found others. At last Mr. Flowers had a good idea. He put up a large notice (布告) made of good, strong wood,

21、some meters away from the glass-houses. On it he had written the words: DO NOT THROW STONES AT THIS NOTICE. After this, Mr. Flowers had no further trouble; the boys were much more tempted to throw stones at the notice than at the glass-houses. 1. It was Mr. Flowers hope to _. A. build glass-houses i

22、n his free time B. grow the Rose of the Year in a silver cupC. win a silver cup for growing a rose of a new color D. grow a rose with the longest name2. Boys were often tempted to _. A. throw stones at Mr. Flowers glass-house B. throw stones at Mr. Flowers from their schoolC. be in or near by Mr. Fl

23、owers glass-houses D. play with Mr. Flowers near his glass-houses3. Mr. Flowers stayed in or near by his glass-houses _. A. at times when school-boys were walking near them B. all the school day when there were no boys aboutC. where he could not be seen by the boys passingD. in his free time at the

24、beginning and end of the school day4. Mr. Flowers had tried to _ to protect his glass. A. be on watch in his free time B. ask the headmaster for helpC. pick up all the stones around his garden D. do all the above5. Mr. Flowers good idea was to _. A. write some words on the glass B. put up a large no

25、tice to cover his glass-housesC. give the boys something else to throw stones at D. send for policemen【答案与解析】 Mr. Flowers嗜花如命,他种花的暖房位于一所学校附近。一些男孩子经常朝他种花的暖房上扔石块。尽管他绞尽脑汁,想尽了一切办法,都无济于事。最后Mr. Flowers想出了一个高招。他挂起了一块结实的布告牌,上面写着“请不要朝布告牌扔石块”。孩子们的兴趣于是转向了这块木牌,Mr. Flowers自此高枕无忧了。1. C。“to win the silver cup for

26、the Rose of the Year.”一句中,不定式在句中作目的状语,也是Mr. Flowers的愿望之所在。2. A。第二段前两句有明确的说明。3. D。“So Mr. Flowers did his best to be in or near his glass-houses at the beginning and end of the school day.”是该题的出处。4. D。为了保护自己的玻璃房子不受损坏,想尽了各种方法。选项A、B、C所述内容均在文中有明确的阐述。5. C。由最后一段,特别是其中的关键词large, good, strong以及布告上的DO NOT TH

27、ROW STONES AT THIS NOTICE, 可知他制作布告牌的真正目的不是要它对孩子们起警示作用,而是利用孩子们的心理让其当作他们投掷的靶子。(四)Napoga is a 12-year-old girl in Ghana(加纳), Africa. It is hard for her family to get clean water. Every morning, she leaves home at half past five to get clean water for her family in a village far away. It takes her six h

28、ours to get enough clean water for daily(日常) cooking and drinking. She has no time to go to school or to play with her friends. Millions of people in the world are like Napoga. They cant get enough clean water to keep healthy. Earth Day is April 22. But on all other days, we must also remember it. T

29、he water we use is the most important natural resource(自然资源) on the earth.Water covers 70% of the earths surface(表面). But most of that is sea water. We cant use it for very many things. Fresh water covers only 1% of the earths surface. You probably feel lucky that your life isnt as hard as Napogas.

30、But that doesnt mean you dont have to worry about water. We all face serious water problems. One of them is water pollution. All kinds of things from cars, factories, farms and homes make our rivers, lakes, and oceans dirty. Polluted water is very bad for people to drink. And dirty water is bad for

31、fish, too. Now, 34% of all kinds of fish are dying out. How do cars and factories make our water dirty? First, they pollute the air. Then, when it rains, the rain water comes down and makes our drinking water dirty. Dirty rain, called acid rain(酸雨), is also bad for plants, animals and buildings. Sci

32、entists say that in 30 years, more than half of the people in the world wont have enough clean water. We have to learn how to save more water for ourselves and our children. Here is some advice for saving water:Turn off the water while you brush your teeth. You can save as much as 450 liters(升) each

33、 month. Leaky taps(漏水的龙头) waste a lot of water. Fix them right away! You can easily cut your 10-minute showers(沐浴) in halfand youll be just as clean. When you wash dishes, dont let the water run. Only wash clothes when you have a lot to wash. If your washing machine isnt full, youre wasting water!根据

34、以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。1. Every morning Napoga went to get clean water _.A. before she went to school B. after she finished school C without going to school D. after she played with her friends 2. On the earth, _. A. sea water is widely used than fresh water B. there is very little water for our

35、 livingC. there is 71% of fresh water D. we dont need to worry about water 3. Acid rain _. A. is only bad for living things B. can be produced in factoriesC. doesnt do harm to people, but its bad for plants, animals and buildingsD. doesnt just do harm to human beings but to animals, plants and build

36、ings4. Which of the following wastes water?A. We need ten minutes if we want a clean shower. B. We should put in enough clothes when we wash them in washing machines. C. You can keep yourself clean by having a shower for five minutes. D. Dont let the water run when we brush our teeth and wash dishes

37、. 5. Whats the main idea of the passage?A. Something must be done to prevent water form being polluted. B. Clean water means much to human beings and living things around us. C. Its time to take care of the water we use. D. Water is the most important natural resource on the earth. 【答案与解析】1. 选C。从第1段

38、中的句子She has no time to go to school可知,她根本没有去上学。故选C。2. 选B。短文第3段中介绍了全球70%被水覆盖,但只有1%才是饮用淡水。而世界上的很多国家和地区都缺水。所以选B项,即我们的生活用水很少。3. 选D。由第5段中的句子Dirty rain, called acid rain, is also bad for plants animals and buildings.可知,acid rain(酸雨)的危害很大。 故答案选D。4. 选A。A选项与C选项相互矛盾,则必有一个为正确选项。而从第3点建议(advice)可知,你可以沐浴只须五分钟来节约用

39、水,若用10分钟则是浪费水。故选A。5. 选C。读完全文我们知道地球上的水资源有限,所以大家都要节约用水。故选C。(五)Waste can be seen everywhere in the school. Some students ask for more food than they can eat and others often forget to turn off the lights when they leave the classroom. They say they can afford these things. But I dont agree with them. W

40、aste can bring a lot of problems. Although China is rich in some resources(资源), we are short of(缺乏) others, for example, fresh water(淡水). It is reported that we will have no coal(煤) or oil to use in 100 years. So if we go on wasting our resources, what can we use in the future and where can we move?

41、 Think about it. I think we should say no to the students who waste things every day. Everybody should stop wasting as soon as possible. In our everyday life, we can do many things to prevent waste from happening, for example, turn off the water taps(水龙头) when we finish washing, turn off the lights

42、when we leave the classroom, try not to order more food than we need, and so on. Little by little, everything will be changed. Waste can be stopped one day, if we do our best. 根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。1. From the passage we know that some students often _ in the school. A. eat too much B. dont w

43、ork hard C. waste things D. throw rubbish everywhere2. Which is not mentioned in this passage? A. Fresh water. B. Forest. C. Oil. D. Coal. 3. What may happen in 100 years? A. We may still have enough oil.B. We may still have enough coal. C. We may have a little oil. D. We may have no coal or oil to

44、use. 4. Which of the following is right? A. Waste brings problems. B. Waste can bring no problem. C. China is rich in fresh water. D. Students never waste things. 5. Which is the best title of this passage? A. Stop Wasting B. School life C. Waste in the SchoolD. Rich Resources in China【答案与解析】1. 选C。从

45、文章的第1句Waste can be seen everywhere in the school.就说明了在学校浪费现象随处可见,故选C。2. 选B。在第2段中,Fresh water, oil, coal均有提及,但Forest没有提到。故选B。3. 选D。由第2段的句子It is reported that we will have no coal or oil to use in 100 years.可知,在100年后,我们可能没有coal or oil to use。故答案选D。4. 选A。短文的第2段第1句Waste can bring a lot of problems就告诉了我们

46、答案,故选。5. 选A。在短文的第1段例举一些浪费现象,引出第2段Everybody should stop wasting as soon as possible. 所以Stop Wasting 为短文的最佳标题。(六)A young man once went into town and bought himself a pair of trousers. When he got home, he went upstairs to his bedroom and put them on. He found that they were about two inches too long.

47、He came downstairs, where his mother and his two sisters were washing up tea things in the kitchen. “These new trousers are too long.” He said. “ They need shortening (缩短)by about two inches. Would one of you mind doing this for me, please?” His mother and sisters were busy and none of them said any

48、thing.But as soon as his mother had finished washing up, she went quietly upstairs to her sons bedroom and shortened the trousers by two inches. She came downstairs without saying anything to her daughters. Later on, after supper, the elder sister remembered her brothers trousers. She was a kind-hea

49、rted girl, so she went quietly upstairs without saying anything to anyone, and shortened the trousers by two inches. The younger sister went to the cinema, but when she came back, she , too, remembered what her brother had said. So she ran upstairs and took two inches off the legs of the new trouser

50、s. 1. The young man bought the new trousers _ his size.A. as long as B. two inches longer than C. as big as D. two inches shorter than 2. He asked _ to shorten his new trousers. A. his mother and sisters B. his two sistersC. his elder sisterD. his mother and one of his sisters 3. His mother and sist

51、ers _. A. agreed to do that B. didnt want to do thatC. said nothing to him D. said something to him4. His elder sister shortened the trousers _. A. after finished washing B. before she went to bedC. when she came back from the cinema D. after having supper5. The next morning the young man would find

52、 the trousers were _. A. two inches shorter B. four inches shorter C. six inches shorter D. eight inches shorter【答案与解析】1. B. 第一段的最后一句He found that they were about two inches too long. 2. A. 年轻人提出缩短裤子的要求,这个要求是向在场的妈妈和他的两个姐妹提出的。3. C. 因当时妈妈和姐妹俩都忙于干活,所以当时都没有回答他的话。4. D. 从第四段的原句(Later on, after supper, the

53、 elder sister remembered her brothers trousers)中我们可知是晚饭后去把裤子缩短了。5. C. 通读全文,知道有三人把裤子各缩短了两英寸,那么总共缩短了六英寸。(七) When you are learning English, you find it not clever to put an English sentence, word for word, into your own language. Take the sentence “ How do you do?” as an example. If you look up each wo

54、rd in the dictionary, one at a time, what is your translation? It must be a wrong sentence in your own language. Languages do not just have different sounds, they are different in many ways. Its important to master(掌握) the rules(规则) for word order in the study of English, too. If the speaker puts wo

55、rds in a wrong order, the listener cant understand the speakers sentence easily. Sometimes when the order of words in an English sentence is changed, the meaning of the sentence changes, But sometimes the order is changed, the meaning of the sentence doesnt change. Lets see the difference between th

56、e two pairs of sentences. “She only likes apples.”“Only she likes apples.”“I have seen the film already.”“I have already seen the film.”When you are learning English, you must do your best to get the spirit(精神实质) of the language and use it as the English speaker does. 1. From the passage we know tha

57、t _when we are learning English. A. we shouldnt put every word into our own languageB. we should look up every word in the dictionaryC. we need to put every word into our own languageD. we must read word by word2. The writer thinks it is _ in learning English. A. difficult to understand different sounds B. possible to remember the word orderC. important to master the rules in different ways D. easy to master the rules for word order3. We can learn from the passage that _. A. the meaning of an English sentence always changes with the order of the wordsB. The order of words can never

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论