高考英语阅读理解题20套(带答案)_第1页
高考英语阅读理解题20套(带答案)_第2页
高考英语阅读理解题20套(带答案)_第3页
高考英语阅读理解题20套(带答案)_第4页
高考英语阅读理解题20套(带答案)_第5页
已阅读5页,还剩10页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、高考英语阅读理解题20套(带答案)一、高中英语阅读理解1 .阅读理解Many people have long dreamed of being able to fly around as simply as riding a bicycle. Yetthe safety and strength of a flying bike was always a big problem. Over the past 10 years, developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer

2、to reality. Now, two groups of inventors say such vehicles may be available soon.The British company Malloy Aeronautics has developed a prototype ( 原型)of its flying bicycle.Grant Stapleton, marketing sales director of Malloy Aeronautics, says the Hoverbike is able to get in and out of small spaces v

3、ery quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed, he adds.Mr. Stapleton says safety was the company's main concern. He says the designers solved the safety issue by using overlapping rotors ( 交叠式旋翼 )to power the vehicle.The company is testing a full

4、-size prototype of the Hoverbike, which will most likely be used first by the police and emergency rescue teams.In New Zealand, the Martin Aircraft Company is also testing a full-size prototype of its personal flying device, called the Jetpack. It can fly for more than 30 minutes, up to 1,000 meters

5、 high and reach a speed of 74 kilometers per hour.Peter Coker is the CEO of Martin Aircraft Company. He said the Jetpack“is built around safetfrom the start. In his words, reliability is the most important element of it. We have safety built into the actual structure itself, very similar to a Formul

6、a O ne racing car. ”The Jetpack uses a gasoline-powered engine that produces two powerful jet streams. Mr. Cokersays it also has a parachute (降落伞)that can be used should there be an emergency. Jt starts to ” work at very low altitude and actually saves bo th the aircraft and the pilot," he adds

7、. Mr. Cokersays the Jetpack will be ready for sale soon.(1) We can learn from the passage that the Hoverbike .A. can hardly get in and out of small spaces quickly B. can fly for over 30 minutes, up to 1,000 meters highC. has been used by the police and emergency rescue teams D. can be transported qu

8、ickly after being folded and packed(2) The writer uses the example of For One racing car to show that A. the Jetpack is very safe and reliableB. the engine of the Jetpack is powerfulC. the actual structure of the Jetpack is unique D. the Jetpack can reach a great speed and height(3) The underlined w

9、ord "it " in the last paragraph refersA. the jet streamB. the engineC. the JetpackD. the parachute(4) What is the authors main purpose of writing the passage?A. To describe the problems of inventing flying vehicles. B. To introduce the latest development of flying vehicles.C. To show the d

10、ifferences between two flying vehicles. D. To advertise the two personalflying vehicles.【答案】( 1 ) D( 2) A( 3) D( 4) A【解析】【分析】本文为说明文,主要讲述一种个人飞行工具很快就会应用于现实。然而安全性和强度一直是个大问题。文中介绍了两家飞器公司都关注安全性问题。(1)细节理解题。第五段最后一句可知,the Jetpack.可飞行30分钟,高达1000米,而不是Hoverbike,故B错误,根据第四段可知C项说有将可能首先应用于由警察和应急救援队,而不是已用于,故C 错误。根据第

11、二段最后the Hoverbike is able to get in and out ofsmall spaces very quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed, 可知, Hoverbike 能够很快地进出小空间。它可快速地在大陆上移动,因为它可以折叠和包装。分析选项可知,A 说不能快速进入小空间,故错误。D 项说在折叠和包装后可以快速运输。即D 正确。故选D。(2)推理判断题。第六段 Peter Coker说Jetpack从一开始就围绕安全进行

12、的。安全可靠性是最重要的因素。我们在车的现行结构中植入了了安全性,非常类似于Formula One 赛车。分析选可知A 项( Jetpack 安全可靠)符合题意,故答案选A。( 3)猜测词义题。根据最后一段Mr. Coker says it also has a parachute ( 降落伞 ) that can beused should there be an emergency. " IStarts to work at very low altitude .,Coker 先生说 Jetpack上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。在海拔非常低的情况下开始用它”。由此可知,Je

13、tpack 上的降落伞(它)是在海拔低时才用。由此可知it 指的是 parachute (降落伞 ) 故答案选D。( 4)主旨大意题。根据第一段可知,许多人一直梦想能像骑自行车一样飞来飞去,科技的发展让这个梦想很快实现。然而飞行自行车的安全性和强度一直是个大问题。接着下面叙述了这种飞行器的问题最重要的是安全问题。分析选项,可知A 项描述发明飞行器的问题,符合题意,故答案选A。【点评】阅读理解细节题解题技巧:1 )语义转换题-跳读查找法:根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。2)生活应用题-常识理解法:在读懂文章的基础上结合一定的生活常识进行判断。3)细节排序

14、题-首尾定位法:根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序。4)寻找信息题-题干定位法:寻找信息题一般为功能阅读题,主要形式有广告、公告、演出信息、航班时间表等。2 阅读理解It could have been any of us, but it happened to be me. I received a brief 18-months of undivided attention and love as the only child, before three more appeared. The second was a severe blow. No doub

15、t, learning the need to share was important, but I had tasted the life of anonly child.Then came years of requests to look after the siblings (兄弟姐妹) ,being urged that, You should be sett ing a better example,“ Again and again the others got away with doing wrong but Ididn't. We each played our r

16、oles; the second one who later skipped school to meet boys; the ever so attractive third, the boy who could do no wrong; and finally the surprise appearance of the fourth, seemed certain to be spoiled even now. So that left me: the reasonable, quiet one who got the grades, did the housework and beca

17、me a chameleon (变色龙) skilled at reading a situation and being what was needed.Then eventually came the chance to be the first to leave and experience life on the outside, not defined (定义) as the eldest. The moment I had waited for. But now, many years later, being the eldest matters again. It's

18、down to me; it seems, to take the lead in caring for our parents, AH the time I was made to learn about sharing; however, when it comes to responsibility, it no longer seems to apply. The others are too busy, too far away, or too unconcerned. So dutifully I travel many times across the country for h

19、ours to provide care and support. Requests to my siblings to help out more fall on deaf ears. To me, the dutiful first born, it feels like the right and only thing to do; to be there for our parents as they were for us. Sadly, that feeling isn't shared by the second, third or fourth.(1) How does

20、 the author comment on the four children in the second paragraph?A. Angrily and Bitterly.B. Angrily and proudly.C. Bitterly and humorously.D. Humorously and proudly.(2) How did the author develop his social skills?【分析】本文为夹叙夹议文。作者作为家中四个孩子中的老大,从小被要求照顾A. Through hard work.C. At the parents' request

21、.(3) What does the underlined wordA. To care for the old.C. To live outside alone.(4) What can we learn from the text?A. The writer hates to be the eldest.C. The writer is satisfied with his attempt. 【答案】(1) C C(3) A(4) D【解析】B. With the parents' help.D. In practice for effectiveness."it &qu

22、ot; in the last paragraph refers to?B. To help the young.ii D. To travel nationwide.B. The writer feels proud of his role.D. The writer is regretful about the siblings.小的,给兄妹树立好的榜样。父母老了,第一个关心照顾父母,认为照顾父母是自己的责任,但是其他的兄妹却只一味地推脱照顾老人的责任,这让作者深感遗憾。(1)推理判断题。根据第二段中的描述,作者的三兄弟姐妹相继出生后自己要为他们树立好的榜样,其他的人犯错不被处罚而我不能,

23、描述老二用逃学见男友 skipped school tomeet boys :老三”迷人attractive的男孩,老四的出生是个"suprise,而且一直被宠坏 spoiled 了。这一切的一切让我成为一个明白道理的、安静的成绩好的,做家务的,擅长做一切的人。由此可推断出作者所用语言有点苦涩但风趣。分析选项可知C项符合题,故答案选Co(2)细节理解题。根据第二段第一句"Then came years of requests to look after the siblings(兄弟姐妹),being urged that, You should be setting a

24、better example,接下来是多年来被要求照顾兄弟姐妹,被敦促树立一个好的榜样。根据常识这一切该是孩子的父母要求大的孩 子照顾小的,要求大的给小的做榜样。故答案选 Q(3)猜测词义题。分析 To me, the dutiful first born, it feels like the right and only thing to do; to be there for our parents as they were for us.本句中的it是形式主语,真正的主语是后面的动词不定式 to do; to be there for our parents as they were f

25、or us. , 即对我来说,第个出生 的一直尽职本份的我,因为父母曾养育了我们,我们要照顾他们,这是正确的唯一要做的 事。由此可知“消旨的是照顾老人。故答案选Ao(4)推理判断题。根据最后一段可知,作者对父母尽心尽力地照顾,而其他的兄弟姐妹却 置之不理,推脱责任,他们认为这只是我应该做的事。作者认为非常遗憾,他们三兄妹不 应该有这种感觉。由此可推断出作者对于其他的兄妹深表遗憾。故答案选Do【点评】英语阅读理解细节题具体方法与步骤:排除干扰项,突出主题。事实细节题的设计干扰项一般都是某一细节的错误叙述与论 断,可先排除干扰项。 按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如 for exa

26、mple, first, second 等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。 快速通篇跳读,自左至右,自上而下呈 Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句 子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。注意识别指代词语。为避免重复,文章中对多次提及的事物或现象会使用不同的词语, 如同义词、近义词、代词等。3 .阅读理解The University of Birmingham is the first excellent UK Russell Group university to announce that it will accept the "Gaokao" ex

27、am for high-flying Chinese students wishing to join its undergraduate courses in 2019. High school students who complete the "National Higher Education Entrance Examination", or Gaokao, with top grades will be able to apply for direct entry onto Birmingham degree programmes without first c

28、ompleting a foundation year which is a routine for the freshman.Gaokao is usually taken by students in their last year of senior high school and, every year, each province in China sets the grades required to gain admission to its universities. It is usually held across China in early June. Students

29、 are tested in Chinese, Mathematics, a Foreign Language and social sciences or natural sciences.University of Birmingham Vice-Chancellor Professor Sir David Eastwood said: "The University of Birmingham has been challenging and developing great minds for more than a century. We welcome people fr

30、om around the globe to study at Birmingham and Chinese students form an integral part of our education and research community. We are further opening access to Birmingham's wealth of education opportunities for the brightest and most dedicated Chinese students by accepting this strict and import

31、ant qualification. I look forward to welcoming these high-flying students to the University of Birmingham."Gaokao is increasingly accepted by universities in Australia, the USA, Canada and mainland Europe. Birmingham will only be considering high quality students who achieve a minimum 80% Gaoka

32、o score and meet additional academic and English language requirements.Professor J on Frampton, Director of the University of Birmingham's China Institute said:" The University of Birmingham has a long history of educating students from China and one of our most famous graduates is Li Sigua

33、ng-the founding father of Chinese geology. I am delighted that the University is now accepting the Gaokao. This gives the brightest and best Chinese students an opportunity to move straight into the first year of our undergraduate programmes and experience the benefits of studying at a global Top 10

34、0 university, such as Birmingham."(1) What do Chinese students have to do to enter the University of Birmingham before 2019?A. Go through a foundation year.B. Prepare Birmingham degree programmes.C. Acquire the right to permanent residency.D. Score over 800% of the university's qualificatio

35、n examination.(2) Who is the announcement intended for?A. The foreign students in China.B. All people living in the UK.C. The students of the UK.D. Chinese students.(3) Which of the following best explains "integral" underlined in paragraph 3?A. Complete.B. Necessary.C. Indifferent.D. Unim

36、portant.(4) What does the text mainly talk about?A. The introduction to the "Gaokao" of China.B. The history of the University of Birmingham.C. The high quality students accepted by top universities.D. The University of Birmingham's admission to Gaokao.【答案】(1) AD(3) B(4) D【解析】【分析】这是一篇说

37、明文。本文介绍了世界一流大学英国伯明翰大学从2019年起开始承认中国高考成绩,为更多的中国高水平学生提供更多到世界名校深造的机会。(1)细节理解题。第一段倒数第一句"withtop grades will be able to apply for direct entryonto Birmingham degree programmes without first completing a foundation year which is a routine for the freshman.可知在伯明翰大学承认高考成绩之前,中国学生需要进行一年的 预科学习之后才能进入专业课程学习。

38、故答案选Ao(2)推理判断题。第一段第一句"TheUniversity of Birmingham is the first excellent UKRussell Group university to announce that it will accept the "Gaokao" exam for high-flying Chinese students wishing to join its. undergraduate courses in 2019.可知伯明翰大学的通告主要针对中国学生发布的。故答案选Do(3)词义猜测题。根据第三段划线部分句子“We

39、 welcome people from around the globe to study at Birmingham and Chinese students form an integral part of our education and research community.向意:我们欢迎来自世界各地的人们来伯明翰学习,中国学生是我们教育和研 究领域不可或缺的一部分。可知 integral意思为不可或缺的”,故答案选B。(4)主旨大意题。本文介绍了世界一流大学一一英国伯明翰大学从2019年起开始承认中国高考成绩,为更多的中国高水平学生提供更多到世界名校深造的机会。即伯明翰大学对 高

40、考成绩的承认,故答案选Do【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,词义猜测和主旨大意四个题型的考查,是一 篇说明类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,通过题干中的关键词在文章中定位,同时根 据上下文进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。4.阅读理解It was when I was walking to my office, trailed by three young people whose ages ranged from 16 to 25, flowing down the corridor behind me like the tail of a kite, that I tho

41、ught of it for the first time.This could be because I am not actually a mother. Until recently, I was not a "real" stepmother either. But I have been living with the man who is now my husband, Bernardo for 10 years and in those 10 years, not only have his younger daughters spent every othe

42、r weekend and half of their school holiday with us but also his son has lived with us full-time. In fact, when Bernardo asked me to move in, he asked his son for permission first.Being a step mum is hard enough but being a sort-of-step-mother is about the most awkward position a mature woman can fin

43、d herself in. With my sort-of-steppies, I have occupied a place of influence, power and sometimes extreme anger by turns. I have stepped on a delicate path between being a grown-up friend, a bridge of influence with their father, the woman of the house, and a figure of authority but not too much.Lov

44、e the kids or hate them, you must always remember that no matter how much you cook, clean, hug, comfort and discipline, you will never actually count.To survive, I trained myself to love the stepkids as hard as I could, but not to care. It's a handy piece of good mental health trickery I recomme

45、nd to anyone in my position. I can help with homework, yes, but not bother about the results of that homework. I can teach them good manners, but not care about the bad habits they learn at home. Semi-detached is the position.(1) Which of the following is true about Bernardo?A. Bernardo seldom cares

46、 about the kids. B. Bernardo dislikes living with his kids.C. Bernardo respects the opinion of his kids. D. Bernardo doesn't recognize his wife as a "real" stepmother.(2) What does the author think of her role in the family?A. She was totally favored by the kids.B. She has acted as an

47、enemy of the kids.C. She didn't have any influence in the family. D. She was the communication bridge between kids and their father.(3) What's the author's advice for stepmothers in the last paragraph?A. Be partly engaged in kids' life.B. Care little about kids' behavior.C. Seldo

48、m get involved in kids' homework. D. Become the absolute authority of the family.【答案】(1) CD(3) A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了作为一个继母应该如何与孩子相处才是一个 适当的度。(1)考查推理判断。根据第二段中的"In fact, when Bernardo asked me to move in, he askedhis son for permission first. rdo再婚ern8子搬进家里,还要征求孩子们的同意,由此可 推断出Bernardo尊重孩子的意见。故

49、选C。(2)考查细节理解。根据第三段中的"Ihave stepped on a delicate path between being agrown-up friend, a bridge of influence with their father, the woman of the house, and a figure of authority .我走上了一条微妙的道路,既是成年孩子的朋友,又是孩子与父亲的之间影响 的桥梁,既是家里的女主人,又是权威人物'故选Do(3)考查推理判断。根据最后一段中的"It'sa handy piece of good

50、mental health trickery Irecommend to anyone in my position. I can help with homework, yes, but not bother about the results of that homework. I can teach them good manners, but not care about the bad habits they learn at home. Semi- detached is the position. 可知,作者对于继母的建议就是部分地参 与到孩子们的生活中。故选 Ao【点评】本题考

51、点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,考生需 要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。5.阅读理解Sports are the base of my life, next to my mother who raised me when my dad left us. I have been into sports since I was six years old. I have known many coaches and heard hundreds of their tips, but they usually focused on dril

52、ls to develop my skills and reach the next level of play.When I was in Senior Two, I met the new school basketball coach, Brian Pawloski. I thought I was certain to be selected for the school team since I had been in it the year before. I showed up to the tryouts and put out about 90% effort since I

53、 thought I'd make it with no problem. That was a big mistake.Brian Pawloski is the hardest-working coach I have ever met. He didn't expect 100% effort, he expected 200% effort. One example: he once made us do 40 suicide drills for the 40 lay-ups ( 投篮) we missed in a game. Some think this is

54、crazy, but it isn't. After this conditioning practice, as we were getting a cup of cold water to drink, I said, "coach, that was the best practice I ever had." I was completely sincere. This man was and is the person who influenced me most at my high school. He expects us to be excelle

55、nt not just on the court but in the classroom. If I am not working on basketball, I am reading a book that he thinks will help us better understand life's challenges, including Wooden, Coach, and The Screwtape Letters.In the first two years I slacked off, not putting forth my full potential. Now

56、, unlike the coaches of my youth, this man was interested in how he did off the court. He always made sure I kept up with my studies and was able to be trusted. I can honestly say that on other coach has given me so much advice on how to succeed in basketball, but more importantly, in life. My schoo

57、l is lucky to have such a great person to teach, coach and influence their students. I will always remember my high-school basketball days as one of the hardest times I have ever worked in my life not only in basketball but in my growth as an individual.(1) Different from other coaches, Coach Brian.

58、A. concentrated on skill trainingB. trained the team to the edge of deathC. expected the team to do well in their studies D. asked the team to do more reading than training(2) The underlined phrase "slacked off" in the last paragraph probably means.A. paid no attention B. showed no interes

59、t C. had less passion D. made less effort(3) In the author's eye, Coach Brian is.A. strict and helpfulB. hardworking and honestC. skilled and cruelD. professional and serious【答案】(1) CD(3) A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者喜欢篮球,新学校的篮球教练布莱恩对自己的 学生严格要求,全文叙述了对布莱恩教练的描述以及他和作者之间发生的事情。(1)考查细节理解。根据第三段中的 "He expects us to be excellent not just on the court but in the classroom ,他'希望我们不仅在运动场上而且在教室里要优秀。可知选 C。(2)考查词义猜测。根据最后一段中的"not putting forth m

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论