人教版英语八年级英语下册任务型阅读专题复习练习(含解析)_第1页
人教版英语八年级英语下册任务型阅读专题复习练习(含解析)_第2页
人教版英语八年级英语下册任务型阅读专题复习练习(含解析)_第3页
人教版英语八年级英语下册任务型阅读专题复习练习(含解析)_第4页
人教版英语八年级英语下册任务型阅读专题复习练习(含解析)_第5页
免费预览已结束,剩余20页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、人教版英语八年级英语下册任务型阅读专题复习练习(含解析)一、八年级英语下册任务型阅读专项练习(含答案解析)1 .以下五首超短诗歌,每一首都从淡淡的忧伤中透出坚定的力量,请你把 A、B、C D、E 填入下面方框中相应的横线处、使上下句诗歌完美配对。A. but the memories I have made will last foreverB. No matter how difficult life may beC. There's happiness in this worldD. but we normally only hear about oneE. give up on

2、your dream, there is always a reason to smile and be happy.Some of the biggest trees started off as the smallest seeds,.Life may fly by in the blink of an eye,., sadness too, I have felt it all, ever since I met you.There are two sides to every story,.【答案】B; E; A; C; D【解析】【分析】主要讲了一首诗。A. but the memo

3、ries I have made will last forever 但是我有的记忆将永远持续。B. No matter how difficult life may be 无论生活多么困难。C. There's happiness in this world 在世界上有幸福。D. but we normally only hear about one 但是我们正常情况下仅仅听到一个。E. give up on your dream 坚持你的梦想。(1)根据there is always a reason to smile and be happy.总是有原因微笑和高兴,可知前句讲的是

4、无论生活多么困难,总有理由高兴,故选B。2 2)根据 Some of the biggest trees started off as the smallest seeds最大的树都是由最小的种子开始的,可知是坚持理想的原因,故选 E。(3)根据Life may fly by in the blink of an eye生活可能在一眨眼间飞行,可知后句讲的是记忆永存,故选A。(4)根据sadness too也有悲伤,可知生活中有快乐、幸福,也有悲伤,故选 C5 5)根据There are two sides to every story每个故事有两面,可知后句讲的是我们通常仅仅听说一个方面,故

5、选Do【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。2 .根据材料内容,从 A-E中选出与各段落相应的标题,并将其标号填写在15小题对应的横线上。Here are some ideas for you on how to help others through volunteering.When people get older, it becomes harder to do many things, from walking to the store to doing the housework. Old people living alone can also f

6、eel lonely. As a volunteer. You can do a lot to help the old in your neighborhood. You could visit them and help them with their housework.Many people with disabilities need help. You could volunteer to read books to the blind or deliver (递送)something for people who can't get around too well.The

7、re are lots of volunteer jobs to do in hospitals and health care centers. As a volunteer, you can make beds, deliver flowers and gifts, help serve meals, and do lots of other important jobs.Some families don't have enough money to buy food and clothes for their kids. Some people don't have p

8、lace to live at all. To help these people as a volunteer, you can give clothes, food or money t0, or raise money for, a charity (慈善机构) .Sometimes people need more help when the holidays come. Holidays are happy, but for people who are alone or unlucky, they can be a lonely, hard time. As a volunteer

9、, you can deliver holiday dinners to less lucky people, visit the lonely old people and serve food to the homeless.A. Helping poor familiesB. Helping the disabledC. Helping during holidaysD. Helping your old neighborsE. Doing the hospital work【答案】D; B; E; A; C【解析】【分析】主要讲了怎样通过志愿者帮助他人。A. Helping poor

10、families 帮助贫穷家庭。B. Helping the disabled 帮助残疾人。C. Helping during holidays 假期间帮忙。D. Helping your old neighbors 帮助你的邻居老人。E. Doing the hospital work 在医院里工作。(1) 根据 You can do a lot to help the old in your neighborhood.可知是帮助街区的老人,故选D。(2) 根据 Many people with disabilities need help.可知是残疾人需要帮助,故选 B。(3) 3) 根据

11、 There are lots of volunteer jobs to do in hospitals and health care centers.可知在医院和健康中心有许多志愿者工作,故选E。(4) 根据 Some families don't have enough money to buy food and clothes for their kids. 可知 一些家庭没有足够的钱给孩子买衣服和食物,所以是帮助贫穷家庭,故选Ao(5) 根据 Sometimes people need more help when the holidays come. 可知彳民期期间人们更需

12、 要帮助,故选Co【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。3.下面1-5小题是五个人的需求情况,A-G是七则广告。请将这五个人的需求与其对应的广告配对,并将答案写在题前的括号内(其中有两项多余)。A. 21st CenturyThis is a newspaper for English learners of all levels.B. Yimei Children's Activity CenterThe singing, dancing and swimming lessons are great.Tel: 8873-6566. Add: No. 5

13、4 Baiyun Road.C. Yigao Computer Selling CenterDifferent kinds of computers are on sale. Low prices and high quality.D. Tianhe Book CenterThere is an English learning book section where you can find all sorts of books about English.E. Babysitting Service Center Tel: 8592-6124.F. The Red CrossMoney an

14、d clothes are both accepted to help the people in flooded areas.G. Guangzhou's Biggest Audio and Video MarketIt's located in (位于)3rd Dashatou Road.(1) Mrs. Wang wants her son to take some swimming lessons during the summer vacation.(2) Maomao wants to buy some newspapers to read in order to

15、improve his English.(3) Xingxing's father is going to buy some English grammar books for him.(4) Mr. Green hopes that he can help the people who lost their homes in the flood(洪水) Mrs. Zhang wants someone to take care of her baby for three hours a day.【答案】(1) BA(3) D(4) F(5) E【解析】【分析】短文大意:这是几则广告。

16、A. 21st Century 二Hit纪This is a newspaper for English learners of all levels.这是适合所有水平的英语学习的报纸。B. Yimei Children's Activity Center益美儿童活动中心The singing , dancing and swimming lessons are great. 唱歌、跳舞和游泳课者酩艮棒。Tel: 8873-6566. Add: No. 54 Baiyun Road.C. Yigao Computer Selling Center益高电脑销售中心Different ki

17、nds of computers are on sale. Low prices and high quality.销售不同种类的电脑。价格低并且质量好。D. Tianhe Book Center 太和书中心There is an English learning book section where you can find all sorts of books about English.有一个英语学习书区在那里你可以找到关于英语的各种书。E. Babysitting Service Center保姆服务中心Tel: 8592-6124.电话 8592-6124 。F. The Red C

18、ross 红十字会Money and clothes are both accepted to help the people in flooded areas.接受前和衣服来帮助洪水地区的人们。G. Guangzhou's Biggest Audio and Video Market广州最大的音像市场It's located in (位于)3rd Dashatou Road. 坐落于大汕头路 3 号。(1) 根据 Mrs. Wang wants her son to take some swimming lessons during the summer vacation.王

19、夫人想要她儿子在暑假上游泳课。可知赢钱益美活动中心,故选 B。(2)根据 Maomao wants to buy some newspapers to read in order to improve hisEnglish.为了提高英语毛毛想买一些报纸读。可知应去二十一世纪。故选 A。(3) 根据 Xingxing's father is going to buy some English grammar books for him.星星的父亲打算给他买一些英语语法书。可知要去太和书中心。故选 D。(4) 根据 Mr. Green hopes that he can help the

20、people who lost their homes in the flood(洪水).格林先生希望能帮助洪水地区失去家园的人们可知应去红十字会。故选F。(5) 根据 Mrs. Zhang wants someone to take care of her baby for three hours a day.张夫人想让人每天照顾孩子三个小时,可知应去保姆中心,故选 E。【点评】此题考查任务型阅读理解。我们先看好每个选项的作用,然后根据每个小题中人 们的不同需要选择正确答案。4.今年夏天Sam和他的朋友要去香港度假。请仔细阅读第 1-5小题中每个人的需求,并 从A一 F六个旅游指南中,帮助他

21、们选择最合适的地方(其中一项为多余选项)。Sam wants to have fun playing in the water and he likes playing beach volleyball.Jim likes watching dolphin shows and he also wants to ride on the roller coaster.Kate would like to go to a theme park. Micky Mouse is her favorite.William decides to visit a museum , he wants to se

22、e an IMAX film there.Nancy is a nature lover. She prefers to watch wild animals.ABWild Animal ZooHong Kong Space Museum*Wild animals*Sky shows*1MAX film*Watch birds*Open Mon , Wed. -Fri. 1-9pm*Animal film*Closed Tues.*Open Mon. Sun.COcean Park Hong Kong*Dolphin show*Roller coaster*Cartoon*Open Mon.

23、Sun.D Disneyland*Disney characters*Roller coaster*Open Mon. Sun.ESai Kung's Deserted Beaches*White beaches*Blue water*Beach volleyball*Open Mon. Sun.FVictoria Park*Play bowls*Play tennis*Relax near the lake*Open Mon. Sun.【答案】E; C; D; B; A【解析】【分析】A.野生动物园;B.香港太空博物馆;C.香港海洋公园;D.迪士尼乐园;E. 西贡荒芜海滩;F维克多利

24、亚公园。(1)句意:山姆想在水里快乐地玩,他喜欢打沙滩排球,因此应该去西贡荒漠海滩,故 答案是E。是Co句意:吉姆喜欢看海豚表演,他也想坐过山车。因此应该去香港海洋公园。故答案(3)是Do句意:凯特想去主题公园,米老鼠是她最喜欢的。因此应该去迪士尼乐园,故答案句意:威廉姆决定参观博物馆,他想看艾科麦斯宽银幕电影,因此应该去香港太空 博物馆,故答案是 B。(5)句意:南希是一个大自然爱好者,她更喜欢看野生动物。因此应该去野生动物园。故答案是Ao【点评】六选五的选项较少,并且给出的都是句子。因此,我们可以通过句子的完整性或 者橘子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置,另外,通过阅读选项,有可能找

25、出哼 其它选项表达意思完全不同意思的句子,这样的话,我们就可以直接将该选项排除。5.暑假即将来临,你会如彳5充实度过每一天?以下有5条建议,请从A E中选择它们相应的标题。A. Try an instrument B. Green ideasC. A family tripD. Super partyE. To be a collector(1) Everyone should protect our earth. Choose a green project, and try to save water or electricity (电) at home. You should keep

26、the habit from now on.(2) Summer is the best time to hold an indoor party. Invite your best friends to your home.Play games and tell jokes for a great time.(3) Pick up one of your favorite instruments, such as guitar or violin, and take a music class during the summer. Your classmates may be surpris

27、ed when the new semester comes.(4) What do you like most? Stamps, photos, matches, toys? No matter what you like, collect itfrom now on. It records your youth and can be a big treasure(财富)in the future.(5) Plan a trip with your parents. You can find information on the Internet first and choose the b

28、est place. The beach is one of the coolest places to visit as it gives you sunshine and sandcastles(沙堡).【答案】(1) B(2)(3)(4)(5)【解析】【分析】短文大意:暑假来临,文章介绍了5种如果过暑假的建议,包括学一种乐器,做一个环保的人,去旅行,晚餐聚会和做一个搜集者。A. Try an instrument 尝试一种乐器B. Green ideas 环保的想法。C. A family trip 一个家庭旅行D. Super party 晚餐聚会E. To be a collecto

29、r 做一个搜集者(1)根据文段提到的 法,故选BoEveryone should protect our earth可知,文段的标题是环保的想(2)根据文段提到的 会,故选D。Invite your best friends to your home 可知,文段的标题是晚餐聚(3)根据文段提到的 一种乐器,故选AoPick up one of your favorite instruments 可知,文段的标题是尝试(4)根据文段提到的 是做一个搜集者,故选No matter what you like, collect it from now onE。可知,文段的标题(5)根据文段提到的 故

30、选C。Plan a trip with your parents.可知,文段的标题为一个家庭旅行,【点评】考查任务型阅读,做此类题首先熟悉文章大意,熟悉选项,为每个文段选出正确 的标题,即可。6.请阅读下面有关人员的信息,然后从A-E中找出与之相匹配的选项。A. City Soccer MatchThe soccer match in our city is coming. Hope all the soccer fans can take part in it!B. City LibraryThere are over 1,000 books of different kinds in th

31、is library. Two big reading rooms can hold 2,000 readers. It ' s open from 9:00 a.m. to 7:00 p.m. on weekends.C. Health ClubDo you want to look after your health? If you join our club, you can swim, play basketball, volleyball and ping-pong in the gym (体育馆)D. RunningIf you keep running for 30 mi

32、nutes every morning, you can be thin and healthy. And it can also make you clever.E. Canon Digital(数码) CameraA Canon Digital Camera with 8 million pixels (像素)is on sale for 2,500 yuan in Wonderful Supermarket.(1) Mrs. Smith doesn't like to exercise outside, but she likes playing inside.(2) Paul

33、likes doing sports. He usually plays soccer in the park with his friends. His favorite sport is soccer.(3) Zhao Xiaolin wants to buy a camera. Then she can take photos and show to her classmates.(4) Jim is very interested in pandas but he knows little about them. He wants to borrow some books on pan

34、das. Sally, an 18-year-old girl, wants to be thin. She likes to exercise outside.【答案】(1) CA(3) E(4) BD【解析】【分析】A. City Soccer Match 城市足球赛;B. City Library 城市图书馆C. Health Club 健康俱乐部D. Running 跑步E. Canon Digital(数码)Camera佳能数码相机(1)句意:斯密斯女士不喜欢在室外锻炼但是她喜欢室内运动,因此她可以去体育场参加健康俱乐部,故答案是Co(2)句意:保罗喜欢运动,经常跟朋友一起在公园踢足

35、球,他最喜欢的运动是足球,因此他应该参加城市足球赛,故答案是Ao(3)句意:赵晓琳想买一部相机,于是她可以照相让同学们看。想买相机就买佳能数码 相机,故答案是E。(4)句意:吉姆对熊猫感兴趣,但是他对熊猫一无所知,他想借一些有关熊猫的书。借书应该去图书馆,故答案是Bo(5)句意:18岁的女孩莎莉像瘦下来,她喜欢室外锻炼,跑步是最好的也很容易实施的 室外锻炼,故答案是 Do【点评】考查任务型阅读,本题属于信息匹配类的任务型阅读,首先理解选项的意思,然 后读懂每一小题的意思,然后逐一比较,找到最合理的匹配。7.请阅读下面关于校园意外受伤的紧急处理方法,进行配对,将相应的段落标题填入第 (1)(4)

36、中,并完成第(5)小题。A. Ice Bag Cools the Injury PartB. Keep Still and RestC. Press Hard with the ClothD. Lifting the Injured PartAt school lots of students get injured when they are doing sports or playing with each other.Here are the tips you can do at once after an injury.(1) Don't move the injured pa

37、rt of your body. You'd better lie down and rest.(2) Get a bag with an ice in it. Keep the ice bag on the injured part of your body for half an hour. Take away the bag for a quarter. Then put it back on for several minutes.(3) Get a piece of clean cloth around the body area. Tie the cloth hard en

38、ough to hold the ice. Don't press it too hard.(4) Put up your injured area which is higher than the level of your heart. If it's a serious injury, call 120 immediately. In which part of a magazine can you most probably read this passage?A. News.B. Health.C. Travel.D. Fashion.【答案】(1) BA(3) C(

39、4) DB【解析】【分析】本文是介绍了关于校园意外受伤的紧急处理方法。A. Ice Bag Cools the Injury Part用冰袋冰敷受伤的部位B. Keep Still and Rest保持不动并休息C. Press Hard with the Cloth用衣服用力按压伤口D. Lifting the Injured Part将受伤的部位举起来(1)根据 You'd better lie down and rest ,可知 B选项 Keep Still and Rest 关于休息,rest, 的信息匹配,故答案是Bo可知A选项Ice,可知,故答案可知 Press Hard(

40、2) 根据 Keep the ice bag on the injured part of your body for half an hour. Bag Cools the Injury Part关于冰袋,ice bag的信息匹配,故答案是A。(3) 根据 Tie the cloth hard enough to hold the ice. Don't press it too hard.是Co(4) 根据 Tie the cloth hard enough to hold the ice. Don't press it too hard. with the Cloth用布用

41、力按压,信息匹配,故答案是 D。(5)本文是介绍了关于校园意外受伤的紧急处理方法,故本文来自杂志了关于健康一 栏,故答案是Bo【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,选择匹配的标题。8.从方框中选择五个还原到短文中。In Australia there is a famous island called Fraser Island. A great many visitors come here for holidays every year. Why? The reason is that it is special. In fact, it is the larges

42、t sand island in the world. It's about 175 kilometers long and 25 kilometers wide.Though the island is a popular place of interest, there is no airport on the island. The long beach along the east coast works as the airport.On the island there are sand hills without any plants, but there are for

43、ests with old trees, beautiful flowers and over a hundred lakes, too.Every year, visitors come to enjoy the island's natural beauty. People like camping and hiking here. Animals were killed for food and this made them in danger of extinction (灭 绝).They threw rubbish everywhere, and the lakes wer

44、e seriously polluted. Rules have been set up. For example, visitors are not allowed to use motorboats (摩托艇) or go fishing in the lakes, and they mustn't leave any rubbish.A. Planes arrive and leave from hereB. Anyone who breaks the rules will be punishedC. The island is completely made of sandD.

45、 Unluckily, visitors have caused many problemsE. Many kinds of birds and animals live in the forestF. So it is time to protect the environment of the island【答案】C; A; E; D; F【解析】【分析】本文介绍了 Fraser Island,并呼吁人们要保护环境。A. Planes arrive and leave from here.飞机从这里起飞 。B. Anyone who breaks the rules will be pun

46、ished.任何违反规则的人都将受到惩罚。C. The island is completely made of sand.这个岛完全是由沙子构成的。D. Unluckily, visitors have caused many problems.不幸的是,游客带来了许多问题。E. Many kinds of birds and animals live in the forest.森林里有许多鸟类和动物。F. So it is time to protect the environment of the island 所以是时候保护岛上的环境了。11) 根据 The reason is th

47、at it is special 和 In fact, it is the largest sand island in the world 可文 应是,这个岛完全是由沙子构成的,故选Co2 2) 根据上文是Though the island is a popular place of interest, there is no airport on the island. The long beach along the east coast works as the airport , 可知下文应是,飞机从这里 起飞,故选A。3 3)根据上文是 On the island there ar

48、e sand hills without any plants, but there are forests with old trees, beautiful flowers and over a hundred lakes, too.可知下文应是,森林里有许多鸟类和动物,故选巳4 4)根据 Every year, visitors come to enjoy the island's natural beauty. People like camping and hiking here.和 Animals were killed for food and this made the

49、m in danger of extinction. They threw rubbish everywhere, and the lakes were seriously polluted.可知应是, 不幸的是, 游客带来了许多问题,故选Do(5)根据下文是 Rules have been set up. For example, visitors are not allowed to use motorboats (摩托艇) or go fishing in the lakes, and they mustn't leave any rubbish. 可知上文 应是,所以是时候保护

50、岛上的环境了,故选F。【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中, 根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到 文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。9.阅读短文,从方框中AF六个选项中为每段内容选择正确的小标题(其中有一项多余)。A. Go to the Doctors as soon as possible.B. But do you know how to deal with this emergency(突发事件)C. Cover the burn Area.D. Protect Yourself

51、.E. Wash and clear burn area.F. What's the matter?Just before the Midnight on Aug. 12th, 2015, a big explosion (大爆炸)hit the port City of Tianjin, China. Lots of people were injured by the explosion. Some of them suffered from chemical burns (灼伤)Put on gloves or protection suit (防护衣) .If possible

52、. Avoid exposing yourself to chemical.Keep the burn area in cold water for at least 20 minutes.Don't use a strong stream (水流)of water, if possible.Don't try to deal the burn area with other ways before you see a doctor.Don't put antibiotic ointment (抗生素药膏) on the burn. This could cause a

53、 chemical Reaction (化学反应)that worsens the burn.You can cover a small burn with dry, sterile gauze(消毒纱布)or clean cloth to protect it from being infected(感染).Though we can deal with this emergency by ourselves. We are not the doctors. So we must see the doctors for help us with the burn. The sooner yo

54、u see the doctor, the safer you will be.【答案】B; D; E; C; A【解析】【分析】短文大意:天津爆炸,引起人们思考如何保护自己,首先可以穿防护衣,然后将烧伤部位浸泡在水里,同时涂一些药膏,最后记得去看医生。A. Go to the Doctors as soon as possible.尽可能快的去看医生。B. But do you know how to deal with this emergency.但是你知道如何处理这个突发事件。C. Cover the burn Area.覆盖这个烧伤的部位。D. Protect Yourself.保护

55、你自己。E. Wash and clear burn area.洗并且清洁烧伤的部位。F. What's the matter? 怎么了。(1) 根据下文提至ULots of people were injured by the explosion. Some of them sufferedfrom chemical burns ,可知符合该段文字的标题为But do you know how to deal withthis emergency ,故选 B。(2)根据下文提到 Put on gloves or protection suit可知,标题为保护自己,填入 Protect

56、 Yourself ,故选 D。3 3) 根据下文提至U Keep the burn area in cold water for at least 20 minutes , Don't use a strong stream of water, if possible 和 Don't try to deal the burn area with other ways before you see a doctor可知,符合该段文字的标题为清洗烧伤部分,填入 Cover the burn Area ,故选 C。4 4)根据下文提到You can cover a small bu

57、rn with dry, sterile gauze 可知, 比较适合该段文字的标题是覆盖烧伤部位,故选Co(5)根据下文提到So we must see the doctors for help us with the burn 可知,应该去看医生,故选Ao【点评】考查任务型阅读,做此类题首先熟悉文章大意,熟悉问题,带着问题到文章找出 答案,即可。10 .阅读短文,回答问题。When this story happened, they were working around a very large house. Their job was to do the cleaning. It was not a difficult job, but sometimes it was a little dangerous, because they had to walk below where workmen were working. These workmen often dropped something from the top of the house many meters high to the ground.One morning Joe was working near the house with a cigarette (烟) behin

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论