2020-2021年英语│英语八年级英语下册阅读理解(有难度)经典_第1页
2020-2021年英语│英语八年级英语下册阅读理解(有难度)经典_第2页
2020-2021年英语│英语八年级英语下册阅读理解(有难度)经典_第3页
2020-2021年英语│英语八年级英语下册阅读理解(有难度)经典_第4页
2020-2021年英语│英语八年级英语下册阅读理解(有难度)经典_第5页
免费预览已结束,剩余21页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2020-2021 年英语英语八年级英语下册阅读理解 ( 有难度 ) 经典一、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析)1 阅读理解Embroidery (刺绣)has a long history and can date back to the Warring States Period inChina. Embroidery is very popular in many countries such as China, India and Japan. Embroidery is the handicraft of decorating fabric or other materia

2、ls with needles and thread or yarn. Embroidery may also use other materials such as metal Strips, pearls, beads, quills and sequins. Embroidery is most often used on caps, hats, coats, blankets, dress shirts, denim, stockings and golf shirts. Embroidery is available with a wide variety of thread or

3、yarn colours.Embroidery has many unique characteristics (特点 ) . One of the interesting characteristics of embroidery is the basic techniques or stitches (针法), such as the chain stitch, thebuttonhole or the blanket stitch, the running stitch, the satin stitch and the cross stitch. They are still the

4、fundamental techniques of hand embroidery today.Embroidery can be classified according to whether the design is stitched on top of or through the foundation fabric; and by the relationship of stitch placement to the fabric. Different embroideries have their own advantages and disadvantages. In'

5、modern society, we can produce many different embroideries. Machine embroidery is one of them: It appears in the early stages of the Industrial Revolution.( 1 ) From the passage, we can know embroidery can date back toA. the Warring States PeriodB . the Spring and Autumn PeriodC. the modern timesD.

6、the Ming Dynasty( 2) Which of the following materials cannot be used in embroidery according to the passage?A. Metal strips.B. Pearls.C. Quills.D. Wood.( 3) From the passage, how many things can embroidery be used on?A. Seven.B . Six.C . Five.D . Eight.( 4) Which of the following characteristics bel

7、ongs to embroidery?A. The flying stitch. B. The satin stitch. C. The flat stitch. D. The button stitch.【答案】( 1 ) A( 2) D( 3) D( 4) B【解析】【分析】本文介绍了刺绣的起源,构造以及特点和用途。( 1)细节题。根据第一段提到的Embroidery has a long history and can date back to theWarring States Period in China. 可知刺绣来自the Warring States Period ,故选A。

8、( 2)细节题。根据第一段提到的Embroidery may also use other materials such as metalStrips, pearls, beads, quills and sequins. 可知材料不包括wood ,木料,故选D。( 3)细节题。根据第一段提到的Embroidery is most often used on caps, hats, coats, blankets,dress shirts, denim, stockings and golf shirts. 可知一共有8 个,故选D。( 4)细节题。根据第二段提到的One of the int

9、eresting characteristics of embroidery is thebasic techniques or stitches (针法), such as the chain stitch, the buttonhole or the blanket stitch, the running stitch, the satin stitch and the cross stitch. 可知 the satin stitch 是它的特点,故选 B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息

10、;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。2 阅读理解When you communicate with others, you express your thoughts and feelings not only through the words you choose, but also through your body language.To learn another language is more than just learning words and grammar. It involves (包括) learning about another culture to

11、o. Body language is different from culture to culture, so there is something that language learners should know about.Sometimes, cultural differences in body language can cause discomfort or misunderstanding. For example, there are cultural differences in how much distance should be kept between two

12、 people who are talking with each other. If you would like people to keep a distance, you may feel very uncomfortable when someone keeps trying to stand close to you at a party.In some Asian countries, a smile can show embarrassment (尴尬)or apology. However,smiling back at a teacher who is unhappy wi

13、th you, or someone whose foot you accidentally stepped upon is probably not a good idea in most English-speaking countries.In most countries, nodding your head means "yes" and shaking your head means "no". However, nodding and shaking your head have the opposite meanings in Alban

14、ia.Even speakers of the same language, such as British, American or Australian people, may not use the same body language .So learning how to understand and use body language is important to you to improve your communicative abilities.( 1 ) To learn another language, we need to learn its .A. wordsB

15、. grammarC . cultureD . A, B & C( 2) Which of the following sentences can be put in the blank of the fourth paragraph?A. The world shines when a smile is on your face.B. Another example of misunderstanding is the use of the smile.C. Just smile, you will find the world is so peaceful and beautifu

16、l.D. Never forget to smile because it is sometimes better than an apology.( 3) In Albania, shaking your head means.A. yesB . noC . thank youD . excuse me( 4) Which of the following is TRUE according to the passage?A. Body language is the same in every country.B. In every Asian country, a smile can s

17、how apology.C. Speakers of the same language use the same body language.D. You should keep a comfortable distance when talking with someone.【答案】( 1 ) D( 2) B( 3) A( 4) D【解析】【分析】主要讲了怎样理解和使用肢体语言的重要性。( 1)细节题。根据To learn another language is more than just learning words and grammar. Itinvolves (包括)learni

18、ng about another culture too. 可知我们需要学习单词、语法和文化,故选D。( 2)细节题。根据第三段Sometimes, cultural differences in body language can causediscomfort or misunderstanding. 可知肢体语言文化差异可能导致误解,所以第四段讲的是微笑带来的误解,故选B。( 3)细节题。根据However, nodding and shaking your head have the opposite meanings inAlbania.可知在 Albania 点头是 no,摇头是y

19、es,故选A。( 4)细节题。根据there are cultural differences in how much distance should be keptbetween two people who are talking with each other. 可知两个人交谈时应该保持合适的距离,故选D。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。3 阅读理解One day, Susie was unhappy when she came home from school. "What's the matter, my dear?" ask

20、ed her mother, drawing her to her side and smiling."All our class must hand in compositions tomorrow. We must write 12 lines at least. But I can never write one. I'll have to go to school without a composition, for I won't copy one from a book, or ask you or papa to write one for me.&qu

21、ot;"That's right," said her mother. "You'll be happier with a poor composition, if it's your own, than with a fine one written by somebody else. But cheer up. Run into the garden and play. I'll call you in half an hour. Don't think about your composition now. Just

22、have a good time."It seemed just a few minutes to Susie before she heard her mother calling her. She went into the house immediately her hands full of sweet flowers, and her face red with exercise.Then her mother asked her to sit by the window with a nice piece of paper and a pencil, and write

23、something about what she could see. "Never mind your composition; do this to please me, and we'll talk about that later."Although Susie thought her mother's request was strange, she knew she always had a good reason for everything she did. So she did as her mother requested.As she

24、looked out, she first saw the western sky and some bright, sunset clouds. "Oh, mother, what a sunset!""Don't talk. Just write."The pencil began moving rapidly across the paper. She wrote about the sunset clouds, the look of the distant hills, the streets, the river, the garde

25、n with its flowers, and the birds flying past the window. She forgot all about the terrible composition!Just as she had reached the bottom of the page, her mother came in and said with a smile,"Well, Susie, how does that composition come on?""Composition! You told me not to think abou

26、t it, and I've never thought of it once. I've had such a nice time writing about what I could see from the window."Mrs. Smith took the paper and read what Susie had written. She said, "There, Susie, that's a very nice composition, really.""A composition! Is that a com

27、position?" Susie asked in surprise."Yes, my dear, and a very good one, too, if we find a title for it," replied her mother. Then she added, "I'm sure it will please your teacher, as it does me. You see, it's easy enough to write a composition if you have anything interest

28、ing to write about."( 1 ) Susie was unhappy when she came home because .A. she was punished by her teacherB. she couldn't write a compositionC. she forgot to take her composition homeD. she didn't get on well with her classmates( 2) From the story we can know Susie's mother .A. had

29、never understood her daughterB. had never talked with Susie's teacherC. knew how to write a good compositionD. wrote the composition for her daughter( 3) The title of Susie's composition might be .A. My Helpful Clever MotherB. The Beautiful Sights at SunsetC. How to Please Your TeacherD. How

30、 to Have a Pleasant Time( 4) What might happen the next morning?A. Susie's classmates would laugh at her.B. Susie's teacher would be angry with her.C. Susie's mother would ask her to stay at home.D. Susie would hand in her composition happily.【答案】( 1 ) B( 2) C( 3) B( 4) D【解析】【分析】这篇短文讲的是S

31、usie 因写不出老师布置的作文而不高兴,但她在妈妈的指引下写出了很好的作文。从而说明教育方法对孩子成长的重要性。( 1)细节理解题。根据All our class must hand in compositions tomorrow. We must write 12lines at least. But I can never write one. 可知 Susie之所以不高兴是因为她觉得写不出老师布置的作文,故选B。( 2)推理判断题。根据文中描述可知Susie在妈妈的指导下写出了作文和You see, it's easyenough to write a composition

32、 if you have anything interesting to write about." 说明她的妈妈知道怎样写作文,故选C。( 3)推理判断题。根据Susie所写的作文内容The pencil began moving rapidly across thepaper. She wrote about the sunset clouds, the look of the distant hills, the streets, the river, the garden with its flowers, and the birds flying past the wind

33、ow. She forgot all about the terriblecomposition! 可知作文的题目应该落日下的美景,故选B。( 4)推理判断题。根据Then she added, "I'm sure it will please your teacher, as it doesme. 可知 Susie第二天会很高兴的把作文交上,故选D。【点评】此题考查阅读理解。先阅读短文,理解短文大意。然后分析问题,弄清题意,根据文章的细节理解,找到细节理解问题的答案。对于推理判断题,要根据文章的细节,进行推理判断,找出问题正确答案。4 阅读理解Most American c

34、hildren eat potatoes. But many children don't know what of the potato is the best food. Take a knife and cut from the middle of the potato a piece as thin as paper. I hold the piece between your eyes and light. You will see that the potato has skin (皮), an outside rim(边缘)and an inside part. The

35、outside rim which is right under the skin of the potato, is themost valuable part of all. But this is often thrown away with the skin. Even the skin itself is better for food than the inside. When eating a cooked potato, if you choose the inside and leave the outside, you are throwing the best part

36、of it. If you can't cat the whole potato, eat the outside rim first and leave the inside part.( 1 ) How many parts does the potato have?A. It has only one part, outside rim.B. It has two parts, skin and outside rim.C. It has three parts, skin, outside rim and inside part.D. It has four parts, mi

37、ddle, skin, outside rim and inside part.( 2) What is the best part of a potato?A. Outside rim.B. Inside part.C . Middle.D. Skin.( 3) In fact the skin is .A. no good at allB. better than the inside partC. better than the outside rim D. as good as the outside rim( 4) What does this passage tell about

38、potatoes?A. How to cook themB. How to plant themC. What is made up of a potato D. How to eat them 【答案】( 1 ) C( 2) A( 3) B( 4) D【解析】【分析】短文大意:这是一篇科普性短文,我们只知道土豆有皮和内肉组成,真的不知皮和内肉之间有一层边缘,而且边缘部分的营养价值更高。我们在吃土豆时,即使舍其肉也不可丢其边缘,切记。( 1)细节理解题。根据You will see that the potato has skin (皮), an outside rim (边缘)and an

39、inside part. 可知洋葱包括三部分。故选C。( 2)细节理解题。根据The outside rim which is right under the skin of the potato, is themost valuable part of all. 可知外面边缘是最好的一部分。故选A。( 3)细节理解题。根据Even the skin itself is better for food than the inside. 甚至皮本身比里面更好。故选B。( 4)主旨大意题。When eating a cooked potato, if you choose the inside a

40、nd leave theoutside, you are throwing the best part of it. If you can't cat the whole potato, eat the outside rim first and leave the inside part. 可知这篇文章讲的是土豆的吃法。故选D。【点评】此题考查阅读理解。细节题的命题方法很多,如可能是对某个细节用同义结构转换后进行考查、也可能是将文章中的几个细节(通常是四个)放在一起要求考生判断是非(选出正确的一项或选出错误的一项)或对几个细节进行排序等。解答这类试题时,一个常用的方法就是运用定位法,

41、即根据题干或选项中的线索词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案。对于主旨大意题要根据文章的主题句或文章的中心思想确 定。( 5) 理解 Would you like to have a brother or a sister? Years ago this might have sounded impossible to many. But since several years ago, with the end of China's "one-child policy(政策)", thiscould actually happen now. All

42、 Chinese couples are allowed to have two children. It means that many Chinese children may have siblings(兄弟姐妹)in the future. What would it be like growing up with a brother or a sister? Having a sibling can stop children from bad feelings, according to Laura Padilla-Walker, a teacher from Brigham Yo

43、ung University, US. "Siblings give children something that parents can't," she said. You may not feel lonely at home any more because there is someone to play with you. You can also share secrets with him or her. "But children with siblings also have to learn to control (控制)their

44、feelings," saidPadilla-Walker. You need to share things with them, such as attention from parents, toys, the bathroom and the TV. There are also unpleasant situations such as competition, name-calling and even hair-pulling. Even the birth order of siblings could matter too. US psychologist Kevi

45、n Leman said that birth order decides the way parents treat their children, thus causing different personalities between siblings. Kevin Leman explained that parents are usually more strict with their first child. So firstborns may be perfect because parents set high goals (目标)for them. They usually

46、 act welland hope to succeed. When the couple has a second child, they have fewer rules. So late-bornchildren are usually more creative. They also love attention. It is said that many of them also have a good sense of humor.( 1 ) The underlined word "this" in Paragraph 1 refers to (指).A. o

47、ne-child policyB. having a brother or a sisterC. the end of "one-child policy"D. being allowed to have more than two children( 2) In Paragraph 2, the writer mainly tells us .A. the advantages of having a siblingB. how to look after a siblingC. how to get on well with a siblingD. the secret

48、s of having a sibling( 3) According to Kevin Leman, .A. late-born children are usually successful at schoolB. having a sibling can stop children from bad feelingsC. parents are usually more strict with their first-born childD. children with siblings have to learn to control their feelings( 4) Which

49、of the following best shows the structure (结构)of the passage?A.B.( 1) B2) A3) C4) D【分析】文章大意:中国开放二胎,家里有2 个小孩,会使得孩子不感到孤独,父母对待孩子的方式不一样,第一胎较为严格。( 1)推断题。根据文章提到的Would you like to have a brother or a sister 可知, this 指代了上文提到的have a brother or a sister ,故选B。( 2)主旨题。根据文章介绍了二孩的好处,不会让孩子感到孤独,可知第二段介绍了theadvantage

50、s of having a sibling,故选A。( 3)细节题。根据文章提到的Kevin Leman explained that parents are usually morestrict with their first child 可知,父母对第一胎要求严格,故选C。( 4)细节题。根据文章一开始说了二胎政策,然后说了二胎的好处与坏处,可知文章的结构是总分,第二段和第三段讲述了有兄弟姐妹的情景,第四五段讲述了有兄弟姐妹可能会导致的问题,故选D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题

51、需要通读全文,了 解大意之后找出中心思想。6 阅读理解What do you think will happen when the traditional culture meet modern technology? Yes, the words become lively characters at once. How happy it is to enjoy these Chinese cartoons!Ma Liang is a poor boy who loves painting. He always uses his magic brush to fight against th

52、e bad people in the village. The cartoon The Magic Brush came out in 1955.A group of tadpoles(蝌蚪)are born. They try to find their mother that they have never seen.The story is very easy, but it needs complex technology to show the artistic style of ink (水墨) painting. Little Tadpole Looking for Mom w

53、as watched in 1961 first.The Monkey King : Uproar in Heaven ( 1961-1964) is China's first color cartoon. It is from the Chinese novel Journey to the West. It's successful. Not only we but also many westerners like the monkey Sun Wukong.To beat two bad persons, an old man grows 7 calabashes(葫

54、芦), and they change into 7boys. They try their best to beat the bad. Calabash Brothers ( 1986) is a masterpiece(杰作)ofChinese paper-cutting art.( 1 ) shows the artistic style of ink painting.A. The Magic BrushB. Little Tadpole looking for MomC. Calabash BrothersD. The Monkey King: Uproar in Heaven( 2

55、) The underlined word "complex" in the passage means" "in Chinese .A. 重复的B. 复杂的C. 杂乱的D. 冗长的3) Which is true according to the passage?A. The Monkey King is from a Chinese novel.B. Ma Liang punished the villagers with his brush.C. Calabash Brothers is from Chinese painting art.D. L

56、ittle Tadpole Looking for Mom came out in 1964.【答案】( 1 ) B( 2) B( 3) A【解析】【分析】短文大意:本文是文化类阅读,介绍了四个不同风格的艺术形象:神笔马良、小蝌蚪找妈妈、美猴王和葫芦兄弟,说明传统文化与现代技术相结合,能够让简单的文字变成生动的人物形象。( 1)考查细节理解。根据The story is very easy, but it needs complex technology to show theartistic style of ink painting 它需要复杂的技术展示水墨画的艺术风格,故选B。( 2)考

57、查词意猜测题。but 但是,表转折;根据The story is very easy,可知画技很复杂,故选B。( 3)考查细节理解。A. The Monkey King is from a Chinese novel 美猴王来自中国小说。可知 The Monkey King is from a Chinese novel 说法正确,故选A。【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单,容易理解。我们分析问题后,根据文章的细节直接找出细节理解问题的答案。对于词意猜测题,要根据上下文的联系确定。7 阅读理解Lately, people have entered the forests where c

58、himpanzees live. The chimpanzees have been getting sick because of people's diseases. In addition, people are hunting chimpanzees. Their number is becoming smaller and smaller.Chimpanzees live in the plains and forests of Africa. They eat many kinds of foods, from plant leaves and seeds to insec

59、ts and even other small animals. Chimpanzees' favourite food is fruit.Chimpanzees are very clever and they can use tools well. They can catch bugs by using sticks, and break nuts by using rocks.The world's forests are much smaller than they were before. Roads were built in deep forests, so people start to enter the forests where chimpanze

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论