




已阅读5页,还剩13页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
第一节话题阅读生活故事5年真题拓展训练(1)【原题体验】(2012新课标全国阅读理解b)honey from the african forest is not only a kind of natural sugar,it is also delicious.most people,and many animals,like eating it.however,the only way for them to get that honey is to find a wild bees nest and take the honey from it.often,these nests are high up in trees,and it is difficult to find them.in parts of africa,though,people and animals looking for honey have a strange and unexpected helpera little bird called a honey guide.the honey guide does not actually like honey,but it does like the wax in the beehives(蜂房)the little bird cannot reach this wax,which is deep inside the beesnest.so,when it finds a suitable nest,it looks for someone to help it.the honey guide gives a loud cry that attracts the attention of both passing animals and people.once it has their attention,it flies through the forest,waiting from time to time for the curious animal or person as it leads them to the nest.when they finally arrive at the nest,the_follower reaches in to get at the delicious honey as the bird patiently waits and watches.some of the honey,and the wax,always falls to the ground,and this is when the honey guide takes its share.scientists do not know why the honey guide likes eating the wax,but it is very determined in its efforts to get it.the birds seem to be able to smell wax from a long distance away.they will quickly arrive whenever a beekeeper is taking honey from his beehives,and will even enter churches when beeswax candles are being lit.60why is it difficult to find a wild bees nest?aits small in size.bits hidden in trees.cits covered with wax.dits hard to recognize.答案b解析细节理解题。根据第一段的“often,these nests are high up in trees,and it is difficult to find them.”可知答案。野蜂窝难找是因为它通常都是隐藏在很高的树上。61what do the words “the follower” in paragraph 2 refer to?aa bee. ba bird.ca honey seeker. da beekeeper.答案c解析词义猜测题。画线词指的是前面的passing animals and people或the curious animal or person,这些动物或人都是来找蜂蜜的,故c项正确。62the honey guide is special in the way_.ait gets its foodbit goes to churchcit sings in the forestdit reaches into bees nests答案a解析推理判断题。这样蜂蜜向导的特殊之处就在于它们获得食物的方式与众不同。根据第二段的叙述可知,这种鸟以一种蜂蜡为食,但是这种蜂蜡在蜂窝的深处,它们够不到,于是它们便找来喜欢蜂蜜的帮手相助。63what can be the best title for the text?awild beesbwax and honeycbeekeeping in africadhoneylovers helper答案d解析标题归纳题。本文主要讲述的是非洲森林里的一种奇特的动物一种蜂蜜向导,它们帮助喜爱蜂蜜的人或其他动物寻找蜂蜜,并得到自己想要的蜂蜡,d项既概括了全文主旨,又不失风趣,helper一词很传神。为了得到不同的食物,人、动物和鸟儿互相帮助,各取所需。【原题拓展训练】.完成这篇文章的文脉构架图.信息句与长难句分析1(60题信息句)often,these nests are high up in trees,and it is difficult to find them.in parts of africa,though,people and animals looking for honey have a strange and unexpected helpera little bird called a honey guide.分析:though 此处是副词,意思是“然而,但是”,表明前后两部分是转折关系。例如:he said he would come;he didnt,though.他说他来,可是并没有来。翻译:通常这些巢穴是高高地挂在树上的,很难找到它们。在非洲的部分地区,尽管这样,人们和动物仍有一种奇怪的和意想不到的帮手:一只称为蜂蜜向导的小鸟。2(61题信息句)once it has their attention,it flies through the forest,waiting from time to time for the curious animal or person as it leads them to the nest.分析:句子的主干是:it_flies_through_the_forest;once it has their attention是一个状语从句,表示时间,从句常常用一般现在时态表示将来;waiting from time to time是现在分词短语作状语,表示伴随;as it leads them to the nest是一个时间状语从句。翻译:当吸引了他们的注意后,它便飞过森林,时不时地等待被它带领去蜂巢的好奇的动物或人类来蜜蜂的巢。3they will quickly arrive whenever a beekeeper is taking honey from his beehives,and will even enter churches when beeswax candles are being lit.分析:这是一个并列主从复合句,主句是they_will_arrive_and_will_enter_churches;状语从句whenever a beekeeper is taking honey和when beeswax candles are being lit都表示时间。翻译:每当养蜂人从蜂箱采蜜的时候,它们(小鸟)会立刻到来,而且每当教堂里的蜂蜡点着的时候,它们甚至飞进去。【真题精选对应训练】(2013广东阅读理解c)one day,when i was working as a psychologist in england,an adolescent boy showed up in my office.it was david.he kept walking up and down restlessly,his face pale,and his hands shaking slightly.his head teacher had referred him to me.“this boy has lost his family,” he wrote.“he is understandably very sad and refuses to talk to others,and im very worried about him.can you help?”i looked at david and showed him to a chair.how could i help him? there are problems psychology doesnt have the answer to,and which no words can describe.sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.the first two times we met,david didnt say a word.he sat there,only looking up to look at the childrens drawings on the wall behind me.i suggested we play a game of chess.he nodded.after that he played chess with me every wednesday afternoonin complete silence and without looking at me.its not easy to cheat in chess,but i admit i made sure david won once or twice.usually,he arrived earlier than agreed,took the chess board and pieces from the shelf and began setting them up before i even got a chance to sit down.it seemed as if he enjoyed my company.but why did he never look at me?“perhaps he simply needs someone to share his pain with,” i thought.“perhaps he senses that i respect his suffering.”some months later,when we were playing chess,he looked up at me suddenly.“its your turn,” he said.after that day,david started talking.he got friends in school and joined a bicycle club.he wrote to me a few times,about his biking with some friends,and about his plan to get into university.now he had really started to live his own life.maybe i gave david something.but i also learned that onewithout any wordscan reach out to another person.all it takes is a hug,a shoulder to cry on,a friendly touch,and an ear that listens.36when he first met the author,david _.afelt a little excitedbwalked energeticallyclooked a little nervousdshowed up with his teacher答案c解析推理判断题。因david失去了家人,怎么可能兴奋呢?可排除选项a;由“he kept walking up and down restlessly,his face pale,and his hands shaking slightly.”可推断,他进来时有点紧张,故选c项,在这种情况下他不可能是“精神抖擞地走进来”,文中也没有相应的信息说明这一点,可排除选项b;由“his head teacher had referred him to me.”中的时态可知,老师将david的情况告诉作者是在david进来之前,且由he wrote可知,是老师写的字条而不是亲自来了,故排除选项d。37as a psychologist the author _.awas ready to listen to davidbwas skeptical about psychologycwas able to describe davids problemdwas sure of handling davids problem答案a解析细节理解题。由第二段“how could i help him? there are problems psychology doesnt have the answer to,and which no words can describe.”可排除选项d(有把握处理david的问题)和c(能够描述david的问题);选项b只是使用了文中psychology这个词,其实文中根本没有表明“作者怀疑心理学”的信息,只是说明心理学上没有处理david这类问题的现存答案,故排除b项;由第二段最后一句“sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.”可知选a项,作者打算倾听。38david enjoyed being with the author because he _.awanted to ask the author for advicebneeded to share sorrow with the author cliked the childrens drawings in the officedbeat the author many times in the chess game答案b解析细节理解题。第四段告诉我们david喜欢跟作者在一起,第五段中作者的推测“perhaps he simply needs someone to share his pain with.”“perhaps he senses that i respect his suffering.”可知,选b。39what can be inferred about david?ahe recovered after months of treatment.bhe liked biking before he lost his family.che went into university soon after starting to talk.dhe got friends in school before he met the author.答案a解析推理判断题。由第五、六、七段可知,与作者沉默地待了几个月之后,戴维开口跟作者说话了,之后,他的生活逐渐恢复了正常,故a项正确。他现在经常和朋友们骑车,但无法得知失去家人前就喜欢,故排除b项;上大学还只是他的一个计划,故排除c项;他是在认识作者之后交到了学校的朋友,故d项错误。40what made david change?ahis teachers help.bthe authors friendship.chis exchange of letters with the author.dthe authors silent communication with him.答案d解析细节理解题。由第三段中的“after that he played chess with me every wednesday afternoonin complete silence and without looking at me.”和最后一段第二句“but i also learned that onewithout any wordscan reach out to another person.”可知选d项,是作者同david的无声交流改变了david。5年真题拓展训练(2)【原题体验】(2011新课标全国阅读理解a)when milk arrived on the doorstepwhen i was a boy growing up in new jersey in the 1960s,we had a milkman delivering milk to our doorstep.his name was mr.basille.he wore a white cap and drove a white truck.as a 5yearold boy,i couldnt take my eyes off the coin changer fixed to his belt.he noticed this one day during a delivery and gave me a quarter out of his coin changer.of course,he delivered more than milk.there was cheese,eggs and so on.if we needed to change our order,my mother would pen a note“please add a bottle of buttermilk next delivery”and place it in the box along with the empty bottles.and then,the buttermilk would magically appear.all of this was about more than convenience.there existed a close relationship between families and their milkmen.mr.basille even had a key to our house,for those times when it was so cold outside that we put the box indoors,so that the milk wouldnt freeze.and i remember mr.basille from time to time taking a break at our kitchen table,having a cup of tea and telling stories about his delivery.there is sadly no home milk delivery today.big companies allowed the production of cheaper milk,thus making it difficult for milkmen to compete.besides,milk is for sale everywhere,and it may just not have been practical to have a delivery service.recently,an old milk box in the countryside i saw brought back my childhood memories.i took it home and planted it on the back porch (门廊)every so often my sons friends will ask what it is.so i start telling stories of my boyhood,and of the milkman who brought us friendship along with his milk.56mr.basille gave the boy a quarter out of his coin changer _.ato show his magical powerbto pay for the deliverycto satisfy his curiositydto please his mother答案c解析细节理解题。由第一段中的“.i couldnt take my eyes off the coin changer fixed to his belt.”可知是为了满足“我”的好奇心才给了我投币器里的一部分钱。57what can be inferred from the fact that the milkman had the key to the boys house?ahe wanted to have tea there.bhe was a respectable person.che was treated as a family member.dhe was fully trusted by the family.答案d解析推理判断题。一个非本家庭成员却有本家庭的钥匙,肯定是他得到这个家庭的完全信任,家人对其人品深信不疑。第三段中的“there existed a close relationship between families and their milkmen.”以及最后一段中的最后一句“.the milkman who brought us friendship along with his milk.”更印证了答案选d项。58why does home milk delivery no longer exist?anobody wants to be a milkman now.bit has been driven out of the market.cits service is getting poor.dit is forbidden by law.答案b解析细节理解题。由倒数第二段中的“big companies allowed the production of.to compete.”以及“besides,milk is for sale.a delivery service.”可知:随处可见的批量生产的牛奶使送奶工失去竞争力,也就是说送奶工送牛奶上门的服务被逐出了市场,故选b项。59why did the author bring back home an old milk box?ahe missed the good old days.bhe wanted to tell interesting stories.che needed it for his milk bottles.dhe planted flowers in it.答案a解析细节理解题。从最后一段第一句“recently,an old milk box in the countryside i saw brought back my childhood memories.”以及最后一句话作者讲童年的故事和与送奶工之间的友谊都能看出作者很想念过去的日子。【原题拓展训练】.完成这篇文章的文脉构架图.信息句与长难句分析1(57题信息句)mr.basille even had a key to our house,for those times when it was so cold outside that we put the box indoors,so that the milk wouldnt freeze.分析:本句的主干为:mr.basille even had a key to our house so that the milk wouldnt freeze.so that引导目的状语从句;在主句中for those times表示原因,定语从句when it was so cold outside that we put the box indoors修饰先行词those_times。翻译:巴塞尔先生甚至有我们家的钥匙,这是为了在天冷的时候可以把奶放在家里,这样牛奶就不会冻住。2(58题信息句)big companies allowed the production of cheaper milk,thus making it difficult for milkmen to compete.分析:本句的主干为:big companies allowed the production of cheaper milk.现在分词短语making it difficult for milkmen to compete作结果状语,it为形式宾语,代替真正宾语动词不定式to compete,形容词difficult作宾语的补足语。翻译:大公司生产了更便宜的牛奶,这使得送奶工很难与之竞争。3(59题信息句)so i start telling stories of my boyhood,and of the milkman who brought us friendship along with his milk.分析:stories后有and连接两个含有of的介词短语作定语;其中,第二个of短语的宾语the milkman后有一个who引导的定语从句,who在从句中作brought的主语。翻译:于是我就开始讲述我的童年故事,以及关于送奶工因为牛奶和我们结下的友谊。4when i was a boy growing up in new jersey in the 1960s,we had a milkman delivering milk to our doorstep.分析:when引导时间状语从句,在从句中,现在分词短语growing up in new jersey作后置定语,修饰a boy;而主句中现在分词短语delivering milk to our doorstep作a milkman的宾语补足语。翻译:在上世纪60年代,当我还是一个在新泽西长大的小男孩时,我们就有一个把牛奶送到我们的家门口的送奶工。5and i remember mr.basille from time to time taking a break at our kitchen table,having a cup of tea and telling stories about his delivery.分析:谓语动词remember后接三个动名词短语,作并列的宾语。翻译:我记得很多次看见巴塞尔先生在我家的厨房桌子旁休息,喝着茶聊着他的送奶经历。【真题精选对应训练】(2013山东阅读理解a)jimmy is an automotive mechanic,but he lost his job a few months ago.he has a good heart,but always feared applying for a new job.one day,he gathered up all his strength and decided to attend a job interview.his appointment was at 10 am and it was already 830.while waiting for a bus to the office where he was supposed to be interviewed,he saw an elderly man wildly kicking the tyre of his car.obviously there was something wrong with the car.jimmy immediately went up to lend him a hand.when jimmy finished working on the car,the old man asked him how much he should pay for the service.jimmy said there was no need to pay him;he just helped someone in need,and he had to rush for an interview.then the old man said,“well,i could take you to the office for your interview.its the least i could do.please,i insist.” jimmy agreed.upon arrival,jimmy found a long line of applicants waiting to be interviewed.jimmy still had some grease on him after the car repair,but he did not have much time to wash it off or have a change of shirt.one by one,the applicants left the interviewers office with disappointed looks on their faces.finally his name was called.the interviewer was sitting on a large chair facing the office window.rocking the chair back and forth,he asked,“do you really need to be interviewed?” jimmys heart sank.“with the way i look now,how could i possibly pass this interview?” he thought to himself.then the interviewer turned the chair and to jimmys surprise,it was the old man he helped earlier in the morning.it turned out he was the general manager of the company.“sorry i had to keep you waiting,but i was pretty sure i made the right decision to have you as part of our workforce before you even stepped into this office.i just know youd be a trustworthy worker.congratulations!” jimmy sat down and they shared a cup of welldeserved coffee as he landed himself a new job.56why did jimmy apply for a new job?ahe was out of work.bhe was bored with his job.che wanted a higher position.dhe hoped to find a better boss.答案a解析细节理解题。根据文章第一段中的第一句话,“.but he lost his job a few months ago.”可知jimmy失业了,所以他想申请一份工作。故选a项。57what did jimmy see on the way to the interview?aa friends car had a flat tyre.ba wild man was pushing a car.ca terrible car accident happened.dan old mans car broke down.答案d解析细节理解题。根据第二段中“.there was something wrong with the car.”可知车出了毛病,break down意为“东西损坏,或人有了毛病”。故d项正确。58why did the old man offer jimmy a ride?ahe was also to be interviewed.bhe needed a travelling companion.che always helped people in need.dhe was thankful to jimmy.答案d解析细节理解题。根据第二段最后一句话可知答案为d项。59how did jimmy feel on hearing the interviewers question?ahe was sorry for the other applicants.bthere was no hope for him to get the job.che regretted helping the old man.dthe interviewer was very rude.答案b解析细节理解题。根据第三段中的最后两句“jimmys heart sank.how could i possibly pass this interview?he thought to himself.”可知他感觉自己没有希望得到这份工作了。故选b项。60what can we learn from jimmys experience?awhere theres a will,theres a way.ba friend in need is a friend indeed.cgood is rewarded with good.dtwo heads are better than one.答案c解析推理判断题。a项意为“有志者事竟成”;b项意为“患难见真情”;c项意为“好人有好报”;d项意为“三个臭皮匠顶个诸葛亮”。根据文章主旨应选c项。5年真题拓展训练(3)【原题体验】(2009全国完形填空)the true story of treasure islandit was always thought that treasure island was the product of robert louis stevensons imagination._36_,recent research has found the true story of this exciting work.stevenson,a scotsman,had lived _37_ for many years.in 1881 he returned to scotland for a _38_.with him were his american wife fanny and his son _39_.each morning stevenson would take them out for a long _40_ over the hills.they had been _41_ this for several days before the weather suddenly took a turn for the worse.kept indoors by the heavy rain,lloyd felt the days _42_.to keep the boy happy,robert asked the boy to do some _43_.one morning,the boy came to robert with a beautiful map of an island.robert _44_ that the boy had drawn a large cross in the middle of _45_.“whats that?”he asked.“thats the _46_ treasure,”said the boy.robert suddenly _47_ something of an adventure story in the boys _48_.while the rain was pouring,robert sat down by the fire to write a story.he would make the _49_ a twelveyearold boy,just like lloyd.but who would be the pirate(海盗)?robert had a good friend named henley,who walked around with the _50_ of a wooden leg.robert had always wanted to _51_ such a man in a story._52_ long john silver,the pirate with a wooden leg,was _53_.so,thanks to a _54_ september in scotland,a friend with a wooden leg,and the imagination of a twelveyearold boy,we have one of the greatest _55_ stories in the english language.36a.however bthereforecbesides dfinally答案a解析由上句可知人们一般认为和最近的一项研究调查之间是不一致的,故选转折连词however。37a.alone bnext doorcat home dabroad答案d解析由下句知他在1881年回到苏格兰。结合本句他是一个苏格兰人,说明他一直在国外生活。故选d项。38a.meeting bstorycholiday djob答案c解析纵观全文,没有他回来是为开会、写故事或找工作的暗示,因此唯一的可能
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 中国可研合同标准文本
- 产品技术授权合同样本样本
- 修色加工合同样本
- 中通物流合同标准文本
- 人事聘用合同合同样本
- 入境接送租车合同样本
- 个人购销合同担保合同样本
- 仓储物业收购合同标准文本
- 人才租赁协议合同样本
- 仓储物流运输合同样本
- TCUWA40055-2023排水管道工程自密实回填材料应用技术规程
- 物流客服组建方案
- 外研版五年级英语下册期中测试卷及答案【完整】
- 中药饮片处方点评表-副本(文档良心出品)
- JJF1030-2023温度校准用恒温槽技术性能测试规范
- YYT 1849-2022 重组胶原蛋白
- 米什金货币金融学英文版习题答案chapter1英文习题
- 红色资本家荣毅仁课件
- 酒店贷款报告
- 会计职业道德对职业发展的影响研究
- 体育赛事推广方案
评论
0/150
提交评论