高考英语二轮 阅读理解能力提升演练(03).doc_第1页
高考英语二轮 阅读理解能力提升演练(03).doc_第2页
高考英语二轮 阅读理解能力提升演练(03).doc_第3页
高考英语二轮 阅读理解能力提升演练(03).doc_第4页
高考英语二轮 阅读理解能力提升演练(03).doc_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2013高考英语二轮(阅读理解)能力提升演练(03)及答案 (*)tides(潮汐)are created mainly by the pull of the moon on the earth. the moons pull causes water in the oceans to be a little deeper at a point closet to the moon and also at a point farthest from the moon on the opposite side of the earth. these two tidalwavesfollow the apparent(明显的) movement of the moon around the earth and strike nearly every coast line at in- tervals of about twelve hours and twenty-five minutes. after reaching a high point, the water level goes down gradually for a little more than six hours and then begins to rise toward a new high point. hence, most coast lines have two tides a day, and the tides occur fifty minutes later each day. differences in the coast line and in channels in the ocean bottom may change the times that the tidal wave reaches different points along the same coast line. tne difference in water level between high and low tide varies from day to day according to the relative positions of the sun and the moon because the sun also exerts a pull on the earth, although it is only about half as strong as the pull of the moon. when the sun and the moon are pulling along the same line, the tides rise higher, and when they pull at fight angles to one another, the tide is lower. the formation of the coast line and variations(变化)in the weather are additional factors which can affect the height of tides. some sections of the coast are shaped in such a way as to cause much higher tides than are experienced in other areas. a strong wind blowing toward the shore may also cause tides to be higher. 1. the height of the tide is affected by all of the following except_. a. the position of the sun b. the direction of the wind c. variations in the coast line d. channels in the sea bottom 答案:d 指导:潮汐的高度受太阳、风向和海岸线差异的影响,海沟只影响潮汐的时间。由文中differencesin channels in the ocean bottom may change the time.可知。2. if the pull of the sun equaled the pull of the moon, tides would_. a. sometimes be higher than they are now b. be the same height as they are now c. no longer be affected by the wind d. be of equal height all the time 答案:a 指导:太阳对地球的吸引力只有月亮的一半(it is only about half as strong as the pull of the moon)如果相同并作用在一个方向上,潮汐会比目前高。本题必须正确理解设问的意思3. if one high tide occurs at 1: 00 a. m. , the next high tide at the same point will occur at about_. a. 1: 25 a.m. the same day b. 1: 00 p.m. the same day c. 1: 25 p.m. the same day d. 1:50 a.m. the next day 答案:c 指导:潮汐12小时一次,每24小时向后延迟50分钟,题干中所给定的时间是12小时间段,故应是25分钟。*结束words:353难度系数:建议用时:15分钟every morning a woman baked chapati, an indian cake, for her family and an extra one for a hungry passerby.she would place the extra cake on the _1_ for someone to take it.she noticed a hunchback (驼背) came every day and took the extra cake.instead of expressing _2_, he would mutter (嘀咕) the following words as he went his way: “the evil you do remains with you.the good you do comes back to you!”this went on day after day.the woman felt very _3_.one day, she decided to _4_ him.she added poison to the cake she prepared for him! as she was about to place it on the window, her hands _5_.she threw his cake into the fire _6_, prepared another one and put it on the window.as usual, the hunchback came, _7_ the cake and muttered the same words.the hunchback proceeded on his way, _8_ nothing about the fight in the mind of the woman.the woman had a son who had gone to a distant place to _9_ his fortune.every day, as the woman placed the cake on the window, she offered a _10_ for him.for many months she had no news of him and she prayed for his _11_ return.that evening, there was a knock on the door.opening it, she was surprised to find her _12_ standing there.he had grown thin and lean.his clothes and shoes were _13_.he was hungry, starved and _14_.looking at his mother he said, “mom, its a(n) _15_ i m here.when i was but a mile away, i was so starved that i collapsed (晕倒)i would have died, but for a whole _16_ an old hunchback gave me.”as the mother heard those words, her face turned _17_.she leaned against the door for _18_ .had she not burnt it in the fire, it would have _19_ her own son!it was then that she realized the _20_ of the words: “the evil you do remains with you.the good you do, comes back to you!”【解题导语】本文是一篇寓言故事。一位印度母亲每天在给家人煎饼时,都多煎一个,以便放在窗台让路过的饿着肚子的人吃。每天都是一个驼背老人来拿去吃了,吃后也没句感激之类的话,只是说:“恶有恶报,善有善报!”该妇女看后很是生气,第二天在给这人的饼里下了毒,但在其放到窗台时,手直发抖,故将毒饼扔进火中,再煎了一只饼。当晚其外出挣钱的儿子归来,告诉她,要不是一位驼背老人给了他一个完整的饼,他也许就没有力气走回家。1a.door broof cstone dwindow解析:选d。door门;roof房顶;stone石头;window窗户。根据第三段和第五段两度出现的place it on the window可知,该妇女是将多煎的那块饼放在窗台上,故选d。2a.concern bhope cgratitude dregret解析:选c。concern关注,关心;hope希望;gratitude感激;regret遗憾,后悔。驼背每天到窗台上来拿饼吃,这是受人恩赐,应该心存“感激”,故选c。3a.annoyed bdelighted cdisappointed drelieved解析:选a。annoyed生气的,恼怒的;delighted欣喜的;disappointed失望的;relieved如释重负的。驼背老人每天拿走这块饼,没有说什么感恩的话语,而只是唠叨两句这位妇女不太明白的“恶有恶报,善有善报” 的话。根据语意可知,b和d可排除。根据下文,该妇女准备害死这位驼背老人,显然其远远不只是“失望”,而是“气愤”,故选a。4a.do away with bget away with ckeep away from dturn away from解析:选a。do away with杀死,干掉;get away with偷携某物潜逃;keep away from远离,避开;turn away from拒之门外,不准进入。根据下句“she added poison to the cake she prepared for him!”可知选a。5a.ached bburnt cmoved dtrembled解析:选d。ach疼痛;burn发烧;move移动;tremble指“(因恐惧、愤怒、寒冷、体弱等)颤栗,发抖”。该妇女准备下毒,害死驼背老人。由于害怕,在将饼放到窗台时,手直“发抖”,故选d。6a.immediately bfortunately cpurposely dcarefully解析:选a。immediately立即,迅速;fortunately幸运地;purposely故意地;carefully认真地,小心地。根据下半句“prepared another one and put it on the window”可知,妇女由于害怕,打消了害死驼背人的念头,故是“立刻”将下毒的饼扔进火中烧掉,故选a。7a.checked up bpicked up cswallowed up dthrew up解析:选b。check up检查,核对;pick up捡起,拿起;swallow up吃掉,耗尽;throw up呕吐。驼背人像往常一样“拿起”窗台上的饼,故选b。8a.asking banswering cknowing dwondering解析:选c。ask问;answer回答;know知晓;wonder想知道。驼背人拿起饼后像往常一样赶路,丝毫不知这位妇女内心的斗争,故选c。9a.get bhave cseek dtell解析:选c。get得到;have有;seek寻求;tell说。seek ones fortune寻找发财的机会;tell ones fortune算命。妇女的儿子显然是出远门挣钱去了,故选c。10a.greeting bhello ckiss dprayer解析:选d。greeting打招呼,问候;hello问候;kiss吻;prayer祈祷。根据下一句的prayed可知,妇女是为儿子“祈祷”,故选d。11a.double bhappy csafe dwarm解析:选c。double双的;happy快乐的;safe平安的;warm温暖的。母亲祈祷的自然是儿子的“平安”归来,故选c。12a.daughter bhusband crelative dson解析:选d。daughter女儿;husband丈夫;relative亲戚;son儿子。根据上段可知,该妇女的儿子出远门挣钱去了,她是为儿子祈祷,归来的应该是她的“儿子”,故选d。13a.broken btorn cusual dwet解析:选b。broken破碎的;torn穿旧的,磨损的;usual正常的;wet湿的。儿子在外很长时间,衣服和鞋是“穿旧了、磨损的”,故选b。14a.strong bfree cthirsty dweak解析:选d。strong强壮的;free自由的;thirsty口渴的;weak体弱的。根据本句的hungry,starved以及上上句“he had grown thin and lean”可知,儿子是“消瘦、体弱”,故选d。15a.event bmiracle cmistake dsurprise解析:选b。event重大事件;miracle奇迹;mistake错误;surprise惊讶。根据儿子接下来的话语可知,其认为自己能够平安归来是“奇迹”,险些饿死在路途中。16a.cake begg cmeal dsupply解析:选a。cake饼,蛋糕;egg鸡蛋;meal一餐饭;supply供应。根据上下文多次出现的cake可知,驼背老人每天在妇女窗台上拿的就是“一块煎饼”,故选a。17a.black bgreen cpale dyellow解析:选c。black黑色;green绿色;pale苍白;yellow黄色。该母亲是被儿子的话吓得脸色“苍白” 一点血色都没有,故选c。18a.fear bstrength csupport dweight解析:选c。fear恐惧;strength力气;support支持,支撑;weight体重。要不是靠向墙,该妇女差点吓的晕倒在地上。该妇女靠着墙寻求“支撑”,故选c。19a.helped bkilled cmissed dsurrounded解析:选b。help帮助;kill杀死;miss想念,错过(机会);surround包围。妇女要不是及时将下毒的饼扔进火中,毒死的将可能不是驼背老人,而是自己的儿子,因为驼背老人这天的饼给了归途中饥饿不堪的儿子。20a.value bsignificance cimportance dfunction解析:选b。value价值;significance意义;importance重要性;function功能,作用。这位妇女通过这一有惊无险的惊吓终于明白了驼背老人常说的“恶有恶报,善有善报”的“意义”,故选b。 .阅读理解awords:340难度系数:建议用时:9分钟alices adventures in wonderland is one of the most loved childrens books of all time,and many adults enjoy it as well.it tells the story of a young girl named alice,who follows a rabbit entering a magical world called wonderland.she has many experiences which seem to change the rules of reasoning or common sense.the popularity of the book comes from its imagination,interesting story,and art work.the writer of the book is lewis carroll.in fact,lewis carroll was not the writers real name.his real name was charles dodgson.one day,he took a boat ride down the thames river to have a picnic with three little girls who were friends of the family.to keep them entertained on the ride,he told them a story in which alice,the middle child,was the main character.they enjoyed the story very much.charles later wrote the story down under the name alices adventures under ground and gave it to alice as a christmas present.later,he gave a copy to his friend george macdonald.george read it to his children and they loved it.george suggested to charles that he make a book from his story.charles then wrote more parts to the story until it was around 35,000 words.it was first printed in 1866,with art work by john tenniel,under the name alices adventures in wonderland.the book was an immediate success.one of its first fans was queen victoria.she immediately requested a collection of all of lewis carrolls works.she was surprised to find that they included many works on math.in fact,charles dodgson was a highly respected mathematician.this can be seen in many puzzles and plays on reasoning that appear in his books and poems.since the story was first printed,it has kept selling up to the present day.it has been translated into over fifty languages and has had several movies based on it.the story is even mentioned in the popular 1999 film the matrix by the character morpheus.【解题导语】本文介绍了一直以来在全球畅销书少儿类排行榜属前列的一本书alices adventures in wonderland的写作过程、写作目的及其深远的影响。1the passage is mainly about _.acharles family lifeba girls adventurous experiencesca magical world called wonderlanddthe birth of a book and its lasting influences解析:选d。主旨大意题。通读全文可知本文大意是说明alices adventures in wonderland的写作过程、目的和深远影响,故本题选d。2which of the following statements is true according to the passage?athe writer published his works under his real name.bthe character alice originated from georges children.cjohn contributed partly to the popularity of the book.dcharles offered a copy to george for advice.解析:选c。推理判断题。根据第三段的倒数一、二句可知本题选c。3we can learn from the passage that _.aqueen victoria asked for a few of charles writingsbcharles had a gift for reasoning and writingccharles had all his works translated into fifty languagesdthe matrix was based on alices adventures in wonderland解析:选b。推理判断题。由第四段的后两句可知本题选b。4which of the following is the right order of the passage?acharles gave his story to alice as a christmas present.bcharles had a picnic with three little girls on the thames.c. alices adventures in wonderland was first printed in 1866.dmore parts were added to the story by charles.ethe book won a large number of fans.acbade bcabedcbadce dbaced解析:选c。推理判断题。根据第二和第三段的内容可知本题选c。bwords:456难度系数:建议用时:7分钟on the first day of my new high school,i almost had a nervous breakdown.everything about the school seemed so difficult.when i got home,my parents said,“youre nervous and thats okay.everyone is afraid of high school.” i denied it.i wanted to be strong,so i refused to let anyone know about my fear,even my closest friends.on the first day i was late for every class and was constantly lost.the school seemed like a puzzle that i couldnt figure out.was this how the whole year was going to be?i didnt think i could rise to this challenge,especially carrying a huge backpack that i could hardly lift.it was so big that i could knock someone out with it! the schoolmates seemed to regard me as a fool,and they were probably right.despite my fears,after the first week i finally had my schedule figured out.with the exception of falling up and down the stairs a couple of times and getting laughed at,high school was turning out to be not so bad.it was actually much better than middle school and much more challenging.since then,ive been elected vice president of my class,which wasnt much of a victory since only three people ran for the four positions.it is normal to be scared about a new school.take a deep breath and relax.high school is something that any student can overcome.make sure you participate in some outofclass activities because youll find it easier to make friends.try to do your best,even if it isnt straight as.most important of all,be who you are,whether youre a “fool”,an athle

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论