【60套练习】天津市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(20)_第1页
【60套练习】天津市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(20)_第2页
【60套练习】天津市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(20)_第3页
【60套练习】天津市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(20)_第4页
【60套练习】天津市中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(及答案)(20)_第5页
已阅读5页,还剩45页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021中考英语英语阅读理解复习题(附答案)一、英语阅读理解1 .阅读理解Have you ever wanted to have a doll that could talk to you ? In the book The V entriloquist's Daughter, a girl named Liur gets a doll like this. But it is not as fun as she thought.Lin Man-Chiu, an author from Taiwan, wrote the book. British translator H

2、elen Wang translated it into English. The book tells a touching story about Liur and her father.Liur loses her mother at a young age. Her grandfather sends her father to study medicine in the US. Five years later, he comes back with a doll named Carola, as he had promised he would. This doll is quit

3、e unusual -it can talk ! However, Carola makes a lot of problems for the family.After reading this book, I thought Liur and her father were just unlucky. In fact, this story is based on the author's own unhappy childhood. She had six sisters. Still, her grandfather wanted a grandson. Her father

4、was under heavy pressure(压力)and didn't live with her and her sisters for a very long time. The author didn't like her father when she was young. But now she has forgiven(原谅)him. The talking doll Carola stands for( 代表)her father's burden(负担).After I learned this, I understood the author&#

5、39;s main message. Everyone has demons(心、魔)in their lives, but we should do our best to defeat(打败)them.(1) Who wrote the book The Ventriloquist's Daughter ?A. Liurii B. Lin Man-Chiu.C. Helen Wang.nD. Carola.(2) Carola is unusual because.A. it is a dollB. it can talk C. it can read books D. it lo

6、oks like a human(3) Paragraph 3 is mainly written to.A. introduce the main story of the book B. show how difficult it is to write a bookC. show how popular the book isD. describe the author's experience(4) What is the main message of the book ?A. We should try harder to understand our parents.B.

7、 A talking doll can cause many problems.C. We should try to fight against the demons in our heart.D. Too many children can be a burden on a family.【答案】(1) BB(3) A(4) A【解析】【分析】主要讲了台湾作家 Lin Man -Chiu写的一个故事,告诉我们每个人都有心魔。 我们应该尽最大努力打败它们。(1)细节题。根据 Lin Man -Chiu, an author from Taiwan, wrote the book. 可知 Li

8、n Man -Chiu 写了这本书,故选 Bo(2)细节题。根据 This doll is quite unusual -it can talk !可知它会说话,所以特别,故选 B。(3)细节题。第三段主要讲了 Liur的与家人的故事,根据 after reading this book ,可知这个故事是这本书的主要内容,故选A。(4)主旨题。根据 Everyone has demons(心魔)in their lives, but we should do our best to defeat(打败)them.可知我们主要讲了台湾作家Lin Man-Chiu写的一个故事,告诉我们每个人都有心

9、魔。我们应该尽最大努力打败它们。故选 A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案; 主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。2 .阅读理解In 1254, Marco Polo was born in Italy, in the city of Venice. At that time Europeans knew almost nothing about other continents( 大洲),except some areas of Asia and Africa( 非洲)touching the Mediterranean Sea(地中

10、海).In 1271. Marco Polo. His uncle. And his father started a journey to China. For four years they travelled on foot and on camels, across the deserts and through the mountains of Central Asia. Finally they arrived at the city of Kublai Khan( 可汗),the Mongol(蒙古)ruler of China at that time.In China, Ma

11、rco Polo found people with a very different culture from his own. He saw a new world with lots of wonders. After leaving China, Marco Polo traveled to Japan, Southeastern Asia, India, and Eastern Africa.In 1292-two hundred years before Columbus Marco travelled back home. The stories of China he brou

12、ght back quickly spread all over Europe.(1) What is the main idea of the first paragraph?A. Marco Polo was a great traveler.B. Marco Polo was born in Italy.C. Marco Polo's travel in ChinaD. Marco Polo brought stories of China.(2) Marco Polo travelled to China _ .A. On foot and on camelsB. On foo

13、t and on horseC. On foot and by boatD. By air and on camels(3) Marco Polo began his journey back to Italy in .A. 1271B.1254C.1292D. 1492(4) Which of the following is true?A. Marco Polo spent four years traveling in China.B. Europeans knew about China before Marco Polo's travel.C. Marco traveled

14、to China on his own.D. Marco Polo went to Japan and India, too.【答案】(1) BA(3) C(4) D【解析】【分析】主要讲了马可 波罗环游世界的故事。(1)细节题。根据In 1254, Marco Polo was born in Italy ,可知主要讲了马可波罗出生在意大利,故选B。(2)细节题。根据 For four years they travelled on foot and on camels ,可知步行和骑骆驼环 游中国,故选A。(3)细节题。根据 In 1292-two hundred years before

15、 Columbus Marco travelled back home可知在1292年返回意大利,故选 Co(4)细节题。根据 Marco Polo traveled to Japan, Southeastern Asia, India, and Eastern Africa. 可 知马可波罗去了日本、东南亚、印度和东非,故选 D。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。3 .阅读理解A city without cars would be very strange, right? The European city Venice is such one.Venice i

16、s in the northeast of Italy. It wasn't built on land, but on more than 110 islands. Seawater is everywhere all around the city.Even so, travel isn't difficult. The water ways have always been the best way to get around. There are 117 waterways and more than 400 bridges that can lead you wher

17、e you want to go. People in Venice move from place to place by boat. They like to enjoy the scenery( 风光)and cool summer nights while taking boat trips.Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built their homes there.Water makes the

18、 city beautiful and special, but it is also a big problem. Sometimes tourists will have such strange experiences. One moment they walk across the bridge, and there's nothing special. But when they come back to the bridge an hour later, it's underwater and everyone has to wear rain boots to c

19、ross.People used too much underground water, which made the city get lower little by little. Now the city is down by 23 centimeters. Another problem is the rising seawater. The rising temperature(温度)makes the ice of the Arctic Ocean( d匕冰洋)melt(融化).Every year, high water hits the city in autumn and w

20、inter. When the water comes, more than half of the city is underwater.11) Where is the city of Venice?A. It's in Europe. B. It's in America. C. It's in Arctic Ocean -iD. It's under the sea.(2) Which of the following is true about Venice?A. Venice changed into small islands in saltwat

21、er lakes 1,500 years ago.B. Venice used to be big islands in saltwater lakes 1,500 years ago.C. Venice came from small islands in saltwater lakes 1,500 years ago.D. Venice has lots of waterways and bridges but no boats.(3) This passage mentioned things about Venice but NOT .A. the history.B. the loc

22、ationC. the bridgesD. the food(4) Which is NOT the reason why Venice gets lower?A. Too many waterways.B. The use of underground water.C. The higher temperature.D. The rising seawater.【答案】(1) A(2) C(3) D(4) A【解析】【分析】主要讲了欧洲没有车的奇怪城市水城威尼斯。11)细节题。根据 The European city Venice is such one.可知威尼斯是欧洲的,故选 A。(2)

23、细节题。根据 Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built their homes there. 可知威尼斯在 1500 年前由小岛 发展而来,故选Co(3)细节题。根据 Venice is in the northeast of Italy可知讲的是威尼斯的位置;根据There are117 waterways and more than 400 bridges that can lead you where

24、 you want to go. 可知讲的是威 尼斯的桥; 根据 Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built their homes there.可知讲的是威尼斯的历史,没说威尼斯 的食物,故选D。(4)细节题。根据 People used too much underground water, which made the city get lower little by little.可知 B 是原因;根

25、据 The rising temperature(温度)makes the ice of the Arctic Ocean(北 冰洋)melt(融化).可知C是原因;根据 Another problem is the rising seawater.可知D是原因, A不是原因,故选Ao【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。4 .阅读理解Now too much CO makes the Earth warmer and warmer, and brings bad effect to people. To save our Earth, a new lifestyle

26、called low -carbon life becomes popular. Low carbon means low energy and no waste. It is necessary for everybody to learn to live a low -carbon life.To live a low -carbon life, we'd better save as much energy as we can. For example, turn off the lights and TV when you don't use them, use col

27、d water to wash clothes or dishes: take a short shower and try to take a cold one when the weather gets warm: don't do the cooking with electricity.To live a low -carbon life, we should eat less meat. Being a vegetarian can help reduce (v)oneand a half ton of carbon dioxide a year, but keeping a

28、nimals for food produces even more carbon dioxide than all the cars do in the world.To live a low -carbon life, we should plant more trees. Trees are very important for us. They can not only produce oxygen for us to breathe and keep the air clean. But also take in the harmful gases from the air. To

29、protect trees we should stop people from cuing down trees and plant as many trees as we can.If we can keep them a habit in our daily life, the earth will become a safer planet for us to live on.(1) Why does low carbon life become popular?A. Because it can protect animals.B. Because it can save the e

30、arth.C. Because It can protect trees.D. Because it can clean water.(2) How many kinds of way of living a low -carbon life are talked about in the passageA. ThreeB. FourC. FiveD. Six(3) What can we do to make carbon dioxide become less?A. We can use cold water in our life.hB.We can try to use less wa

31、ter.C. We can eat too much meat.D.We can take a bath.(4) What does the underlined word "them" refer to?A. The ways to protect treesB.The ways to keep animals forfoodC. The ways to live a comfortable lifehD.The ways to live a low -carbonlife Where can we read this passage?A. In a fashion ma

32、gazine B. In a newspaper C. In a travel guide D. In a history book 【答案】(1) BA(3) B(4) DB【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了太多的二氧化碳使地球变暖,为了拯救我们的 地球,应提倡低碳生活,本文主要介绍了几种低碳生活方式,如节约能源、少吃肉、多种树 等。(1)细节理解题,根据第一段第二行To save our Earth, a new lifestyle called low -carbon lifebecomes popular.可知低碳生活流行的原因是为了拯救地球,故选 B。(2)细节理解题,根据文章

33、的第二、第三和第四段的内容,可知是介绍了三种低碳生活方式,节约能源、少吃肉、多种树,故选 Ao(3)推理判断题, 根据第二段 To live a low -carbon life, we'd better save as much energy as we can.可推断出应该节约用水,故选 B。(4)词义猜测题,根据上文的介绍, 以及最后一段中If we can keep them a habit in our daily life, the earth will become a safer planet for us to live on. 可猜测出 them 是指彳氐碳生活方式

34、, 故 选D。(5)推理判断题,A时尚杂志;B报纸;C旅游指南;D历史书。本文主要介绍了几种低碳生活方式,这样的文章应该出现在报纸上,故选Bo【点评】考查阅读理解,本文主要考查了细节理解题、推理判断题和词义猜测题三种常考题 型,细节理解题主要是在文章中找到答案的依据; 推理判断题主要是根据上下文的意思进行 推理;词义猜测题根据上下句进行猜测。(5) .阅读理解American researchers have successfully developed a way to clean waste water without chemicals. The technique uses green

35、 plants. The tests were carried out at waste treatment centre. The scientists put plants in narrow containers inside a glass building. One end of each container was a little higher than the other end. Waste water was directed down the containers through the plants' thick roots as we expected. Th

36、e roots absorbed the waste in the water and used it for food. At the same time the plants produced natural gas. The gas could be collected and sold as fuel( 燃 料).Four places in Florida are already using green plants to clean their waste water.(1) The best title for this passage is "".A. Th

37、e success of American scientists卜,B. A new way to treat waste waterC. Waste water and green plantsD. Advanced technology in America(2) The technique to clean waste water is based on the fact that.A. green plants can be put in narrow containers B. most green plants have thick rootsC. water can be dir

38、ected down through the plants' thick rootsD. the waste in water is excellent food for plants(3) The technique is called a new way because .A. it is cheaper than any other oneB. it can be carried out in a glass buildingC. it makes the waste water clean but uses no chemicalsD. it needs only narrow

39、 containers and green plants (4) The new technique .A. has come to be widely used in America B. is still being tested since its first use C. proved to be more valuable than expected D. has now come into use in some places of America 【答案】(1) BD(3) C(4) D【解析】【分析】文章大意:本文讲述了美国一种新的使用植物治理污水的方法。(1)标题判断题,本文

40、主要讲述新的处理污水的方法,故答案是Bo(2)细节理解题,根据 The roots absorbed the waste in the water and used it for food. 可知 植物吸收废水中的物质作为生长的能量。故答案是D。(3)细节理解题, 根据 American researchers have successfully developed a way to clean wasteCowater without chemicals.可知这种方法之所以新是因为没有使用化学药品,故答案是(4)推理判断题, 根据 Four places in Florida are alr

41、eady using green plants to clean their waste water.可知这种方法已经在美国的一些地方开始使用了。故答案是D。【点评】考查阅读理解,本体设计了细节理解,标题判断和推理判断,细节理解可以从文中直接找到答案,标题判断是在完全理解文章的基础上提炼文章的中心,推理判断则需要根据前后句进行合理的推测。6 .阅读理解Who's the most popular cartoon character (卡通角色)in China now? It may be Peppa Pig. This little girl pig is the main char

42、acter on the British TV show Peppa Pig.The show is on TV in 40 languages in more than l 80 countries. It's about the everyday lives of the Peppa Pig family members. The show is mainly for young kids. But many older children and even adults(成年人)love the show, too.Peppa isn't perfect(完美的).But

43、she is very real, and the other characters on the show are real, too. And that makes the show quite special. For example( 例如),on the show, Peppa is not happy because she doesn't know how to whistle(吹口哨).She phones her friend, Susie Sheep, to ask her if she can whistle. Susie says she can. Peppa

44、feels bad! She hangs up 鞋电话)on her friend.The show's stories are easy, but its humor(幽默)is not too childish. Peppa makes both children and adults laugh. "It's so popular because it is ageless." Richard Ridings said. He's a voice (声音) actor who plays Peppa's dad.(1) The unde

45、rlined(划横线)word "that" refers to(指)"".A. Peppa is very realB. All the characters on the show are realC. Peppa has a happy familyhD. The show is about the everyday lives of the pigs(2) In Paragraph(段落)3, the writer gives the example to tell us.A. Peppa is clever B. Peppa can't

46、 whistle C. Peppa has a friend hD. Peppa isn't perfect (3) Richard Ridings thinks the TV show is popular because .A. both children and adults love itB. it's on TV in 40 languagesC. it's from EnglandD. the stories are about the Peppa Pig's family(4) Which of the following is true?A. R

47、ichard Ridings is Peppa's dad.B. Only young kids like Peppa Pig.C. People from over 180 countries can watch Peppa Pig.D. The main character of the TV show Peppa Pig is a little boy pig. What is the main idea of the passage?A. The show Peppa Pig is for children.B. The stories of Peppa make people

48、 laugh.C. The show Peppa Pig is very popular in China.D. Peppa is the main character on the show Peppa Pig.【答案】(1) BD(3) A(4) CC【解析】【分析】文章大意:这篇文章主要介绍了卡通人物Peppa Pig及受人喜欢的原因。(1)理解推断题。根据文中的语句 But she is very real, and the other characters on the show are real, too. And that makes the show quite special

49、.理解可知,所有真实的角色使得这部卡通片非 常的特殊,所以that指代的是真实的角色,故选 Bo(2)理解归纳题。通读第三段语句可知,作者列举的例子主要为了说明佩奇并不完美,故 选D。(3)细节理解题。根据文中的语句 Peppa makes both children and adults laugh. "It's so popular because it is ageless."理解可知,Peppa让儿童和成人都喜欢。这是它受欢迎的原因,故选A。(4)细节理解题。根据文中的语句The show is on TV in 40 languages in more t

50、han l 80countries.理解可知,该节目在180多个国家以40种语言播出。故选 C。(5)主旨归纳题。通读全文可知,这篇文章主要介绍了猪佩奇在中国非常受欢迎,故选C。【点评】考查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。7.阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。Bill likes going to the zoo on Sunday. He likes animals very much. Last Sunday, it was sunny. Bill went there

51、with his brother. They got there at 9: 00 a. m. There were lots of people in the zoo. Bill and his brother walked and watched the animals.There was a panda show at 11:00 in the morning. Many people came to watch the show. Bill and his brother watched the show, too. It was very interesting and they w

52、ere happy. But after the show, Bill found there were lots of water bottles on the ground. He also saw some paper bags on it. That made Bill sad. He and his brother began to pick up the bottles and bags. They worked hard. About twenty minutes later, the ground was clean. Then Bill put up a sign ( 指示)

53、,saying, "No littering (舌L扔)".They wanted people to keep the zoo clean. After that, they had lunch at the zoo and went home.(1) What does the underlined word "It" refer to?A. The zoo.B. The show.nC. The ground.D. The sign.(2) When did Bill find the water bottles and paper bags?A.

54、 After he had lunch. B. After the panda show. C. When he came to the zoo. D. When he played with his brother.(3) What do the underlined words "put up" mean in Chinese?A.寻找B.出售C.列举D.竖立(4) Which of the following is TRUE? A. Few people came to watch the show. B. The panda show was in the afte

55、rnoon. C. Bill and his brother had lunch at home. D. Bill and his brother cleaned the ground.【答案】(1) BB(3) D(4) D【解析】【分析】大意:Bill和哥哥上周末去动物园看动物,在动物园他们看了一场有趣大 熊猫表演,他们很高兴,但是表演之后,Bill发现动物园地上有许多水瓶和纸袋,于是 Bill写了一份提示词,号召大家要保持动物园干净。(1)词句猜测题。根据 Bill and his brother watched the show, too.可知此处用it代替前面的大熊猫表演,故选 Bo

56、(2)细节题。 根据 But after the show, Bill found there were lots of water bottles on the ground. He also saw some paper bags on it.可知表演后,Bill发现动物园有许多水瓶和纸袋。(3)词句猜测题。根据Then Bill put up a sign (指示),saying, Bill发现动物园垃圾很多,于是他张贴了一份提示词,推出出put up意思为张贴,竖立,故选 D。(4)细节题。 根据 They worked hard. About twenty minutes later

57、, the ground was clean. 可知, Bill和他哥哥打扫了动物园,故选 D。【点评】考查阅读理解能力,细节题和词句猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。词句猜测题需要联系上下文,推出需要的词句的意思。8 .阅读理解Dogs are our friends. Many people like them. Look at these two nice dogs.The first dog's name is Estrella. She is from Peru. She doesn't have front ( 前面的)legs, but she

58、 is happy. She can move like a kangaroo(袋鼠).She lives in an animal shelter( 收容所).It's only 2 kilometers from a zoo. Estrella is a big star in the shelter. People like the dog. Many people want to help her. They go to the shelter to see her and bring her money( 钱).With the money, Estrella and other animals in the shelter can have a good life.The second dog is Freddy. He is from the UK. He is five years old. But he is very big. When he stands on his back legs, he is over 2m tall. Freddy lives with his sister. Their favourite food is beef(牛肉).

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论